17-11-2017 20-11-2018

Коментари

2 милиарда да откара на Луната. А за връщането нищо не се споменава, сигурно е 20 милиарда, които НАСА ще трябва да плати на Без OS.

А у нас две фирми се надцакват коя ще даде по-голям рушвет, за да вземе да изхвърля боклука на община Малък К(У)рец, област Побит Колец, Търговищко... Смятай - конкуренция за КОСМОСА!!! Тука път няма до Варна, бедност и мизерия, а хората ТАМ спорят кой да работи в КОСМОСА!!!

Какво става със законът „Магнитски”? То това си е чист рушвет. Или за АМЕРИКАНЦИ не се прилага. То и американците не могат да ги съдят и за военни престъпления. Те са Богопомазани!!!

_stankow

SpaceX къде пък има ракета за лунна мисия ? Старшип е доникъде. Още нямат успешен тест на една степен даже, с 3 двигателя. Кога ще ги докарат до 9, кога ще изпитват другите степени, пък интеграция, пък разработка на модула, пък спускаемият апарат ... Което не значи, че Безос има и толкова даже.

_stankow

Носителят, модулът, спускаемият апарат, подготовката на екипажа, тестовете, сертификацията, осигуряването, управлението, застраховките ако щете - цялото удоволствие за полет до Луната сума сумарум е 100 милиарда.

не знам какво и колко планират НАСА да качат на Луната, но и Фалкон Хеви може да закара 20тина тона до Луната. Хевито в момента е най-тежката ракета на разположени е на НАСА, освен ако не се обърне към Китай, което е ясно че няма да стане. Колкото и да се смеем на "бидоните" на Мъск, всъщност Мъск е с 10тина пробни бидона пред Безос. В момента Безос няма какво да покаже, дори и Хеви или негов аналог (който може би не е достатъчен), затова показва каквото има - пачки. Всъщност в космоса се лети с ракети не с пачки. Става малко като в народната поговорка "От що нема и царю не взема!". Та така и с Безос, понякога пачките са без значение.

Тотолни глупости. Всичко което си изброил са жълти стотинки. SLS около 600 милиона кораба Орион около 50-100 милиона Спускаемия модул около 100 милиона Подготовката на екипажа под 5 милиона Застраховки 5-10, айде 100 милиона Управлението е 1-2-3 милиона Сертификацията я прави НАСА съобразно тестовете Тестовете са 4 ракети SLS по 600 милиона + кораби и тестов спускаем апарат Общо около 3,5 милиарда. Ама това при ползване на ракетатат SLS, която е скъпа. При ползване на Старшип цената пада поне с 2 милиарда и там са включени и разходите по разработката Безос иска договор с НАСА за да получи достъп до технологии и така да ускори създаването на ракетите си. Разбира се това не включва дългата разработка на SLS, на системите за излитане и охлаждане, но те са готови вече и не са само за полетИ до Луната.

Първо има ракета - Фалкън Хеви. Не е задължително кацането да е от раз с една ракета. Може на Лунна орбита системата да се събере с две ракети. Единствено трябва да се помисли за спускаем модул, но там Спейс Х имат богат опит. От друга страна Старшип си е самия спускаем модул и там също има огромен напредък. Ракетата трябва да излети до края на годината, а след това има още поне 3 години време. Безос иска достъп до технологиите на НАСА, затова иска договор. Така ще ускори много развитието на ракетите си защото ще получи солидна технологична и научна помощ от НАСА за да може да се координират действия и свързване на отделни компоненти и системи, както и директния им трансфер

Безката къде се навира между шамарите. Капсулата му трябва да развие скорост над заветните 27 000км/ч, а не някакви 3 пъти скоростта на звука. С тази скорост на асансьор само това ще може. Да качва пътници в асансьор.

...предлага 2 млрд., за да спечели 20 млрд.!... А може и повече. Хитрец си е този Безос, но си прави сметки без кръчмаря, в опиянението си...