Най-модерните щурмови пушки | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Най-модерните щурмови пушки 41
УouTube

Най-модерните щурмови пушки

Разработката на нови материали и еволюирането на войната в асиметрична и хибридна води и до разработката на нови щурмови пушки. Кои са най-модерните от тях?

151 9963
Новите автоматични пушки използват по-леки композитни материали и често са предвидени за нискоинтензивен бой в градски условия, тъй като това са най-важните и често срещани сражения в съвременните конфликти.

Друга важна особеност е необходимостта от по-лесно модифициране и дори трансформиране на оръжието - от стандартен автомат в снайпер или картечница.

Фокусът върху градския нискоинтензивен бой улеснява навлизането на системата булпъп, чиито предимства са по-компактните й размери, както и по-точната и тиха стрелба.

Понякога с модерните щурмови карабини се превъоръжават цели армии, както е случая с израелския TAR-21, а в други ситуации модерните автомати се използват единствено от специалните и елитни подразделение.

В нашия списък участват и някои представители, които все още са в процес на разработка и тестване, но имат голям потенциал.

Ето кои са най-модерните автоматични пушки:

Steyr AUG A3
- Австрия
Това е последната еволюция на австрийската карабина, която залага на булпъп дизайна още от далечната 1977 година. Основните разлики с първия вариант са новите материали и добавената шина Пикатини, която улеснява прикрепването на различни видове приставки и мерници. Стандартно Steyr AUG A3 разполага с монтиран 1.5x оптичен мерник на Swarovski, над който е разположен резервен и малък "железен прицел". Автоматът използва патрони в калибър 5.56х45 мм по стандарта на НАТО. Началната скорост на куршума е 970 метра в секунда. Скоростта на стрелба е около 680–750 куршума в минута. Ефективният обсег на пушката в стандартна конфигурация е 300 метра, но може да нарасне до 2700 метра при монтирана по-солидна оптика. Карабината е приета на въоръжение в множество армии по света, като се използва дори и у нас - от Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР.

Вижте как изглежда Steyr AUG A3 >> >> >>



Karabinek MSBS - Полша
Полша планира да се откаже от използването на различни модификации на АК-47 и да превъоръжи армията си с нещо доста по-съвременно. Проектът за създаване на нова щурмова карабина се нарича MSBS, а преводът на това съкращение е Модулна Система Стрелково Оръжие. Поляците имат две разработки. MSBS-B има булпъп дизайн, който с около 300 мм по-къс и класическа MSBS-K версия. Тъй като карабината е съставена от лесно-заменяеми модули, тя бързо може да се трансформира в снайпер или лека картечница. Съществуват варианти в калибър 5.56х45 мм и 7.62×51 мм. Автоматите имат скорострелност от 700–750 куршума в минута. Не всичко е ясно относно щурмовата карабина, защото тя все още е в процес на тестване и доработка, но най-вероятно тя ще започне да се приема на въоръжение през идното десетилетие.

Вижте как изглежда Karabinek MSBS >> >> >>



TAR-21
- Израел
TAR-21 или Тавор, както е другото име на автомата се експлоатира успешно от армията на Израел от началото на този век, като процесът по превъоръжаване ще приключи през 2018 година. TAR-21 има редица предимства - тежи малко над 3 килограма, има точност от над 550 метра и може да изстрелва по 750-900 куршума в минута. Оръжието е водоустойчиво и по-лесно за поддръжка от американските M16 и M4, а булпъп дизайнът помага за нужната компактност. Основният калибър е натовският 5.56×45 мм, но са налични и версии с 9×19 мм Parabellum и руския 5.45×39 мм. Базовата версия на автомата идва с колиматорен мерник тип червена точка, който позволява бързото прицелване, но монтирането на по-мощни оптики става лесно.

Вижте как изглежда TAR-21 >> >> >>



VHS-2 - Хърватска
Хърватите са успели да създадат един изключително надежден, модерен, но и евтин автомат. VHS-2 има булпъп дизайн и идва със стандартно монтиран 1.5x оптичен мерник. Автоматът използва натовския 5.56×45 мм калибър и може да изстрелва по 850 куршума в минута. Пълнителят има място за 30 патрона, а теглото на карабината е 4,3 кг. Налична е и по-къса версия с тегло от 3,7 кг. Автоматът е толкова успешен, че Франция го включва като основен конкурент на H&K в надпреварата за превъоръжаване на френската армия, като германците все пак печелят конкурса.

Вижте как изглежда VHS-2 >> >> >>



FN F2000 - Белгия
Тази карабина отново има булпъп конфигурация, като освен това може да се похвали и с доста футуристичен дизайн. В стандартната си конфигурация тя идва с 1.6x оптичен мерник, който осигурява точност до 500 метра. Пълнителят има 30 патрона в натовския 5.56×45 мм калибър. Скорострелността е от 850 куршума в минута. Автоматът има уникална система за изхвърляне на гилзите, които падат почти пред оръжието - това е разработено с цел FN F2000 да може да се ползва лесно и от левичари. FN F2000 е основният автомат на армията на Словения, използва се от пакистанските, полските и белгийски специални сили. FN F2000 е основното оръжие на националната гвардия на Саудитска Арабия.

Вижте как изглежда FN F2000 >> >> >>



Beretta ARX 160 - Италия
Италианците са създали една компактна и лека щурмова карабина, използвайки при това стандартна, а не булпъп конфигурация. Теглото на Beretta ARX 160 е точно 3 килограма. Пълнителят може да бъде с 30 или 100 патрона в натовския 5.56×45 мм калибър, но има и версии със съветския 7.62×39 мм. Карабината има скорострелност от 700 куршума в минута, а точността и е до 600 метра. Използването на шина Пикатини улеснява прикачването на различни оптики. Италианците са използвали множество нови технологии, които увеличават надеждността на автомата, минимизирайки шансът от засичане. Beretta ARX 160 ще се превърне в основното оръжие на италианската армия, като интерес са проявили още от Парагвай, Египет, Казахстан и Туркменистан.

Вижте как изглежда Beretta ARX 160 >> >> >>



АК-12 - Русия
Автомат Калашников е извоювал славата си на най-надеждната карабина в света, участвала в почти всяка война след 1950 година и станала дори част от герба на Мозамбик. Макар и модификациите АК-74 и АКМ да са доста по-добри от АК-47, то руснаците нямат желание да тъпчат на едно място и са създали АК-12 - най-модерната еволюция на култовия АК. Карабината е изградена от композитни материали и теглото е намалено до 3.3 килограма. Добавена е шина Пикатини, която да улесни монтирането на различни оптики. АК-12 може да има пълнител с 30, 60 или 95 патрона в калибър 5.45×39 мм. Автоматът има скорострелност от 700 куршума в минута и е точен до 600 метра. Руснаците са тествали АК-12 в типичните тежки условия, а карабината продължава традицията за свръх издръжливост. Превъоръжаването с АК-12 на руската армия обаче е малко вероятно, като автоматът ще навлезе само в някои специализирани подразделения. Руснаците изтъкват, че имат запаси от милиони бройки AK-74, а това 40-годишно оръжие продължава да е актуално и днес.

Вижте как изглежда АК-12 >> >> >>



SIG MCX - САЩ/Швейцария
Най-новата карабина на SIG Sauer излиза на бял свят през 2015 година и впечатлява с ниското си тегло - едва 2,6 килограма. Освен това оръжието е сравнително компактно и тихо, а по надеждност надминава дори Калашников. Друго предимство на автомата е, че може да работи едновременно с 5.56×45 мм и 7.62×39 мм калибър, като последният трябва да се зареди единствено в специален пълнител. Не всички характеристики на SIG MCX са напълно разкрити, но оръжието много точно и добавянето на силна оптика би му дало способности, сходни до тези на снайпер. SIG MCX се използва от морската пехота на Холандия.

Вижте как изглежда АК-12 >> >> >>



CZ 805 BREN - Чехия
Чехословакия е единствената страна от Варшавския договор, която е имала щурмова карабина различна от АК-47 и АК-74. Чехите са използвали vz. 58, която на външен вид е сходна с Калашников, но има доста по-различна система, която вече е морално остаряла към днешна дата. Затова и чехите са се заели със задачата да разработят нова щурмова пушка, с която да превъоръжат армията си. След няколко години разработка се ражда CZ 805 BREN - автоматът, който ще се превърне в основен за чешката армия. Карабината тежи 3,4 килограма, има пълнител с 30 патрона в калибър 5.56×45 мм и е точна до 500 метра. Скорострелността е между 700 и 800 куршума в минута.

Вижте как изглежда CZ 805 BREN >> >> >>



Heckler & Koch HK416 - Германия
В класация за оръжия е задължително присъствието на руски, американски и немски представители, а HK416 е един автомат, които наистина заслужава да бъде в списъка ни. Карабината е по-добра от Heckler & Koch G36. Немците са използвали системи сходни с тези на M4, но автоматът им е близо 4 пъти по-надежден от американската карабина. Армията на САЩ е провела тестове, при които в силно запрашена обстановка са произведени 6000 изстрела. HK416 засича 233 пъти, а М4 засича 882 пъти. HK416 е харесана от Франция и Норвегия, които са избрали да превъоръжат армиите си именно с тази карабина. Очаквано автоматът използва натовския 5.56×45 мм калибър. Точността е гарантирана до 400 метра, а скорострелността е между 700 и 900 куршума в минута.

Вижте как изглежда Heckler & Koch HK416 >> >> >>



ADS - Русия
Втората руска щурмова карабина в списъка ни е доста по-различна от всички останали, защото е създадена със специална цел - да може да работи изключително добре под вода. ADS (Автомат Двухсредный Специальный) е идеалното оръжие за редица операции на Спецназ, защото запазва добрите си характеристики и над водата - нещо, което не е могло да бъде осъществено от предишните автомати, създадени за работа под вода. Досега руските командоси е трябвало да използват Калашников на сушата и различен автомат под вода, което е била съществена трудност - премахната от ADS. Точността на ADS е до 500 метра, но на 30 метра дълбочина може да се уцели мишена на не повече от 25 метра. Въпреки използвания булпъп дизайн карабината тежи 4,6 килограма. Автоматът обаче идва с интегриран заглушител, а шината Пикатини позволява лесното монтиране на различни оптики. ADS има скорострелност от 700 куршума в минута. Не е учудващо, че руснаците не планират да продават на други страни тази своя карабина.

Вижте как изглежда ADS >> >> >>

Най-модерните щурмови пушки 41

Най-модерните щурмови пушки

Разработката на нови материали и еволюирането на войната в асиметрична и хибридна води и до разработката на нови щурмови пушки. Кои са най-модерните от тях?

151 9963 УouTube
Новите автоматични пушки използват по-леки композитни материали и често са предвидени за нискоинтензивен бой в градски условия, тъй като това са най-важните и често срещани сражения в съвременните конфликти.

Друга важна особеност е необходимостта от по-лесно модифициране и дори трансформиране на оръжието - от стандартен автомат в снайпер или картечница.

Фокусът върху градския нискоинтензивен бой улеснява навлизането на системата булпъп, чиито предимства са по-компактните й размери, както и по-точната и тиха стрелба.

Понякога с модерните щурмови карабини се превъоръжават цели армии, както е случая с израелския TAR-21, а в други ситуации модерните автомати се използват единствено от специалните и елитни подразделение.

В нашия списък участват и някои представители, които все още са в процес на разработка и тестване, но имат голям потенциал.

Ето кои са най-модерните автоматични пушки:

Steyr AUG A3
- Австрия
Това е последната еволюция на австрийската карабина, която залага на булпъп дизайна още от далечната 1977 година. Основните разлики с първия вариант са новите материали и добавената шина Пикатини, която улеснява прикрепването на различни видове приставки и мерници. Стандартно Steyr AUG A3 разполага с монтиран 1.5x оптичен мерник на Swarovski, над който е разположен резервен и малък "железен прицел". Автоматът използва патрони в калибър 5.56х45 мм по стандарта на НАТО. Началната скорост на куршума е 970 метра в секунда. Скоростта на стрелба е около 680–750 куршума в минута. Ефективният обсег на пушката в стандартна конфигурация е 300 метра, но може да нарасне до 2700 метра при монтирана по-солидна оптика. Карабината е приета на въоръжение в множество армии по света, като се използва дори и у нас - от Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР.

Вижте как изглежда Steyr AUG A3 >> >> >>



Karabinek MSBS - Полша
Полша планира да се откаже от използването на различни модификации на АК-47 и да превъоръжи армията си с нещо доста по-съвременно. Проектът за създаване на нова щурмова карабина се нарича MSBS, а преводът на това съкращение е Модулна Система Стрелково Оръжие. Поляците имат две разработки. MSBS-B има булпъп дизайн, който с около 300 мм по-къс и класическа MSBS-K версия. Тъй като карабината е съставена от лесно-заменяеми модули, тя бързо може да се трансформира в снайпер или лека картечница. Съществуват варианти в калибър 5.56х45 мм и 7.62×51 мм. Автоматите имат скорострелност от 700–750 куршума в минута. Не всичко е ясно относно щурмовата карабина, защото тя все още е в процес на тестване и доработка, но най-вероятно тя ще започне да се приема на въоръжение през идното десетилетие.

Вижте как изглежда Karabinek MSBS >> >> >>



TAR-21
- Израел
TAR-21 или Тавор, както е другото име на автомата се експлоатира успешно от армията на Израел от началото на този век, като процесът по превъоръжаване ще приключи през 2018 година. TAR-21 има редица предимства - тежи малко над 3 килограма, има точност от над 550 метра и може да изстрелва по 750-900 куршума в минута. Оръжието е водоустойчиво и по-лесно за поддръжка от американските M16 и M4, а булпъп дизайнът помага за нужната компактност. Основният калибър е натовският 5.56×45 мм, но са налични и версии с 9×19 мм Parabellum и руския 5.45×39 мм. Базовата версия на автомата идва с колиматорен мерник тип червена точка, който позволява бързото прицелване, но монтирането на по-мощни оптики става лесно.

Вижте как изглежда TAR-21 >> >> >>



VHS-2 - Хърватска
Хърватите са успели да създадат един изключително надежден, модерен, но и евтин автомат. VHS-2 има булпъп дизайн и идва със стандартно монтиран 1.5x оптичен мерник. Автоматът използва натовския 5.56×45 мм калибър и може да изстрелва по 850 куршума в минута. Пълнителят има място за 30 патрона, а теглото на карабината е 4,3 кг. Налична е и по-къса версия с тегло от 3,7 кг. Автоматът е толкова успешен, че Франция го включва като основен конкурент на H&K в надпреварата за превъоръжаване на френската армия, като германците все пак печелят конкурса.

Вижте как изглежда VHS-2 >> >> >>



FN F2000 - Белгия
Тази карабина отново има булпъп конфигурация, като освен това може да се похвали и с доста футуристичен дизайн. В стандартната си конфигурация тя идва с 1.6x оптичен мерник, който осигурява точност до 500 метра. Пълнителят има 30 патрона в натовския 5.56×45 мм калибър. Скорострелността е от 850 куршума в минута. Автоматът има уникална система за изхвърляне на гилзите, които падат почти пред оръжието - това е разработено с цел FN F2000 да може да се ползва лесно и от левичари. FN F2000 е основният автомат на армията на Словения, използва се от пакистанските, полските и белгийски специални сили. FN F2000 е основното оръжие на националната гвардия на Саудитска Арабия.

Вижте как изглежда FN F2000 >> >> >>



Beretta ARX 160 - Италия
Италианците са създали една компактна и лека щурмова карабина, използвайки при това стандартна, а не булпъп конфигурация. Теглото на Beretta ARX 160 е точно 3 килограма. Пълнителят може да бъде с 30 или 100 патрона в натовския 5.56×45 мм калибър, но има и версии със съветския 7.62×39 мм. Карабината има скорострелност от 700 куршума в минута, а точността и е до 600 метра. Използването на шина Пикатини улеснява прикачването на различни оптики. Италианците са използвали множество нови технологии, които увеличават надеждността на автомата, минимизирайки шансът от засичане. Beretta ARX 160 ще се превърне в основното оръжие на италианската армия, като интерес са проявили още от Парагвай, Египет, Казахстан и Туркменистан.

Вижте как изглежда Beretta ARX 160 >> >> >>



АК-12 - Русия
Автомат Калашников е извоювал славата си на най-надеждната карабина в света, участвала в почти всяка война след 1950 година и станала дори част от герба на Мозамбик. Макар и модификациите АК-74 и АКМ да са доста по-добри от АК-47, то руснаците нямат желание да тъпчат на едно място и са създали АК-12 - най-модерната еволюция на култовия АК. Карабината е изградена от композитни материали и теглото е намалено до 3.3 килограма. Добавена е шина Пикатини, която да улесни монтирането на различни оптики. АК-12 може да има пълнител с 30, 60 или 95 патрона в калибър 5.45×39 мм. Автоматът има скорострелност от 700 куршума в минута и е точен до 600 метра. Руснаците са тествали АК-12 в типичните тежки условия, а карабината продължава традицията за свръх издръжливост. Превъоръжаването с АК-12 на руската армия обаче е малко вероятно, като автоматът ще навлезе само в някои специализирани подразделения. Руснаците изтъкват, че имат запаси от милиони бройки AK-74, а това 40-годишно оръжие продължава да е актуално и днес.

Вижте как изглежда АК-12 >> >> >>



SIG MCX - САЩ/Швейцария
Най-новата карабина на SIG Sauer излиза на бял свят през 2015 година и впечатлява с ниското си тегло - едва 2,6 килограма. Освен това оръжието е сравнително компактно и тихо, а по надеждност надминава дори Калашников. Друго предимство на автомата е, че може да работи едновременно с 5.56×45 мм и 7.62×39 мм калибър, като последният трябва да се зареди единствено в специален пълнител. Не всички характеристики на SIG MCX са напълно разкрити, но оръжието много точно и добавянето на силна оптика би му дало способности, сходни до тези на снайпер. SIG MCX се използва от морската пехота на Холандия.

Вижте как изглежда АК-12 >> >> >>



CZ 805 BREN - Чехия
Чехословакия е единствената страна от Варшавския договор, която е имала щурмова карабина различна от АК-47 и АК-74. Чехите са използвали vz. 58, която на външен вид е сходна с Калашников, но има доста по-различна система, която вече е морално остаряла към днешна дата. Затова и чехите са се заели със задачата да разработят нова щурмова пушка, с която да превъоръжат армията си. След няколко години разработка се ражда CZ 805 BREN - автоматът, който ще се превърне в основен за чешката армия. Карабината тежи 3,4 килограма, има пълнител с 30 патрона в калибър 5.56×45 мм и е точна до 500 метра. Скорострелността е между 700 и 800 куршума в минута.

Вижте как изглежда CZ 805 BREN >> >> >>



Heckler & Koch HK416 - Германия
В класация за оръжия е задължително присъствието на руски, американски и немски представители, а HK416 е един автомат, които наистина заслужава да бъде в списъка ни. Карабината е по-добра от Heckler & Koch G36. Немците са използвали системи сходни с тези на M4, но автоматът им е близо 4 пъти по-надежден от американската карабина. Армията на САЩ е провела тестове, при които в силно запрашена обстановка са произведени 6000 изстрела. HK416 засича 233 пъти, а М4 засича 882 пъти. HK416 е харесана от Франция и Норвегия, които са избрали да превъоръжат армиите си именно с тази карабина. Очаквано автоматът използва натовския 5.56×45 мм калибър. Точността е гарантирана до 400 метра, а скорострелността е между 700 и 900 куршума в минута.

Вижте как изглежда Heckler & Koch HK416 >> >> >>



ADS - Русия
Втората руска щурмова карабина в списъка ни е доста по-различна от всички останали, защото е създадена със специална цел - да може да работи изключително добре под вода. ADS (Автомат Двухсредный Специальный) е идеалното оръжие за редица операции на Спецназ, защото запазва добрите си характеристики и над водата - нещо, което не е могло да бъде осъществено от предишните автомати, създадени за работа под вода. Досега руските командоси е трябвало да използват Калашников на сушата и различен автомат под вода, което е била съществена трудност - премахната от ADS. Точността на ADS е до 500 метра, но на 30 метра дълбочина може да се уцели мишена на не повече от 25 метра. Въпреки използвания булпъп дизайн карабината тежи 4,6 килограма. Автоматът обаче идва с интегриран заглушител, а шината Пикатини позволява лесното монтиране на различни оптики. ADS има скорострелност от 700 куршума в минута. Не е учудващо, че руснаците не планират да продават на други страни тази своя карабина.

Вижте как изглежда ADS >> >> >>