17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво! Интересно колко струва? Да не докараме една на гьопла в Белене, наместо да даваме пари за глупости. 600 мегавата си е сериозна мощност.

Теа па! Да не видят нещо от руснаците.

Доколкото разбирам от текста, става дума за ториев реактор, макар да не е написано експлицитно. Идеята не е нова, доколкото знам такъв реактор е заработил за първи път през 1960 г. в САЩ, но само след пет години е бил изведен от експлоатация по чисто политически причини. Ториевите реактори не могат да се използват за производството на плутоний (нещо, което се споменава и в статията), затова американското правителство не се интересува от него, имайки предвид, че този реактор се е появил в периода на ядрената надпревара. Има опит за възраждане през 80-те години, но пак по политически причини са го спрели. Иначе, ториевите реактори с разтопена сол са изключително ефективни и чрез тях дори може да се преработват ядрени отпадъци от класическите ядрени централи, което е безценно от гледна точка на екологията и проблемите свързани със съхранението на ядрените отпадъци. Аз лично се надявам скоро тези реактори да станат стандарт имайки предвид безопасността и ефективността им.

Чекаме! След 10-15 годинки може и да стане. За разлика от мечтите на брюкселските бюрократи, Русия има технологии да произвежда такива реактори серийно ...

счупия тъпомера па физика! нестопена сол на дъното на реактора? такова нещо е невъзможно даже и при 500 градуса! и дали има възможната топлоприемност за удара??

Не е новина плагиатството, в в никоя от формите му!

серийно??? ха ха ха ха

copy/paste

Русия произведе 1 опитен образец на СТАНДАРТЕН ЯДРЕН РЕАКТОР поставен на кораб. Това е плаваща МРЪСНА БОМБА. Предвид, че охлаждането е с морска вода и качеството на руските технологии. САЩ имат ПОСТОЯННО ОСЕМ армади със самолетоносачи ON DUTY. Броят варира до 12 поради ремонтна и обслужваща дейност. Всеки Самолетоносач може да осигури чрез ядрените си реактори електричество и вода за пиене на мегаполис от няколко милиона човека. Плюс БОЛНИЦА. Когато пушещия махорка руски "самолетоносач" КУЗЯ с 4 извършени курса до днес го направи....ела да тролиш отново. А датската технология е бъдещето ....особенно за ПЪЛНА ЗАБРАНА на чистия уран и плутоний за "мирни" и военни цели.

Fake news!

Потърсете фирмата Ѕеаbоrg Тесhnоlоgіеѕ в Google. Резултата е само от dir.bg. Такава фирма просто не съществува!

Какво означава "стартъп"?

А това какво е :) https://www.seaborg.co/ Seaborg’s mission is to market cheap, serially produced floating nuclear power barges, specifically targeting developing countries in global regions where renewables are unfavorable, such as in South East Asia. Seaborg is working closely with regulators, shipyards, and the nuclear industry to deliver first-power-to-grid already in 2025 – somewhere in South-East Asia.