Малки черни дупки създавали злато и платина

stat 09:17  |  9 август 2017 | Технологии | Наука / Редактор: Стоян Гогов
Черните дупки може да са отговорни за някой от химичните елементи на Земята Черните дупки може да са отговорни за някой от химичните елементи на Земята
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

При поглъщането отвътре на неутронни звезди от малки черни дупки се получават елементи като злато и плутон, твърдят учени.
Американски учени смятат, че малките черни дупки могат да проникнат във вътрешността на неутронните звезди и постепенно да ги погълнат отвътре, като в резултат на този процес във вселената се появяват химични елементи като злато, платина и уран, предава technews.bg.

Теорията на изследователите от Центъра за астрофизика и космически науки в Сан Диего се потвърждава от факта, че в центъра на галактиката, където черните дупки са особено много, неутронните звезди – напротив, са твърде малко. Това се дължи на поглъщането на звездите от паразитните черни дупки, смятат учените.

В началото на еволюцията на Вселената цялото пространство е било запълнено от водород и хелий. Именно от тези вещества са се формирали първите звезди, вътре в които са започнали да се появяват тежки химически елементи. По-рано се считаше, че атомите с големи атомни номера възникват само при катастрофални събития от рода на свръхнови и сливане на звезди.

Съгласно новата научна теория, атомите на тежките елементи могат да възникват също и при участие на малки черни дупки по начина, описан от американските астрофизици. Що се отнася до самите черни дупки, учените смятат, че те биха могли да бъдат вторичен продукт от Големия взрив.


Последно в Наука