Intel ще похарчи милиарди, за да спре AMD

Парите ще отидат за намаляване на цените на процесорите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още една причина да купувам AMD.

Нищо няма да похарчат, просто при наличието на конкуренция ще смъкнат цените до някакви нормални граници, тоест ще си намалят надценката и печалбата.

Ще ги похарчат за реклама и за фалшиви ревюта и тестове - както правят отакто се издъниха с Пениум 4. Интелски платформи купуват само за офисите и секретарките си само големите фирми, за които се правят отстъпки за количества от търговците (работя в такава). Който иска по-бърза машина за същите пари, или по-евтина машина със същата скорост, вече 20 години (точно толкова!) е ясно, че взима АМД.

До миналата година съм карал винаги на АМД( с изключение на първите ми 80286 и 80486 когато нямаше АМД все още). Тази година смених процесора и за първи път съм на Интел. Защо? Ами защото са по-евтини и по-студени. i5-9400F. Процесора няма равен в отношение цена/производителност. А и е само 65Вата и компа е по-тих от всякога макар преди да ползвах по 800г медни маркови радиатори (които също са около 50 евро). Така че относно цена/производителност тази година Интел са по-добри. Нещо което можете да проверите на overclockers точка ru. А те едва ли са платени от АМД или Интел. Освен за конспираторите.

Написал си пълно глупости ама няма да споря с трол защшото е безмислено

единствената глупост тука е написания от тебе пост тука в който няма нищо освен нападки.

Позната схема... Ценови дъмпинг докато станат монополист на пазара, след което пак ще извадят ценовата секира;)

Сефте , крайно време беше малко да се кротнат.

Цитираните ватове единствено указват ориентировъчна топлинна мощност на охладителя, която шасито трябва да осигури при работа на процесора на базовата честота, при средностатистически приложения съгласно Intel-ска методология. Само че никой не ползва процесорите на базовата честота. И никой не ползва процесорите само за приложения, аналогични на Intel-ската методология на измерване. Затова реалната мощност (електрическа и топлинна) често е много различна от въпросното официално TDP.

Мощни 10nm Intel desktop процесори най-вероятно няма никога да има, а през 2022 г. ще излязат нови 7nm desktop процесори на Intel. Дотогава Intel ще направи още 2 поколения 14++ nm desktop процесори, първото ще е с подобрена стара архитектура Skylake (да, още от времето на 6-то поколение Core процесори), а по-новата ще е с новата им архитектура, която беше предвидена оригинално за 10nm. Intel имат проблем да постигнат високи тактови честоти с новата си 10nm технология. Затова тя ще се ползва само за мобилни процесори и евентуално за нископроизводителни "desktop" процесори за NUC устройства, но не и за класически desktop-системи (където е нужна висока тактова честота и висока мощност). Затова аз лично препоръчвам на всички да задържат колкото могат със upgrade на desktop-системите си, тъй като до 2022 г. няма да получат нещо съществено по-смислено. Аз лично продължавам да ползвам i7-4790 от 5 години, ползвам го като софтуерен разработчик (бази данни, Java, Web-приложения и прочие) без да имам никакви проблеми с производителността, като възнамерявам да го ползвам поне още няколко години. Освен ако не правите някакви силно изчислителни неща или видеообработки, не виждам причина да се нуждаете от по-мощен процесор. Отделен е въпросът, ако сте ентусиасти или искате да сте модерни. Тогава ще трябва да похарчите известен бюджет за този кеф, без да имате особена нужда.

Напълно вярно. При Prime95 за 30мин тест на последния ми Fx 8350 в кутията ставаше 42 на страничен датчик (не да дъното). В същата кутия в един ден по-късно беше 29. Това само показва колко топлина се отделя от процесора и колко бързо трябва да се върти перката на охлаждането. Кой до колко градуса стигаше няма да говоря въобще тъй като датчиците в процесора са коренно различни.

що делнахте на Кико коментара. беше доста смислен. А оставяте коментари на разни злобарчета тука.

Мощни 10nm Intel desktop процесори най-вероятно няма никога да има, а през 2022 г. ще излязат 7nm desktop процесори на Intel. Дотогава Intel ще направи още 2 поколения 14++ nm desktop процесори, първото ще е с подобрена стара архитектура Skylake (да, тя е още от времето на 6-то поколение Core процесори), а по-следващото поколение ще е с новата им архитектура на ядрото, която беше предвидена оригинално за 10nm. Intel имат проблем да постигнат високи тактови честоти с новата си 10nm технология. Затова тя ще се ползва само за мобилни процесори и евентуално за нископроизводителни "desktop" процесори за NUC устройства, но не и за класически desktop-системи (където е нужна висока тактова честота и висока мощност). Затова аз лично препоръчвам на всички, които са Intel-ориентирани, да задържат колкото могат със upgrade на desktop-системите си, тъй като до 2022 г. няма да получат нещо съществено по-смислено. Аз лично продължавам да ползвам i7-4790 от 5 години, ползвам го като софтуерен разработчик (бази данни, Java, Web-приложения и прочие) без да имам никакви проблеми с производителността, като възнамерявам да го ползвам поне още няколко години. Освен ако не правите някакви силно изчислителни неща или видеообработки, не виждам причина да се нуждаете от по-мощен процесор. Отделен е въпросът, ако сте ентусиасти или искате да сте модерни. Тогава ще трябва да похарчите известен бюджет за този кеф, без да имате особена нужда.

Под "ден по късно" разбирайте с 9400F.

Glacier Falls W, е с таквоз име на процесор не могат ме накара да го купя!

А как добре звучеше навремето Ivy Bridge, а по-късно Skylake ! Оттогава нещата с наименованията тотално се омацаха. Пуснаха толкова серии и подсерии със странни имена (някои от тях само за определен клас устройства), че вече дори и аз (който се интересувам и знам историята, номерата, наименованията и специфичните особености на сума ти процесори), вече се обърках.

BajMihal

Който се мисли за монополист, по някое време пазара му разказва играта.

Металната спойка първо е по-скъпа, а второ - скапва процесора по-бързо, тъй като не е еластична и при температурно разширение оказва по-голям натиск върху кристала (т.е. по-бързо скапва процесора). Затова Intel се бяха отказали от нея. Върнаха се на нея, тъй като с високите тактови честоти на новите процесори и по-големия брой ядра силно се нуждаят от по-добър топлопренос към външната капачка на процесора.

Играете си произволно с числата. Настоящите 14++nm на Intel са същата производителност на ядро като 7nm на AMD.

И ся ако АМД отговорят със същото и си намалят цените, и ей тъй на майтап, вземат че отхапят половината пазар на Интел, щото в момента са по-добри ... ще стане интересно дали Интел няма да излязат с 3 милиарда под нулата.

Стойност на AMD 6,4 млрд долара (2х повече от парите които Интел ще похарчи) Стойност на Интел 74 млрд долара Приходи на АМД 0.34 млрд (10x под 3те млрд дето Интел ще похарчи) Приходи на Интел 21 млрд кой ще гризне дръвцето първи?

Малко, но съществено уточнение: ПЕЧАЛБАТА на АМД е 0,340 милиарда, а ПЕЧАЛБАТА на Интел е 3 милиарда. А кой ще гризне дръвцето ли? Никой. Но на Интел ще му свият сармите.

"За сравниние, за 2016 г. Intel отчете приходи от 59,4 млрд. долара при оперативна печалба от 12,9 мрлд. долара и печалба на акция " "Нетната печалба на Intel през второто тримесечие възлиза на 5 млрд. долара" няма какво да кажа повече.

Новите процесори на интел са хипер ненормално скъпи така че е съвсем нормално да посвият сърмите , AMD направиха уникални процесори на достъпни цени за всеки джоб. В конкуренцията ще се роди по-добрият и достъпен продукт.

Копаят гроб за AMD, но няма ли сами да паднат в него........?

На еднаква скорост в момента интел са по-ефтиния вариянт

Всъщност, описаната в статията стратегия се счита за незаконна конкурентна практика.

кое точно?

Най вероятно ще раздават игри както го прави АМД с Асасин Криид през последната година.

Интел са се спекли заради сървърния пазар там са големите печалби а там АМД представи доста конкурентни процесори с по -ниски цени и по-малка консумация на електроенергия. Интел с 14нм процес са вече от 2015, удариха яко на скала с 10нм процес, малки добиви което чак тази година си го признаха че имат сериозен проблем с 10нм процес. Сега ще пробват на 7нм но до тогава основно 14нм++++ Лейкове, Също монолитна срещу чиплет архитектура и тук АМД са по гъвкави с един чиплет мога да направят различни класове процесори което намалява разходите в значителна степен.

В момента има недостиг на АМД процесори на пазара което ясно показва накъде вървят нещата, тайванците пускат още една линия за 7нм за производство на АМД чипове Интел ще се удавят в Lake процесорите им ;)

главна отличителна черта на капитализма - алчността. Изяждане на конкурентите до пълна монополизация. После знаем какво правят варварите... и римската империя рухва.

Да бе ще спре. В момента AMD Ryzen процесорите са почти толкова производителни, като съответните им аналогични процесори на Intel, но при двойно по-ниски цени от тези на Intel и на всичкото това и са отключени за клок, като клокнати ги прави по-добри от интелските процесори на двойно-по ниска цена.

Голям капуитализъм е рухнал в Рим, даааа. Отде ви изравят бе.

И къде го видя това? Цената на 3800х е малко по-висока от на 9700К. И при тестове се вижда точно същата картинка, която е от години, когато задачата може да се разцепи сравнително равностойно на много нишки - АМД е малко по-напред, когато не е толкова паралелизируема Интел ги мчака на ИПЦ. Съответно, ако архивираш филове по цял ден или правиш офлайн рендеринг - АМД е по-добре, ако обаче искаш гейминг машина или такава за бруте форс сметки, които не могат пълноценно да се паралелизират Интел все още са недостижими. Не защитавам Интел, лежат на стари лаври, супер се провалиха с 10нм тех-а, надуват цените, но проблем на АМД винаги са били ИПЦ, както и това, че не могат да бият Интел в най-високия десктоп клас от години, макар и да се приближиха доста в последно време.

Това е насочено към корпоративни клиенти и масовите потребители. Повечето хора не знаят нищо за своите компютри и използват каквото им дадат в магазина.

как от къде? ами от бузлуджа

Ама защо мислиш че са тайванци?

Нокия та не е много ясно