Русия представи новия си ледоразбивач

stat 13:57  |  11 август 2017 | Технологии | Технологии / Редактор: Стоян Гогов
Ледоразбивачът „Иля Муромец“ Ледоразбивачът „Иля Муромец“
Сн.: УouTube

Дизелово-електрическият ледоразбивач „Иля Муромец“ е първият подобен кораб, с който ще бъде оборудван руския военноморси флот от 40-45 години насам.
Работата по ледоразбивача започна през април 2015 г., а до края на тази година корабът вече ще бъде пуснат по вода, съобщава RT.

Корабът ще може да разбива лед с дебелина от 1 метър, с пълни резервоари ще може да изминава малко над 22 000 километра, а крайцерската му скорост ще е около 30 км/ч. Ледоразбивачът има дължина от 85 метра, ширина от 20 метра, дълбочината на газене е 7 метра, а водоизместимостта му е 6000 тона.

Вижте как изглежда ледоразбивачът >> >> >>Екипажът ще се състои от 32-ма души, като корабът ще е оборудван с площадка за хеликоптер и освен това ще може да се ползва за транспортиране на военен или цивилен персонал.

Предимствата на „Иля Муромец“ са неговите по-малки размери, бързина и маневреност. Той ще бъде единственият кораб от „Проект 21180“, а изпитанията на ледоразбивача ще започнат само след месец.

Русия има големи амбиции в овладяването на Северния ледовит океан, който е богат на природни ресурси. Новият кораб ще подсили наличния флот, който разполага с най-мощните в света ядрени ледоразбивачи.Последно в Технологии