Крипто-схеми дебнат в Play Store

stat 09:54  |  13 ноември 2017 | Технологии | Комуникации / Редактор: Стоян Гогов
Google допуска някои доста съмнителни приложения в  Play Store Google допуска някои доста съмнителни приложения в Play Store
Сн.: Официален сайт

Много приложения в Play Store генерират биткойни за създателите си.
Манията по криптовалутите започна да се прехвърля и към Android. Според данни от експерти поне четири различни приложения в магазина Play Store злоупотребяват с устройствата на потребителите и генерират биткойни за своите създатели, предава Mobile Bulgaria.

Любопитното е, че въпросните приложения имат общо над 15 милиона изтегляния. Неприятното в случая е, че самите приложения обикновено не съобщават на потребителите, че ще използват устройствата им за генериране на криптовалута.

Освен това самите потребители не получават абсолютно нищо насреща с изключение на по-кратък живот на батерията на техния смартфон или таблет, макар че едно от приложенията ги убеждава, че така ще изкарат монети за харчене в любимите им игри (това става само нощем, когато телефона се зарежда и не се използва).

Изглежда, че кодът за генериране на криптовалута не притеснява Google, щом е допуснала подобен софтуер в магазина, но някои антивирусни програми за Android вече откриват подобни заплахи и предупреждават потребителите.


Последно в Комуникации