Български астроном откри нова екзопланета в близост до Слънчевата планета

Неговото откритие може да даде ценни данни за развитието на планетите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И все пак - в Макс планк, не в Бан... там са старците - академици.. философи на науката...

Тва, Слънчевата планета, какво животно е. Инак браво на нашенеца, че е в такъв екип и има такива псотижения.

Екипа изреден в статията в "Сайънс" включва над 50 души от 40 научни институции, така че "българин откри" е малко пресилено. Е, братко -брадатко е на първо място в статията, но повечето утвърдени учени си бутат протежетата в публикациите напред. Това минава за добър стил. Брадатко със сигурност не е ръководител на екипа, дори и на подекипа само от страна на Макс Планк института.

Момче, може да си доктор ама приличаш на мангуста Обръсни се поне, смешка

Тоя на муджахидин мяза, да. Е,е се обръснал малко или е резняк?

В западните медии пишат, че тази планета може да изиграе ролята на своеборазен Розетски камък за изучаването на екзопланетите. По много причини - не ми се пише надълго, а и съм сигурен, че който го интересува ще си намери информацията. Така че, да откриването на тази екзопланета е много важно за учените.

Поредният българин постигнал нещо зад граница. Поздравления! И за него. И за семейството, което го е отгледало, възпитало и изучило. Значи можем! Не ние от гена! Не сме обречени! Не сме прокажени! И сега идва въпросът защо българите успяват все в чужбина. Защо като отидем в юужбина и изведнъж производителността на труда ни скача, преставаме да правим глупости и започваме да постигаме разни неща. Може би защото България за 30 години се е превърнала в блато, в което виреят само комари, жаби и гущери? Или може би защото умните и работливи българи са се изнесли и в България са останали само цигани, лумпени, тролове и тук-там по някой тарикат в стил Валерката и Марешки. И си живеем под крилото на Баце и мисирките. И си слушаме Преслава. И си боцкаме от зелето. И си пийваме ракийката. А, да, и чакаме някой да дойде и да ни оправи живота. Да дойде отгоре, отдолу, от Изток или от Запад, да даде жертви, да похарчи пари, за да ни оправи. И ние ще сме добре. А пък на него ще сме му благодарни. Миналия век май два пъти сме смениха освободителите. И все не сме освободени. Само върхушката се завъртя и децата на верните комунисти станаха искренни демократи. Но тук е така. Нали!

Български астроном..., но и той е в чужбина. Жалко... Все пак, браво на момчето!

Слънчевата планета звучи като хубяво място за живеене. Най-мразим студ и лед.

Само на 26 светлинни години. Много информация ще да е дала.

Може да ви се струва парадоксално, но едвали е още точно известно дори колко звезди има в пространството около нас заградено от сфера с радиус 30 св. г. По- малко масивните червени джуджета (с маса около 1/10 от слънчевата) и кафявите джуджета са доста трудни за засичане.

плямпалници, вземете открийте и вие нещо, ама освен лайната си кенефа, друго няма кво

До "Слънчевата Планета" ?! Коя е тази Слънчева Планета, в заглавието, Дир??

е онази, на която живеят Безос, Мъск, Рокефелер и други подобни хора. Останалите живеят на Мрачната Планета.

Близо на 28 ly.... "Близо" май е подходящо понятие за места където можеш да отидеш. От тази гледна точка, 28 ly и 1 милион ly са несъществено различно далече. Планетата щом е скалиста (с плътност около тази на Земята) и 2.8 пъти по- масивна, ще да е и с около 3 пъти по- голяма повърхностна гравитация. Човек тежащ 80 кг там ще тежи 240 кг. Едва ли ще е забавно да се стъпи там.

там ще е само за такива като Скалата :)

"близо" е относително понятие и няма нищо общо с това къде можеш да отидеш. от контекста на статията е ясно че говорим за космически мащаби, в този смисъл 26 св.години си е близо.

Ако има там живи същества....мъдурите им ще тежат цели 2,8 кг.

Направо се насрах от това велико откритие. Как сме живели 5 000 години без него?

Ти ще си живееш насран цял живот и без никакво откритие!

Това е смехотворно. Няма материална частица , която да достигне или да премине по някакъв начин скоростта на светлината.

Недей така да разваляш "рахата" на хората. Важно е че е ей тук зад байра тая планета.

Железни кораби не могат да плуват - желязото е тежко и потъва. Самолет не може да съществува - ако няма балон с нагорещен въздух, никога няма да се издигне. Винаги има хора, които да викат отстрани, "няма", "не може" и хора, които казват "има" и "може". Познай, нашата цивилизация, от кой тип хора е изградена.

Това е тъпотия пробутана от Айнщайн. Няма никаква причина частица или материя да не се движи по-бързо от светлината. Това което си написал е следствие от електромагнитни въздействия и единствено означава, че по електромагнитен път не може нищо да се ускори до скорост по-голяма от светлината. Гравитацията, като форма на електрическата сила също. Но на принципа на реактивната сила на теория може да се достигне безкрайна скорост. Проблема е че няма как да вземеш толкова материя, която да изстреляш реактивно. Да добавя. "Наблюдението на обекти" обикновено е електромагнитно и съответно води до подобни изводи, но е тотално грешно от гледна точка на третия закон на Нютон.

Браве , бе! Защо не вземеш да напишеш и докажеш тази теория, че да не са в заблуждение другите?

не е от Айнщайн, а от едни преди него. И това няма нищо общо с електромагнитна енергия или полета.

За Слънчевата планета написахте, напишете нешо и за планетарното Слънце.

Той тоз народ тотално изтрещя от тоя коронавирус. Тия "светлинни години" ги няма за нищо. Вика си ей го на 1 светлинна година, а не знае всъщност, какво разстояние стои за тази година. Очаквам скоро и теми за парсек. Че човека ако създаде превозно средство доближаващо или надхвърляща скоростта на светлината, то първо ще трябва да зачеркнем теорията на относителността,а след това ще може да изпреварваме събията, които са се случили т.е ще може да идваме от бъдещето, което е колкото чудесно, толкова и утопично.

Глупости. Не можем да изпреварваме събитията, а можем да изпреварим наблюдението на събитието. А че СТО и ОТО трябва да се зачеркнат е неизбежно.

Напротив можем да го изправарим, ако го видим от далечна планета и имаме способ за придвижване по-бързо от скоростта с която сме го видяли то бихме могли да го изпреварим, но тогава отиваме алтернативни събития и става манджа с грозде.

Помисли повечко. Няма как да видиш събитие и да стигнеш до там преди да е станало, ако ще и с безкрайна скорост да се движиш

Това със Слънчевата планета кърпи мифки! И после бг-ейци ще се смеят на вицове за северно-корейски космонафти летащи да качнат на Слънцето нощем за да не изгорят )))

Аз знам за виц, в който Тръмп казва, че ще кацнат астронавтите нощем на слънцето за да не ги изгори през деня. Вица за Северна Корея не го знам.

астронаФт, а?... Да не говорим за останалите ЕМ-найсе правописни грешки в едно изречение, което си е направо постижение, коУега!

Коя е Слънчевата планета ?

Калино-о-о-о, събуди се!!!

Тя е около 2,8 масата на Земята. Тъй като планетата е масивна, вероятно е запазила част от своята атмосфера, това е много ценно" ДИРЕЕЕЕ, БЪЛГАРСКИЯ ВИ СЕ ГУБИ ОТНОВО, Я КАРАЙТЕ НА АНГЛИЙСКИ НАПРАВО ИЛИ ТАМ НА КАКЪВТО ЕЗИК ИЗПОЛЗВАТЕ!! Тя е около 2,8 ПЪТИ ПО ГОЛЯМА МАСА ОТ ЗЕМНАТА това трябва да напишете!!! Дирееее, диреееее????

Най вероятно майчиния им език е на тъмнозелените, като им гледам нивото.

То и другото изречение не е правилно съставено. "Тъй като планетата е масивна, вероятно е запазила част от своята атмосфера, КОЕТО е много ценно"

Много е "близо" .Ако днес тръгнете с пределната възможна скорост във Вселената т.е скоростта на светлината ще пристигнете там след 28 години.Айде у лево с тия "велики" открития.

Оправете заглавието като за начало, Слънчева система, не Слънчева планета. 26 светлинни години ако са близо, значи не разбирате от разстояния.

Близо е в сравнение с други екзопланети, които са на хиляди и дори милиони светлинни години

Близо е на теория, а на практика са там, където човека няма да може със сигурност да стигне близките 1000 години, а гледайки нивото на образование по света по-скоро се връщаме към каменната ера, а не към развитие на теоретичната физика, която искаме да я превърнем в практика. Освен ако нещо отнякъде не се появи и не ни даде наготово по-бърза "скорост".