Чакат 20% ръст на заплатите в ИТ сектора тази година

Нивата на възнаграждения в София и страната вече се изравняват

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чакат, но дали ще дочакат. Пазара още не се е възстановил от миналата година, когато покрай Ковид-а изпосъкратиха и много хора от ИТ сектора.

kgoranov

Кой точно съкрати ИТ специалисти ?

Съкратени програмисти познаваш ли? Защото бонусите само да препоръчам такъв при нас мисля, че бяха между 2 и 5 хиляди евро, а далеч не сме с претенции да сме топ и IT е само част от работата ни. Та на въпроса - тези съкратени от ковид в IT сектора да не са били в отдела с правене на кафе и почистване на офисите на IT компании? Малко по малко заплатите в България се доближават вече до тези в Централна Европа. А за мен човек, който си разбира от работата и има качествата и възможностите да си организира нещата така, че сам да си е работодател, в България може да печели чисто поне толкова, колкото в Западна Европа. И не става дума само за IT freelancer, а за почти всичко - дали ще лепиш плочки, ще ремонтираш коли или ще правиш ел.инсталации.

Да не говориш за кол центрове? Ама и там IBM примерно в България не съкратиха, а удариха UK и Германия, че им били скъпи, та изместиха към Източна Европа. Ковид всъщност даже повиши търсенето на хора от България и подобни страни. Западняците се усетиха, че и техните си хора работят вече дистанционно и предимството да гледаш в офиса си всеки ден какво правят, което е пречило да наемат чужденец, вече го няма.

И къде ви избягаха специалистите ?

_stankow

В България са. Работят за големите компании. Ишлеме. Няма собствени марки, няма собствен вътрешен пазар. Печалбата, а тя е голяма в този сектор отива собствениците - западните компании. Съответно се изнася от България.

Почти няма избягали или се връщат. Просто търсенето на хора е далеч по-високо от броя на наличните на пазара. Пример- имах колега, който избягал да работи в Ирландия за нето 4500 евро. Супер звучи, но си направил сметката- 400 евро на месец му била само таксата за интернет, наем 1500 и нагоре(в Дъблин)... Тук се беше върнал за 4000лв и казваше, че чисто му остават повече пари, а беше наел AirBnB да живее, че му чистели и т.н. Две години по-късно смени фирмата с друга, която вече му даде към 6000лв. Пие бира навън по 2лв, в Дъблин под 10лв няма, заведение там да седнеш да ядеш под 100лв трудно се намира(не говорим за дюнери- те са по 10ина лв). Е, защо му е да стои на запад? Тук чужденците плащат по-малко пари от в своите държави, а и кадрите там също липсват заради големия глад за хора. Взимаме идея по-малко нето от западняците чисто. Над 3000лв максимум ДОД ни е 10% просто. Немец на 5000 евро заплата би взимал нето 2500-3000 максимум след данъци или 5-6000лв. Ами, тук с 4000 чисто(средното в София) си цар- от наем си спестил 500 евро, транспорт, цени на услуги... На края на месеца се оказва, че "богатият" немец живее по-бедно. В момента емиграцията на ИТ хората ни е повече до такива, които тотално са се отказали да живеят в местната ни кочина и са готови да платят цената да взимат по-ниски доходи навън, но да им е уредено всичко и да се спазват законите.

Незнам как е в другите фирми, но при нас тези 20% май ще останат само едно добро пожелание

_stankow

С това истинските ИТ технологии ще станат още по-недостъпни за българските фирми. Говоря за ИТ технологии, не за сайт, "писи" и самоделни таблици на ексел. Повечето от малките фирми нямат дори програми за фактуриране и склад ... Няма кой да ги внедри и поддържа, то не е само да ги напишеш ...

Е, няма как. Пазар... Наистина дребните фирми нямат бюджетите да плащат по 100лв за час подръжка на място(а реално при 3-4000 заплата става и по-висока ставката- надникът само чист е 4000/20/8= 25лв, с осигуровки и т.н. - 50лв, после гориво и т.н.). Все още си представят, че 200лв за складова програма са много пари и клонинг на гугъл се прави за 500лв. Съответно местните ни продукти в 99% от случаите разчитат на студенти с 0 опит, въртящи се на няколко месеца, и качеството клони към 0 или се продава нещо правено преди 20-30 години и сега само закърпвано. Правил съм проект за ERP(склад) на фирма от 0. Много обекти и оператори, стотици хиляди артикули. Ами, в най-стегнатия вариант излезе над 100 000 без ДДС. Месечната подръжка като екип 3-4 човека по 2000лв, т.е. близо до 10000 на месец, след това съвсем вдига цената. Но това е положението. Трудът си има цена. Но пък поне работещите в сектора се измъкнаха от този капан. Ишлеме, не ишлеме, някак си е едно работниците да са на заплата 3-4000 нето, друго е да взимат по 500-1000 с клизма.