40 години от смъртта на “дядото на копирната машина“ Георги Наджаков

През българският учен открива фотоелектретно състояние на веществата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И случайно или не, не се споменава, че е роден в Дупница, от където са много известни личности в България, като се започне от Невена Коканова, Лея Иванова, Георги Китов, Илчо Димитров и един куп учени, певци и даже министър - председатели от по - ново време.

Технологии Шестият сърдечен тон - българското научно постижение на XX век Научното откритие на проф. д-р Иван Митев през 1974 г. е известно още като "Феномена на века" Просто чети , 2021-02-24 16:49:15 мда (нерегистриран) а кой е 5тия?

За дядото разбрахме, а бабата коя е?

Дядо ми много ми е разказвал за него с голямо уважение. Засичали са се с него в института.

Тоя пък не се спря да лъже. Човека умрял преди 40 години, като последните 10 прекарани в малка лаборатория в БАН с лаборатория от едва 4 човека. А дядо му му разказвал, та разказвал за него. Ти на 15 ли си? или дядо ти е на 120 години? Хайде малко от малко да се спирате с лъжите. Няма нужда да ни се хвалят анонимковци.

Нещо не хващам логиката ти, урко. Какво точно се опитваш да кажеш

"Основател, директор, завеждащ секция за научна апаратура и специални проблеми на Физически институт при БАН (1946 – 1971)" Това вече от уикито, льольо, защото дядо ми не мога да го питам вече.

Пак епитети, урко. Зле си с мисленето и воденето на разговор. Обикновен трол си който лъже на поразия.

Голямо откритие! Защо не е получил Нобелова хаграда за това?

Знайко.

и коя година. Сега иди и виж в предложената от тебе година кой и за какво я е спечелил.

А защо Айнщайн няма Нобел за теорията на относителността...

Хайде отворковците тук да кажат кой е Мототаро Егучи и какво е направил в 1919 година. Кой е Честър Карлсън и за какво му е издаден патент на 6 окт. 1942 година. Ос++ли сте се от гордост. Вземете си по един душ, че нещо много лошо миришите.

Егучи е открил електретите, тук обаче става дума за ФОТОелектретния ефект. Карлсън пък е създал ксерокса доста след 1937-ма, сам си написал от кога е патента му, като е приложил въпросния ефект.

А ти знаеш ли каква е процедурата за патентите и колко време отнема? На мен ми отне 4.5 години. Ефекта на Наджаков не се използва при копирната машина на Карлсън и е изобретена преди Наджаков. Друг въпрос е колко време се е опитвал да намери някой да му повярва, че пазара има нужда от копирна машина и да го спонсорира. Не бъркай фотоелектричния с електретния ефекти.

Неграмотник думата е миришЕте Учи български език, не само да се дървиш тук, сельо.

Фотоелектретите са и в основата на тонерите на лазерните принтери. Така че Наджака е дедо и на тех.

Не в основата на тонерите, а на фотокопирните барабани. Точно с помощта на светлина и електическо напрежение върху барабана се създава невидим (латентен) образ на оригинала (това, което искаш да копираш или да отпечатиш) и тонера като полепне върху барабана прави този образ видим.

Продължение: полепналия тонер се пренася върху хартията чрез натист, като едновремешните печатни машини с мастило, и след това се изпича. Тонера всъщност е пластмаса на прах, при "изпичането" на която тя се топи и залепва по хартията

Поправката ти е вярна, благодаря.

"Можеш да имаш скъпи уреди" - казва той. "Но нямаш ли собствена идея, откритие няма да направиш." Що така тия "без идеи" и със скъпи уреди направиха нещо, а ти нищо? Като имаш комунисти в управлението за което най-важното е петилетката - няма как да има наука. Също няма как да има наука когато всеки баничар и вестникарче с будка се има за големия БИЗНЕСМЕН и ти обяснява как "от наука няма файда и да се хващаш на нормална работа"

Ей, келеш, и обувките не можеш да лъскаш на акад. Наджаков. Такива злобари като теб могат само да се оплакват и все някой им е виновен - комунизма, фашизма, турското робство, Великите сили, извънземните и прочее. Когато направиш нещо значимо в живота си, тогава пиши.

Ти прочете ли коментара ми изобщо или си драйфаш по навик. Я пак го прочети и се замисли какво казвам.

само с ИП сменячка не става глупчо. Трябва и мозък да разбереш какво ти казват.

Изглежда нямаш опит или не се интересуваш активно. Не знам кой е човека на снимката и за това не мога да го коментирам. Но мога да коментирам това което ти цитираш. Разбира се че това което е казал е вярно! Примери около тебе БОЛ! Фейсбук започнат в спалня, стигнал милиарди, но после колкото и да се опитват друго не могът да направят, а виждаш че искат! Същото важи и за останалите...Майкрософт, с милиарди бюджет и талантливи хора, не успяха нито в социалните мрежи, нито в търсачките и да не говорим за мобилните телефони. Всяка една по известна компания в така нареченият "тек сектор", са започнали с много малко, докато тези в същият бранш с повече пари и опит, не успяват да постигнат същото.

Импакта ти, туристче. Ще проверя утре. Ама бъди честен ако можеш

Я кажи ти какво направи? Нищо, че е по-лесно, нали? Е, написал си един злобен коментар тук, но това не те прави изобретател или откривател, а обикновен трол.

Срещу кого е злобата? Кое е злобното на коментара ми? Че не съм съгласен с негова сентенция или че накърних достойнството на големите ни "бизнесмени"?! Кой ли е написал злобен коментар??? Я пак. Прочети точно какво пише троле.

Глупчовци малки писали под моя коментар. Ако се съгласявате със сентенцията, че "Можеш да имаш скъпи уреди" - казва той. "Но нямаш ли собствена идея, откритие няма да направиш." И вземете в предвид, че 99% от откритията са направени в Западна Европа и Америка, то това значи, че те са умните а всички останали глупавите. Това ли се опитвате да кажете? Без ПАРИ - няма наука!!!! Института ни годишно консумира по над 1,2 млн долара. Едни антитела струват 250-500 евро за тъп Western Blot. Конфокален микроскоп - 250 000 - 500 000 евро, FACS - 560 000 евро, тъпа PCR машина без опция за секвенциране - 50 000. Сещате ли се сега що БАН нямат открития и статии, а всеки западен университет прави по стотици на година? Аре мислете малко преди да тролите и да търсите под вола теле.

Изложи се достатъчно, вземи да млъкнеш.

Тоо па смешник. Къв ти е импакта ве юзер? Щото ми намирисваш на туристче. Такива като тебе ги надушвам. Смешник

И понеже изкрещях, ти от коя провинция си ,че не знаеш за човека на снимката, бе сельо? Сигурно се чувстваш много голям като отидеш от петрич у Англия. Нали ?

Абе Госте просте. Нещо не успя да изложиш факти и да ме обориш. И почна селската с нападки,а? По темата келешо. ПО ТЕМАТА. КОЕ КОЕТО КАЗАХ НЕ Е ВЯРНО? ТЪП ЛИ СИ ЧЕ НЯМАШ ИДЕИ? САМО АМЕРИКАНЦИТЕ ЛИ СА УМНИТЕ ИЛИ ПРОСТО БОГАТИТЕ МОЖЕЩИ ДА РАЗВИВАТ ИДЕИТЕ СИ?

Ти смешник, като ми плямпаш за запада и цени на машини, за Оказаки от Изток в малко по далечното минало и Яманака по скоро чувал ли си ? Знаеш ли къде е получен първия рекомбинантен протеин и кой разкодира генетичния код. А туристче? Мама и тати колко плащат да ми говориш за цените на машини у англия, М ?

Ни мама имам. Ни татко малко тъпо келешче. От 2001ва работя в Германия. И имам повече импакт фактор от този и от тебе. И работата ми не е да уча интересни исторически факти от википедия, а да се занимавам с имунология. Аман от келеши. Само статиите ми от последната година имат ИФ 27. ТИ ЛИ ЛА МИ ГОВОРИШ БЕ КЕЛЕШ????? надушваш... кога си се посрал....

Комунизма е идиология на прости хора. Тя може да се прегърне само от прости хора това е диктат на прилетарята простите хора. Двама тъпи хора не правят един умен!!!!!! 500 прости хора също не правят един умен!!!!!! За това и комунизма и нашите носталгици руските тролчета ги зарибяват с бозата от 6ст и хляба от 30ст а не с възможността да прочетеш, да гледаш, да видиш невероятните неща които света е създал от 44 та до днес.

млад и хубав специализант по Детски болести, когато една сутрин проф. Иван Митев каза- колеги ,моля някой да ми вземе дежурството довечера ,ще резберете повода допълнително. След което извика нас ,специализантите ,да ни снимат с него. Същата вечер , д-р Иван Митев тогава , с академик Наджаков бяха наградени лично от Тодор Живков като ткриватели на НРБ. Д-р Иван Митев за откритието му- 6. сърдечен тон. Сега името му носи детска болница в София. След като ни снимаха , ни показваха по Тв., по кинопрегледи. "Когато се наливаха основите " на К.! омун изъм а !

а кой е 5тия?

странно. минуси, па не отговаря на обикновен въпрос. голЕм кардиолог си и ти.

сега майсторе ще ни кажеш ли за какво служи той, и ползва ли се за нещо в медицината този 6ти тон? Или не си слушал доктора какво говори?

ми беше известен този човек. Странно как учен от такъв калибър остава в сянка толкова години.. Поклон пред труда му!

не значи ,че е бил в сянка.

що знаеш за Джон Атанасов? Мъск, Гейтс, Корперникус, Галилей, па за тоя току що ТИ му научи името, макар сега да се правиш, че не е така и да си прочел .... викедията за него.