Chrome и Edge растат, за сметка на Firefox

Нови данни показват, че пазарният дял на Mozilla намалява

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

един истински браузер и това е Firefox Quantum ESR. Другото са недомислици. BTW - знам какво е браузер, ползвал съм и Lynx :)

Само бъдещето ще ни покаже кой е най-добрият браузър. Лично аз като прост потребител от години залагам на лисицата

Аз съм с Brave.

Edge най-добрия браузър за смъкване на друг браузър. ;)

ФФ за Андроид се превърна в пълен боклук в последната си версия. Грозен, орязан и бъгав. RIP

За пазарния дял не знам... Мозила е най-як! Изобщо не харесвам тоя Хром , яде рам кат невиждал А майкрософтската измислица даже няма да я коментирам...

Така е за лисицата, но ползвам Chrome, защото има вграден преводач и като съм свикнал с дизайна, ми лисицата не ми допада.

ФФ се движеше ужасно бавно, като се отворят много табове, това е причината аз лично да го зарежа още преди няколко години.

Ъпдейтни си информацията. Вече е с чисто нов енджин и върви доста бързо бих казал :)

Искаш да кажеш, че отдолу вече не е Chromium? Не ми се гледа, не ми се и вярва да е така. Тоя за windows се държи ОК засега, обаче тия дни като обновиха интерфейса за андроид го осраха много сериозно. Може би наистина е малко по-бърз но толкова неща спряха да работят, че под чертата е по-бавен. На няколко пъти пусках хром за да си свърша работа (поначало не го ползвам но както са я подкарали може да се окажа принуден).

Бавна е баба ти ! Това е сигурно

Пич, ФФ не беше бавен Беше ужасно бавен! И имаше купиша оплаквания. МОже ид а е снов енджин, не ми дреме! Аз вече НЕ го позлвам. А се занимавам професионално и съм на компа минимум 10 часа на ден. Така че, знам много добре какво казвам!

Припуснах да кажа, че за дефоулт браузер продължавам да ползвам Опера, навик още от времената преди 10 години, когато беше единственият читав браузер за Линукс!

опс, преди 20 години исках да кажа, нейде в края на 90-те и началото на 2000-та.

Да. И аз си ползвам Операта. И на дъртия лаптоп и на телефона. Въпреки, че е Хромиум базирана работи много по-добре от останалите Хромиуми. Отварял съм едновременно 10-на таба с видеа от Ютуб и други места и грам не се усещаше лаг. ФФ и Хрома на третия таб започват да циклят.

Gogof, ти пак си спал, завит с мокри вестници, бате... Абе, я се пипни, температура вдигнал ли си?

Гогич е цар на безммислените публикации.

Тия класации са безсмислени. Винаги най-голям дял винаги ще има браузъра, който се поставя от производителите в устройствата по подразбиране - най-много устройства работят с Андроид и са с Chrome, затова винаги ще е на първо място. Колко потребители си сменят подразбиращия се браузър на телефона? Едва ли има и 1%.

логиката ти е донякъде правилна но силно недоотценяваш колко хора си сменят браузеря. допълнително правиш грешката да си мислиш само за телефони. дори да е така по твоята логика щом Apple има 20 тина % от дяла продавани телефони, то техния Safari да има 20 тина % дял от браузерите. Обаче според статията очевидно не е така - Chrome 71, Edge 8.5, Firefox 7.3 (позакръглени) общо 86,8% ... значи минимум 4-5% от хората със Safari са минали към нещо друго. А ако вкараш в сметката, че има и много други браузери освен 4тирите в предното изречение веднажа ще заключиш, че хората сменящи браузерите далеч не са "Едва ли има и 1%." Пък ако добавиш в сметката и факта, че все пак има и компютри които също идват с главно Edge и Safari браузер ... с други думи подобни класации са си много смислени.

по подразбиране с отметка, ако не я махнеш от много приложения. Та статистиката е от отметката, която много хора не забелязват. Интегрира се примерно с аваст и е трудно да се махне, ако не знаеш. Хром е една натрапена програма.

Нормално FF за нищо не става вече

Edge ще си остане браузър за windows, където работи много прилично, но за "многоплатформен" е рано да се говори. Под андроид работи смешно бавно.

Сбъркан свят. Винаги най-големите боклуци са на върха...

Защо си мислите, че има разлика между ФФ и Хром? ФФ е силно финансиран от Гугъл от години. :-)

С различни енджини са като за начало. ФФ гълта по-малко ресурси, има по-добър интерфейс, и рендва текста по-добре. От на Хрома ми се размазва зрението като се опитам да чета текст.

За ресурсите НЕ съм съгласен. Зарях ФФ, точно защото като отворят 10-тина таба и започва да бави ужасно. За рендването на текст, не съм забелязал някакви промели с Хром или Хориум продукти, та не съм сигурен дали приблема не е във вашият телвизор. ;-)