Кой е най-умният изкуствен интелект

stat 08:36  |  13 октомври 2017 | Технологии | WEB / Редактор: Стоян Гогов
Изкуственият интелект има седем нива нива – от 0 до 6, а хората заемат петото, според китайски учени. Изкуственият интелект има седем нива нива – от 0 до 6, а хората заемат петото, според китайски учени.
Сн.: NightDive Studios

Китайски учени определиха интелигентността на различните A.I. системи.
Изследователи от Пекинския университет Цзяотун създадоха алгоритъм, който анализира възможностите на системите за изкуствен интелект (A.I.). Най-висок резултат в тестовете показва Google, чието IQ е по-голямо от средното ниво на шестгодишно дете, предава technews.bg.

Google оглавява класацията с резултат от 47,28 точки, следван от Duer с 37,2 и Baidu с 32,92 в Топ 3. По-надолу се нареждат Sogou (32,25), Bing (31,98), Xiaobing (24,48) и Siri (23,94). За сравнение, средното IQ на 18-годишен човек е 97, при 12-годишните е 84,5, а при шестгодишно дете – 55,5.

Втората по интелигентност система, Duer, се явява китайски аналог на виртуалните помощници Cortana и Alexa. Тя е създадена от компанията Baidu, чиято търсачка е класирана на трето място в теста.

Друга китайска система за търсене, Sogou, заема четвърто място, а търсачката Bing на Microsoft е пета. Чатботът Xiaobing, също на Microsoft, е класиран на шесто място, а след него се нарежда гласовият помощник Siri на Apple с два пъти по-малък резултат от Google, коментира резултатите CNBC.

За целите на изследването учените са разработили седем нива на интелект – от 0 до 6, които след това са използвани за класификация на системите. Оценките се базират на няколко атрибута, вкл. способност за изпълнение на входно-изходни операции, наличие (или отсъствие) на локално хранилище за данни, способност за обновяване и разширяване на знанията, както и способност за споделяне на знанията с други интелигентни системи.

Ето и най-интелигентните системи:

1.Google – 47,28
2. Duer – 37,2
3. Baidu – 32,92
4. Sogou – 32,25
5. Bing – 31,98
6. Xiaobing – 24,48
7. Siri – 23,94

На практика, няма системи с нулево ниво на интелект, а най-високото, шесто ниво се представя от учените като божествен интелект, който притежава безкрайна способност да създава знания и по същество се явява еволюционна крайна точка на изкуствения интелект.

Повечето съвременни A.I. устройства и платформи се намират на нива 2 и 3. Системите от втори клас могат да взаимодействат с хора и да съхраняват информация, но по същество са статични в своите възможности – такива са например интелигентните телевизори, хладилници и други подобни устройства.

Системите от трети клас са по-динамични, могат да предложат повече функционалности чрез обновяване на софтуера или оборудването. В тази група попадат устройства като смартфоните и персоналните компютри.

Устройствата от четвърти клас имат определена автономия в обучението и не разчитат на взаимодействие с човека, за да еволюират, а също така са способни да се самообновяват през интерент. Пример за подобен A.I. е проектът RoboEarth, в който роботите могат да споделят знания помежду си чрез използване на облачно хранилище за данни. Други примери са системите Google Brain и Baidu Brain.

A.I. системите от пети клас могат да създават нови знания и да ги използват за иновации, както и да прилагат нововъведенията в процеса на развитие на човека. Засега хората са единственият пример за подобен клас системи. Според учените, хората са особен клас интелигентни системи, тъй като не са създадени изкуствено.Последно в WEB