Джобен уред на български учени може да замени лабораториите за качество на водата

Двама преподаватели в Бургаския университет измислят начин да подобрят 100-годишен метод за изследване

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Браво, такова изобретение наистина може да промени живота на милиони хора.

Чудеса в науката няма! Запомнете го веднъж завинаги. В зората на "демокрацията" един палеше вода и обещаваше безплатна енергия за бъдещето. Това, което сега ни се поднася е подобно. Качеството на водата зависи от стотици параметри и електропроводимостта не е критерий за качество. За 5 секунден експеримент - толкова!

Това са пълни глупости. Качеството на водата зависи от много параметри и има много видове качество. Едно е например качество на вода за пиене, друго е качество например на морска или речна вода за плуване в нея или вода за миене. Двамата са или мошеници или лъжец / глупец е написал тази статия.

погледнете в интернет, и ще вилите, че е пълно с такива устроиства. ганьо открива колелото за пореден път

Как ще го промени ?

Сигурен съм че много хора с лош или никакъв достъп до чиста вода ще го оценят. Да не забравяме,че мненията тук са на хора, които се кахатят от хлора и ръждата във водата. Има хора, които се радват,ако изобщо видят вода.

Ха ха, смях в залата, една кана и престой на водата един час решава проблема с вредните в-ва, просто не пийте водата веднага от чешмата.

Българските учени може успешно да заменят само метачите по улиците.

ИЗМИСЛЕТЕ УСТРОИСТВО ДА АНАЛИЗИРА КАЧЕСТВОТО НА РАКИЯТА И НА ВИНОТО ЗА ДА ЗНАЕМ КАКВО ПИЕМ ТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ВОДАТА КОИ ПИЕ ВОДА В ДНЕШНО ВРЕМЕ СМЕШНИЦИ

Направи ти!

Емчи аз си имам такъв - TDS за 0.5 s.

трябва обаче и да я изпариш и да кацне после в друг съд, тогава вече е чиста

коментиращите по-долу са на нивото на дете от детската градина 4-5 годишни.

Става въпрос за анализатор на съдържанието на вещества във водата, а не за уред за мерене на специфичното съпротивление на водата. Двама правят една груба грешка Пречат на "раздаването на едни пари" в световен мащаб. Фирмите "акули", които лапат тези пари ще донесат от девет дерета вода и ще "докажат, че уреда е бошлаф" Имам подобен проблем с измерването на друг вид вредни вещества и методологията е същата, "акулите те изяждат с парцалите", ако "не се съобразиш с тях" Иначе чудесно момчета, само не бъдете наивници.

Поръчват се на китайците да произведат един милион бройки и се залива пазара. Това е начинът.

Theranos

Е то и аз имам ТДС ама той мери само твърдите частици във водата. Не би трябвало да е същото.

Браво, крайно време е българският потенциал да се събуди във всеки от нас и да не разчитаме много на чужденците. За да изплуваме от калта трябва със собствени сили и средства да Възраждаме България. Всяка чужда страна само ни използва и си преписва нашите заслуги в науката. На българите трябва повече самоувереност и да не се подценяваме, другите не са по-добри от нас. Продължаваите в същия дух и господ да ни води напред.

И китайците не работят без пари, трябва да си платиш производството и да продадеш произсведеното. Приказки като тия ги приказвате само хора които никога не сте произвели каквото и да е, камо ли да сте продали нещо произведено от вас.

В статията няма никакви детайли за устройството така че прилича повече на агитация "вижте как работят ЕС фондовете" (всъщност не работят особено добре, в над 99% от случаите парите отиват на вятъра, да не говорим, че без връзки/процент никой не е и помирисал подобни пари). Не вярвам да са направили нещо джобно, което да замени цяла лаборатория - това са празни прикзаки. Но може да са направили практичен и добър продукт, няма как да се каже (не ми се търси другаде има ли детайли и т.н.). Във всеки случай след толкова години и продукти - някои от тях първи на световния пазар - в измервателната техника ми е трудно да повярвам, че са направили нещо особено значимо.

По същият начин щях да се изхиля, ако тутурутката беше " изобретена" в Русенския университет! Не съм специалистка в сферата, но знам, че за доста от бактериите се правят посявки, заради които методът не е променян от доста време и изисква технологично време за получаване на резултати!