Германци правят летящо електрическо такси

stat 09:18  |  11 септември 2017 | Технологии | Технологии / Редактор: Стоян Гогов  |  видео
Lilium Jet Lilium Jet
Сн.: УouTube
Видео: Първият полет на Lilium Jet

Германско електрическо такси ще дебютира до 2 години и ще може да взима Лондон-Париж за час.
Стартъп от Германия си подсигури финансиране от 90 млн. долара, за да създаде изцяло електрическо летящо такси. Макар и все още в процес на разработка, петместният мини-самолет на Lilium може да бъде готов да полети още през 2019 г., а според изявление на компанията – таксито ще взима разстоянието от Лондон до Париж само за час.

Всъщност важно е да се отбележи, че прототип на Lilium Jet вече е направил първия си полет.

Вижте как изглежда Lilium Jet >> >> >>
Освен за разработка на петместния самолет Lilium Jet, 90-те млн. долара ще бъдат използвани и за увеличаване на екипа на фирмата с най-малко 70 души.

Lilium Jet ще може да лети във въздуха около един час с едно зареждане и да пътува със скорост над 290 километра в час. С това темпо самолетът може да прелети от Лондон до Париж за един час, пише GreenTech.bg.

Това е следващият етап от нашата бърза еволюция от идеята до производството на самолета, който ще революционизира начина, по който пътуваме в и около градовете по света”, коментира изпълнителният директор и съосновател на Lilium Даниел Вийглен.

Интегрираните в летящото такси технологии ще позволят на пътниците да си поръчват мини-самолета до най-близката площадка за кацане. Първоначално, иновативното возило няма да е напълно безпилотно, най-вече заради притесненията на пътниците – то ще си има пилот на борда. В бъдеще обаче е възможно подобна услуга да се предлага от изцяло автономни летящи таксита.Последно в Технологии