БАН разработва космическа система за многократна употреба на ракетен носител

България е част от общоевропейски проект заедно с Германия, Австрия, Испания, Белгия и Румъния

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е линк към официалното съобщение в SpaceNews за проекта: spacenews.com/germany-begins-reusability-study-to-capture-rockets-in-midair-and-land-them-with-a-plane/

"Въже". "Коплиращо устройство". Тия в кой век живеят бе ! Що не опънат една мрежа и да го хващат ? Хората графена измислиха, нашите са още на въжета и куки !

Някой може ли да познае кой вече бивш шеф на институт от БАН официално низвергва значението на публикациите, и препоръчва колегите да се цитират взаимно, та да се покриели изискванията :-?

Не но ти ще ни кажеш, видимо изгаряш от нетърпение.

Когато участваха в строежа на ЦЕРН тъй наречените български учени се оплакваха, че им давали само гайки да завиват и след това по три пъти ги проверявали дали са добре завити – това не е шега за съжаление.

Стига се напъва бе, не познаваш нито един човек работещ/работил в ЦЕРН, GSI, KFK и подобни. Намери си свястна работа, да си щатен трол е жалък поминък.

Въжета, куплунги, ластик, тиксо и тел. И едни милиони са усвоени.

Като става толкова лесно къде са твоите милиони дето си усвоил. Отде ви изравят бе.

Сульо и Пульо тръгнали на училище.

БАН участва в проекта със създаването на макета, като роботчето дето показаха наскоро...

Това не го ли видяхме вече на живо? Онзи ден за последно с три носителя едноврененно

Положителните коментари са пълни с минуси. Вероятно русофилски. Що така бе, "патриоты"? Що не ви се харесва тази новина? За мен тази новина показва, че все още има Българска наука! И тя е призната от Европейската общност на учените. Лично за мен, това е прекрасна новина. И не, не съм симпатизант на АТАКА, и не членувам в русофилски клубове и организации.

Умствено изостаналите руски слуги са враждебни към всичко свястно случващо се в заобикалящото ги общество просто защото се чувстват изостанали, не на мястото си в него. За тях щастието е да бъдат мачкани от господаря - заедно със свестните хора, единственият начин да са на равна нога с тях.

колко струва кюнеца на степените? и колко пари се харчат за да се приземи един кюнец... Има ли нормален астронавт, който ще се каци на ракета втора употреба?

БАН !!! това го чета като: Британски учени откриха...

Марш оттука бе, намерил се кой да кмоментира тия или ония учени.

От написаното разбрах, че на връщане ракетния ускорител разгръща криле и планира. После дрон го насочва на място за кацане. Не разбрах как каца. Има ли колесници или се забива в купчина пясък?

Написано е - като самолет. ПП: То трябва и да се прочете това, което се коментира....

Заглавието е подвеждащо! По - коректно бибило: " България участва в разработката на...." въпреки това новината е прекрасна!

И вашето е подвеждащо. Би трябвало да пише: БАН ще създаде ....надписите и стикерите с реклами върху апарата.

бре не думайте цццц ... значи ракета ще правят ??? Клуб по ракетомоделизъм значи ще да е ... ха ха ха

Ще е зор да го докарат, дано не се заиграят много с умаления модел. Навярно ще им е от полза за да изтестват контролери и комуникации, че и да докажат концепция за да получат пари за крайния продукт, но е много лесно да се забатачат в предварителни опити и да загубят много време преди да стигнат до опитите с цялото нещо. Пожелавам им успех, дано го направят. Конкуренцията става все по-жестока, ей го днес Мъск е кацнал обратно и трите бустера на тежката си ракета - видеото в BBC беше впечатляващо.

Ша паднат парички за по едно голямо

Идеята не е европейска, а копие на Blueorigin на Безос. А на бас кой пръв ще е готов с работещата ракета!

Китайците!

Даже не знам - да се смея или да плача.

Да плачеш естествено, никога няма да те пуснат и да припариш до такъв проект - знаеш си защо.

ртазработвали гоговия мозък за наличие на гънки

... ама не могли да намерят.

причина, че според тях не носи импакт фактор и самото разработване е много инженерно или е приложно, което е под тяхното его. Иначе носят титли и пишат закона без да са преподавали и един час на студенти.

.

Денят на космонавтиката е днес! А вие си разработвайте каквото искате, включително телефона с шайба...

Идеята не е нова. Дори има разбработки на основата на тази идея. До колкото знам няма полетни тестове, но все пак идеята е стара. Когато започват работа по проектирането на ракетата Ангара, руснаците планират ракетата да бъде на изградена на основата на УРМ (Универсален Ракетен Модул) с добавянето на такива модули, се увеличава товара на ракетата... По това време НПО Мълния (една от основните организации участавала в проектирането на Буран) използвайки опита си от Буран разботва МРУ - (Многоизползваем ракетен ускорител), кйто да замени УРМ-ите на Анагара и да ги направи повторно използваеми. Идеята на МРУ е именно такава, след отделянето на модулите, се разгръщат криле, с които модула да стане като планиращ самолет, след което сам да се приземи на писта... Какво е станало в този проект.... не се знае, може д арбаотят още по него, може да е спрекратен....но въпроса е , че идеята с планиращите ускорители не е нова... Дано я реализират, защото е в пъти по-ефективна от тази на веритикално кацащи степени....

Проекта беше прекратен.От две и половина години е възобновен и има два положителни теста- точно днес беше коментирано. Йес!Дааа....Да!

Последно, БАН участва в разработването или разработва!?!?!?

Какъв коментар да има ... БАН бил разработвал .... първо не разработва а е част от проект на едикойси който е проект на едикойси .. и така ... просто са се закачили да усвоят некое евро и те ... какво ще разработят само те си знаят ... най-вероятно нищо , както обикновенно ...

Няма коментар !