17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това чудо никога не е мислено да произвежда ток. Това трябваше да бъде експериментален реактор. Строят го от 30 (поне!) години, непрекъснато отбутват сроковете и отпускат още бюджет, а през това време повечето въпроси на които ИТЕР трябваше да намери отговора се решиха по други начини. По този повод и непрекъснато променят проекта, което е основане за нови срокове и нови пари. Сега са сложили учудващо близък срок за пускане - само 5г в бъдещето.

60 години по-късно светът продължава да ползва руското изобретение ТоКаМак. (тороидалная камера с магнитними катушками)

Още един ГОЛЯМ ГВОЗДЕЙ (грездей) в ковчега на червената фашистка бензоколонка... путя ще духа супата.

много интересно в статията пише "35 страни участват в проекта за изграждането на най-големия токамак в света. Всяка от тях отговаря за производството и доставката на определени системи и компоненти, като осигурява 9 на сто от стойността на съоръжението." 35 страни по 9 на сто от стойността на съоръжението е само общо 315 на сто от стойността на съоръжението. Е предполагам аз нещо не съм разбрал, явно строят не 1 а 3 токамака, че даже и един мини токамак с останалите 15%.

Ще ли да произвежда ток или като всички други подобни до сега ще консумира ток?

Троловете руски Нямат кинти за закуски Мамицата им проклета По големи к*рви са от лозановата Николета Защо комунизма няма да се върне: 1. Никой от ръководството на бсп не се вози в руска кола. 2. Няма руски комбайни. 3. Няма руски трактори. 4. Няма руски автобуси. 5. Няма руски влакове. 6. Няма руски компютри. 7. Няма руски монитори. 8. Няма руски телевизори. 9. Няма руски перални. Няма нищо руско. Има глупаци които все още гласуват за бсп САЩ уверено заявиха, че скоро ще бъде готов вируса срещу тъпите русофили. Той нямало да атакува мозъка, защото русофилите такъв НАПЪЛНО ОТСЪСТВА.

За Фрация може, но за България и дума да не става.

всъщност и Франция не може, както си и пише в статията

Спрете да използвате този русизъм "токамак". Токамак е съкращение от руското название "тороидальная камера с магнитными катушками" - "тороидална камера с магнитни намотки".

Признавам си грешката, наистина, това название се използва по света навсякъде. Няма друго измислено.

както е навсякъде по света и в историята този който измисли, изобрети, открие, създаде ... нещо за първи път, има привилегията да го кръсти както си поиска. например, без значение, че абривиатурата няма никакво значение на английски, този тип реактори и на английски се наричат tokamak. мисля дразни те не самото име а факта, че първият е създаден от руски учени. задай си въпроса кое за теб е по-важно - това токамакът въобще съществува? или че е направен от руски учени? за мен лично второто от гледна точка на науката и технологичния прогрес e абсолютно несъществено.

ГОЛЯМ СМЯХ ТОКАМАК Е СЪКРАЩЕНИЕ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА И СССР ТОГАВА ТЯХНАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ БЕШЕ РАЗРАБОТИЛА ТОВА УСТРОЙСТВО ЗА КОНТРОЛ НА ПЛАЗМА. СЕГА ВИДИШ ЛИ ТУК НЯКАКВИ ТРОЛОВЕ ДРЪНКАТ ПОРЕДНИТЕ ГЛУПОСТИ ЗА РУСИЯ!! БЕ ДРУГАРИ ДОРИ СЪКРАЩЕНИЕТО Е РУСКО, А НЕ ЗАПАДНО КОЕТО ИЗПОЛЗВА АВТОРА НА СТАТИЯТА! ВИЕ КАК НЕ ГО ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ТОВА?? ПОСЛЕ РУСНАЦИТЕ СА ПУСНАЛИ ТОКАМАКА СИ ЗА ДА ПРАВЯТ ИЗСЛЕДВАНИЯ ТЕ НЕ СА СПИРАЛИ ДА ПРАВЯТ НАУКА ВАЖНОТО Е АМЕРИКАНСКАТА И ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА ДА ДРЪНКА И ДА ПЛЮВА ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦ!

Експериментални токамак реактори има и в Англия, Япония, САЩ, Франция... май и в Германия. Това не го казват по ОРТ сигурно? Просто сега са решили да се съберат и да направят централа, за да се произвежда ток.

Руска е и думата "погром" - идва от глагола "громить", което означава унищожавам, разрушавам. И тя се използва навсякъде по света, най-вече свързана с еврейските погроми, които са били масово явление още в царска Русия. Нямам нищо против Русия, но няма идеална държава. Както САЩ и Англия и Франция и Германия не са идеални, така и Русия не е, и не може да бъде идеална. Раят е понятие свързано с религията и митологията и не съществува поне на нашата планета Земя. Идеализирането на Русия е пропаганда на която се поддават хора със слаба или объркана психика.

правиш опити да го разбираш българския но още ти трябва, още! Та не се прави на интелижентен! Не съм писал че Русия е идеална! Проблема е защо тук тече непрекъсната пропаганда колко е ужасяваща Русия и изостанала, тук е място да си говорим аз наука и техника! А за юдеите и погромите и на Запад ги е имало и то доста особено извършени от католически кралства и господарства!

както е навсякъде по света и в историята този който измисли, изобрети, открие, създаде ... нещо за първи път, има привилегията да го кръсти както си поиска. например, без значение, че абривиатурата няма никакво значение на английски, този тип реактори и на английски също се наричат tokamak.

нашите политически го'веда се надвяват до 10 г. да заработят някакви кюмбета, АКО въобще се намери абдал да си даде парите.

ние правим супер кампютър бе душа ти за някакъв ТОКМАК се тревожиш

нали тия гадове ни затвориха реакторите с Костоф

Още един ГОЛЯМ ГВОЗДЕЙ (грездей) в ковчега на червената фашистка бензоколонка... путя ще духа супата.

Добре бе, не може ли вие слабоумните да пишете поне един път по темата и без да доказвате какви сте тъпаци? Разбрахме, че злите руснаци да ти Виновни за всичко в жалкия животец.

хахаха, хубаво му го каза на троля

абе кретен какъв пирон, те самите руснаци участват почти на 50 % в проекта.

Всъщност - със 7%. Което е около 7 пъти по-малко от споменатите от теб 50.

Абсурд!!! Всичко най-голямо е в Русия - като почнеш с Путин и завършиш с простотията.

Много сте озверели от злоба. Явно паричките за плюене срещу Русия намалят. Вече даже не можете да измисляте нищо оригинално и грамотно.

Фашия е дива и примитивна държава, която няма място в Цивилизованият свят. Ние българите ви дадохме писменост и вяра, варягите ви дадоха държава и име, Европа ви даде цивилизованост (мъничко поне). Сами по себе си блядовете си остават диви и примитивни получовеци.

Дебиле ,бгай в темата как няква неизвестна певица е родила и пак ръси за лошата Русия бе.

Хората правят наука, дивите руски свине не могат да изтрезнеят даже.

Ти ял ли си супа от патрони и скъсани галоши, а?

Думата „токамак“ (съкр. от руския израз „ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках“) е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Ама тя простотията не ходи по гората и лек няма. Само с плюене не става трябва и малко четене, ама затова и мозък трябва. То е ясно кой е примитивен, две думи по въпроса няма.

Мда, а ти Ганьо какво правиш? Наука ли?

всъщност Русия участва в проекта (разбирам заблудата ти, защото действително не го пише в статията)

Една руска или китайска ракета и всичката либерастична експозиция става на пух и прах. Русия и Китай имат технологии, които са на светлинни години през това недоразумение на науката и техниката.

Гнусна русофилска измет! Дано да пукнеш от РАК!

И ти :)

ама що не си там?

Щото хем не става за нищо, хем там не го щат, никой не иска отцепродажни лекета в къщата си.

Ако беше прочел статията щеше да разбереш, че и Китай и Русия са вътре в този проект.

"Участието на Китай е ключово, тъй като азиатската страна постигна големи успехи в практическото развитие на своя токамак реактор." А защо в "демократична Европа" никой не смее да съобщи за китайските успехи?

Цяла статия за "ядрен реактор", а веднъж не се каза, че става въпрос за термоядрен синтез, а не за бомба.

Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на експлозивно устройство, използващо принципа на термоядрения синтез (сливане на атомните ядра), при който се отделя огромно количество енергия. Името ѝ се дължи на това, че веществото, което се използва за синтез, е някой от двата тежки изотопа на водорода – деутерий или тритий.

Едно и също гориво, различна технология. В бомбата се използват малки ядрени бомби, които компресират водорода. В този реактор се използва магнитно поле