20 години от стъпването на първия екипаж на борда на МКС

Международната космическа станция е най-мащабната конструкция на човечеството в космоса

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мдам, кацали са на луната. Вярваме им. Лека конструкторска грешка, забравили да сложат двигатели хихи Ами защо са им, в невада може и без двигатели, важното е знаменцето да се вее

Колкото Гагарин е летял в космоса. Ма скочил с парашут от самолет, ма го намерили в капсулата, ма забравил фотоапарата. И накрая ги самоубиха в самолет. А после внучка му разказажистината, че не е ходил никъде. Докато минавал бад ю. полюс вийсл - я вижу УСА...

Руските модули на МКС: Заря - Американска собственост Звезда - Изстрелян със парите на Пица Хът Пирс - някакви си 3,6 тона модул Поиск - някакви си 3,6 тона модул Рассвет - Вдигнат със совалката Атлантис

доказателства за думите ми: 1. Функциона́льно-грузово́й блок «Заря́» - Модуль был построен российским ГКНПЦ им. Хруничева по заказу американской стороны и является собственностью НАСА. 2. pbs.twimg.com/media/EJau4WsXkAM9Nsj.jpg 3. 14 мая 2010 года в 22:20 MSK МИМ-1 «Рассвет» отправился к МКС на борту шаттла «Атлантис»

САЩ купуват модули. Както Заря. Заря и Звезда ли бяха, двата най-големи модула на МКС като тежест. По памет САЩ купуват 5 модула от Италия. Заря от Русия. Частично от Япония и така нататък. Но станция МКС почва с руският тогава модул Заря. Руснаците стартират МКС.

добре че бяха руснаците построят МКС. Че изостаналите хамериканци още щяха да си скачат на батута challenger и Колумбия.... и да се взривяват редовно.

ВЕрвсй си :))))

Добре пе бяха анериканските пари, технологии и совалки да вдигнат руските модули.

Ако не бяха руснаците, и до ден днешен нямаше да има МКС. Всички базови модули са руски! Животоподдържащи, стабилизация, маневриране, спасителни кораби!ВСИЧКО Е РУСКО! ДОРИ КЕНЕФИТЕ СА РУСКИ!!! КРАВИТЕ ИМАХА НУЛЕВ, ПОВТАРЯМ НУЛЕВ ОПИТ В СТРОИТЕЛСТВОТО И СЪЗДАВАНЕТО НА КОСМИЧЕСКИ СТАНЦИИ! ЕДИНСТВЕНИЯ ИМ ОПИТ СПЕЙС ЛАБ, ЗАВЪРШИ ТОТАЛНО НЕУСПЕШНО, И САМ СИ ПАДНА И СЕ УДАВИ, . И НАСА ЗАЛОЖИ НА ВЗРИВЯВАЩИТЕ СЕ СОВАЛКИ КАТО КОЛУМБИЯ И ЧЕЛИНДЖЪР, ЗАТОВА И НЕ УСПЯ ДА ПОСТРОИ КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ КАТО СЪВЕТСКАТА -РУСКАТА МИР. СЪОТВЕТНО И ИЗОСТАНА МНОГО СЛЕД РУСНАЦИТЕ И НЯМАШЕ ТЕХНОЛОГИИТЕ, ЗАТОВА И СЛЕД РАЗПАДАНЕТО НА СССР ПЛАТИХА НА РУСНАЦИТЕ ДА СЪЗДАДАТ МКС НА БАЗАТА НА РУСКАТА МИР-2. ПРОСТО ФАКТИ. ДОРИ БАЗОВИЯ ГРАДИВЕН МОДУЛ НА МКС Е РУСКИ СЪЗДАВАН ЗА МИР-2 ФАКТ.

стига ЛЪГА БЕ. Аман от тебе русоробска подлого. Проекта на на САЩ. Руснаците бяха включени в него и им дадоха пари за първия модул дори. Ако не знаеш е АМЕРИКАНСКА СОБСТВЕНОСТ. Втория модул беше изстрелят с Протон-М на който имаше логото на Пица Хът... щото нямаха пари да го изстрелят. Всичко беше вдигнато със СОВАЛКИТЕ. Дори руския модул. Рассвет беше вдигнат с Атлантис на 14 май 2010

Абе козацка отрепко я несери глупости малоумнико! кравите нямаха технологиите деби защото близо 30години не бяха правили нито една орбитална станция, след като зареждаха проекта Аполо и скайлаб! и нямаха технологиите глупако, защото бяха заложили всичкото на совалките ! А совалките имат специален модул който се използва лабораторни изследвания . Но да, остават на Орбита жалките десетина дена козяцка подлоги. но НАСА нямаше парите едно временно и за станция и за совалките ....затова изоставиха с десетилетие след руснаците .И затова реших че е по-добре да платят директно на руснаците милиарди долари за да получат на готово руските технологии и руснаците директно да им създадат космическата станция. Защото руснаците бяха вече разработили с дали парите модули за Мир 2. Така че като не знаеш несери своето незнание козият ска отрепко

ето какво пише РОСКОМИКС във РУСКАТА ВИКИПЕДИЯ !!!! Функциона́льно-грузово́й блок «Заря́» — изготовленный в России по контракту с компанией Боинг модуль Международной космической станции. Относится к российскому сегменту МКС, однако является американским блоком станции, поскольку строительство финансировано США.

Единия руски модул финансиран и конструиран от САЩ, другия вдигнат с логото на американска пица, а третия вдигнат от американска совалка. Забиха те в земята здраво. И оставят 2 пристанища за руски ракети. по 8 тона.

Бе тебе те размазаха по земята! кравите нищо не са конструирали всичко си платиха за им го съдят руснаците и да използват базовите модули на Мир 2 глупако.защото изостаналите кравари бяха изостанали с 20 30 години след руснаците в областта на проектирането създаването и конструирането на космически станции и това са фактите

АК-то, пак се изхвърляш! Скайлаб беше активна станция. Три пъти астронавти се качваха до там и си вършеха работата. Проблемът и беше конструкторска грешка - пропуснали да сложат маневрени двигатели за да коригират орбитата. В резултат след 6 години земната гравитация надделя и станцията падна. Нямали никакъв опит! Я се гръмни! За друго не ставаш!

В това са най добри: да платят на някой да им свърши работата с напечатани гущери В случая на руснаците, даже и кенефф им дадоха да не серст в космоса директно ;)

Така е! Платиха на "Вояджър"-ите да изследват Слънчевата система, платиха на сондата "Паркър" да изследва Слънцето, на марсоходите да изследват Марс и още на един куп апарати да изследват космическите тела около нас. А американците нищо не направиха, само си седяха и чакаха другите да им вършат работата... :)

няма да е лошо да погледнеш какво са пратили СССР и страните от бившия соц. лагер?? По интересно е как така скапаните руснаци и бившите соц. държави успяха да направят живото поддържащи системи, а великия Запада не можа. Тия дърляния и заяждания са от гледна точка да се пропагандира великия демократичен живот в Запада ли??

Животоподдържащи системи е имало в Скайлаб, иамло е в капсулите на мисиите Аполо, имало е в совалките... Какво не са могли да направят?!? А заяждането е от гледна точка на тъпия коментар, че американците са платили, а руснаците са направили... Фактите са, че всеки има някакви постижения. Не отричам постигнатото от руснаците, но според "разбирача" само те имат постижения. А това всеки знае, че не е вярно!

Добре че руснаците им направиха една станция, иначе янкито щеше да каца на луната директно

За сганта ето снимка на МКС от дадените в Дир: https://static.dir.bg/uploads/images/2018/11/05/1589716/orig.jpg?_=1541406878 Ей тва най отдолу мъничкото с крилцата са "руслямските модули", които според същата сган са 80% от МКС. Добре е и тъпака под мен да я види и да сравни МКС със проектите Freedom и Мир-2. Freedom бил неуспешен проект, ама трябвало да почне да се изгражда през 1996, т.е.3 години след договора за МКС. То по тая малоумна логика и Мир-2 е неуспешен проект.

Страшен олигофрен си! Но това не е изненада за никого... :))) Американските модули на МКС са преди всичко научни лаборатории и конструктивни модули. Едва през 2010г. американците пращат там свой модул за живеене, дотогава космонавтите живеят в руски модули и това не е изненада, т.к. към този момент единствено СССР/РФ имат опит с обитаема космическа станция в околоземна орбита в продължение на 15 години и тя се казва "МИР". Американците не разполагат с подобен опит... Неслучайно и първият модул на бъдещата станция изведен в орбита, около който се строи самата станция го правят руснаците, а не американците! Чети, образовай се, не ставай постоянно за смях с невежеството си! :)))

Всъщност американците имат опит с обитаема станция, която се казва "Скайлаб". Проблемът ѝ е бил конструкторска грешка. Пропуснали са да сложат тягови двигатели и станцията е излезнала от орбитата си и е паднала. Но е била обитаема. Три пъти са се качвали екипажи.

Дада, давай го по леко Ще избиеш някоя гарнитура от напъване

"Дада" пак се излага като последния кифладжия! :))) Аланкоолу, проектът на НАСА "Фрийдъм" е опит за американски отговор на космическата станцията на СССР "МИР". Неуспешен опит! При построяването на МКС се ползва основно съветския/руския опит от единствената дотогава обитаема орбитална космическа станция, експлоатирана успешно 15 години!

Ето една приятна и любопитна статия, която дежурните тролове обърнаха на спор "кой по-голям го вади"! И най-важното, коментарите им са същите, като под всяка друга статия за космоса. Нищо ново! Само повтарят едно и също, чак стават досадни.

кукурузчо,ами ти с твоите едни същи тъпни не си ли досаден бе мъсковиден кретеноид

Балончо, нещо май те засегнах лично! И не пропусна да изсер§ш поредната ти проникновена мисъл! Логично е, когато пишеш едни и същи глупости, отговорът ми да е един и същ. Ако някой ден ти дойде акълът в главата, може и да схванеш какви глупости си изписал!

Протон-К дето извеждаше модула Звезда дори беше с логото на Пица Хът. Какво по-срамно от това. - 8ми Юли 2000 година.

В основата на създаването на МКС стои опитът на СССР/РФ със станцита МИР!

ми не вярно. колкото и да се пинеш..

Пълни глупости. В основата на създаването е проекта на НАСА - Фрийдъм. Международна станция без СССР или Руслямска държава. В последствие американците са притеснени от разпадането на Роскосмос и опасността инженери от там да отидат да работят при диктаторски режими и предлагат на Руслямска сържава да се присъедини към проекта. От Роскомикс обаче предлагат контрапроект МИР-2. Накрая се споразумяват на обща станция, в която руслямците ди правят техния отсек както искат, а другият да е по международния проект. На авремето при Аполо-Съюз скачването, американците правят адаптора за скачване на двата кораба, защото руслямските са ограничени по-отношение на възможности за качване на обекти по килограми и по обем. На тази база американците се съгласяват еуслямците да си правят своята част, а свръзката с основната част да се направи от американците - модула Unity.

Хахахаха пак държиш да ни демонстрираш колко си глупав!

Та какво са вдигнали рашките ще откриете в удебеления текст Заря 1A/R Протон-К 20 ноября 1998 Юнити 2A. STS-88 Индевор 4 декабря 1998 Звезда 1R Протон-К 12 июля 2000 Z1 3A. STS-92 Дискавери 11 октября 2000 PMA-3 3A. STS-92 Дискавери 17 октября 2000 P6 4A. STS-97 Индевор 1 декабря 2000 Дестини 5A. STS-98 Атлантис 7 февраля 2001 ESP-1 5A.1 STS-102 Дискавери 8 марта 2001 Канадарм2 6A. STS-100 Индевор 19 апреля 2001 Квест 7A. STS-104 Атлантис 12 июля 2001 Пирс 4R. Прогресс М-СО1 Прогресс М-СО1 15 сентября 2001 S0 8A. STS-110 Атлантис 8 апреля 2002 MBS UF2. STS-111 Индевор 5 июня 2002 S1 9A. STS-112 Атлантис 7 октября 2002 P1 11A. STS-113 Индевор 23 ноября 2002 ESP-2 LF1. STS-114 Дискавери 26 июля 2005 P3/P4 12A. STS-115 Атлантис 9 сентября 2006 P5 12A.1 STS-116 Дискавери 9 декабря 2006 S3/S4 13A. STS-117 Атлантис 8 июня 2007 S5 13A.1 STS-118 Индевор 8 августа 2007 ESP-3 13A.1 STS-118 Индевор 8 августа  2007 Гармония 10A. STS-120 Дискавери 23 октября 2007 Коламбус 1E. STS-122 Атлантис 7 февраля 2008 Декстр 1J/A. STS-123 Индевор 11 марта 2008 Кибо 1J/A. STS-123 Индевор 11 марта 2008 Кибо 1J. STS-124 Дискавери 31 мая 2008 MMC ULF2. STS-126 Индевор 10 ноября  2008 S6 15A. STS-119 Дискавери 15 марта  2009 Кибо (EF) 2J/A. STS-127 Индевор 15 июля 2009 MMC 17A. STS-128 Дискавери 29 августа 2009 Поиск 5R. Прогресс М-МИМ2 10 ноября 2009 Т.С.П. 1 и 2 ULF3. STS-129 Атлантис 16 ноября 2009 Транквилити 20A. STS-130 Индевор 8 февраля 2010 Купол 20A. STS-130 Индевор 8 февраля 2010 MMC ULF4. STS-131 Дискавери 5 апреля 2010 Рассвет[5] 19A. STS-132 Атлантис 14 мая 2010 MMC ULF5. STS-133 Дискавери 26 февраля 2011 Т.С.П. 4 ULF5. STS-133 Дискавери 26 февраля 2011 AMS-02 ULF6 STS-134 Индевор 19 апреля 2011 Орбитальная стрела с камерами ULF6 STS-134 Индевор 19 апреля 2011 Т.С.П. 3 ULF6 STS-134 Индевор 19 апреля 2011 BEAM 3R. CRS-8 Dragon 16 апреля 2016 IDA-2 SpaceX CRS-9 Dragon 19 августа 2016 IDA-3 SpaceX CRS-18 Dragon 21 августа 2019

Руските модули са най-големите и най-тежките. Започва станцията с руски такъв (Заря ли беше). САЩ основно купуват модули, главно от Италия.

да. ПОРЪЧАН ОТ САЩ и извън експлоатация от 10 години. Значи.. ако ти дам чертежите да ми направиш къща и я платя, то къщата е твоя. Така ли? Ей.. все под вола теле търсите.

що па да не се лъжем като няма кой да ни провери, а? Така ли "мислиш"? «Заря» 20т «Звезда» 20т «Пирс» 3.6т «Поиск» 3.6т «Рассвет» 8т Юнити - 12т Дестини - 14т Квест - 6т Гармония - 14т Коламбус - 12т Кибо - 20т Транквилити - 16т Купол - 2т Герметичный многофункциональный модуль - 4т BEAM - 1т Всички ферми над 30т и т.н. Канадарм Декстр Внешние складские платформы Герметичный стыковочный переходник Магнитный альфа-спектрометр Транспортно-складские палеты — негерметичные платформы, предназначенные для размещения оборудования:ELC-1 и ELC-2 ELC-4 ELC-3

Руски модули «Заря» Товарен «Звезда» Хотел «Пирс» Товарен «Поиск» Сервизен «Рассвет» Товарен вдигнат със Совалката Атлантис Американски Юнити (Узел-1) — на орбите с 4 декабря 1998 года Дестини (лабораторный модуль) — на орбите с февраля 2001 года Квест (шлюзовой модуль) — на орбите с июля 2001 года Гармония (Узел-2) — на орбите с 23 октября 2007 года Коламбус (лабораторный модуль ЕКА) — на орбите с 7 февраля 2008 года Кибо (лабораторный модуль Японского космического агентства) — состоит из трех частей; на орбите с 14 марта и 4 июня 2008 года и с 15 июля 2009 года Транквилити (Узел-3) — на орбите с 8 февраля 2010 года Купол (для наблюдения за Землей и манипулятором) — на орбите с 8 февраля 2010 года Герметичный многофункциональный модуль (бывший Многоцелевой модуль снабжения Леонардо) — на орбите с 1 марта 2011 года. BEAM — на орбите с 16 апреля 2016 года по (планируется) апрель 2018 года. Ферменные конструкции МКС Канадарм2 Декстр Внешние складские платформы Герметичный стыковочный переходник Магнитный альфа-спектрометр — на орбите с 16 мая 2011 года[1] Транспортно-складские палеты — негерметичные платформы, предназначенные для размещения оборудования: ELC-1 и ELC-2 — на орбите с 16 ноября 2009 года ELC-4 — на орбите с 24 февраля 2011 года ELC-3 — на орбите с 16 мая 2011 года

Снимка направена с пейзаж Земята :) Покажете какво се вижда в посока 180градуса ?

Не е толкова интересно.

звезди

Зависи от блендата и експозицията.

Хубаво е, че СССР направи МКС. Нека САЩ да покаже как е кацна на Луна ...

САЩ вдигна 27 модула и апарата там. Включително и Руски. Русия едва 4 и една роботизирана ръка на ЕС. ФАКТ !

И то много след разпада на Империята на злото -1991 г. МКС започва през 1998 г.

МКС е планиран,произведен и построен в космоса от Русия. САЩ се присъединяват по-късно първо с пари ,после русите обучават и изпращат техни космонавти в МКС. След САЩ,към Руският проект се залепват и още няколко държави. През Соца България беше от няколкото страни в света които имаха космонавти и произвеждаха апаратура и храни за космически кораби. После ,когато партньор ни стана Запада, България се превърна в смешно,жалко обезлюдено и ограбено..Нищо. С ГЕРБ сме направо под земята..

Ако мислеше малко, преди да пишеш... За МКС са ползвани опитът на руснаците от МИР. Но проектът е общ и е изработен съвместно. Това са фактите. Относно мисленето: някога СССР изпращаше космонавти от различни държави, вкл. България. Днес да е изпратила някого безплатно? Дори и да бяхме партньори на Русия, пак нямаше безплатно да качат български космонавти. При цялата тази корупция, която се вихри в управлението на Роскосмос... Дори изпращането на руските космонавти доскоро се плащаше от НАСА!

аман от лъжливи келеши. Само това можете русоробите. Лъжа след лъжа. Само, че го има черно на бяло кой какво е проектирал и вдигнал. Дори първия модул е правен по поръчка на САЩ. САЩ притежава 70% от станцията, а Русия едва 20%. И всичко това го има дори в руската википедия. Смешко.

Пълни глупости. Станцията е по проект на планираната американска станция "Freedom", както предлагат Американците. Руслямците представят като контрапредложение техния проект Мир-2. Накрая се споразумяват руслямците да си правят техният отсек, а американците и другите космически агенции техните отсеци. Към този момент руслямците имат готови модули за Мир-2 и настояват да ги използват. Руският отсек представляват модули с тегло около 40-50 тона, Докато МКС е над 400 тона. Или руслямците са качили 20% от МКС, останалите 80% са качени основно от Совалките. Споразумяват се на рзменно качване на хора и американците също обучават руслямски космонавти и ги качват на МКС.

ефтино го давам,все пак ще фърчи у космоса ако некога бидоня подфръкне,а рашките са НОМЕР ЕДНО В КОСМОСА И КРАВАРЧЕТАТА ВСЕ СЕ БУТАТ НАПРЕДЕ АМА СА ГОЛА ВОДА И КАЛ ПО УШИТЕ

Когато се събудиш и видиш действителността, пак ще говорим!

или обра кукуруза и сега чекаш мъскито да го купи за силозчето а,така че май е време да спреш да вярваш в дедо си коледа и да прогледнеш в бъдещето което не принадлежи на мъск и тем подобните му мошеници,а принадлежи на рационалистите

Неграмотността ти ме мъчи, но успявам да схвана глупостите ти все пак! И на кого според теб принадлежи бъдещето? Защото за момента Мъск се справя най-добре от всички. Интересно ми е твоето "компетентно" мнение!

а силоза на мъск кога ли ще помирише космоса

е проектирана и разбработена от руснаците на базата на предходтата им МИР.В случая участието на другите е общото финансиране на проекта и частична доствака на модули.

В статията е пропусната малка подробност. Ако нямаше совалки, нямаше да я има тази станция. Изнасят и монтират най тежките и обемисти секции.

Много малки подробности са пропуснати. Няма как да изпишат всичко за станцията. Написали са само най-важните детайли.

и още е пропуснато ,че почти 80% от проекта МКС е създаден и реализиран от руските инженери на базата на МИР.

Това някаква твоя фантазия ли е? 80% е проект на НАСА. Едва ли схващаш колко си тъп, но да те улесня - 80% са модули на НАСА и са по проект на НАСА или в съдружие с други космически агенции, различни от Роскомикс.

Модули - Държава производител: 7 Русия, 5 Италия 4 САЩ 2 Япония

Глуписти на търкалета. Седни да прочетеш поне малко преди да къжеш

Работещи модули собственост на Русия - 4 Работещи модули собственост на САЩ - 12.

Представяш ли си, че проектът за станцията в началото е чертан на хартия и изчисляван "на ум", защото по онова време нито е имало подходящи компютри, нито софтуеър, който да свърши работата...?!

представям си, представям си, представям си ... обаче колкото и да си представям не го прави истина.

подходящи компютри има от 1958, някой те е излъгал

Руснаците са номер 1 в овладяване на Космоса. Американците изостават и залагат на медийни балони

И всички апарати, изследващи Слънцето, газовите гиганти, пояса на Кайпер, Марс са медийни балони?!?

Ако не са руснаците, краварите още щяха да скачат с трамплините.

Защо така?

Руснаците са в историята. Дори последния им модул на МКС беше вдигнат горе от американците. За какво да говорим повече. От 20-9та не са вдигнали нито един модул там. Единия им модул не работи повече, имат 3 товарни за скачване и 1 за спане. Толкова. Точно като руските тираджии в Европа. Докато совалките правят 27 полета да качват модули - русия прави едва 5 и нямат нито една лаборатория. А ТОВА Е ЦЕЛТА НА МКС. Не да возят туристи и да гледат звездите.

И като се сетиш че всяка една снимка която си виждал на космическо тяло е дело не на Русия. Ссср дори на Гагарин не даде на направи една снимка с някоя Смяна например но даде цяла тв камера и оборудване на 2 кучета :) :). Ссср има своя безспорен принос за космоса когато беше империя и с учеше ресурси и мозаци от колконийте

20 години 3 саботажа и 2 дупки в корпуса. американският джендъризъм не спи!

тъп умора няма, дори да си мени ник-а ... ех Аполчо.

Апостоль се е казвал пра-пра-дедо ми... Ениджаварданското слунце.

Очаквам да оакате новината... яко да я оакате... даже гледам, че сте се започнали вече.

Това е единствената реална стъпка на човечесвтото към Космоса - макар и още доста далеч от реалния космос. Равностойна е на постоянна обитаема станция на Южния полюс, да речем. Дори по тази причина само заслужава уважение - за разлика от всичките безумни лъжа на НАСА, Мъск и т. н.

Пий си хапчетата.

Обеси се. Резултатът е по-сигурен.

Видях снимката и се зачудих какво правят тези на балкона на комшията :-)

Оправят климатика...

Еха чета в захлас. Само че преди МКС имаше станция МИР, горе-долу със същите размери, така че МКС не е най-мащабната конструкция!

Поправка, станция МИР е в пъти по-малка от МКС. Размахът на МИР беше около 30 метра, докато МКС е над 100 и продължава да нараства.

Мир не може да се сравнява с МКС като размери, цена, функционалност и т.н.

Преди Мир имаше Скайлаб.