Игрите ще станат смисъл на живота за хората

stat 07:32  |  17 май 2017 | Технологии | Игри / Редактор: Стоян Гогов
Според израелецът една от последните човешки дейности ще е ”Дизайнер на виртуални светове” Според израелецът една от последните човешки дейности ще е ”Дизайнер на виртуални светове”
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Израелски професор твърди, че в бъдеще за много хора в смисъл на живота ще са се превърнали компютърните игри.
Ювал Ноа Харари е автор на книгата „Кратка история на човечеството“, в която се твърди, че автоматизацията и роботизацията ще доведе до появата на нова класа, съобщава в. "The Guardian".

Тази нова социална класа няма да е просто безработна, а няма да има никаква възможност да започне работа. Това ще е така, защото роботите и изкуствения интелект ще заемат по-голямата част от съществуващите длъжности.

Хората, които няма да могат да започнат работа, обаче няма да се бунтуват, защото ще оцеляват посредством Безусловен Базов Доход.

Професор Ювал Ноа Харари нарича тази група от хора "безполезна класа". Според израелецът основният проблем на тези хора ще е липсата на чувство за удовлетворение и конкретни житейски цели.

Това обаче може да бъде поправено от компютърни игри и други сравнително достъпни хедонистични удоволствия.

Ученият смята, че подобна ситуацията ще стане около 2050 година, а в началото на 22-ри век хомо сапиенс ще престане да съществува като вид.

Харари твърди, че хората ще се превърнат в киборги, които ще увеличат своите способности чрез изкуствен интелект, кибер и био технологии.

Други учени обаче чертаят по-мрачна картинка, в която човечеството се е разделило на две биологически различни раси.

В предишната си книга Харари твърди, че богатите ще станат богоподобни господари на еволюцията си - с власт върху смъртта и свръх способности. По-ниските социални класи обаче няма да имат възможност да се модифицират до такава степен и малко или много те ще останат традиционни хомо сапиенси.

Израелецът смята, че всичко това ще доведе и до появата на нови философии и религии.

"Най-интересното място в света от религиозна гледна точка не е Близкият изток, а Силициевата долина, където създават техно-религия. Там вярват, че дори смъртта е технологичен проблем, който може да бъде решен", споделя Харари.

Според него хората са станали толкова доминантен вид заради способността си да измислят "фикции", които обединяват обществото, като религията, парите, идеята за основните човешки права, които нямат основа в природата.

"Бог е изключително важен, защото без религиозния мит не можеш да създадеш общество. Религията е най-важното изобретение на хората. Докато хората са мислели, че зависят от тези богове, те са контролируеми. Сега казваме, че нямаме нужда от бог, а само от технологии. Не е ли това новата техно-религия?", разсъждава проф. Харари.Последно в Игри