Apple обявява днес първия MacBook със собствен ARM чип

Новият лаптоп може да е по-евтин от очакванията на анализаторите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Апъл е номер 1 не само в телефоните а и при лаптопите Жалтурите да ме цунат отзаде, не стават няма мозък при тяях

На кой му е нужна производителност. Нали има Мак.

И да ги подаряват пак няма да ги взема Еле пък с ARM.Те какво? Распбери ще ми продават на цена на Ябълка ли?

Нямаш си идея за какво говориш, Распбърито е далеч зад това, което Ябълките ще покажат след няколко часа. Ако не знаеш, Епъл бяха първите искарали комерсиален АРМ64 чип в продукт на пазара. И то след няма и годиа от официалното обявяване на спецификацията. За този ден се подготвят от сигурно 10-на години. Предварителните "изтекли" пърформънс тестове са мнго впечатляващи, и пак - нищо общо с дестката играчка Малинка. За всички работили по арзвитието на АРМ екосистемата, това е триумф и признание за безсънните нощи вложени в развитието на цялостна смислена платформа, готова за потребителите.

Не пиши абсолютни глупости. маковете ги ползват заради добрата графична среда или поне преди години беше добра, сега е ташак. Ппредимството на ARM е ниска цена и нисък разход на енергия, нищо друго. Ама идиоти мислещи си, че с телефон можеш да вършиш нещо, няма как да го схванат това.

Малак разход на енергия да, но висока производителност друг път! Интел и съвмести ще са си лидери при високата производителност!

За добро или лошо не пиша глупости. Ако не знаеш, поне се опитай да схванеш какво се опитвам да ти кажа. Маковете са си макове - не споря дали ПС или Мак е по-добро. Тук иде реч за друго - от мнго години АРМ се опитват да излезнат от амплоато си на нископроизводителна архитектура за телефони и направи си сам платки. Това коства мнго усилия на мнго хора. Емулации, компилатори, портване на оепрационни системи. Всичко това в момента триумфира под формата на Епълски продукт. Да и Майкрософт опитваха няколко пъти и не им се получи. Тук обаче формулата е различна - Епъл сами си дизайнват чиповете. Това е супер сериозен удар срещу Интел. И не - сериозните АРМ сървъри не са нито по-евтини, нито по-производителни, нито с по-ниска консумация. Мериил съм, знам - ако щеш вяврвай. Тънкия номер тука е , че Епъл си ги правят сами и рано или късно ще го докарат на цена/качество/производителност достатъчно добре, че да прецакат Интел. И още - Епъл в момента наемат много сериозн хора в обласста на клау-да (каквоти и да значи това). Не бих се учудил да си рпавят и дейта център на базата на същите тия чипове. Те пари имат от тук до Марс и обратно, така че нищо не е невъзможно.

Когато преди 8 години за първи път се сдобих с дев кит, който можеше сам да си компилира кернела за разумно време, беше върха почри невероятно. Гентоо на армхф, няма проблеми днес - но тогава си беше ехееее, почти немислимо. В наши дни, АРМ64 инстансите са комодити (т'ва не мога да ти гор преведа) във всеки уважаващ себе си клауд. Според теб що Софтбанк шитнаха АРМ на Нвидиа (ако си чул)? Хинт - хамериканците ги натиснаха за да прецакат Хуавейците, които от много години си правят собствени АРМ сървъри. Това веднага доведе до невероятен интерес към Риск-В, който ще е следваия хайп. И за самонадеяните - на Интел им треерят матинките от всичко това. Хората там не са толкова глупа ви да си въобразяват, че са в един безконкурентен свят. Китайците могат да творят чудеса под напрежение, а бай ви Тръм бая им позапали д-тата, та не приемат нищо хАмериканско за даденост. От тук нататък е въпрос на време кога АРМ архитектурата ще се преори за значителен дял от пая на Интел, и последните го знаят мнооого добре. ПОвярвай, знаят го и ги боли.