България е на 67-о място по военна мощ в света

Годишният доклад на Global Firepower класира въоръжените сили на страната ни под Ангола и над тези на Еквадор

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Топ 20 Паритет. Но като махнеш рекламата и информационната война, "западът" ще духа супата.

България преди "демокрацията"???

Нато ,краварите и фесовете- по тяхно искане ,съсипаха АРМИЯТА НИ .А бяхме най -силната покриваща и средна Европа и Балканите.

Армията беше съсипана от бившите другари, настоящи политици, от страх да не им спретнат военни преврати. Оправданията с НАТО и САЩ са толкова смешни, та чак жалки.

Истината винаги е жалка. И неприятна.

Не стиг че имаме малка армия ами и повечето са насрани комплексари които ще избягат първи ако стане война в България

БГ Армия?!?!?!?!?! ХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ! Щели да мобилизират? Стойте та гледайте! Едните са с диабет, другите с висок холестерол. Ще мобилизирате 20-30 човека :) Имам двама съседи-военни.... това са пародия на хора! Първи ще хукнат да бягат и да се спасяват. Толкова за нищо не стават. А и да, няма нещо, което да си заслужава да се защитава на тази територия!

СПОКО , по брой генерали сме на първо място ! НИЩО , че няма войскари !

В този доклад вероятно са гледали само военната техника, без да отчетат какви тюфлеци и пияници са военните ни. Отделно, ако Русия ни нападне, разни като Радев ще са на страната на врага.

"но при нужда от мобилизация годните за военна служба са 2,6 милиона души." ?!?!?! Как точно ще ме мобилиразирате мен? Ама наистина, как точо? Че аз имам една панелка на кредит. Чий да защитавам? Ако ми дадете автомат ви гърмя в гърба. Изобщо не ми дреме за палатите ви кюлчетата ви!

Най-могъщата военна сила на планетата е Русия! Руските въздушно-космически сили могат за часове да превърнат САЩ в пустиня!

Видехме ги кви са. Първи са по кражба на тоалетни чинии и стари телевизори. И електрониката в ракетите им е от АлиЕкспрес.Това русофилите сте много странни хора.

Миналата седмица на срещата в Сочи, Русия покани Турция за съвместно производство на бойни дронове, смятайте до къде са стигнали нещата...

Дойчовците се излагат.Мустакатия чичо ще се обърне в гроба.

От Тея 33к. 29к са персонал подръжка и офисни мишки. Останаха 4к. Военни. За смях сме НАТО ни съсипа армията.

Тия 2.6 млн ще ги гледате през крив макарон, па ако ще да мобилизирате всички от 2 до 102 годишна възраст !

"Топ 20 на най-мощните армии в света: 1. САЩ" А бе вие шегувате ли се!? Тия след като по случайност спечелиха ВСВ, после нямат никоя друга спечелена война от всичките дето ги сътвориха. САЩ, ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО ИЗДЪРЖАЩА СЕ ОТ ВОЙНИ И СМЪРТ.

Англосаксонците не са спечелили ВСВ. Десантът в Нормандия го правят когато руснаците са в Берлин. За да участват в деленето на баницата.

Преди много ,много години ,България произвеждаше нещокато прото-дронове и се наричаха БПЛС.бяха разработени от няколко завода и 2-3 института в областта на оптиката ,електрониката ,авиостроенето.Тогава още нямаше системи от типа GPS, ГЛОНАСС, Галилео и т.н..Обхвата им на действие беше ограничен до към 50 км,.Изролзуваха се за наблюдение, разузнаване имаха фото и видео оборудване,както и оборудване за радиосмущение ,някои модели можеха да носят по 2-4 реактивни снаряда,лека бомба и т.н .Даже СССР за своите нужди купи до към 1500 броя .Сега произвеждаме книжни лястовички с листта от ученическа тетрадка .Това беше в краят на 70-те -началото на 80-те години

"няколко завода и 2-3 института в областта на оптиката ,електрониката ,авиостроенето.Тогава още нямаше системи от типа GPS, ГЛОНАСС, Галилео и т.н.." GPS има от 1978-ма година. Разбира се създаден от държава, която е НЕЩО във военните и граждански технологии За скъсания Ганьо русороба, GPS е технология която се е появиля след 2010та И сигурно си мисли, че е разбработена в Русия с декрет на Путака

можех и по-назад в класацията да ви върна с трабито

Само страни с лъкове и стрели на въоръжение са след нас, може би! Иначе, най-вероятно по боеспособност и боен дух същите страни са много пред нас.

нека анализираме- по- ранни пенсионери, при това работещи къде сме ?

Ужас!.. Кога и как Турция надминала Германия и Иран?

Ами не е

Турция трябва да е втора всъщност!!!

На България не и трябват подводница/и. Чехия, Унгария и Сърбоя нямат подводници, пък армиите им са оценени като по-силни от нашата. Армията на Украйна няма подводница или ако има, не я използва във войната с Русия, ЗАЩО? Вместо това използва дронове и ракети за да поразява корабите на Русия. Порази флагмана им с 2 ракети и го потопи. Ние трявба да постъпим по същия начин, да ползваме противокорабни ракети от сушата и от малки, но бързи бойни катери. Първата световна война, малък български торбеден катер "Дръзкий" потоява турски военен флагман "Хамидие". Преди 100 години тогавашните българските управляващите и генерали са ЗНАЕЛИ, че на България не и трябват големи военни кораби и подводници. Но сегашните "съветско"-български генерали и политици не мислят за България, а мислят за комисионните от поръчките. Затова няма да се учудя, ако поръчат 4-5 излишни подводници. Армията не е само да се харчат глупаво пари за купуваш модрени и мощни оръжия, армията е най-вече МОЗЪК, т.е. умно да се съгласува използването на разичните типове оръжия и релефа на територията. На България и трябват научни подводници да изследва морските си територии, а не военни.

Голям ташак.

България е на 67-о място по военна мощ в света По-скоро военна немощ.

"класацията" Само като видиш къде са Великобритания, израел и турция и кви "сили" са пред тях и ти стаеа ясно....

Да Великобритания е умна, не си прахосва парите за оръжие и заплати на фатмаци. А харчи парите за социални програми, здравеопазване ... А пък диктатора на Северна Кореа харчи почти всички ресурси на държавата си за оръжия и армия и пак е 10 места по-назад от Южна Корея. Която харчи по-малък дял от БВП за оръжия и армия и се грижи за хората си много по-добре от северния диктатор

Реално южна корея не е на вярна позиция

Ние на макета не можем да се опрем

Северна Корея е на 30 място, но само да кихнат и сащ дето са уж на първо, се надират! Фейк ви е цялата класация

Абе те ако кихнат ще се насерат бе.

Уж генерали ни водят , а 67 място.... Смях....пълен смях....

Сетих се за един виц: "Пиян руски турист наби Люксембургската армия!". Явно и ние сме се запътили ... към Люксембург :)

още един: Разходи за отбрана за 2022г.: Молдова - 30$ милиона; Малта - 38$ милиона; България - 68$ милиона; МАН. ЮНАЙТЕД - 80$ милиона

_stankow

Ей, демократизирахме се и много "дръпнахме" ! Таз година 67-мо, догодина току-виж и на 66-то място сме се класирали ! ПЪк като дойдат ефките, малиииии, 60-тото място не ни мърда ! :D :D

Форуният тъпак....

Станков ти къде се слагаш бе? Тук се говори за българската армия, а не за блядската.

_stankow

Че кой има повече право да говори за Българската армия, от мен, капитан от запаса ? На "дизайнерите" ли да дадем думата ? Няма да стане !

Нямаме място в тази класация. Окупационните военни сили настанили се в България не признават армията ни и даже забраниха парада на Гергьовден.

Това с 2,6 млн. годни за военна служба при 6,5 млн. население не знам как го изчислиха. Единственият вариант е да броят и жените, което обикновено не се прави за такива калкулации. А това че моралът и мотивацията да се участва в отбраната на (омразната ни) родина ще бъдат рекордно ниски, е без съмнение. Иначе реалността си я знаем - редовната армия е като всичко останало в страната - пародия, мизерия, съсипия, неадекватна и т.н.

е, споко, те политиците ни ще ни продадат на русия още преди да сме се събрали под бялото знаме

Е то общо взето и във футболната класация сме на същото място. Нищо, че и там заслужаваме да сме по-надолу, ама различни критерии, а реалност една...

До сега са яли бой от виетнамци, север о корейци со амийци, иранци.... Засраха се в Югославия, Ирак, в южнокитайско море.... Тва е пародия на класация

Бях ракетчик в Телиш. Знам каква пасмина беше прехваната ни армия.

Пълна пародия....

В някоя кралска елитна част.

Наистина не съм специалист, но това, което пишат като класация не ми изглежда реално. Някои страни са много напред (Русия, Южна Корея) други са много назад Израел. Но по-добре да не разбираме дали класацията е вярна. Ако си управляващ и не можеш да решиш вътрешните проблеми си иди с мир и задействай процедура по подаване на оставка. Ако много ти е важно да не назоваваш всичко с имената им - наречи я: специална операция по подаване на оставка.

Тръц,Пръц шмугъл......

Но пък българският получовек си спомня с умиление каква терористична комунистическа армия сме имали.

Великата ни терористична комунистическа българска армия, избила десетки хиляди чужди граждани по границите ни, при бягството им от светлия и човечен комунизъм.

Не че съм специалист, но се съмнявам много мъже да се бият за България при нужда. Сигурно половината ще дезертират и хейтат в мрежата. Имайки впредвид че страната е добра в ИТ и тем подобни, изглежда добра идея да почнем да правим дронове и подобни оръжия. Хем няма нужда от много хора, хем са ефективни.

Да, аз съм служил в казармата, и фа, аз ще плюя на знамето и на държавата. Защо? Защото точно в армията видях каква измет са моите сънародници българите.

Чак измет не са. Малко "куци" сме, но такива сме. Разочарованието пък при мен дойде от военните, които само се тупат в гърдите какво геройство правят като работят военни, а всъщност са долни, подли, крадливи душици. Ама всички знаете колко им е капацитета - пред всички ви е един от тях. Нещастници!

Турция имаше 600 хил. армия, ако искаше да ни смачка, щеше за един ден.

Ти в ред ли си? Докато сме в нато никой не може да ни смачка, защото това е нападение над цялата организация

Не ти говоря за НАТО....

И Турция е в нато.. И кво правим?!?

Сценарият, при който Турция напада България, е в главите на българските получовеци кремълопоклонници.

Турция можеше да ни пръдне на оная работа повремето на Тодор Живков всички се съобразяваха на балканите с България сега такива като баце,петкоff джендъра и компания в последните години ни докараха да ни пазят с по 5 самолета въздушното пространство просто несериозно да могат да крадат щото военните искат пари дори за това махнаха казармата

Избълва си опорката, олекна ли ти барем?

Тая класация е пълна измислица. Афганистан трябва да е сред първите 15 - държави в свето по сила на армията и въоръжение.

Всякакви чикии как сме можели да смачкаме Турция за 24 часа..... Айде молим....

А до 1989 сме в топ 20 имахме самолети колкото имат сега турците а наще отидоха за скраб и продадоха говорим само за чисто новите двигатели на над 250 самолета за норматив а тези ракети които НАТО ни накара да унищожим един огромен град като Истанбул можеха да го заличат за 2часа по една на час

Нищо не сме имали, стига лъжи.

И за какво ни е да сме в тази класация? Като сме били в топ 20 да не би да си върнахме излаза на 3 морета? Днес харчим около 2% от БВП за армия и да имаме мижава армия. Едно време бюджета достигаше 20-30% от БВП ... и ако питате мен като човек прекарал цял живот в армията ще ви кажа - ПАРИ НА БОКЛУКА! Онази супермощна армия която уж имахме някога, не нападна никого, не се отбранява от никого... Респектира ... ами пак никого! Маршируваха си напред назад наборниците, моткаха се напред назад танкове безцелно, хвърчаха стотици самолети пак безцелно, всичко това струваше безумни пари, прахосани животи на хора които можеха да са всичко друго ... Просто безумие! Армията не храни, не пои, не строи къщи, блокове, заводи, не дава работа, не дава образование ... само лапа и лапа. За назаднала държавка като наща, колкото по-малко можем да харчим за армия толкова по-добре! Иначе казано НАТО е супер за нас, щото така хем няма нужда да имаме голяма армия хем няма нужда да ни е страх от съседите.

Има държави с по малко от 5 танка??

sten

Браво, бра-во, бра-во! УРаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

нали напредваме в ЛГТБ и др. евроатлантически "ценности" ? И това правителство днес се спука да ни изненадва с известия, че нищо няма да направи. По-точно - нищо хубаво.

МиГ-29 са ЗАКУПЕНИ от България, не са подарък. Цената е 11 600 000 преводни рубли за боен самолет (изделие 9-12А) и 12 300 000 за единична спарка (изделие 9-51). Стойността на преводната рубла е фиксирана през 1963 на 0,987412 грама чисто злато. Или цената, която плащаме е по около 12 тона чисто злато за самолет. По днешните цени от около $55 за грам, това прави по около 673 милиона долара за самолет. Точно така, братския СССР ни ПРОДАВА самолетите за над половин милиар долара бройката.

И от къде тази "точна" секретна информация, дето няма как да се провери? Това, че самолетите летят и не са от хартия ще ни съобщиш ли?

Кой е казал че са подарък? Но може например да се сравни цената за която сме купували Миговете с тази за Ф16, като се вземе предвид инфлацията. Лесно се вижда че американските са в пъти по-скъпи. Отделно са по-спъпи за подръжка.

Нямам никакъв достъп до документацията как точно са купувани руските самолети но със сигурност се обърках от курса на рублата. Един път тя е по-скъпа от златото а друг път е като шума. Всеки хвърля разни простотии както му е удобно за момента.

Да ни съобщиш и курса долар-рубла по него време, моля и къде да проверим написаното по-горе? Колко долара за 1 рубла се купуваха?

България е била най-бързо развиващата се икономикаи с най-силната армия в ЮИ Европа преди да ни окупират руснаците 1944 - следват 3 фалита, понеже изхранваме руските окупатори

Още 1000 години все тая плоча ли ще въртим, за да си оправдаем действията и бездействията ?

От 50 плюс 30г сме под реско-съветска окупация,най-черните години от новата н история

Когато 1908 г. се отделяме от Османската империя, в България се произвежда 40% / не е грешка!!/ от промишлената им продукция и живее над 1/4 от населението. Откак се управляваме сами - вижте докъде я докарахме - ако и да сме живнали откъм индустрия, населнието изчезва и бяга. И над 100 години все българи ни управляват...

Има 2 национални катастрофи пред 1944 г. И изхранва е яко германските съюзници. Тези фалити, дето си ги измисляте кога и как точно се случват?!

То една сила и такава мощ, чак да те е срам да я погледнеш.

E Укарайна без бойни самолети и тежка военна техника как е на 22-ро място? Или има значение каква чужда военна техника е на нейна територия?

а нефтената държава Русия като няма нафта за танковете, тия танкове броят ли се?

Леко тъп ти се е получил коментара :)

имаше армия…. Имаше и народ!

Когато България се управляваше от БЪЛГАРИ, нямаше етнически партии, и националните предатели ги съдеше НАРОДЕН СЪД!

Врно е,преи комунистите и руснаците да съсипят държавата ни от 1944 насам!

Много розов ли ти беше хал-а преди това, русоробе? Най-бедни в СИВ, пушечното месо на Раша за пред турците? 650 млн днешни пари за скапан МИГ-29 който няма победа във въздушен бой срещу Ф-16 никога никъде?

Още няколко години, в еврогейския съюз и НАТО, и ще сме извън класацията. Овце!