Джаджите на шпионските служби | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Джаджите на шпионските служби 24
УouTube

Джаджите на шпионските служби

Разузнавателните служби на някои държави разполагат с изключителни способности, а джаджите им надминават тези, използвани от Джемс Бонд.

22 734
В разгара на Студената война ЦРУ и КГБ дават всичко от себе си, за да могат да се сдобият със секретна информация или да извършат саботажи в противниковата страна, а този стремеж ражда множество интересни и смъртоносни джаджи.

В днешно време светът сякаш се намира в нова студена война - при това с повече участници, а в такава ситуация разузнавателните агенции придобиват все по-голямо значение и бюджет.

Не трябва да забравяме и за секретния характер на много от съвременните технологии, които познаваме и използваме. Първоначално те са били достъпни само за най-секретните топ звена на разузнавателните служби, а обществеността не е подозирала за тяхното съществуване. Такъв например е случаят с литиево-йонните батерии, създадени за шпионските нужди на ЦРУ и по-късно разсекретени от агентцията.

Макар технологиите да предоставят много нови възможности и улеснения на агентите, то целите на шпионските служби са си все същите - извличане на информация и саботаж на противниковата индустрия/инфраструктура, както и манипулация на общественото мнение.

Кой са най-интересните шпионски джаджи от 50-те години на XX век до днес?


Кучешкото ако на ЦРУ
За всяка страна е трудно да осъществява безопасна комуникация с агентите си. От ЦРУ стигнали до извода, че ако съобщението се скрие в нещо гнусно, то това може значително да подобри сигурността. Инженерите на агенцията създали изкуствен кучешки екскремент, чиято вътрешност да бъде куха. В кухината можело да се скрие писмено съобщение, радиопредавател или подслушвателно устройство. Специалистите твърдят, че тази джаджа била изключително надежда ако се използва в страни от третия свят или се остави на традиционно мръсно място. Знае се, че по време на войната във Виетнам, САЩ са използвали "кучешкото ако", за да набелязват специфични цели. Фалшивите ла*на обаче се оказали най-успешни, когато се използвали за засичане на движение. Оставени в пръстта, те улавяли стъпките на противника или предвижването на танкове, като тази система за ранно предупреждение се оказала много ценна.

Вижте как е изглеждало "кучешкото ако" >> >> >>



Буболечки-роботи
В днешно време технологията позволява създаването на 3D-принтирани мини роботи, които перфектно да имитират известни буболечки. Сред по-известните на широката публика разработки са руските роботизирани хлебарки, за които писахме преди около година. Това обаче далеч не е единствената разработка, като идеята за шпионски роботи-насекоми е много по-стара, а първите успешни образци са създадени още през 70-те години на миналия век. ЦРУ е разполагало с роботизирано водно конче, което е можело да събира информация - недостатък е бил малкия живот на батериите и доста краткия и труден за контролиране полет. В днешно време обаче дроните-насекоми са много по способни, а полета им е прецизен и може да трае часове. Съществува и друга опция - тялото на някое животно да бъде модифицирано, а то да се превърне в шпионин-киборг. Посредством електроди в мозъка, разузнавателния екип може да управлява дистанционно живото същество, което напълно незабелязано да достигне до целта си. Други чипове в тялото му може да осигуряват звук и дори видео от мястото, но което е изпратено животното-киборг. Учените дори вече имат специална дума за тези живи "джаджи" - биоботи. Освен с микрофони, животното може да бъде "оборудвано" и с експлозиви - тази идея датира от времето на Втората световна война, когато СССР е експериментирал с "антитанкови кучета", а САЩ с "прилепи-бомби".

Вижте снимки на роботи-буболечки >> >> >>



Шпионски дънер
През 70-те години на миналия век ЦРУ успяло да създаде "бръмбари-радари", замаскирани като дънери. Тези джаджи били "монтирани" в гора край Москва. Целта им била да шпионират комуникациите на близка военна база. Събраната информация била изпращана към сателит, който я препращал към Пентагона. Джаджата работела със слънчеви батерии, което намаляло риска от дефект и увеличавало живота на джаджата. Руснаците обаче успели да разкрият бръмбара след теч на информация и проведено претърсване на гората.

Вижте как е изглеждал шпионският дънер >> >> >>



"Ректален спасителен комплект"
Много шпиони често рискували да бъдат пленени. За подобни ситуации бил предназначен "ректалния спасителен комплект". Той представлявал капсула, чието име показва къде се носела тя от агентите. В капсулата се намирали различни отвертки, нож, трион, клещи и други инструменти, които можело да гарантират успешното бягство на агента.

Вижте как е изглеждала капсулата >> >> >>



Риба-робот
Знае се, че през 90-те години на миналия век ЦРУ е разработило специална риба робот, която да се използва за подслушване на вражески подводници. Рибата се е задвижвала от безшумни перки и е носела специални датчици. В днешно време обаче има риби-роботи, които се движат благодарение на същите механични движения, каквито извършват и живите обитатели на океана.

Вижте как изглеждат рибите-роботи >> >> >>



Фалшива стотинка
Също като "кучешкото ако", фалшивата стотинка изглежда неразличима от истинската на пръв поглед. В някои ситуации тя може да се развива, а в нея да се постави секретно съобщение или micro SD карта. В други ситуации тя може да е напълно запечатана, а в нея да има подслушвателно и проследяващо устройство, както и камера. Според някои слухове подобна фалшива стотинка може да има невидими с просто око дупчици, през които да се изпарява отрова или друго психотропно вещество.

Вижте снимки на фалшивата стотинка >> >> >>


Смъртоносното червило на КГБ
В разгара на студената война КГБ създало едно наистина убийствено червило, което трябвало да пази агентките от нежелани погледи. Това ставало чрез механизъм, изстрелващ капсули с отрова. Всъщност руснаците винаги са били по-напред от американците в разработването на специални отрови, а най-вероятно с тяхна помощ е създаден и прословутия смъртоносен чадър, с който е убит Георги Марков.

Вижте снимки на смъртоносното червило  >> >> >>



Безшумно мъчение или невъзможност за мълчание

Освен да убиват отровите се използват и за извличане на информация. Знае се, че руснаците притежават изключително надежден серум, който инжектира в областта около сърцето. Отровата причинява изключителна болка, затруднено дишане, но междувременно на външен вид жертвата изглежда все едно спи или си почива. Този способ се оказал доста надеждно средство за мъчения и изтръгване на информация. Друга ценна отрова на КГБ била, а най-вероятно и все още е СП-117. Това вещество е своеобразен "серум на истината", който няма цвят или мирис и може незабелязано да се изсипе в храната или напитката на жертвата. Скоро след поглъщането на СП-117, отровеният ставал изключително искрен, като можел да си признае абсолютно всичко. След това отровеният заспивал, а когато жертвата се събудела от наркотичния сън, тя нямала никакъв спомен за проведения разговор.

Смартфони
Сноудън твърди, че истинските собственици на смартфона са не потребителите, които са го закупили, а разузнавателните агенции. Не трябва да подценяваме думите на Едуард Сноудън, които бяха препотвърдени наскоро и от новите разкрития на Wikileaks. Те разполагат с най-различни програми, които по незабелязан начин, могат да активират камерата или микрофона на вашия телефон. Благодарение на слабости в iOS и Android, шпионите могат да получат достъп до всички ваши SMS-и и профили в социалните мрежи. Само по себе си това е огромно количество информация, която при анализ с изкуствен интелект може да ви направи изключително подробен психопрофил. Този психопрофил може да се използва от агентите, които могат успешно да окажат натиск или дори незабелязано да ви насочат в желаната от тях посока на мислене.

Социалните мрежи
В този ред на мисли, няма как да подминем и социалните мрежи. Марк Зукърбърг поддържа идеи сходни с възгледите на западния политически елит. Китайската социална мрежа Wiebo е под директния контрол на комунистическата държава, а руската ВКонтакте е собственост на близкия до Путин олигарх Алишер Усманов. В социалните мрежи човек споделя безпрецедентно количество информация за себе си - става въпрос не само за споделените снимки, интереси и дата на раждане. Експерти твърдят, че по използваните емотикони могат с почти 100% точност да определят заплатата на потребителя. Движението на мишката издава емоционалното състояние, а оставеното количеството метаданни е достатъчно за създаването на точен психопрофил на всеки участник в социалните мрежи. Всъщност, всяка социална мрежа сама шпионира потребителите си с цел реклама, но не е трудно да се предположи, че в определен момент тази информация може да се купува не от рекламодателите, а от службите. И това не е всичко, социалните мрежи представляват уникална платформа за психологически експерименти. Емоционалното състояние на потребителите може да се манипулира посредством съдържанието, което се показва. Знае се, че Facebook е извършил подобен експеримент, без знанието на потребителите. Социалните мрежи са и перфектното поле за тролове, които да налагат опорни точки или страници, които незабелязано да насаждат определени идеи.
Джаджите на шпионските служби 24

Джаджите на шпионските служби

Разузнавателните служби на някои държави разполагат с изключителни способности, а джаджите им надминават тези, използвани от Джемс Бонд.

22 734 УouTube
В разгара на Студената война ЦРУ и КГБ дават всичко от себе си, за да могат да се сдобият със секретна информация или да извършат саботажи в противниковата страна, а този стремеж ражда множество интересни и смъртоносни джаджи.

В днешно време светът сякаш се намира в нова студена война - при това с повече участници, а в такава ситуация разузнавателните агенции придобиват все по-голямо значение и бюджет.

Не трябва да забравяме и за секретния характер на много от съвременните технологии, които познаваме и използваме. Първоначално те са били достъпни само за най-секретните топ звена на разузнавателните служби, а обществеността не е подозирала за тяхното съществуване. Такъв например е случаят с литиево-йонните батерии, създадени за шпионските нужди на ЦРУ и по-късно разсекретени от агентцията.

Макар технологиите да предоставят много нови възможности и улеснения на агентите, то целите на шпионските служби са си все същите - извличане на информация и саботаж на противниковата индустрия/инфраструктура, както и манипулация на общественото мнение.

Кой са най-интересните шпионски джаджи от 50-те години на XX век до днес?


Кучешкото ако на ЦРУ
За всяка страна е трудно да осъществява безопасна комуникация с агентите си. От ЦРУ стигнали до извода, че ако съобщението се скрие в нещо гнусно, то това може значително да подобри сигурността. Инженерите на агенцията създали изкуствен кучешки екскремент, чиято вътрешност да бъде куха. В кухината можело да се скрие писмено съобщение, радиопредавател или подслушвателно устройство. Специалистите твърдят, че тази джаджа била изключително надежда ако се използва в страни от третия свят или се остави на традиционно мръсно място. Знае се, че по време на войната във Виетнам, САЩ са използвали "кучешкото ако", за да набелязват специфични цели. Фалшивите ла*на обаче се оказали най-успешни, когато се използвали за засичане на движение. Оставени в пръстта, те улавяли стъпките на противника или предвижването на танкове, като тази система за ранно предупреждение се оказала много ценна.

Вижте как е изглеждало "кучешкото ако" >> >> >>



Буболечки-роботи
В днешно време технологията позволява създаването на 3D-принтирани мини роботи, които перфектно да имитират известни буболечки. Сред по-известните на широката публика разработки са руските роботизирани хлебарки, за които писахме преди около година. Това обаче далеч не е единствената разработка, като идеята за шпионски роботи-насекоми е много по-стара, а първите успешни образци са създадени още през 70-те години на миналия век. ЦРУ е разполагало с роботизирано водно конче, което е можело да събира информация - недостатък е бил малкия живот на батериите и доста краткия и труден за контролиране полет. В днешно време обаче дроните-насекоми са много по способни, а полета им е прецизен и може да трае часове. Съществува и друга опция - тялото на някое животно да бъде модифицирано, а то да се превърне в шпионин-киборг. Посредством електроди в мозъка, разузнавателния екип може да управлява дистанционно живото същество, което напълно незабелязано да достигне до целта си. Други чипове в тялото му може да осигуряват звук и дори видео от мястото, но което е изпратено животното-киборг. Учените дори вече имат специална дума за тези живи "джаджи" - биоботи. Освен с микрофони, животното може да бъде "оборудвано" и с експлозиви - тази идея датира от времето на Втората световна война, когато СССР е експериментирал с "антитанкови кучета", а САЩ с "прилепи-бомби".

Вижте снимки на роботи-буболечки >> >> >>



Шпионски дънер
През 70-те години на миналия век ЦРУ успяло да създаде "бръмбари-радари", замаскирани като дънери. Тези джаджи били "монтирани" в гора край Москва. Целта им била да шпионират комуникациите на близка военна база. Събраната информация била изпращана към сателит, който я препращал към Пентагона. Джаджата работела със слънчеви батерии, което намаляло риска от дефект и увеличавало живота на джаджата. Руснаците обаче успели да разкрият бръмбара след теч на информация и проведено претърсване на гората.

Вижте как е изглеждал шпионският дънер >> >> >>



"Ректален спасителен комплект"
Много шпиони често рискували да бъдат пленени. За подобни ситуации бил предназначен "ректалния спасителен комплект". Той представлявал капсула, чието име показва къде се носела тя от агентите. В капсулата се намирали различни отвертки, нож, трион, клещи и други инструменти, които можело да гарантират успешното бягство на агента.

Вижте как е изглеждала капсулата >> >> >>



Риба-робот
Знае се, че през 90-те години на миналия век ЦРУ е разработило специална риба робот, която да се използва за подслушване на вражески подводници. Рибата се е задвижвала от безшумни перки и е носела специални датчици. В днешно време обаче има риби-роботи, които се движат благодарение на същите механични движения, каквито извършват и живите обитатели на океана.

Вижте как изглеждат рибите-роботи >> >> >>



Фалшива стотинка
Също като "кучешкото ако", фалшивата стотинка изглежда неразличима от истинската на пръв поглед. В някои ситуации тя може да се развива, а в нея да се постави секретно съобщение или micro SD карта. В други ситуации тя може да е напълно запечатана, а в нея да има подслушвателно и проследяващо устройство, както и камера. Според някои слухове подобна фалшива стотинка може да има невидими с просто око дупчици, през които да се изпарява отрова или друго психотропно вещество.

Вижте снимки на фалшивата стотинка >> >> >>


Смъртоносното червило на КГБ
В разгара на студената война КГБ създало едно наистина убийствено червило, което трябвало да пази агентките от нежелани погледи. Това ставало чрез механизъм, изстрелващ капсули с отрова. Всъщност руснаците винаги са били по-напред от американците в разработването на специални отрови, а най-вероятно с тяхна помощ е създаден и прословутия смъртоносен чадър, с който е убит Георги Марков.

Вижте снимки на смъртоносното червило  >> >> >>



Безшумно мъчение или невъзможност за мълчание

Освен да убиват отровите се използват и за извличане на информация. Знае се, че руснаците притежават изключително надежден серум, който инжектира в областта около сърцето. Отровата причинява изключителна болка, затруднено дишане, но междувременно на външен вид жертвата изглежда все едно спи или си почива. Този способ се оказал доста надеждно средство за мъчения и изтръгване на информация. Друга ценна отрова на КГБ била, а най-вероятно и все още е СП-117. Това вещество е своеобразен "серум на истината", който няма цвят или мирис и може незабелязано да се изсипе в храната или напитката на жертвата. Скоро след поглъщането на СП-117, отровеният ставал изключително искрен, като можел да си признае абсолютно всичко. След това отровеният заспивал, а когато жертвата се събудела от наркотичния сън, тя нямала никакъв спомен за проведения разговор.

Смартфони
Сноудън твърди, че истинските собственици на смартфона са не потребителите, които са го закупили, а разузнавателните агенции. Не трябва да подценяваме думите на Едуард Сноудън, които бяха препотвърдени наскоро и от новите разкрития на Wikileaks. Те разполагат с най-различни програми, които по незабелязан начин, могат да активират камерата или микрофона на вашия телефон. Благодарение на слабости в iOS и Android, шпионите могат да получат достъп до всички ваши SMS-и и профили в социалните мрежи. Само по себе си това е огромно количество информация, която при анализ с изкуствен интелект може да ви направи изключително подробен психопрофил. Този психопрофил може да се използва от агентите, които могат успешно да окажат натиск или дори незабелязано да ви насочат в желаната от тях посока на мислене.

Социалните мрежи
В този ред на мисли, няма как да подминем и социалните мрежи. Марк Зукърбърг поддържа идеи сходни с възгледите на западния политически елит. Китайската социална мрежа Wiebo е под директния контрол на комунистическата държава, а руската ВКонтакте е собственост на близкия до Путин олигарх Алишер Усманов. В социалните мрежи човек споделя безпрецедентно количество информация за себе си - става въпрос не само за споделените снимки, интереси и дата на раждане. Експерти твърдят, че по използваните емотикони могат с почти 100% точност да определят заплатата на потребителя. Движението на мишката издава емоционалното състояние, а оставеното количеството метаданни е достатъчно за създаването на точен психопрофил на всеки участник в социалните мрежи. Всъщност, всяка социална мрежа сама шпионира потребителите си с цел реклама, но не е трудно да се предположи, че в определен момент тази информация може да се купува не от рекламодателите, а от службите. И това не е всичко, социалните мрежи представляват уникална платформа за психологически експерименти. Емоционалното състояние на потребителите може да се манипулира посредством съдържанието, което се показва. Знае се, че Facebook е извършил подобен експеримент, без знанието на потребителите. Социалните мрежи са и перфектното поле за тролове, които да налагат опорни точки или страници, които незабелязано да насаждат определени идеи.