Токио събира стари телефони за златни медали

stat 10:41  |  16 февруари 2017 | Технологии | Технологии / Редактор: Стоян Гогов
В платките на много телефони има използвано сребро и злато В платките на много телефони има използвано сребро и злато
Сн.: УouTube

Токио започна да събира стари мобилни телефони, които ще се превърнат в медали за Олимпийските игри.
Десетки хора се събраха пред сградата на столичната община в Токио, за да дарят старите си мобилни телефони и смартфони. Те ще бъдат рециклирани в медали за Олимпийските игри, които ще се проведат в града през 2020-а година, съобщава БНР.

Целта на организационния комитет е да събере 8 тона метал от остарелите мобилни телефони и малки домакински уреди.

Кампанията, която е първа по рода си за Олимпийските игри, ще извлече 40 кг злато, 2930 кг сребро и 2994 кг бронз. Те ще са достатъчни за направата на всички 5000 олимпийски и параолимпийски медали.

"Дойдох тук днес, защото мисля, че е страхотно, че старият ми телефон може да се превърне в медал за Олимпийските игри през 2020-а", заяви 55-годишната жителка на Кавасаки Хироми Сакушима.

Жителите на японската столица приветстват интересната и екологична инициатива.

"Развълнува ме мисълта, че нещо от моя дом може да бъде част от медалите. Това ще са първите олимпийски игри, които ще гледам", каза 18-годишният Хироки Ямашита, който живее в Токио и донесе за кампанията 17 телефона от семейството си.

Кметът на Токио Юрико Койке също дари три нейни стари телефона на кампанията.

"Започнахме този проект с цел да рекламираме устойчивостта, както и да създадем чувство на пряко участие в игрите в Токио през 2020-а. Наистина е вълнуващо, че вашите мобилни телефони ще бъдат част от олимпийските и параолимпийските медали", коментира Койке.

Вижте логото на Олимпиадата в Токио през 2020 г. >> >> >>Последно в Технологии