SpaceX: Това десетилетие ще покорим Марс

Много скоро хората ще се завърнат и на Луната, прогнозира заместникът на Илон Мъск в космическата му компания

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще го покорите, ако ви "пуснат"!!!

Ша ви пуснем да ни скачате на дедовия цел ден.

Брей как изчезват кометари......

Нека първо да покорим Земята

Не знам дали това трябва да ни е целта в живота, земята е съществувала мнооого преди нас и ще мнооого след нас.

Чудя се, що до сега Мъск не си замени служителите с експертите, пишещи в dir.bg !

Кой луд ще се навие да иде на място ,от което не може да се върне. 80 000 000 км път. Това дори не мога да си го представя колко е. Да предположим че се движиш с 120 000км/ч от земята до марс ще са нужни около 1,5 години. Жив човек няма да стигне, понеже няма да има достатъчно вода и храна за такова дълго пътуване. На Марс няма течаща вода , понеже целогодишно температурата е най малко -20*С. По добре да Влагат паричките за тези мисии в изучаване на океанското и морско дъно, движението на тектоничните плочи и слънчевата енергия. Ние сме относително млад Вид за нашата планета и още нея не сме изучили, на Марс ще ходим.

Ако сметнеш кога Марс ще е най-близо до Земята и изстреляш ракета в подходящият момент, може да съкратиш пътя до под 6 месеца, дори и повече, в зависимост от скоростта.

Всичко може! Може и да се разминеш с Марс и ...

Със 120 000 км/ч 80 милиона километра се изминават за 28 дни, това разбира се за по-тъпите е 1,5 години, а за още по-тъпите повод да изтрият коментара ми.

През този век никой няма да успее да стигне до Марс и да се ВЪРНЕ. Много километри са това и трябва много мощност. Трябва нов тип гориво и горивна клетка. То до МКС ракетите използват две или три степени - дето е на един хвърлей разстояние. Другото интересно е ,че на Марс може и да кацне(разбие) космически кораб, но трябва и там да се построи космодрум за повторно изстрелване. Добре че има напредничеви хора(не като мен) които да изучават тези теории и някой ден да направят революционно откритие.

Техническите възможности ги има, въпроса е единствено дали някой има излишна огромна камара пари, за да го направи.

Аз не ти вярвам. Щом хората не са успели до сега да върнат проба от повърхноста, значи че още дълго време ще има само еднопосчни билети.

Не всичко е пари приятелю.......

в този случай е! "всичко е пари приятелю ..." фен съм на астрономията от дете и всичка случващо се в космоса ме кефи ... но ако трябва да съм честен, всичко в космоса струва огромни пари, а преките ползи са много далече и често трудно разбираеми. Затова трудно се оправдават още харчения по темата. НАСА казва "финансирайте проекти", Сената на САЩ отговаря "ЩО? Каква полза имаме от това?". То като цяло с науката е така. Днес въпроса въобще не е в това дали можем. МОЖЕМ! Въпроса е колко искаме да го направим! Виждам, че масово бъркате моженето с реалното желание да направим нещо. Примерно от чисто строителна гледна точка можем да построим пирамида стотина пъти по-голяма от Хеопсовата. Всъщност някъде бях чел че със съвременни методи и материали можем да построим пирамида около 3,6 км висока, тя би била дори хиляди пъти по-голяма от Хеопсовата. Що не сме я построили тогава? Никой не я иска достатъчно, че да плати безкрайните милиарди които ще струва. За жалост така е и с изследването на космоса, можем технически, по принцип имаме желание, но никой не иска да плати цената, затова нещата вървят бавно с дребни крачици!

"Според Шотуел много по-рано астронавтите ще се завърнат на Луната, като това трябва да стане само след няколко години. SpaceX участва в проекта "Артемида" на НАСА и строи платформата, с която хората ще кацнат на лунната повърхност. Тя също наподобява Starship и ще изпробва технологии, необходими за покоряването на Марс." Това го слушам от 20 год. и имам чуството че ще го повтарят за още 50.

Че то СпейсХ няма 20 години, та ми е интересно какво си слушал.

за "връщането" на луната говоря......

Хахахахах... чудя се къде да поставя кавичките... ЛУННИЯТ МОДУЛ на "Артемида" бе спечелен от Спейсекс и предсравлява модифиран Старшип за лунните условия. Освен лунния модул, "Артемида" има още доста други модули, които ще се работят от други фирми.

Ще покорим е много общо казано. Това десетилетие - също много разтегливо. А ако СпейсX иска да се включи, трябва им нов двигател и нова ракета вместо Старшип. Защото междупланетен полет не може да се прави с криогенно гориво (метан, кислород). Най-тъпо резервоарът се нагрява, горивото се изпарява и трябва или да се изпусне, или резервоарът се взривява. 10 дена и край. Никакви екрани, никакви изолации не помагат, резерв в теглото за тях няма. А до Марс се лети 6 месеца ... Така че Старшип, ако изобщо излети е само до околоземна орбита. Никакъв Марс няма да види. Нужно е съвсем друго оборудване, друго гориво и двигател, на висококипящи компоненти. Или "Ядреният буксир", който разработват руснаците. Който се планира точно за края на десетилетието - 2030-та да се изпитва. И там проблем с излишната топлина, този път с охлаждането на реактора.

На това бедно асистентче в техническия университет като му видя грозната муцуна, директно му лепвам минуса. Има знания, но се мисли за голямата работа, а всъщност е един асоциален аутсайдер бедняк. И е компетентен по всички въпроси естествено, типичен Ганьо!

_stankow

Вярно много сте ядосан. И защо ? Постът ми съдържа едно твърдение - че не може с двигател с криогенно гориво, течен метан и течен кислород да се стигне до Марс. Не го оспорвате, а ми "лепвате минуса". Е, това помага ли ви ? Пак си оставате същият тежко, дълбоко подведен от пропагандата и омайните слова на спекулантчето, че Старшипът щял да стигне до Марс. Никога дори не е бил планиран за това. Дори до околоземна орбита няма да стигне. В това се състои прощалното слово на "заместника на Мъск". Закрива се проектът. За 10 години. То е - завинаги. Но вие продължавате да си вярвате и да цъкате минусите. Само че Защо На Мен ? Аз какво съм ви виновен ? Чак ми е жал да ви гледам (чета). Цъкайте, обиждайте, това няма да ви спаси от жестоки разочарования и още такива неприятни (за вас) разкрития.

и какъв е проблема, бе кретен. Защо ще се нагрява, а няма да изстива в космическия студ, бе кретен? До Марс може да се лети и два месеца, нали затова са двигателите на кораба, бе кретен? Нали ти говорят, че няколко години към Марс ще се пращат ресурси, включително и гориво, бе кретен? И щото кретена така му се искало не можело с криогенно гориво в космоса, така ли бе кретен? А Совалките как летяха с криогенно гориво, бе кретен? 135 пъти гърмяха в космоса така ли, бе кретен?

Ей много ги разбираш работите бе. Колко ракети изстреля вече?

_stankow

Въпросът е колко прототипа изстреля СпейсX миналата пролет. Какви бяха резултатите ? И защо след това нито дума за изстрелване на прототипи ? Нито един ! Такива въпроси си задавайте, аз не съм ви лъгал, че ще изстрелвам ракети. Но и не търпя мен да ме лъжат !

BajMihal

Ми в щатите имат закони бе пич и най-вече ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ. В рашата не ги е еня кой къде строи, стига да плаща на който трябва....(не че са направили нещо за последните 50-60 години, но това е друга бира). Та за законите ставаше въпрос. В момента Мъск го бавят от FAA с разрешението за суборбитален тестов полет, затова той започна да строи и във Флорида, за да може ако не му дадат разрешение за суборбитален тест, да го направи във Флорида, където няма да има нужда от такова, защото там вече е разрешено. Ама ти лекинко ги пропускаш тези неща, защото защо да им обръщаш внимание... А сега кажи за колко време се вдига нова стартова площадка, ако бъде построена от руснаци? Няма да сравнявам Восточний, въпреки, че там пак е само една стартова площадка, но при Мъск всичко е опростено до някаква степен. И ако сравниш персонала, ти става мъчно за руснаците...

Най-общо казано, американците ще са преди руснаците (отново), без оглед на други подробности.

вероятно ще! а в россия ще се научат да правят пирони!

Глупости пирони, те са много по-технологична нация. Пиромоливи ще правят.

Само като му гледам на Старшипа тенекиите как се огъват, знам, че няма да кацне скоро нито на Луната, нито на Марс. Досега корабът не е летял с хора в космоса. Непрекъснато се подпалва и катастрофира на изпитанията. Освен че му се огъват ламарините, си личат и заварките по тях, защото корпусът няма покритие. А трябва да има изолация, когато навлиза в атмосферата с хиляди километри в час, защото се нагрява от въздушното съпротивление.

Откровено казано, изобщо нямаш представа за какво говориш

"А трябва да има изолация, когато навлиза в атмосферата с хиляди километри в час, защото се нагрява от въздушното съпротивление" Ей, вярно бе, как не са се сетили, добре, че си ти, за да ги подсетиш. Я отивай да им налееш малко акъл, явно при теб е в излишък!

Както е казал един умен човек, по добре да си мъчиш и хората да се съмняват дали си глупав, вместо да говориш/пишеш и да разсееш всички съмнения, че си глупав.

_stankow

Имат някаква изолация, но досега не е изпитвана, не е имало излизане в орбита, та да се тества връщането на космически скорости. И нямат никакви резерви в теглото, всичко е изчерпано. А изолацията тежи ... Както става в амбициозните проекти на аматьорите - нещата бързо излизат от контрол и се появява поредният нереализируем гигант.

май и двамата имате нужда от някое детско филмче да ви обясни, защо стомана. това не е лошо https://www.youtube.com/watch?v=6AcE7hBhpYU&t=7s

_stankow

Съпроматът не се учи с детски филмчета. Още повече - от тубата.

Що, кой е ходил на Луната,че ще се завръща пак? Мириканците? Много филми гледат..

Не бе руснаците ходиха. Ама друг път.

Определено тези които са ходили на Луната няма да се връщат, щото са твърде стари. Но образно казано НАСА ще се връща, американците ще се връщат човечеството ще се връща. Разбира се това не включва руслямците, щото не са американци, както не са и човеци. Те са човекоподобни уроди.

Най много и Марс да го осерете както насрахте цялата Земя. Където стъпите, стрък не расте

Що в Япония добре си живеят ! Що в Франция добре си живеят ! Що в Италия добре си живеят! В кувейт също добре си живеят! В Южна корея тоже ! Виж в северна корея ,Венецуела,България не е хорошо

_stankow

Всички изброени страни или са далече от нас, или са доста по-големи по територия, история, население, ресурси. Но да вземем една близка страна, по територия, население, без ресурси като нас. Унгария. Защо те живеят по-добре от нас ? Аз не искам като в Кувейт, искам като в Унгария. Защо не може ? Каква е разликата ? :)

BajMihal

Ами дай да се сравним със Словакия бе пич. Пак са по-добре от нас, да не говорим ако се сравним с Израел, че там нещата стават сложни...

Що сравнявате страните като "туристи"? Отидете и поживейте там пък после пишете! Няма да сварите да се оплаквате и преди всичко още на 2-рия или 3-тия месец ще се върнете в България да си правите зъбите, щото "там" е хубаво и се печели добре!

Нещо не се говори за тестовият полет на гигантската марсианска ракета, която трябваше да полети първо миналата година, после март тази година. Ковида ли беше оправданието, сега украйна ли...

Мани я таз ракета Мъск е измамник. Кажи ко става с Ангарата? Ще лети ли тази година? Федерация? Този век? Роботите на Рогозин покориха ли луната? Как е космическият асансьор на Рогозин? Качва ли товари? Колко пъти излетя ракетата за многократна употреба на Роскосмос дето ни я обеща Рогозин преди години?

Обаче имат нов албум и кораби. подводници !

Много скоро хората ще се завърнат и на Луната... Едно време какви прогнози имаше... ехе-еееййййй... през 1997г НАСА твърдо беше казала, че трябва да осъществи пилотиран полет до Луната най-късно до 2008г... После замряха със заканите. Тук таме се обади някой и общо мълчание. През 2006г найлон муск никой не го знаеше, а и той не знаеше, че ще се "занимава" с космос... но мечтата му още тогава била да стъпи на Луната, ако не той, то негова идея... И като се почнаха после едни твърди дати - до 2012, до 2015, до 2019, до 2017 до 2020, до 2022... Какво да ви кажа? Ами не това десетилетие, Даже и другото десетилетие краварите няма да стъпят на Луната! Дали щото няма да има такава държава, дали защото не могат и тече технологичен разпад при тях... трудно е да се отговори. Едно е сигурно - на Луната няма да стъпят. ха-ха...