Човешката имунна система действа подобно на главния мозък

stat 13:33  |  17 юли 2017 | Технологии | Наука /Редактор: Николай Големанов
В бъдеще откритието може да помогне при някои труднолечими заболявания В бъдеще откритието може да помогне при някои труднолечими заболявания
Сн.: Shutterstock

Учени от Австралийския национален университет откриха, че човешката имунна система функционира по подобие на главния мозък, предаде Нюзру, цитирано от БТА.
Откритието може да помогне при лечението на автоимунни заболявания, лимфоми и имунен дефицит.

За първи път беше доказано, че имунните клетки съдържат в себе си невротрансмитери, като допамин. Преди това учените смятаха, че те са включени само в главния мозък.

Специалистите казаха, че идентифицираните невротрансмитери могат да станат идеална мишена за лечение. По този начин - в зависимост от задачата - би могъл да се ускори или потисне имунният отговор на организма.

Изследователите работиха с над 200 образци на тъкани от деца, чийто сливици наскоро са били отстранени. Основният анализ включи преноса на допамин от имунните Т-клетки към В-клетките.

Подобно на процеса при невроните, преносът на допамин от едните клетки в другите дава допълнителна "мотивация" на В-клетките. В резултат се произвеждат мощни антитела, които противодействат на инфекциите.Последно в Наука