Любимите книги на Марк Зукърбърг | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Любимите книги на Марк Зукърбърг
БТА

Любимите книги на Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг е много неща - създателят на Facebook, инвеститор в много иновативни проекти, най-младият милиардер и 4-тият най-богат човек в света.

80 671
Но това не е всичко, Марк Зукърбърг обича да чете и използва малкото си свободно време, за да го прекара с някоя книга. Книгите, който милиардерът обича са най-разнообразни - от политически и научни, до фантастика.

Всъщност, зависимост между заглавията съществува - всички книги, които Зукърбърг чете са свързани малко или много с една негова страст - желанието да се намери зависимост в човешкото поведение, от който да се извади много ценен агоритъм.

Именно затова си заслужава и вие да хвърлите едно око на любимите книги на Зукърбърг. Ето и кои са те:

1. "Sapiens. Кратка история на човечеството" на Ювал Харари
Израелският професор Ювал Харари изследва цялата човешка история и отправя поглед към бъдещето, задавайки някои много интересни въпроси. Как се е формирала вярата в боговете, в нациите и в човешките права? Как се изгражда доверие към парите, книгите и законите? Как човечеството попада в капана на бюрокрацията, графиците и културата на потребление? Как ще изглежда светът в следващите хилядолетия? Използвайки данни от биологията, антропологията, палеонтологията и икономиката тезата на Харари е, че човечеството е станало доминантен вид, заради парите, империите и религията. Според израелецът глобалната капиталистическа икономика, скоро ще роди глобална империя, а новите технологии ще превърнат хората в безсмъртни богове, създаващи живот от нищото. Антрополози и еволюционисти критикуват книгата за нейната опростеност и пренебрежение към някои факти. Според Зукърбърг обаче "Sapiens" е "модерна класика, попадаща точно в десетката".

2. "Световен ред" на Хенри Кисинджър
Името на Кисинджър предизвиква доста спорове, заради неговата подкрепа за различни диктатори и Войната във Виетнам. Други обаче хвалят дипломата за неговата "реална политика" и отварянето на Китай към САЩ. В книгата си "Световен ред" Кисинджър изследва създадените до този момент стабилни международни системи и техните проблеми - Вестфалски мирен договор в Европа, доминацията на исляма в Близкия изток и централизирането на Китай. В края на своята книга Кисинджър говори и за необходимостта от създаването на по-стабилен нов световен ред. "Тази книга е за изграждането на външната политика и създаването на един по-мирен свят. Точно това искам и аз", споделя Зукърбърг.

3. "Защо нациите се провалят" на Дарон Аджемоглу
Дарон Аджемоглу е икономист от армено-турски произход, работещ в Масачузетския технологичен институт. Той търси отговор на въпроса защо нациите се провалят, защо едни държави са силни, а други слаби? Според Аджемоглу в основата на икономическия успех (или на липсата на такъв) стоят създадените от човека политически и икономически институции. Успехът на нациите, зависи от централизацията и плурализма на институциите. Ако едно от тези условия не е на лице, то много вероятно е държавата да стане бедна. Аджемоглу е известен и с това, че прогнозира в книгата си, че Китай ще се разпадне, по подобие на СССР. Критиците му обаче смятат, че Аджемоглу надценява наличието на демокрация и плурализъм в САЩ. Въпреки това изводите на учения са доста интересни и признати от много хора. Зукърбърг пък твърди, че е прочел книгата, защото е искал да разбере същността на бедността в държавите от третия свят.

4. "Мукаддима" на Ибн Халдун
Ибн Халдун е арабски философ, живял в края на 14-и век. Той е смятан за основоположник на демографията и социологията. Трудът му "Мукаддима" е извор на много политически и икономически идеи, които по-късно са вдъхновили и бащата на капитализма - Адам Смит. Интересно е, че някои от идеите в книгата са сходни с тези на кейнсианството, изпреварвайки го с 6 века. В книгата обаче са записани и много други мъдрости, свързани с необходимостта от критика, опасността от догматизъм, и невъзможността да се комуникира. Ибн Халдун споделя и друга истина - в сърцето на всяка империя, лежи семето на нейния разпад. Не е странно, че Зукърбърг харесва този важен исторически труд на арабския средновековен мислител Ибн Халдун.

5. "Рационалният оптимист" на Мат Ридли
Книгата може да се определи, като либертарианска, защото основната и теза е, че колкото по-свободни са пазарите, толкова по-свободни са хората. Според Ридли ключът към прогреса е в тясната специализация на хората и увеличаването на обема на световната търговия. Книгата е критикувана, защото не отчита отрицателното влияние на неравенство. Зукърбърг пък заявява, че е избрал книгата, за да види дали идеите в нея резонират с него.

6. "Dealing with China" на Хенри Полсън
Хенри Полсън e бивш Министър на финансите на Съединените щати, който от някои е обвиняван за кризата от 2008 година. Полсън и Зукърбърг обаче споделят общ интерес - Китай. Бившият министър е посещавал Китай повече от 100 пъти – както като ръководител на Goldman Sachs, така и като държавен представител. В своята книга Полсън споделя впечатленията си от Китай и разкрива защо според него страната е преживяла такава радикална трансформация, превръщайки се в глобална икономическа империя. "Китай е направил повече за справяне с бедността от целия останал свят взет заедно", споделя Зукърбърг.

7. "Играчът на играчите" на Иън Банкс
Тази книга е фантастика, част от сериите "Култура". Банкс от своя страна е единствения по-ляв автор, включен в любимите книги на Зукърбърг, а затова си има причина - Банкс разглежда доста често въпросът за изкуствения интелект и възможността чрез него да се изгради перфектното общество. Както знаем Зукърбърг  също се интересува доста от изкуствен интелект и практичното му приложение. "Играчът на играчите" обаче разглежда и по-различни въпроси, като сблъсъка между различни цивилизации.

8. "Началото на безкрайността" на Дейвид Дойч

В книгата на Дойч се говори за това какво е интелектът и кога машина ще може да премине теста на Тюринг. За това, че знанието и креативността са най-важните неща за прогреса на човека. Дойч, който е Физик от Оксфордския университет обаче говори и за алтернативните вселени и за това, че много наши фантастични истории, може да са факт някъде в Мултивселената. Не е пропуснато развитието на генетиката и дори меметата. Въобще, всички са единодушни, че книгата на Дойч е изключително стимулираща и интересна.

9. "По-добрите ангели на нашата природа" на Стивън Пинкър
Книгата на Пинкър разкрива как насилието намалява в дългосрочен и краткосрочен план. Въпреки това агресията се подклажда от някои много мощни фактора - религията, идеологиите и масовите медии. Но Пинкър е оптимист, разкривайки как текстовете възхваляващи насилието в Библията лека-полека са били изменяния, игнорирани и тактично пропускани. Друго важно наблюдение на Пинкър е свързано с дехуманизирането на някоя презряна група от хора и как това дехуманизиране увеличава още повече насилието над нея. Хуманизмът, книжовността и дори хигиената са едни от лековете против насилието. Пинкър оборва и друг мит - че ХХ е най-кървавият в човешката история. Всъщност в малко по-далечното минало етническите прочиствания и религиозните прочиствания са били нещо напълно нормално. Така например, в двете Америки са избити 130 милиона човека за 200 години или 95% от кореното население, а в гражданска война в Китай, водена в края на 8 век загиват 2/3 от населението на страната. "По-добрите ангели на нашата природа" е една от любимите книги на Бил Гейтс.

10. "Проблемът за трите тела" на Лиу Цъсин
Творбата на китайския писател Лиу Цъсин е първата азиатска книга, която печели наградата за фантастична литература "Хюго". В нея става въпрос за извънземна цивилизация, живееща в система с 3 слънца. Треакторията им е непредвидима, а епохите на хармония се редуват с епохи на хаос. Заради негостоприемната среда, извънземните решават да ограничат по технологичен начин емоциите си, създавайки строга тоталитарна система. За да гарантират бъдещето н расата си, извънземните решават да търсят нов дом. След това действието се пренася в Китай през 70-те, където малко самоволно специален екип от секретна китайска база започва да комуникира с извънземните. Третата част на книгата е съсредоточена в алтернативното настояще и опита на извънземните да превземат Земята. Планът им включва начин, по който да спрат технологичния прогрес на човечеството за около 400 години, като за това време флотилията им ще може да достигне Земята. Знае се, че Барак Обама е почитател на книгата, а Зукърбърг споделя, че книгата го е "разтоварила".

Зукърбърг продължава да чете изключително много, като периодично споделя заглавията, направили му силно впечатление. Що се отнася до любимите книги на големите шефове в ИТ индустрията, то те разкриват не само какви са интересите им, но и какви са техните виждания за бъдещето на човечеството.

Вижте кои са любимите книги на Илон Мъск >> >> >>

Любимите книги на Марк Зукърбърг

Любимите книги на Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг е много неща - създателят на Facebook, инвеститор в много иновативни проекти, най-младият милиардер и 4-тият най-богат човек в света.

80 671 БТА
Но това не е всичко, Марк Зукърбърг обича да чете и използва малкото си свободно време, за да го прекара с някоя книга. Книгите, който милиардерът обича са най-разнообразни - от политически и научни, до фантастика.

Всъщност, зависимост между заглавията съществува - всички книги, които Зукърбърг чете са свързани малко или много с една негова страст - желанието да се намери зависимост в човешкото поведение, от който да се извади много ценен агоритъм.

Именно затова си заслужава и вие да хвърлите едно око на любимите книги на Зукърбърг. Ето и кои са те:

1. "Sapiens. Кратка история на човечеството" на Ювал Харари
Израелският професор Ювал Харари изследва цялата човешка история и отправя поглед към бъдещето, задавайки някои много интересни въпроси. Как се е формирала вярата в боговете, в нациите и в човешките права? Как се изгражда доверие към парите, книгите и законите? Как човечеството попада в капана на бюрокрацията, графиците и културата на потребление? Как ще изглежда светът в следващите хилядолетия? Използвайки данни от биологията, антропологията, палеонтологията и икономиката тезата на Харари е, че човечеството е станало доминантен вид, заради парите, империите и религията. Според израелецът глобалната капиталистическа икономика, скоро ще роди глобална империя, а новите технологии ще превърнат хората в безсмъртни богове, създаващи живот от нищото. Антрополози и еволюционисти критикуват книгата за нейната опростеност и пренебрежение към някои факти. Според Зукърбърг обаче "Sapiens" е "модерна класика, попадаща точно в десетката".

2. "Световен ред" на Хенри Кисинджър
Името на Кисинджър предизвиква доста спорове, заради неговата подкрепа за различни диктатори и Войната във Виетнам. Други обаче хвалят дипломата за неговата "реална политика" и отварянето на Китай към САЩ. В книгата си "Световен ред" Кисинджър изследва създадените до този момент стабилни международни системи и техните проблеми - Вестфалски мирен договор в Европа, доминацията на исляма в Близкия изток и централизирането на Китай. В края на своята книга Кисинджър говори и за необходимостта от създаването на по-стабилен нов световен ред. "Тази книга е за изграждането на външната политика и създаването на един по-мирен свят. Точно това искам и аз", споделя Зукърбърг.

3. "Защо нациите се провалят" на Дарон Аджемоглу
Дарон Аджемоглу е икономист от армено-турски произход, работещ в Масачузетския технологичен институт. Той търси отговор на въпроса защо нациите се провалят, защо едни държави са силни, а други слаби? Според Аджемоглу в основата на икономическия успех (или на липсата на такъв) стоят създадените от човека политически и икономически институции. Успехът на нациите, зависи от централизацията и плурализма на институциите. Ако едно от тези условия не е на лице, то много вероятно е държавата да стане бедна. Аджемоглу е известен и с това, че прогнозира в книгата си, че Китай ще се разпадне, по подобие на СССР. Критиците му обаче смятат, че Аджемоглу надценява наличието на демокрация и плурализъм в САЩ. Въпреки това изводите на учения са доста интересни и признати от много хора. Зукърбърг пък твърди, че е прочел книгата, защото е искал да разбере същността на бедността в държавите от третия свят.

4. "Мукаддима" на Ибн Халдун
Ибн Халдун е арабски философ, живял в края на 14-и век. Той е смятан за основоположник на демографията и социологията. Трудът му "Мукаддима" е извор на много политически и икономически идеи, които по-късно са вдъхновили и бащата на капитализма - Адам Смит. Интересно е, че някои от идеите в книгата са сходни с тези на кейнсианството, изпреварвайки го с 6 века. В книгата обаче са записани и много други мъдрости, свързани с необходимостта от критика, опасността от догматизъм, и невъзможността да се комуникира. Ибн Халдун споделя и друга истина - в сърцето на всяка империя, лежи семето на нейния разпад. Не е странно, че Зукърбърг харесва този важен исторически труд на арабския средновековен мислител Ибн Халдун.

5. "Рационалният оптимист" на Мат Ридли
Книгата може да се определи, като либертарианска, защото основната и теза е, че колкото по-свободни са пазарите, толкова по-свободни са хората. Според Ридли ключът към прогреса е в тясната специализация на хората и увеличаването на обема на световната търговия. Книгата е критикувана, защото не отчита отрицателното влияние на неравенство. Зукърбърг пък заявява, че е избрал книгата, за да види дали идеите в нея резонират с него.

6. "Dealing with China" на Хенри Полсън
Хенри Полсън e бивш Министър на финансите на Съединените щати, който от някои е обвиняван за кризата от 2008 година. Полсън и Зукърбърг обаче споделят общ интерес - Китай. Бившият министър е посещавал Китай повече от 100 пъти – както като ръководител на Goldman Sachs, така и като държавен представител. В своята книга Полсън споделя впечатленията си от Китай и разкрива защо според него страната е преживяла такава радикална трансформация, превръщайки се в глобална икономическа империя. "Китай е направил повече за справяне с бедността от целия останал свят взет заедно", споделя Зукърбърг.

7. "Играчът на играчите" на Иън Банкс
Тази книга е фантастика, част от сериите "Култура". Банкс от своя страна е единствения по-ляв автор, включен в любимите книги на Зукърбърг, а затова си има причина - Банкс разглежда доста често въпросът за изкуствения интелект и възможността чрез него да се изгради перфектното общество. Както знаем Зукърбърг  също се интересува доста от изкуствен интелект и практичното му приложение. "Играчът на играчите" обаче разглежда и по-различни въпроси, като сблъсъка между различни цивилизации.

8. "Началото на безкрайността" на Дейвид Дойч

В книгата на Дойч се говори за това какво е интелектът и кога машина ще може да премине теста на Тюринг. За това, че знанието и креативността са най-важните неща за прогреса на човека. Дойч, който е Физик от Оксфордския университет обаче говори и за алтернативните вселени и за това, че много наши фантастични истории, може да са факт някъде в Мултивселената. Не е пропуснато развитието на генетиката и дори меметата. Въобще, всички са единодушни, че книгата на Дойч е изключително стимулираща и интересна.

9. "По-добрите ангели на нашата природа" на Стивън Пинкър
Книгата на Пинкър разкрива как насилието намалява в дългосрочен и краткосрочен план. Въпреки това агресията се подклажда от някои много мощни фактора - религията, идеологиите и масовите медии. Но Пинкър е оптимист, разкривайки как текстовете възхваляващи насилието в Библията лека-полека са били изменяния, игнорирани и тактично пропускани. Друго важно наблюдение на Пинкър е свързано с дехуманизирането на някоя презряна група от хора и как това дехуманизиране увеличава още повече насилието над нея. Хуманизмът, книжовността и дори хигиената са едни от лековете против насилието. Пинкър оборва и друг мит - че ХХ е най-кървавият в човешката история. Всъщност в малко по-далечното минало етническите прочиствания и религиозните прочиствания са били нещо напълно нормално. Така например, в двете Америки са избити 130 милиона човека за 200 години или 95% от кореното население, а в гражданска война в Китай, водена в края на 8 век загиват 2/3 от населението на страната. "По-добрите ангели на нашата природа" е една от любимите книги на Бил Гейтс.

10. "Проблемът за трите тела" на Лиу Цъсин
Творбата на китайския писател Лиу Цъсин е първата азиатска книга, която печели наградата за фантастична литература "Хюго". В нея става въпрос за извънземна цивилизация, живееща в система с 3 слънца. Треакторията им е непредвидима, а епохите на хармония се редуват с епохи на хаос. Заради негостоприемната среда, извънземните решават да ограничат по технологичен начин емоциите си, създавайки строга тоталитарна система. За да гарантират бъдещето н расата си, извънземните решават да търсят нов дом. След това действието се пренася в Китай през 70-те, където малко самоволно специален екип от секретна китайска база започва да комуникира с извънземните. Третата част на книгата е съсредоточена в алтернативното настояще и опита на извънземните да превземат Земята. Планът им включва начин, по който да спрат технологичния прогрес на човечеството за около 400 години, като за това време флотилията им ще може да достигне Земята. Знае се, че Барак Обама е почитател на книгата, а Зукърбърг споделя, че книгата го е "разтоварила".

Зукърбърг продължава да чете изключително много, като периодично споделя заглавията, направили му силно впечатление. Що се отнася до любимите книги на големите шефове в ИТ индустрията, то те разкриват не само какви са интересите им, но и какви са техните виждания за бъдещето на човечеството.

Вижте кои са любимите книги на Илон Мъск >> >> >>