10-те големи дати в покоряването на космоса

От изстрелване на първия изкуствен спътник около Земята

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пропуснали са Леонов, първият човек, който излиза в открития Космос!

същия Леонов който разби на пух и прах твърденията че американците не са били на Луната.

Защо липсва инфо за ПЪРВИЯ обект преминал линията на Карман (границата на земната атмосфера и космоса). А-ха. Защото това е немската ракета V-2 създадена от Вернер фон Браун. "Фау-2 (А-4) в 1944 году, достигшая высоты 188 км во время суборбитального космического полёта в Пенемюнде". Големи количества от същата тази V-2 са пленени от червената, американската и британските армии и в последствия стоят в основата на ВСИЧКИ изброени по-нататък успехи - Спутник, Гагарин, лунната програма Аполо и т.н... Не е тайна (и не е срамно) че Сергей Корольов разглобява една V-2 до последното болтче ( до преди това проектира самолети в бюрото на Туполев)... А първите земни организми преминали в открития космос са мушици изпратени през 1947 от американците все на същата V-2. Да не говорим, че пък Вернер фон Браун и неговия екип създават Сатурн-5 най-мощната космическа ракета до средата на 80-те години...

Интересно защо липсва кацането на първия апарат на Венера? През 1975 г. "Венера"-9 (СССР) е първият апарат предал черно-бели телевизионни изображения от повърхността на Венера, която има меко казано екстремни климатични условия. Всъщност това са първите снимки направени на повърхността на друга планета. "Викинг-1" предава снимките от Марс през 1976. "Хъбъл" не е първия орбитален телескоп. Първият орбитален телескоп е изведен в космоса от Великобритания през 1962 година. Цели 28 години по-рано. Астрон е съветски ув-телескоп. Изстрелян на 23 март 1983 г. Най-големият за своето време 18 март 1965 – първо излизане на човек в откритият космос (Алексей Леонов, СССР) 3 март 1972 – старт на първияапарат, напуснал впоследствие пределите на Слънчевата система(„Пионер-10“, САЩ) Други омаловажени и пренебрегнати от автора мисии. Всяка от тях е епохална. „Вега“ – среща с Халеевата комета, спускане на сонда на Венера(СССР) „Фобос“ – програма за изследване на спътниците на Марс (СССР) „Марс Експрес“ – изкуствен спътник на Марс, спускане намарсохода „Бигъл-2“ (ЕКА) „Галилео“ – изследване на Юпитер и неговите спътници (НАСА) „Касини-Хюйгенс“ – сонда за изследване на атмосферата на Сатурн и неговите спътници (НАСА, ЕКА) „Хаябуса“ – вземане на грунт от астероида Итокава (JAXA)

Коя е първата дума в заглавието на статията?

Маринър 2 (Маринър-Венера 1962) - първи на Венера. Първи предават информация за планета от датчиците си. ТРИНАДЕСЕТ години по-рано.

трудно можеш да определиш кои действително са големите повратни дати в историята, това не винаги е нещо което се прави за първи път. споменаваш множество първи мисии до Марс, Венера, Юпитер и тн. ,но според мен те не са така съществени както първите мисии до Луната. Всъщност Луната беше първото и най-съществено изследване на космически обект (не Земята). Редно беше и първите сонди към Луната също да бяха включени в списъка. От друга страна без да се опитвам да омаловажавам множеството Мисии до Марс, Венера, Юпитер ... те концептуално не са нищо ново. Бих казал те са мисии до Луната+ Хъбъл действително не е първият орбитален телескоп, но е първият съществен орбитален телескоп. Телескопите които цитираш на практика не дадоха никаква нова информация за космоса която не ни беше известна до тогава. Те просто бяха с прекалено малки възможности. Хъбъл от друга страна дори преди да му бъде поправена оптиката, даде многократно по-добри образи от кой да е телескоп базиран на земята, а след като бе коригиран на практика откри нова ера в астрофизиката. Регистрирани бяха хиляди феномени които на които в последствие астрофизиците с десетилетия търсеха и още търсят отговори. със статията а аз лично не съм съгласен със совалката. тя е чудесен пример за това какво става когато политиците решат че разбират повече от инженерите. общата концепция преди совалката е била космическата програма да бъде поделена на две - малка многократно използваема совалка само за доставка на космонавти и още по големи свръхтежки ракети (евентуално за многократна употреба но не задължително). Политиците казват не режем бюджета, двете идеи ги събирате в едно - голяма многократно използваема совалка за пътници и товар. Нещо което времето показа че е прекалено амбициозен скок. Вместо планираните 50-60 полета годишно совалките едва успяваха да правят по 2-3. Да вършеше работа, но многократно по малко от това за колето бе планирана. Е совалките са вече в историята, но ако погледнете какво се случва в момента концептуално то е точно това което НАСА е предлагала преди толкова години - малки совалки (блу оридгжин и спейс екс все още тестват техните) и свръхтежки товарни ракети. С други думи совалките бяха тухнологичен тупик който отне 30-40 г развитие на космоса.

А къде е първото кацане на луната с лунохода? Нещо липсват важни дати май а?

И рождения ден на Ленин са забравили, дааа. И на Сталин. Отде ви изравят бе.

Благодарение на режима България е една от малкото държави в света , която не предава прякото предаване на кацането . Както ни лиши от живото изпълнение на легендарните рок състави от 60-70 г и трябваше едва след 1990 г да ги гледаме навлезли в пенсионна възраст .

Всички соц.страни не показаха кацането на Луната. по онова време даже на спортни състезания се съобщаваше: "съветския лекоатлет еди кой си зае 3то място" Кой е на първо и 2ро не се съобщаваше защото са били американци.

Всъщност даваха по телевизията Армстронг и Олдрин, не съм сигурен директно ли беше, малък съм бил и не помня тая подробност.

ФАКТИ: Няма нито едно доказателство за Гагарин. НИТО ЕДНО. Лайка е била в космоса, но МЪРТВА. Умира на 7мата минута от старта.

Така се фалшифицира то космическа мисия. Нали всички слушат радиовръзката, виждат доплеровите отмествания и могат да ги корелират с вектора на скоростта и т.н., всички тия конспиративни теории са чисти глупости.

живо предаване и репотраж са различни работи. все едно да гледаш репортаж от финанала на световно с дуспите с мексико и да си го гледал на живо

На баба ти фърчилото е фалшифицирано и кацането на луната, пак на баба ти може и на дядо ти к...

Да бе .. о що не го предаваха на живо на руснаците поне. Поне старта.... поне ПРЕСАТА да беше там. Абе нещо си да го отрази. Един запис в капсула. Хайде не на нас. Хората на живо ви представиха всяка мисия на Аполо. 6 пъти го гледате. Ама там няма изкривявания на радиовълни нали. Там кубрик мубрик.... Полет няма. Има запис на радиопредаване пуснато от Гаварить Кремъл. С камбанен звън дори.

само едно нещо и ми кажи, че лъжа: записки от полета. Има ги и на руски и на английски. Давам ти го с точен час и минута: 06:57 "Аз съм над америка" Ха сега виж треакторията За останалите 40-50 неща няма да кажа и дума.

Вече си признаха че не са ходили на Луната , какви са тези 50г. ? ? ?

Лъжеш тъпак. 6 пъти ТАСС МЪЛЧИ. ЗАЩО??????

50-те години са юбилеят на клиниката в която си. Да слушаш доктора и да бъдеш учтива със санитарите да не те заключват все.

Белка и Стрелка са двете кучета, които за разлика от Лайка се върнаха живи на Земята след полет в космоса.

Датата 1969 г. - когато Армстронг стъпва на Луната, може да отпадне от 10 те забележителни дати, ако след повторното отиване на Луната не се намерят артефакти които да е потвърдат . Същото стана и с Плутон който отпадна от класацията че е десетата планета в Слънчевата сестема след като не се намериха научни факти за това.

ШЕСТ ПЪТИ. НЕ ЕДИН. НЕ ДВА. 6!!!!!!

И в момента луната е картографирана. Хващай гоогле земя. инсталирай. има пефектна карта на луната.

Ти слушай доктора и се надявай да отпаднеш от списъка за лоботомия в понеделник.

само не вдянах - кво прави оня абзац за китай след полета на Телешкова?!?

Пропуснати са две забележителни дати: Първата е, когато руснакът Леонов за пръв път излиза в открития космос и втората, когато руски кораб обикаля Луната и праща на Земята снимки на обратната й страна.

Не можеш да пропуснеш нещо което е направено от друг преди това.

Съжалявам, Дейв. Опасявам се, че не мога да направя това. ;)

на пресата в кравария и мненията от 1957 когато е изтрелян спутник1,да видите какво са зомбита и олигофрени,язък за индианците избити от олигофрените европейци отишли там за пари

Гълтай лекарствата и лягай да спиш вече, пак си много превъзбуден.

Пропуснали сте рождения ден на Ян Бибиян.

Никога не съм си задавал въпроса как са върнали Лайка на Земята. Сега разбирам че полетът е бил еднопосочен. Значи там някъде горе се върти един скелет или труп (не знам какви бактерии участват в разграждането - аеробни или анаеробни) на куче?!? Или е паднал някъде...

Било е на ниска орбита и се е върнало обратно към Земята, където е изгоряло във високите слоеве на атмосферата.

3128 година,правнуците на мъск успяват да надуят балона за марс

....а на Червеният площад , пред мумията на Путин , правнуците на Рогозин тържествено обявяват началото на руската марсианска програма - ЩЕ направят ракета , Ще направят косм.кораб ,Ще направят и марсоход, ЩЕ произведат модули от гофрирана ламарина за марсианската база и т.н

и даже помагат на братята кравари с двигатели,а вие виете ли щото сте гладни койотчета чакащи балона да гръмне