Българските програмисти са на 4-то място в света

Познанията на родните разработчици на софтуер са доста разнообразни

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Реклама на платформата?

Обаче не мога да разбера, на какъв принцип се трият тук коментари. Все едно отиват някъде за оценка и после част от тях се връщат. Иначе никой не може да обясни защо ми изчезна коментара отговор за JavaScript-а. Някакво АПИ за световна цензура ли са пуснали, през която да минават и да чакат одобрение. Плюс някакъв принцип, дали нещо ще отива натам. Прекалено е нелогично, че да се прави от човек. Нито става дума за политика, да кажеш, че съм оплюл някой, нито нищо.

Явно арменските програмисти са фундамента за света на програмирането... Очакваме тези дни арменска ОС да разбие Уиндос и Юникс... Всички са наясно, че това не е представително изследване, предполагам.

То зависи какви са участвали. Кой програмист ще се занимава с подобно нещо? Но не пренебрегвай толкова арменците. Разправяли са ми, как един преподавател там в университет, името му на запад са го считали за название на институт. ;) Пък и Стив Джобс бе половин сириец. Един от двамата откриватели на Гугъл Сергей Брин си е роден в Москва. Работещият за Кеймбридж Аналитикс бе украинец. ;)

Никога никой не подценявам. Изразявам съмнение, че арменските програмисти са в топ 5 на света. Изобщо не изключвам, най-добрият програмист на света да е арменец, ако изобщо може да има такъв чоевк, но арменците, като цяло да са в топ 5... А дори и за руснаците, според мен повечето приказки, по повод величието на руснаците са митове... Холандците ги снимаха, как хакват :))) Да, зависи кой е участвал в това изследване, това ми беше тезата. Този топ 5 няма нищо общо с реалността.

JavaScript - Смех

Странно е, защото е език отпред на страниците. Но някога през него сигурно можеше да се форматира и диск. ;) Като се свършеше с ActiveX контролите и ставаха "чудеса". То и сега има връзки с други неща. Например с OpenGL, където се води WebGL за 3D, но е тотално непопулярно и е тежко, а с много писане. Към него се компилират програми за сенки за фрагменти и вертекси на GLSL. Само документацията на този език за сенки бе в някакъв pdf на почти 200 страници. Така че от JavaScript дори се компилират друг език, като програмите от тях се линкват към WebGL. Сигурно е нещо подобно и с VR-а. Реално обаче си е почти неизползваемо и страшно тежко и с много математика, което е нетипично за програмиране. Там се умножават разни матрици по вектори и всякакви други геомегрични изчисления. Опитват се да ползват JavaScript и на сървъри с NodeJS-а, но това си е за мен извращение. Езиците са си за целта, а JavaScript е за отпред на страници. Тук много популяризират Java-та, която нямам пряко наблюдение, освен най-общото, че е на C конвденция. Но определено съм останал с впечатлението, че е супер бавна. Самият принцип да минава през виртуална машина е забавяне. Някакви като пуснат програма тип Еклипс ли бе и не можеше да се отвори половин час. Това го нямаше преди дори докато имах 386 DX и Win 3.11. ;) Прекаленото обективизиране определено го считам за вредно. Правят тези глупости. Има глупави моди в програмирането. Нещата се учат в пракитаката. малко или много програмиренето е търсене, четете и писане, плюс решения, включително гледане на друг код. Дори при гола вода код, може случайно да видиш нещо интересно. Иначе е сблъскване с проблеми и решаването им. Но учене като на училище не е. Дори в интренет трудно може да откриеш нещо наистина развито и са само за конкретни случаи. Обикновенно дават едни и същи неща.

Чак пък смех... Особено след Node.js... Има минуси и лоши части, но е доста широко използван.

Радва ме че Дядката не се е из..рал тука. Ами и аше един период дето образованието беше на ниво - това са резултатите ... но не за дълго

Тук образованието може да е само стартиращо. Такова нещо се учи сам с работата. И е въпрос и на начин на мислене. Някои могат години да не схванат елементарни неща. Аз например научих С за един ден. Имаеше вечер освобождение от изпит на контролно, а в същият ден още не бях поглеждал що е то С и как се пише "Hello, World+! Взех една книжка да прегледам в предните часове и после си написах задача, а 90% получили двойки. Е учил съм преди друг език- Паскал. А първият ми бе на ЦПУ - цифрово програмно управление за металорежещи машини. ;) Начин на мислене е, но и той сигурно се научава постепенно, но не е за всички. Елементарни неща някой хора просто не могат да ги схванат. Други ги е страх от самата мисъл.

От много бързо учене на езици за програмиране, явно си пропуснал първо да научиш българския. Неграмотен програмист е по-лошо от начинаещ такъв.

Накарай твоя начинаещ грамотен да ти свърши работа и после говори. Опитният може само да го погледне и да е готово. ;) Начинаещият може нито да знае, как да го направи! Как да подходи! Какво да избере! Какви проблеми ще възникнат в бъдеще! Какво още ще се иска! Накрая за нищожно пипане, ще трябва да го преработи. Това ако може да го направи. редовно се занимавам с неща, с които други не са се справили и винаги накрая работят. А за грамотността, никога не съм претеднирал. Езика е средство, като лопата. Ползваш го и толкова. Явно все пак си ме разбрал, значи е свършило работа.

Това е показателно за нивото на проектите по които се работи, а тe определено са посредствени в огромната си част!

По какво, надпиване ли?