Български учен разработва нов изкуствен интелект

Проф. Мартин Вечев е сред водещите учени в сферата на компютърните науки

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи е швейцарски учен а не български

На бяьата на професионашния ми опит,ако се приложи естествения интелект на българина като основа на изкуствен такъв, е съвсем ясно на кои 4 пжитейски постулата ще се опре: Най обичам да ям и да пия, да еяа и да бия!

Първо: мунчо няма естествен интелект за да присъжда награда за изкуствен интелект. Второ: 2 милиона са джобни пари и смешна инвестиция за изследване в областта на изкуствения интелект. Трето: несериозни са приложенията за разработки на изкуствен интелект в област като автомобилостроенето.. Четвърто: на запад “професор” е всеки учител и извън учебното заведение тази престижна титла у нас не е престижна на запад, както и “генерал”. Генерали има в армията, учители в образованието, извън тях хората са като другите хора

Поредния балон на комунистически изтърсак

питах какво са направили със стария изкуствен интелект, та ще правят нов, пък те са ми изтрили питането!

да измслят изкуствен кур да ги понаебе току виж им е дошъл акъла и спрат да се занимават с глупости

Ето такива неща трябва да дотира държавата. Щото след като парите идват по европейска програма, ако излезе нещо от проекта, ще е собственост на тия, дето са дали парите. Обаче ще се тупат по гърдите управниците ни. Че ако се тупат по главите, на кухо ще звучи... :)

че какво му беше на стария?

Добре се е измъкнал,че тука само бездарни философи са превзели науката и те колят и бесят,ама нещо им поманаляха бачкаторите.

С по-главни букви можеш ли да пишеш, неандерталецо? Отвори някой от съветските сайтове, на които лъскаш, и прочети малко какво представлява изкуственият интелект. И е Алекса, не Лекса, но няма значение.

Защо, ти с каква неглупост се занимаваш? Разкажи ни да ти се възхитим

сякаш е написана от стария изкуствен интелект! Да бяхте попрочели малко сайтове, за да понаучите правилната терминология, вместо да пишете простотии.

Пълни глупостите на търкалета. Тези от ЕС са пълни некадърници неразбиращи от нищо. Професорът ги е хванал за балами и си е прибрал 2 милиона.

Що си мисля, че новият интелект ще наруши български патенти и български патенти в САЩ. Тоз "професор" ще е добре да се замисли какво точно прави, защото народът е казал "веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода..." Пък и легендата му е на път да се размие. Никога искуствен интелект няма да бъде направен от сламен човек на ИТ мафията.

"позволява да се покаже чрез математически методи, че такива грешки не може да се случат" Това звучи толкова велико, но "професорът" явно е отсъствал като студент на онази лекция, където се доказва теорема, че е алгоритмично невъзможно да се докаже коректността на програма или е просто измамник. Залагам на джебелския ген и на измамата. Българските постижения са като на фараонката Ружа. Крипто валута, 4 милиарда привлечени, ама накрая си се оказва схема на български бандити. То дори акълът им не стига при 4 милиарда да направят страшен бизнес, те си имат цел да откраднат нещо. Не е ясно само що ги лансират толкова тези плевели.

Не било компютри ами било компоти.

Няма лошо. Желая успех. Нека пък един умен българин да се докаже в някаква сфера. Стига с тия измамници, дето лекуват рака с изпражнения от плъхове.

Сигурно са на вибратор, та чак тиквата им вибрира и си мислят, че времето ще накара компютъра да види шестоъгълник като кръг и STOP като цифра

Не е оригинал. Лъже, че ще прави доказано невъзможни неща. Фараонката Ружа си има последовател.

Какъвто е инвеститора, такъв е . Първо е на мама и на тати, после на Българската държава а след това може да работи със всеки, който инвестира в неговите проекти. Да е жив, здрав и корав, най-хубавото е че е и Предприемач. Тази дума в Б-я трябва да се пише с главна буква.

"Ако трябва да дадем пример със сегашния изкуствен интелект, който се използва в автомобилите - например промяната на климатичните условия, ако завали дъжд или сняг, той може да заблуди изкуствения интелект, дори и най-напредналия и той да обърка нещо просто като истинския знак, " Този пример си е просто разпознаване на образи и няма нищо общо с изкуствен интелект. Джурналистите пак сте неподготвени , както казваше неповторимия Иван Славков!

Изключително некадърно и неграмотно написана/преписана/преведена статия! Но пък е нещо нормално за дир-а.

Не бързайте да се радвате, че когато изкуствения интелект се развие достатъчно, хората ще станат подчинени.

Ужас...Ами,когато това попадне в "неправилни ръце". Дано скоро не се получат нещата, че сигурно ще стане страшно.

ㅤ

Като го разработи, да даде малко и на Кирчо, щот' той сирома'а почти никакъв естествен няма!..

Eлектона и другите елементарни частици имат двойствена структура и не се поддават на колонизация. Те отдавна са се организирали и образували естествен интелект. Да създаваш изкуствен е мисия невъзможна.

Благодаря. Радвам се че има и други. Лека вечер

в ход е разработката на най глупавия интелект

всъщност "разпознаване на образи" е едно от големите направления в развитието на изкуствения интелект. Главно защото има лесно комерсиално приложение. Всъщност именно примера с автомобилите е изключително уместен, защото именно автомобилоиндустрията в момента налива милиарди именно в създаването на изкуствени интелекти за тяхното управление. Всички стари марки, че и по-новите като Тесла и новопръкналите се други производители на ел.автомобили, че даже и фирми които си нямат никаква история в автомобилостроенето като Апъл, всички наливат пари в изкуствен интелект. Отвори инструкциите за автопилота на някоя Тесла и позачети малко. Ще ти направят впечатление множеството страници с предупреждения, които обясняват как той е приложим само в абсолютно перфектни атмосферни условия. Ако пък поровиш нета ще намериш немалко тестове на автопилота на Тесли. Ще се учудиш колко малко е достатъчно за да не успее да разчете правилно знак. Буквално няколко листенца от дърво преди знака са достатъчни да заблудят сензорите при иначе идеални атмосферни условия. И сигурно сега си мислиш ама той това в което влагат пари е да управлява колата не да разпознава образи. Именно управлението на колата е лесната част от задачата! Всъщност за нея дори не ти трябва сложен алгоритъм - пасажера сам задава маршрута, правилата за движение са книжка 50тина страници, ясно не трябва да се блъска ... В момента в който имаш правилната информация за обстановката, самите решения лесно се взимат. Въпроса е колко правилно разбираш обстановката. Тук вече огромна роля играе "разпознаване на образи". Имай предвид, че в България един човек има право да получи шофьорска книжка на 18 г, значи в момента в който я получава вече има 18 г опит в "разпознаване на образи", ето това е сложното умение което трябва да научим автопилота преди да му дадем шофьорска книжка.

Не няма да е на тия дали парите, а на тези които го правят. Това е само помощ от ЕС. Вече тези направили откритие, разработили нещо могат да направят фирма и да развият бизнес на база на творението си или да продадат лиценза. Пак повтарям тези пари са награда, а не купуване на акции примерно.

ще може да казва - мама

и какво.. преоткрил е RCNN или какво? :))) поредните супер-дупер мюмюни, нямат нито един whitepaper на сайта си, което само по себе си е доста красноречиво :)

Според мен моделите за които говори този са повечето невронни мрежи които всъщност нямат цикли и функциите които се изплолзват са или линейни или множество от линейни функции. Тоест, де-факто могат да се верифицират автоматично и теоремата за нерешимост не важи защото типа от програми е ограничен. Не знам този колко разбира, но ти трябва да тичаш обратно в лекциите че си гола вода.

- това за което говори този пич е разпознаване на образи, това е много труден проблем и се инвестират милиарди в него. - а за професор на запад, особено в топ университет, това е всъщност една от най-престижните професии и се заплаща изключително добре. А този пич е и предприеамач и като гледам бая успешни стартъпи е направил.