Илон Мъск: Университетът е място за социални контакти, а не за учене

Дипломата далеч не е гаранция за качествени знания, смята иновативния милиардер

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е този е открил стара, българска народна поговорка! Книжката не кара колата :)

Само така няма нужда да се ходи и на училище да ходят само глупавите там- За каквото и да е ти трябват основни знания . Ти не ходиш в университета за разходка- Там се четат лекции и се разяснява материята- Може да си много умен и това да не трябва така е- Но това са единици- По статистика само 25% от харата имат коефициент на интелигентност над 100 от тях още по малко имат такъв над 110- Всички останали трябва да учат. Но на кого му трябват умни хора на никой глупавите се манипулират по лесно, те са маса - Така че всеки да си направи сам изводите-

За въртене на измами трябва да имаш приятели от синагогата, които имат други приятели. За такива неща диплома не ти трябва, трябва да си супер нагъл лъжец.

Т.е. да разбирам че Мъскито наема във фирмите си хора без образование така ли? А за ония дето все ми дрънкат видиш ли как някои от богатите нямали образование...т.е. който няма образование става богат така ли? Странно как тогава тези богати наемат все образовани хора що не наемат дебили без средно а?

Намали кокаина бе д.е.б.и.л

Бях студент в края на социълъзъмът. Всичко научих от Народните Университети: 1. Заработка с честен труд - Пиацата пред "Рубин" 2. Заработка чрез "финансови операции" - препродажба....на Битака, който тогава се намираше под моста "Чавдар". 3. Имаше и 3-ти начин, чрез менкане на гущери пред "Магурата" или корекома на "Калоян".... но това бе за "избрани" синчета на отговорни другари. Там простосмъртните не смеехме да припарим. Иначе имам колекция от Отлични дипломи от Социълизъмът и в чужбина ми служат единственно за мезе от сантименти към качественото уйски: А бяхме млади и амбициозни....с попарени мечти. Но това, което научих от Народните Университети ми помага в чужбина: никога да не се предавам, че гладен никога няма да остана защо ти мога да работят всякаква работа, Бизнесфакултета под моста "Чавдар" ме научи как да водя бизнес и преговори в агресивна финансова среда и да оцелявам като фирма.

има по-напреднали технологии от втората космическа сила - Русия!! Не разбрах коя е първата космическа сила. Тези дето наемат места за таксиметров превоз до МКС? Тези дето не са в състояние да си превозят астронавтите сами вече десет години? Тези дето не могат да направят една космическа тоалетна? Дето Дракона долита до станцията и не може да се паркира сам, а трябва да го дърпат с ръката до дока?

Не се наврещя ей. Къде се буташ и ти мнения да даваш бе.

Ако критерият е брой изстрелвания на година, най-голямата космическа сила е Китай. Ако е кой има най-мощната реално работеща ракета или най-тежкия транспортен кораб, това е Франция/ЕС. Но ако е кой е зинал с най-голямата уста да раздува високопарни лакърдии без всякакво покритие за експедиции до Луната и Марс, тогава най-голямата работа безспорно са САЩ.

Прав си е човека за себе си. Той поне я е докарал до Bachelor of ARTS по ... физика?! А ей ги на Били Гейтс, Марк Цукерберг, Майкъл Дел, Лари Елисън са изобщо без висше образование. Обаче уви не на всички ни раздават успеха в синагогата и на останалите ни се налага да си скъсваме задника от учене за да им служим после по-добре.

100% прав е! Затова той е милиардер, а разбирачите по-долу не могат да си платят наема и работят за жълти стотинки! С работа се изкарват пари... за ядене, жилище и дрехи. За другото трябва смелост и интелект (говорим за нормалните държави, не за Тиквенистан).

И как ще станеш лекар без да учиш университет? Някъде нещата стават - примерно програмиране, ама другаде без университет не става

Не мога да спекулирам с числа, но младите хора с иновативно мислене и способност да започнат собствен бизнес са нищожно количество. За огромното мнозинство записите за дипломи, стажове и пр. е много важно. Какво да кажем например за лекарите ? Или обикновените инженерни специалности ?

Цитат: "частната космическа компания вече има по-напреднали технологии от втората космическа сила - Русия" Гледахме ги преди няколко дни, как на старта се сгъна бидона по-лесно от кашон. Може и да имат някоя идея, но са далеч от знанията на държави като Русия добити през годините. Вчера попадах на видео на ефектни гърмежи при старт на ракети. Бяха сложили накрая и Протон М, една на Мъск, някаква на Индия и примерно 7 Атласа от края на 50-те години. Част взривяващи се като бомби на място, като е било засекретено. Има опит който Мъск и компанията му нямат. Сигурно и една космическа тоалетна не могат да направят. А гоненето на евтино носи все по-голям риск.

Иначе в училище има основни знания. Но основното което се учиш, е как да учиш. После има да учиш още много, ако си в такава сфера. А това за което говори са единици. На мнозинството дори им трябва само дипломата.

Знанията, които другите добиват с години, СпейсЕкс показаха, че могат да добият с месеци. Конкретно старта на "бидона", за който говориш, ПРЕДВАРИТЕЛНО бе обявен, че е тест за пределните възможности на резервоарите и като такъв по дефиниция ще завърши със разрушаване на обекта. Не знам какво повече трябва да се каже, че да го осмислиш. Те хората създадоха технология, с която връщат техниката невредима на земята в автоматичен режим и я използват по 2-3-4 старта, той за тоалетни ми говори...

То е и като с последната кола на Тесла, дето и се трошаха прозорци от топче на представяне. ;) В ЕС няма право да вкара такава, че не отговаря на стандарти. Покрай едно нещо, обикновено има сумати други дребни неща. Дори да има най-добрите ракети, като не предвиди тоалетна, как ще ходят на Марс? Много често тези купища дребни околни неща са големият проблем. А и Мъск върви по ръбът. Така да се сгъне бидона, изглежда неестествено леко. Онези не издържат и гърмят и се разцепват другите ракети, но поне изглеждат да имат цялостност. А тук изглежда съвсем несъразмерно и неизчислено. Мъск много се е учил от неща взети от руснаците, та даже ги хвалеше. Но все още ще има много неща които не знае.

Еййй, ши каи, че е бил в УНСС само за да опрашва колежки.... Отворко... Хората по студентски град тва го разбират след 1 месец там, не след 10 години фирмаджийство с некви коли-мотокари и ракети за многократна употреба. Шам са праи...

Човекът е 1000000000000000 пъти по-богат от теб, 1000000000000000000000 пъти по-известен и 10000000000000000000000000 пъти по-умен. Вместо да пишеш глупости за малкия си свят, прочети какво ти е казал и го използвай в своя полза.

Как се мери "умност" бе? Много правилно някой отбелязва, че тоя върви по ръба.

Образованието е необходимо няма никакво съмнение и то трябва да бъде качествено. Но особено важен е опита и прилагането на знанията. Проблемът при нас идва, че не се произвежда, а всеки търси търговийката, което е зле за икономиката. Само с търгаши, чалгия, курви и хотели до никъде няма я докараме!

Докарахме я, да се купувам и продават дипломи :).

Сега остава да обясниш и какво изнасяме за 30 милиарда Евро, за да не изглеждаш тъпак.

Ето ви един конкретен пример, ако мислите, че е лъжа, има и филми по този въпрос. Какво ще кажете за Сергей Корольов- бащата на руските ракети? Бил е заобиколен от другарки и другари, но само той е знаел какво да прави. Защо е така? Много просто? Едните ги назначава партията, но от всички само той е можел да мисли в правилна посока. Нали всички учат едно и също. Къде е той, а къде са те. Да но човека е бил една 17г. когато започва да проектира летателни апарати. Неговите другари са учили историята на КПСС и затова нищо не правят после на полигона. Всичко е документирано. За съжаление и днес е същото.

Така е, но и много да знаеш накрая и теб те махат. Това е и станало с Коральов. Бил е надигран от по - млад, полкитически удобен лидер.

Един виц Питат известен професор от престижен университет. -Какво казвате на бившите си студении ако ги видите - Два хамбургера и една диетична кола.

Университетите са люпилни за интелектуални роби!

Знаеш ли, че си много прав :). Мен не ме избраха за отличник на випуска, защото имах собствено мнения и казвах кой преподавател е парашутист и кой е кадърен. Избраха онези, които казваха това, което от катедрата искаха да чуят. Тоест, избраха си дресирани кученца :).

Лесно да ръсиш простотиите си когато си просто мутрата на една фирма, а зад гърба ти стоят стотици инженери и специалисти, които са учили и и завършили и те подпират със знанията и таланта си. Не е само да продаваш. Някой кадърен трябва да съчини и произведе нещото, което ти продаваш. Колкото до университетите - ролята има не да ти наливат с фунията, това трябва да направи средното образование, в университета се учиш предимно сам и си създаваш навици. Имаш свобода да опиташ и най-малоумната си идея в сферата, в която си решил да се развиваш. Университетът е преди всичко свобода, която трябва да стъпи на стабилната основа на средното образование. Никой не е длъжен да те държи за ръчичка и да те потупва по рамото. Образованието в световен мащаб отива на майната си. Младите са мързеливи, разлигавени до безпаметност, но безкрайно претенциозни и смятащи, че някой им е длъжен консуматорчета. Точно каквито му трябват на тоя с батерийните таратайки. Мога да се обзаложа, че не наема самоуки ракетни инженери. Лицемерно го+но.

Ами стотиците инженери и специалисти имат работа благодарение на един човек, който явно освен завидното си образование има и нещо друго, което другите нямат и вижда това, което другите не са видяли. А такива като теб могат само да подсмърчат над нескопосаните си коментари в някакво форумче.

Стотиците инженери и специалисти винаги ще имат работа. И имат избор, защото капиталът има нужда от тях. Много си ограничен, да ме прощаваш.

Да намекваш за човек като Мъск, че е глупав е опредяделящо за твоето собствено ниво на интелект. Човека има десетки успешни проекти в различни сфери, мислиш ли че всичко това е чиста случайност? Има бизнесмени, които просто са улучили момента да са пионери в даден бизнес, успяват да се разрастнат и стават де факто монополисти с огромен пазарен дял, при тях бизнеса им е гарантиран за десетилетия, но не мърдат встрани и не поемат нови рискове, Мъск търси иновациите, променя света, има смели мечти и живее на пълни обороти

Изключително безотговорно от негова страна! 1-2% от студентите могат да започнат собствен бизнес и не се нуждаят от диплома. Но Обществото се нуждае не от тях, а от другите 98%. А за тях е важно и да се социализират в университетите, и да се научат на ред и дисциплина, и на самостоятелност. А, да - и да получат знания и необходимата рутина в усвояването на знания и способи да ги анализират и прилагат

Нека Мъск да каже, че разработчиците на ракетите и колите му са самоуки таланти без образование и ще повярвам.

ХАХАХАХАХХА евала :D :D :D

Значи, донякъде е прав. В университетите се учи най-важното - пътя за решаването на даден проблем, както и основите на аналитичното мислене. Евристичното или го имаш или никога няма да го имаш, защото то си е дарба! В университета няма да се научиш как да направиш нещо, но ще се научиш къде да потърсиш това, което ти трябва. Другото, общообразователните знания, можеш да си придобиеш и сам, без да се товариш с неща, които никога няма да са ти необходими. Или, ако някога ще са ти необходими, то ти пак ще трябва сам да ги потърсиш, защото ще си ги забравил. Само да попитам, дали някой учил математически анализ преди 20 години все още помни табличните интеграли? :)

Точно това е ключа към бараката, но го разбират хора, които са минали по този път. Повечето са парашутисти и разчитат на връзки, а така интелекта остава на заден план. Всичките си курсови проекти ги написах със знанията ми придобити от външният свят, но не и със знанията които получих. Трябваше ми само базата, за да знам как правилно да систематизирам информацията.

И е така, защото е в сила максимата, че правилно зададеният въпрос е наполовина получен отговор! А само в университета можеш да научиш, как да зададеш правилният въпрос! :)

Без интернет смисъл може и да е имало. С интернет няма смисъл.

Асистент Михов, които тогава беши асистент и ни учеше на електроника през 90-те, сега е ректор на ТУ, едно време ни учеше - ние не искаме вие да помните наизуст, ние искаме да се научите да мислите и то аналитично и научно. Това е единственото нещо, на което ме научи Доцент Михов, ама то си ме водеше напреТ, за сичко останало. И ас не помним табличните интеграли, ама помним как да си почнем от производната и как да стигнем то сложните интеграли, и как да си изчислим резултата самичка, и без да помним табличните. Това е наука, а не купени дипломи и чалгарско безсилие. Секи, който го забрави иле игнорира, ке биде сложен на колене, рано иле късно, живота си има начини.

Любопитно дали Мъск се лекува при лекари, завършили дистанционно, онлайн, докато са сковавали кучешката колибка. И зъбите си прави при самоуки зъбоилекар, нали. А юристите му, до един, са завършили задочно или са на онлайн курсове. Добре финансиран смешник!

Аз съм завършила ветеринарна медицина. Ще ви кажа, че докато учех няма достъп до никаква практика, а теорията, която изучавахме, нямаше нищо общо с реалността, 90% от уменията и знанията си получих, когато започнах работа. Това е истината. Сегашното образование е вършело работа в минало време. Има нужда от драстична промяна във всяко едно отношение.

Дъщеря ми догодина ще се дипломира като ветеринарен лекар и не е на твоето мнение.

И аз съм на това мнение, но явно в България хората не търсят знания, а само диплома, за да станат част от държавният апарат. В чужбина те питат какво можеш да работиш, а тук те питат какво си учил. Ето го проблема. Затова там всичко върви напред, а тук все се чудим защо ги няма кадрите.

Абсолютно вярно е всичко това. Днес, един професор има по- малко знания от един младеж. Причината за това е, че повечето професори са били такива преди около 20г. но днес знанията им не са актуални, а те лежат на стари лаври и не се развиват. Отидете в БАН или който и да било ВУЗ и ще видите реалността. Аз също бях студент и още първата година видях, че ме къпят със знания от ерата на ХР. Ако трябваше да чакам на наученото в университета досега щях да съм безработен.

Това го кажи на професор Гайдарски, примерно. Баси дебилите сте, честно!

Не съм учил при него, но който му е ходил на лекциите ще каже какво е :). За мен, бизнеса масово изпреварва образователната система и кадри с дърти комунета (наричащи себе си професори) не могат да бъдат подготвени.

Явно изобщо не си чувал за него. Явно си твърде млад и ограничен, за да знаеш кой какъв е в медицината. Явно за теб ученето е свързано само с математика, която, явно, ти е твърде сложна.

Гайдарски много добре го знам кой е :). Това е един от онези комунисти, които участваха във временото правителство, което източи КТБ. Това, че се крие зад някаква диплома не го прави по- различен от останалите. Комунист и крадец е едно и също нещо. Вълка кожата си мени, но нрава никога.

Затвърждаваш подозрението, че си от масата дебили. В Пирогов оперират поне петима професори. Във ВМА - поне трима. Дебили като теб е добре да ги оперират самоуки шарлатани със завършен онлайн курс.

Вярно е, че в днешно време можеш да научиш много неща и сам. Но ако на интервю за работа се появят кандидати, които са учили сами, вместо университет, как да знам кой необходимите знания? Освен това, има фундаментални неща, които в университета се учат систематично, а при самообразовалите се са учени стихийно. Как да знам кай какво и как е учил? Нали затова са университетите? По същата логика, дайте да не ходим и на училище от 1-ви до 12-ти клас, щото всичко можем да научим сами, ама кой какво и как е учил е без значение. Така ще се върнем в родово-общинния строй.

Мъски, то и затова ракетите ти се взривяват през една! Щот вместо да учиш, си бил винаги много високо в небето и яко яко напушен! Затова и стигна до Марс, кацна на Луната, качи хора на орбита, и всичкото това на детски анимациики.

В голяма степен е вярно това, което казва. Но има неща които без известно насилие човек надали ще научи, разните математики примерно - ако и да са неприятни за много хора без тях човек остава полуграмотен. Инак да, специализираните знания човек ако не може да ги намери и получи сам няма да ги получи и в университета, то е въпрос предимно на интерес/желание. Но някои специалности - примерно медицината - изискват трупане на опит под надзор. Та не е толкова просто, макар с достъпа до информация както го имаме най-после тоя век нещата да са много различни от преди и посоката на развитие ще е към повече самостоятелност, както той го вижда.

за медицината как знаеш,нали си под надзор в стационара на карлуково,айде сега кажи за врещенето

Не вряскай а се прижбери в клиниката да ти дадат седатива та да мирнеш за малко най-накрая. Не се наврещя ей.

Булшит

Големи глупости е казал ............

Не се наврещя ей.

ари скрии са ве досаден си

И затова ли повечето компоненти се правят в Китай, а за совалката си ходи да види руснаците. Университета дава достъп на тези, които са далеч от технологиите да чуят нещо по специализирано. От нищото няма как да се зароди интерес. Инженер и техник няма как да се самосъздаде. Иначе става делене по касти. И тези специалисти как ще се изградят от нищото без пари? Нали трябва да имат някакво познание от някъде. Това, че университетите не са комерсиално настроени е друга тема.

Е да, ама ако за маркетинга може без здраво учене, за тези, които ще направят техническата работа систематизираното образование е много полезно. Само с Джобс и Мъск не става. Трябва и по някой Уозниак или многото инженери в SpaceX.

Бих ти писал 100 плюса ако можеше

короната през теслите че на мъск цивката ще увисне,ама иначе е акълия,ползва всичко което е открито досега и го подобрява като плаща на учени хора,ама иначе знае да цоца от наса

То като помислиш повечето американски "изобретатели" са така Едисон да не е бил по различен.

са си мислили всичко сами,а тоя само купува,разликата е огромна

Ми не точно Едисон е купувал изобретенията и ги е патентовал даже за някой (Като подобряването КПДто на двигателите му е пропуснал да плати на Тесла 50 000 долара) не и плащал. Бил Гейтс за колко неща се знаеше че е откупил (Мишката за 160 000 долара) и още и още......

Този селски хитрец ни баламосва, както се сети, само и само да спечели още някое милярдче.

То 2/3 от българите са неграмотни.

BRCK

И статията елегантно завършва с това ,че Русия е втора а Мъск и КосмосХикс са номер едно и са изпреварили всички с 3 години. Къде ви намират такива 'журналя', не знам. Ама в момента Мъск не може да качи хора в космоса! Точка. НАСА и ЕС плащат на руснаците. Та кой е напред и кой е назад?

В момента Мъск и Спейс Х могат да качат хора. Те могат от няколко години на практика. Това че не са качили е само заради споразуменията със спонсора НАСА. Инак НАСА качи хора на Луната и ги върна преди 50 и повече години. Нещо което Спейс Х и още по-малко Роскомикс не могат. Но в статията става въпрос за броя изстрелвания на ракети последните години, а не това кой какво е направил. При това Спейс Х изстрелва тежки и супертежки ракети, а не руски детски играчки, макар и с екстри

BRCK

Хахахаха. Ми като могат що не качват? А дали преди 50 години НАСА е качила хора на луната е едно на ръка, ама в момента НАСА си призна ,че не може! Шефа на НАСА излезна пред сената и каза ,че били 'забравили' и трябвало да почват отначало.

В момента НАСА не може да качи хора и на ниска орбита, въпреки че е качила 3 пъти повече хора от Роскомикс. Щефа на НАСА съвсем друго е казал пред сената - не че трябва да почват отначало, а че трябва да правят някои неща от начало.

Хън бе съм съвсем съгласен с Мъск! И не не говоря за БГ университетите а за тези в Германия и Англия където съм и бил! Та нека го представя така! Ти знанич винаги можеш да прочетеш и научиш където и да било, но примерно една хидротехническа лаборатория с всичкия и инструментариум и машини и инструменти, еми няма как всеки да има достъп до такова нещо освен в унивеситета! И да не говоря за БГ университетите! Та така!

Именно. Може и да е прав за специалностите по ала-балистика, но за техническите специалности, а и въобще за редица други (напр. медицина), без практическия опит, който се получава в университета, не може. Ще е много интересно да видя заводите на Мъск, когато започнат да наемат домашно обучени инженери, дето знаят всичко и имат широка мрежа от познати, колеги и приятели, но не различават поялник от бормашина, нямат представа как се работи с гаечен ключ или с осцилоскоп. Е тогава може и да му светне, че не всички университетски специалности са като да учиш някакъв мениджмънт или филология.

И в Българските има лабораторни упражнения.с достъп до апаратура

Които оубаче са мизерни и буквално деморализиращи. Кето оубаче е ноо дразнещо е че Запада плътно следва команизма и също заеба студентите си и им отпуска само мизерни необходимости, и сичко отива за политика и политически заиграФки. Най-солидното образование е инженерното, там се още има надежда, ама другото мижи да те лажем.