Бил Гейтс очаква данък върху роботите

"Не бива да се стига до пълно изместване на хората от работните им места", смята основателят на "Майкрософт"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Търговски глупости.

не живеят в страх, това е излишно.

Каква е всъщност различимата и проверима разлика между умен хуманоиден робот и тъп човек?

Прав е Гейтс. Въпросът е, че няма да се приеме нито скоро, нито лесно. По същество това е радикална промяна на социално-икономическите отношения, за която никой не е готов. Но пътят е натам - ако не стане плавно, ще стане по революционен начин, когато се натрупа критична маса недоволни безработни и угнетени.

За какво е нужно роботите да произвеждат още повече стоки след като нормалните хора ще бъдат изместени от работните места и те няма да имат пари с които да си ги купят тези стоки? Тогава ролята на роботите изглежда безсмислена.

Тоя болен хазарски мозък само за пари и печалба на чужд гръб може да мисли.Ако тази шайка безмозъчни идиоти не беше поробила света, чрез измами сега хората щяха да бъдат обслужвани от роботи, щеше да има безплатна екологично чиста енергия, а от войни просто нямаше да има нужда.

окей не прочетох новината докрай и си помислих, че бил гейс очаква да роди дете...

окей не прочетох новината докрай и си помислих, че бил гейс очаква да роди дете...

"Махйкрософт"? Помислих, че Всяка Неделя си е направил негова компания.

И сега се произвеждат повечето неща от машини. Дали е робот или машина, няма разлика. Роботът е имитация на самостоятелен индивид. Реално трябва да е по-непродуктивен от специализирана машина.

Едно време (при индустриализацията) са очаквали всичко да се произвежда от машини, а хората да са по-свободни, но и днес капиталистът ти брои часовете работно време - обикновено от 8 до 17 ч. или от 9 до 18 ч.! Независимо, че половината време може да се чудиш какво да правиш, трябва да си на работното си място.

Няма значение как ще ги наречеш. Станислав Лем викаше на роботите - автомати. Този върпос е много стар, очевидно че ръчният труд ще иде на изчезване, и понеже има маса хора дето освен за ръчен труд за друго не стават, някой ще трябва да ги храни. То и сега си има данък върху машините, но той е косвен (данъка върху всякакъв вид енергия). Ми ще го направят пряк данък в един момент, когдато се появят реални роботи (машини с реален ИИ). Какво ще кажат машините с ИИ по въпроса е друга тема :)

И двамата не могат да мислят, но за разлика от тъпия човек, в общия случай роботът обикновено е програмиран от интелигентни хора на които трудно ще им дойдат на акъла простотите които може да роди и натвори един тъп човек.

Ако се появят истински робори (разумни) капиталиста ще ги постави 24ч на работа, а теб ще изгони. Точно това има предвид Били, говорейки за данък върху роботите. Само дет не си представям как ще обясниш на една разумна машина, че тя е длъжна да бачка за да храни някакви си хора..... Представи си простестно шествие на майките с дефектни деца, как обясняват на един компютърен разум че ИИ е ДЛЪЖЕН да осигури грижи на техните деца.

роботи обаче не значи, че имат ИИ, изпълняват програма, която се повтаря постоянно - например роботите, които заваряват шасита в авто индустрията и лакират. ако искат данък за тях колите ще станат още по-скъпи и фабриките ще трябва да роботизират до още по-голяма степен производството си, за да останат конкурентноспособни.. пътят към ада..

И искат да залеят Европа със Араби и Негри - щото сме нямали работници.... скоро много безработни ще имаме..

"..майките с дефектни деца" е много грубо изказване. Преди да се наложи да обясняваме на робот с изкуствен интелект защо се налага да работи за хората, първо трябва да обясним на хората защо ги оставяме без работа. Това е темата, и тя ще става все по-взривоопасна, а не как ще се чувстват роботите. По тази причина се говори за безусловен доход на всяко лице, затова се направиха и експерименти с такъв. За съжаление, към момента не са оповестили резултатите. Подозирам, че са далече от очакванията.

Данък - глупости - товаря си роботите на камионите и в друга държава дето няма дебели данъци.. Нека видим кои държави ще могат да произвеждат евтини продукти с хора вместо с роботи... Пазарната икономика ще ги вкара в банкрут до 2 години..

И искат да залеят Европа със Араби и Негри - щото сме нямали работници.... скоро много безработни ще имаме..

Ами да. Пазарна икономика+роботи+хора е нещо невъзможно. Очевидно човека губи и е напълно излишен на един пазар където трябва да конкурира машина с ИИ. ИИ ще се въпроизвежда за няколко часа (или дни), ще се обучава за секудни (просто докато го програмират) и ще може да работи 24ч неуморно. Човек се развива дълги години, обучава се поне 15-20г (и често нищо не става от него) пък и не може да работи много без почивка.

Експериметни с безусловен доход са правени отдавна. Още от 60те години в САЩ, после в Канада, в Индия преди 10на години, в Финладния прекратиха експеримента. Изводите за момента са че това влияе добре на хората и понижава социалното напрежение. Проблема е че работещите хора не приемат тази идея. Дори у нас народа беснее (и с право) че трябва да храни цигани, инвалиди, чиновници, полицаи и проч.... А, ако трябва това да стане масово? Кой ще плаща? Пак работещите....

работещите масово ще бъдат заменени с роботи в един момент? Та откъде ще се вземат тези пари? Малка част ще бъде от работещите. Останалото ще дойде от предимно от капитала, ако иска да продължи да съществува в стабилна среда без ексцесии и да има кой да купува произведеното от него. Сегашната система на масово кредитиране на куцо и сакато без необходимите обезпечения само и само да се върти икономиката съкрати цикличността и доведе до това да преживяваме глобални кризи през 10-15 г., изходът от който е все по-голямо обедняване на широки слоеве от населението. И когато това население бъде съвсем притиснато до стената без работа, пари, пенсии, сигурност, социални блага и т.н., ситуацията ще стане взривоопасна. Това е кахърът на Били и на другите около него, не нещо друго.

Работодателите се опитват да прескочат нормалните хора като ги заменят с роботи, само че им трябват пазари за произведените стоки. Роботите нямат нужда от нищо, освен от ток. Пак не е доизмислено съвсем. Хем да няма работници, хем да има пазар. Големия препъни камък този път е от другата страна, пазара на произведеното.

Ако затрият човеците, като им спрат парите, т.е. ги лишат от препитание, то те самите няма нужда да произвеждат, няма за кого.

Дори да правят вариант на комунизъм пак не става, Матрицата изглежда все по- реална.

То пък големите роботи са измислени досега, само се кланят, клатушкат и носят кафе в кухнята, пък още от сега в главицата на милиардерчето пари се му се привиждат. Утре и адвокати сигурно ще се наредят на софрата и т.н.

Тези тъпанари не можаха да разберат, че роботите са само бурмичките в огромните КОМПЛЕКСИ НА МОДЕРНАТА КОМПЮТЪРИЗИРАНА АВТОМАТИЗАЦИЯ. И че, ако има някакъв данък, което е много съмнително, той не трябва да се слага на някакви си роботи, а именно, на тези страхотни автоматизирани производствени комплекси. Ако малко се замисли човек,специален данък не бива да се поставя на СЪВРЕМЕННИЯ УНИКАЛЕН ПРОГРЕС В ПРОИЗВОДСТВЕНАТА СФЕРА. Със своето голямо приложение на конвейрната система при масовото производство, в началото на миналия век, Хенри Форд е поставил съизмерим аналог на производството. Днешния уникален прогрес е вече в единичното производство и в неизмеримата, огромна производителност.

Х. Форд не след дълго увеличава надницата на работниците си до немислимите за онова време 5 долара/ден, за да бъдат по-платежоспособни и да ги стимулира да си купят кола. От него, разбира се. Идеята му проработва. Сегашните капиталисти хем искат ниско данъчно облагане, хем поддържат заплащането по-ниско, увеличавайки несъразмерно неравенствата, хем настояват държавите да им осигуряват сигурност и комфорт на пазара и да ги подпомагат всячески. Ми...няма да продължи дълго така.

Станислав Лем е абсолютно прав. Манипулатори, роботи са все машини-автомати и нищо повече. Ако няма хора-специалисти край тях - първо да ги проектират и конструират, след това да ги програмират, обучат и пуснат в експлоатация, те ще си останат ненуждни никому мъртви машини- автомати. И толкова.

Тя рибата у морето , а тоя сложи тиганя.

Ми ако се позамислим програмите на Майкрософт са един вид "роботи" отнемащи много работни места с автоматизацията и ускорението на проектирането. Та да се почне с данъците от там и примерно 5 счетоводители с химикалки да могат да се конкурират с един счетоводител работещ с Ексел примерно. Това с данъците не е решение. Решение може да примерно 6 часовия работен ден и 4 дневната работна седмица, като начало, а в последствие работния ден за човек се намали до 4 часа и работа на смени, което дори ще утрои работните места за един работен ден и едва след това да се подходи към безусловен доход. Въпроса е че всички тези неща могат да се случат само и ЕДИНСТВЕНО при наличие на глобално правителство, което да почне на първо място с ограничение на раждаемостта до 1-2 деца и образование.

Да се чуди човек как е станал милиардер :) Автоматизацията и роботизацията само помагат а както се оказа и откриват много нови работни места, разбира се за високо квалифицирани работници. Роботите и машините са просто инструменти за съжаление социалните ни науки са два века назад и малко встрани ( нещо като България спрямо останалия свят)и не смогват да наваксат напредъка в технологиите.

Изказваш се неподготвен. Автоматизацията създава много работни места? Колко много?... Местата които се губят благодарение на автоматизацията за много повече! Ако не беше така, капиталиста нямаше да избере автоматизацията.