Мръсният въздух увеличава престъпността

stat 11:11  |  11 февруари 2018 | Технологии | Наука / Редактор: Стоян Гогов
Въздухът в София е доста замърсен през зимата Въздухът в София е доста замърсен през зимата
Сн.: Стоян Гогов, Dir.Bg

Изследователи от САЩ и Индия са установили, че замърсеният въздух подтиква хората да извършват престъпления и измами.
Причината може да е в тревожността, нивата на която се повишават от мръсния въздух, съобщава Нюзру, цитиран от БТА.

Специалистите са анализирали данните, събрани от 9360 американски града за 9 години. В населените места със силно замърсен въздух нивата на престъпността са се оказали по-високи. Освен това, експертите са провели и редица опити. При един от тях е оценена склонността на участниците да използват неетични стратегии за преговори.

Доброволците е трябвало да опишат в писмена форма живота в районите с мръсен или чист въздух. Учените са открили, че онези, които пишат за замърсените места, са били по-склонни да се държат неетично и са били по-неспокойни, отколкото онези от чистите райони.

При друг експеримент на 256 души е показана снимка със замърсяване или без. Доброволците е трябвало да си представят, че живеят на това място и да размишляват за чувствата, които пробужда фотографията у тях.

След това те са решавали задача на компютъра, като за всеки правилен отговор са получавали по 50 цента. В даден момент на участниците е съобщено, че могат да видят правилния отговор, ако поставят курсора на мишката на определено място, но са били помолени да не го правят.

Специалистите са проследили колко често надникват доброволците. Оказва се, че участниците, живеещи в райони с мръсен въздух, го правят по-често.Последно в Наука