ЕС настоява за сменяеми батерии в смартфоните

Властите ще принудят производителите да осигурят лесна замяна

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добра инициатива. Подобни действия изглеждат наистина ефективни срещу замърсяването на околната среда (и китайската анти-конкуренция). В крайна сметка основните проблеми са отпадъците и свръхпроизводството. За пример само си помислете колко рязко е спаднала продължителността на живота на който и да е домашен или личен уред от преди 20-30 години...

"Скоро", смятайте го след поне 10 години, ако изобщо. Както въпроса за смяна на времето. Да принудиш шайка мързеливи бездарници да вземат бързо решение може само с камъни.

Наскоро един ми се смееше, като писах, че телефона ми бил с несменяема батерия! Нямало такива телефони! Къде ли е сега, да коментира казуса?!? Както и да е, инициативата е добра. И аз си сменям телефоните, заради батерията, когато започна да я зареждам всеки ден, вместо през 3-4 дни, както в началото. Ако не може да издържи цял ден, трябва и зарядно в джоба да си нося...

С това ще загубим херметичността. Няма как да е лесно и с висока степен на херметичност. Сменял съм батерии 2-3 пъти. Един път на доста стар телефон, беше се издула и смених телефона, но после го ползвах са някакви неща без SIM карта само на Wi-Fi. Свърши ми работа, но телефонът не беше в реална експлоатация. Сменях и на един по-нов, който си използвах. Не си купих оригинална, защото беше на цена която по-скоро ме подтикваше за нов телефон. Поръчах неоригинална. Едва я напъхах в телефона, трябваше да го затворя със сила и я върнах. Следващата беше ОК. Но естествено не издържаше колкото оригиналната. Поглеждайки назад, просто тогава щеше да е най-добре да си купя нов телефон.

Несменяемата батерия е с по-малък обем от сменяемата (и то съществено). Повечето телефони се ползват 2 - 3 години, така че след това се изхвърлят заедно със батерията (сменяема или не). Остава и въпроса дали ако може да се смени батерията, това ще има смисъл и ще може да се намери резервна (която не е менте и няма да гръмне). Аз лично моя ГСМ го ползвам вече 5 години и не съм забелязал някакво драстично намаляване на времето за работа. И едно време си караше 5 - 6 дена и сега пак е толкоз. Батерията му е несменяема, но и не държа да я сменям. По големия ми проблем е, че от новите телефони всички са с голям размер, моя е 130x66 mm но сега дори 140х70 вече не произвеждат.

"Ако потребителят може лесно да смени батерията, той би запазил устройството си по-дълго, вместо да го изхвърли след две-три години употреба, отбелязва Gizchina." === Това, за което ЕС трябва да настоява са батерии, които издържат на повече цикли на зареждане без да им пада наситеността с времето.

Ами общото зарядно къде отиде?

Ти да не си водолаз? Или от онези зомбита, дето си чатят под душа?

Сега производителите ще въведат някакъв кучи стандарт за всеки телефон и няма да произвеждат батерии за подмяна. Или ще са малко бройката, та да им е по-висока цената. Потребителя ще се замисли, дали да си купи батерия от 200 лв. напр.

Недей така! Ако трябва да си вдигнат заплатите, става веднага. Ако може със задна дата!

0

Всички настояват, но технологията до момента не съществува. Все пак, батерия отпреди 10 години, голяма колкото съвременна такава, задържа до 10 пъти по-малко енергия, така че определено сме на прав път.

Хора всякакви, може и в кенефа да го изпусне

USB Type C

Батерията ти наистина не е несменяема. Може да е много трудно да се смени, но не е невъзможно. Друг е въпросът дали си струва.

няма а се намери китайска или корейска компания която да ги произведе и продаде за 10 евро. ок.

слагаме чип на батериите и телефона блокира ако не е с оригинална батерия, а китайските или корейските компании произвеждащи батерии за 10 евро да го *

Ще измислят по-чупливи и ненадеждни елементи И ПАК ще си сменяш телефона през 2-3 години. Ония смятат с големите калкулатори.

Имаш ли си идея какво е батерия

Ползата от това да си част от голям пазар, те онова безумие ROHS наложиха това сега ще е доста по-лесно. И смислено, напълно смислено. Щатният трол долу пак си грачи против ЕС разбира се, нека си грачи.

да такива са ... ... навремето Форд решава, че трябва да спестява от някъде обаче се чуди как и от какво. Създава специални комисии които да обходят автоморгите в САЩ и да огледат на всяка негова кола какво не е дефектирало и макар че колата като цяло е неизползваема в конкретния детайл има още живот. 2 години по-късно на бюрото му вече има списък от компоненти които никога не дефектират, който той препраща на инженерите си да измислят как да ги правят по евтино за сметка на качество. И така се ражда идеята за "planned obsolescence" - планирано остаряване.

отдавна не бях чувал по-смислена позиция на ЕС. А и много по-лесно е да смениш за 1 мин батерията при интензивна употреба отколкото да ходиш с пауър банк.

Размерът наистина е най-важен, но няма кой да те разбере...

Няма нужда да измислят нищо по-чупливо физически. Проблема си го решават най-надеждно софтуерно. Просто не ти подават новата версия на операционната система и съвсем скоро телефона ти губи функционалност, когато основните приложения спрат да работят. Другия вариант е да ти подадат ъпдейт, от който смартфона се забавя до ръба на използваемото. Вече добре утвърдени практики.

Аз дъм ЗА! Така ще имам в пъти повече работа да възтановявам информация от намокрени и мъртви телефони.

Ползвам геодезически GPS ( осигърява висока точ

Това пък що за глупост е? "Самсунг", и не само, но за тях се сещам, правеха водоустойчиви, IP67, телефони със сменяеми батерии. S5 беше такъв. Това с несменяеми и стъклени гърбове се прави, за да може потребителят да цака - за батерия и за ремонти.

Ползвам геодезически GPS. Скъп е и е тъпо щом батерията се скапе да се сменя GPS а. Има си специално изолирано гнездо за батерията.

Най-важното е всичко да може да се ремонтира и да има части. Когато ти сменят батерията в сервиз, след това по-лесно се събират за рециклиране от едно място, иначе купуваш нова и хвърляш старата. Не ми обяснявайте за разделно бля-бля. От опит с водоустойчиви и удароустойчиви, все още работят с нови батерии.

И на лаптопите пак да върнат сменяемите батерии.

Подкрепям напълно! Преди можех да си купя допълнителни батерии за лаптопа си да си ги сменявам само с оключването на две резета. След минута лаптопа тръгва със следващата батерия и това са още 3 до 4 часа работа. Ползвал съм тази опция за да си удължа времето на работа, когато знам, че няма да има контакт до мен. Въобще възможността да си нося няколко заредени батерии и да мога да си ги сменявам на устройството ми е ценна, защото съм твърде често "в гората", а устройството ми трябва.

Това го играха ИБМ с лаптопите си преди около 15 години, когато имаше лаптопи ИБМ. И го из..... с едни големи, солени глоби. А лаптопите станаха "Леново".

За какво ми е да сменям батерията след като телефона се поврежда много пореди батерията . Да престанат с това планирано остаряване и дефекти точно като мине гаранцията. Разбрахме вече, че капитализма буксува и се чуди как да прави печалби от безкрайно хвърляне и купуване , но ресурсите не са безкрайни ....