Сноудън: Индия събира биометрични данни

stat 01:23  |  13 януари 2018 | Технологии | WEB / Редактор: Стоян Гогов
Едуард Сноудън стана известен с това, че разкри как американското разузнаване може да следи всеки Едуард Сноудън стана известен с това, че разкри как американското разузнаване може да следи всеки
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Сноудън се присъедини към критиците на програмата на индийското правителство да събере биометричните данни на всички свои граждани.
Уникалният профил за идентификация (УПИ) предвижда събирането на пръстовите отпечатъци на всеки един индиец и тяхното дигитализиране.

През 2016 година бяха събрани биометричните данни на 1,2 милиарда човека, а които бяха събрани на едно място в базата данни Aadhaar.

Около програмата обаче продължава да има скандали, като предстои индийският съд да реши дали тя е легална.

Сноудън обаче разкрива, че всеки може да си поръча хакването на тази база с данни, при това само за 8 долара, платени чрез непроследяема криптовалута. Така някои престъпници могат да се сдобият не само с личните данни, но и с пръстовите отпечатъци на желания от тях човек - при това за смешна сума.

Междувременно индийското правителство заведе "контра" съдебно дело срещу журналистите, разкрили колко лесно може да се хакне базата с данни.


Последно в WEB