17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тава е много яко. Тая галактика, когато е излъчила преди 10.8 милиарда години светлината която виждаме днес , се е отдалечавала от нас със скорост около 210 000 км/ с. Което си е над 2/3С. Обаче, сега тя вече е на "съпътстващо разстояние" (comoving distance) около 34 милиарда светлинни години от нас , отдалечава се от нас със скорост 2.4С и това значи че светлината излъчена сега от нея е вече невъзможно да бъде видяна от нас в бъдещето. Тя е вече извън нашия светлинен конус.

да ама не защото това е според глупавата теория та голевия взрив която е просто една недоказана хипатеда няма по голяма скорост от скородтта на светлината тово т разширяващото се пространство го зярежи някой си напасва факти така както му утърва космологичния модел е грешен и това скоро ще се разбере защото вселената е огънато пространство до сфера с положителна кривина обусловена от кръглостта на времето

Как успяват да установят по светлинният спектър, рентгенови и други вълни, които апаратурата в космоса засича - на какво разстояние е точно тази галактика... имат данни само за скоростта на светлината, но как знаят колко път е изминала че да изчислят 10 млрд. години отстояние.... и още по-интересно - значи всичко което гледат с телескопите като Хъбъл е просто едно светлинно шоу на обекти които не съществуват отдавна преди Земята да се е формирала. И при всичко това - как сметнаха че тази галактика е на 10.8 млрд светлинни години? И как на такова разстояние може да се види някога същшествувал обект без нещо да пречи по пътя да видиме дори тая точица светлина... ?!?!?!

по червеното отместване , ефекта на Доплер на спекралните линии на различните елементи, най често на водорода и по закона на Хъбъл. по червеното отместване на дадена линия от нормалната и позиция, можеш да определиш с каква скорост се отдалечава обекта от нас, като разделиш тая скорост на константата на Хъбъл, която е около 67 км/с на Мегапарсек (1 мегапарсек = 1 милион парсека) ще получиш разстоянието в светлинни години до обекта ( 1 парсек е 3.4 св. г.).

да ама за далечния космос не е тжчно така защото константата на хъбъл там не е точно константа а и закона на хъбъл важи само до 100 000 км в сек от там нататък нещата драстично се променят заради кривината на пространството която закона на хъбъл не отчита от там идва и грешката с V по голямо от С което е невъзможно

Телескопа е уред с който гледаш на далечно разстояние, но заедно с това, колкото по- далече толкова и по - одавна във времето е било това дето виждаш сега. Но с окото е същото. Това което виждаш е вече минало, и колкото е по- далече от тебе , толкова е по- далеч и в миналото.

Абе кой го интересуват галактики, милиарди години и т.н. И като си предтавя колко пари се харчат за тези “открития”, а хора по света умират от глад и от жажада....Големите учени!

Интересува го тоя, който "гледа" напред. Такива като тебе да си слушат чалгата и да си правят селфита за фейса.

трудно е да се оцени смисъла от науката и харчене на пари за наука действително тя сама по себе си е самоцелна и безсмислена. едва когато с много труд още учени и инженери превърнат разните теоретични бръщолевици в реална машина или метод, а някоя компания/корпорация реши да инвестира в нов продукт ние потребителите разбираме какъв е бил смисъла. няма учен на този свят който да може да ти каже ето открих ето това ново явление то ще промени живота на потребителя по едикакъв си начин. обикновено учените трупат и добавят теоретични познания които може един ден да се превърнат в нещо смислено за нас потребителите, а може това и да не се случи. например Айнщайн пише труд за "light amplification by stimulated emission of radiation", ако можеше да се върнеш назад във времето и да го питаш "това пък за къв чеп ми е?" щеше да ти отговори "идея си нямам". Обаче 40-50 г по късно на база неговите теоретични трудове е създаден първият лазер, 10-20 г по-късно лазерните дискове и баркодовете в магазина. Айнщайн не си е мислел "ех как ли да измисля баркодове?", казвал си е "хм това е интересно явление я да го опиша" пък после останалото се е случило от като прогрес на започнатото от него. изучаването на галактиките днес няма да нахрани никого (освен учените), но какъв е смисъла от него ще разберем в бъдеще.

Заглавието кърти! Мислете малко като ги пишете тия работи :D

Това "преминала през нея и образувала зона на пустота в центъра" ми харесва. От чисто поетична гледна точка.