Румъния ще строи Лазерна долина за €15 млрд.

stat 16:28  |  31 август 2017 | Технологии | Наука / Редактор: Таня Тодорова
Лазерната долина на Румъния ще се създава по проекта Sun City Лазерната долина на Румъния ще се създава по проекта Sun City
Сн.: Shutterstock

В Румъния ще се строи комплекс за изследване на лазерите, който трябва да стане аналог на Силициевата долина в САЩ.
Лазерната долина е планирана да бъде построена в Турну Мъгуреле, близо до столицата Букурещ. Според премиера Михай Тудосе, инвестициите в този проект, включително чуждестранните, са около 15 милиарда евро.

Тудосе добави, че само след 5 години на Румъния ще са необходими 15-20 хиляди специалисти в сферите на програмирането и лазерните технологии, предаде kaldata.com. Според румънския премиер, ще е необходимо въвеждането на безплатно образование в тези области и намаляване на бюджетните бройки по други специалности.

Лазерната долина на Румъния ще се създава по проекта Sun City, победител в националния конкурс от миналата година. Заедно със създаването на новото научно градче ще бъдат построени много нови жилища, общежития, хотели, офисни сгради, културни и образователни центрове, търговски център. Предполага се, че центърът ще бъде захранван с електричество от слънчеви панели.

в Румъния се строи най-мощния в света лазер, за който Еврокомисията даде 310 милиона евро, които са 80% от всички инвестиции в този проект. Мощният лазер трябва да е готов в края на 2019 година.


Последно в Наука