17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз не познавам някой който да няма ssd в компютера си и сега

Стига бе, аз вече минах на NVMe, те още със SSD се туткат.

Щото NVMe не е SSD :) Подобрена версия е просто. Но пак е SSD.

те моите всичките (и вкъщи и на работа) вече имат SSD отпдери 4 години... Всичко друго е охтика, ама ОХТИКА ви казвам!

Определено ссд-то е бъдещето и ще измести хардиска,но има още време да мине докатао стане това.За момента все още хардиска е по надежният носител за бекъп информация.аз лично ползвам 5-6 ссд-та и съм доволен от това но важна информация на тях не бих поверил.

Съгласен. На всичките ми компютри SSD-тата са само за системен диск (т.е. на тях са инсталирани операционните системи), просто системата лети с тях. Но всички данни съхранявам на обикновени твърди дискове. Макар достъпът до данните в тях да е по-бавен, те са по-надеждни.

Хаха - не ми хвалете въртялки. Истината е в SSD-тата. Цените им толкова паднаха, че клъстера ми е само от SSD-ta.

Браво. А бройкаш ли вече броя записи, дето ти остават?

Имам интелско ssd и вече седма година си работи по същия начин както когато го взех. Харддисковете са отживелица.

BajMihal

Всъщност не са. Но малко трудно мога да ти обясня какво става, когато един блок от данни на SSD бъде "заключен". Можеш сам да прочетеш. При нормалните харддискове, дори при повреден сектор/клъстър, можеш да възстановиш информацията, при SSD - не.

На компа SSD за да е бърз а за бекъп си остава външно HDD, че е по-евтино и както си писал информацията се вади и при повреда.

BajMihal

Всъщност големия проблем на SSD е, че имат строго ограничен брой цикли четене/запис. При интензивно натоварване (swap диск например), ако е SSD, ще умре много бързо.

stankow

Swap-ът нормално е рядко и краткотраещо натоварване. Ако една система почне да прави много swap веднага ще я обновят. Вкл. точно със SSD :)

Ще ги видим, дали няма да са като "енергоспестяващите" лампи. 10000 часа, 50000 часа и след два месеца свети като фас, мига или изобщо не бафва. Когато нещо е много рекламирано и напъва да превземе пазарите, да знаете, че има зор.

Не е точно така. С лампите номера минава, щото хората не им се занимава и ако ти изгори крушката не е станало кой знае какво, махват с ръка попържат малко и купуват следващата. Те на това и разчитат. Но ако на хората им почнат масово да се губят лесно и бързо данните ще настане яка олелия и маса производители ще изгорят. Така че чак толкова няма да се разпищолят там особено пък за ентърпрайз сегмента, такива евтини тарикатлъци не минават лесно, щото ще им избият зъбките от дела и ще загубят повече отколкото ще спечелят. В момента повечето ССД-та изнасят много повече време от това, което е дадено от производителя като гаранция, имат сериозен запас.

Черешката не е тортата, масовата употреба тепърва започва, а борбата за нея винаги е свързана с качеството. Пазарът не обича трайните стоки, особено масовият.