Гигантската черна дупка M87 започва да разкрива тайните си

Историческото изображение беше получено благодарение на международно сътрудничество

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И аз на една черна дупка съм посветил много пари и време и още не ми е казала тайните си. Знам как се чувстват тия.

То не се знае дали има черни дупки наистина, или поне все още няма реални доказателства че ги има. Всичко е теория, предположения и добри намерения на западните учени. Докато не идеш да я видиш, да се върнеш да разкажеш че я има и какво има вътре в нея, не можеш и с 1% вероятност да твърдиш че има нещо като черна дупка. Аз се съмнявам че има и нещото Космос, щото реално света е това което виждаме, можем да идем до него и да го докоснем. Примерно - аз живея на последния етаж на блока и постоянно наблюдавам улицата. Като видя че някой комшия иде до контейнера, предполагам, но не с повече от 1% вероятност, че той е изхвърлил нещо което би било полезно за мен. Едва след като сляза долу, ида до конейнера и проверя дали има нещо там и дали това нещо е полезно за мен, моха да твърдя със 100% сигурност че същестува плякч за моите нужди. Всичко е толкова просто...

"Всичко е толкова просто" е перифраза да максимата, че за простия човек, всичко е просто. Хубавото на цивилизацията ни е, че създава условия и простите като теб да си живуркат спокойно покрай нея. Светът бил това, което виждаме - ха, ха. Виждането е най-недостоверният начин за набиране на информация и затова умният човек търси независими потвърждения на това, което е видял. Очите са просто сензори, а вижда мозъкът и не толкова вижда, колкото си въобразява и развива тези върху няколкото сигнала, които е получил. Поради това има не просто зрителни измами, ами направо свидетелските показания на очевидци не трябва да важат. Скоро двама се клеха и бяха твърдо убедени, че колата която са видели е бял или черна, според всеки от тях. И никой не лъжеше. Остави учените да си вършат работата и ходи рови по кофите, както сам се похвали.

ама за виждането е прав, защото всички теории са на базата на наблюдения, които са своево рода виждане, невинаги от човек, невинаги от око но вид виждане. Тоест форма на забележимо взаимодействие, в частност фотон с ретината и нервни импулси нататък

То и теб не се знае, дали те има. Но едно е сигурно - ти си прост.

Пич, ти си от оня сорт тъпаци, които като видят надпис "Прясно боядисано!" непременно ще пипнат за да се уверят, че наистина е така!

"На 10 април 2019 година, свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката Месие (М87), отстояща на 55 милиона светлинни години, ни беше показана под формата на тъмен кръг в средата на пламтящо сияние." Забележете, че в настоящия момент получаваме инфо. за нещо, което се е случило преди 55 млн.години! Не се заблуждавайте - това не е "разстояние", това е време! И само след нови 55 млн. години ще узнаем какво е ставало точно СЕГА! Голям майтап, нали? И фрапиращо безмислие за милиони...

Пацо, звучиш като ученик, установил "парадокса", че в нощното небе виждаш миналото. Само че скоростта на светлината е и скоростта на разпространение на информацията, т.е. и на въздействието в космоса. Кво ти пука, че нещо е станало преди милион години, а ти го виждаш "едва" сега? В момента, в който го видиш, чак тогава то те касае теб, а моментът, в който реално се е случило, не те касае. Прост пример - ако думне някое гама изригване, кое ще те интересува - кога е станало или кога ще стигне до теб, за да те "светне"?

А разкриха ли тайната на черната дупка на Мара Отварячкята или на Черната Златка? Това ще бъде най-великата новина за тази територия!

Незаконно придобитите имения, возила и яхти ли? Там ли са кътани милиардите ни? И така да е, от такава дупка никой още не е вадил и връщал нищо! Може само още да погълне...Ненаситна е.

Доста емоционален преразказ. Към края дори ми се насълзиха очите и започнах да хълцам.

И аз се разчувствах. Особено на разказа за съседа и кофата за боклук. Много сила. От емоционален екстаз ми се иска да си заскубя косата.

"...светлинни потоци с невероятна скорост". В случай, че не ви е ясна "невероятната скорост“ на светлината, мога да ви консултирам, срещу заплащане.

“Невероятно висока скорост” в случая означава невероятно близо до скоростта на светлината

Това щеше да значи, ако говореха за потоци от материя, а те говорят за потоци от светлина, квото и да е това. Щом е светлина във вакуум, скоростта й не е неворятно близо до 299 792 458 m/s, ами си е направо баш точно толкова.

Голяма драма било .... Магнитното поле около черната дупка, част от нея ли е или е врага който се опитва да я пребори, но в крайна сметка ще загуби неравната битка?