Инвестират 12 милиарда долара за нов завод за чипове в САЩ

Един от най-големите доставчици на Apple смятат да изместят част от производството си в Америка

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Край на комунизъмът.

време е китай да се върне в тръстиката където им е мястото

Глупак, като се събуди чичо Тръмп накриво или не му да де жена му и спре износа на чипове какво ще правиш? Вие "демократите" сте най-дебилните същества....

Колко пъти САЩ те спряха да си купиш PC с Intel или AMD процесор? А колко пъти досега те спряха да си купиш телефон с Qualcomm процесор? Оригиналите са си оригинали . Китайските боклучарници са друго нещо.

САЩ плати с Виетнамската война днешния Китай. За да го откъсне от СССР. САЩ няма да позволят Китай да се превърне в създател на висши технологии. Китай остава производител на стоки за по 1 лев. Путин, Медведев и руските висши чиновници не се обличат от Китай а от ръчно производство на елитни италиански брендове. Само съветничката на Путин по социалните въпроси е облечена с италиански дрехи за ТРИ МИЛИОНА РУБЛИ. Китайците това не могат да направят, камо ли технологии за процесори.

С това играта срещу Хуавей приключи, защото борбата между САЩ и Ктай беше за TSMC, а не срещу Хуавей. Интел от маса време не могат да направят като хората 10 нанометрова технология. А скоро TSMC пусна 5+ нано технология. Прогресията обаче не е линейна , а квадратична по отношение на заемано място върху чипа и консумирана енергия. Има и още едни много важен фактор - казва се надеждност. След като TSMC прави чипове за Пентагона, какво очаквахте американците да не се борят за този завод ли??? В Тайван живеят китайци, но завода не на КНР Китай, но по принцип "китайската връзка" е по-силна За "знаещите" от нета 90% от американските фирми за чипове само проектират функционално чиповете си, а производството е в Тайван, Южна Корея и Китай. Също като маските за корона вируса, само че по-гадно за американците. "Национална сигурност" - е класическия американски термин използван при насилствено крадене на технологии.

Как се оправят с leakage-а при тия 5 nm е мистиерия но то и при 10 е така та.... Не следя тия неща, не ползвам x86 при които това е актуално (е DDR4 ми влиза в работа) но е впечатляващо ако са докарали 5 във всеки случай. Не знам IBM докъде са, те имаха собствени линии за техните power процесори но не съм ги чувал/гледал към тях отдавна, дано мърдат още.

'В Тайван живеят китайци' Препоръчвам ти да отидеш на място и да им съобщиш новината че били 'китайци'... После ще разбереш и здравеопазването им какво е. Ако имаш сили след това - пробвай същото и в Хонконг.

Ако не се изврякаш навсякъде не те бива ей. Не че имаш какво да кажеш въобще някъде.

наистина в Тайван ще те пребият аки ги наречеш китайци! Както в Прибалтийските държави ще те пребият ако ги наречеш руснаци!

Абсолютно ш та пребият, ако ги наречеш китайци, верваме ти. Те затова и официално са нарекли острова си Republic of CHINA.

Дира - не са плочи а шайби (Wafers), 8 или 12 инча диаметър. TSMC има и двата вида производствени линии - 8 и 12 инчова.

А бе превели са го някак, никой в бранша не говори за друго освен за уейфъри и на български - а тук публиката едва ли е само от бранша.

На български се използваха два термина - шайби и пластини. Wafers не е използвано никога в България. За сравнение по това време 1986-90 линиите в БГ стигнаха до 4 инчови шайби. В момента в БГ има само една фирма, която прави нещо върху шайби от Силиций / не от Силикон, както се пише на английски, който няма нищо общо със силикона за цици/. В тази фирма говорят за "шайби и пластини". Не знам за какъв "бранш" в България говориш, в който говорят за wafers . Фотоволтаиците са на силиций - монокристален, поликристален и аморфен, но грубо казано те са друг бранш.

По него време не знам (по-скоро не помня) как са ги наричали в ИМЕ-то но в днешно време никой не говори така, за всеки активно работещ в областта това са "уейфъри". Поне тези, които аз познавам - не са чак толкова много, ние тук сме доста изолирана губерния но и не е да са на пръстите на едната ми ръка. В постове в професионален форум също не помня да съм виждал друго освен уейфъри да се казва.

На български се казваха пластини преди 20 години. Сега не знам.

хахах започна началото на края на "великия" Китай.

Разумен ход, знае ли човек докога китайците могат да бъдат удържани да не контролират Тайван.

Докато американския флот е 2 пъти по-силен. Китай, освен това е ненавиждан от почти всичките си съседи (Индия, Виетнам, Малайзия Япония, ЮК)..срамно наведената Русия е изключение.

Имперският флот е по-зле от глуха кучка. 2006та китайска подводница изплува незабелязана по средата на ударната група на самолетоносача Кити Хоук и след три години го пенсионираха. 2010та китайците си направиха подводен пуск на балистична ядрена ракета направо от залива на Лос Анджелис. А през 2015та на учения франска подводница опука самолетоносача Теодор Рузвелт и половината му антураж.

Виж как ги разбираш тия работи за тоя и оня флот, закъде сме без експертизата на разбирачите от ОФ клуба.

колко завода за чипове има в руссия?

колко са в китай за износ във сащ

Заводите за чипове са извън Китай, от 15 на Интел 1 е в Китай, АМД няма в Китай - ей ти на 99% от чиповете (т.е. процесорите) в компютрите...Заводите са на 90% в САЩ, тези важните, дето отпечатват про;есора върху силииевата подложка.....а тия за сгробяването на "джапанки" са в Китай....

Що изместваш въпроса, май нещо не ти харесва, а ватник? Питат те колко са в Русия и отговорът е една голяма нула.

Еквивалентният виц за руските слуги е по-стар от практически всеки пишею тук. Руски слуга: "Чайката" е страхотна кола! Човек от публиката: Колко харчи на 100км? Руски слуга: А вие защо биете негрите в Америка? Не бях очаквал, че умственоата изостаналост на руските слуги ще продължи да се предава през поколенията до степен такъв прастар виц да е още актуален.

ама е точно обратното !!! производството се прави в китай а 'сглобяването' (както си го написал) се прави в щатите . причината е че първото е изключително мръсно

кака искаш на руска подлога да отговори на въпроса коректно. Ми те и децата знаят колко руски завода за пртоцесори има - 0. Цялото ръско въоръжение е с американски процесори и части или поне там където има щото рашките много много не са по електрониката. Бинокъла и доброто зрение са на мода при тях. Цялата банкова система на Русия се крепи на интернет, доставян от америкнаците, операционните системи на компютрите на руските чиновници са на уиндовс - пак американски, руските кифли живеят виртуален живот пак в американски платформи като фейсбук, туитър, пинтерес, тикток и не знам си какво. Ако САЩ искаше да навреди на Русия може просто да им спре интернет и продажбата на роцесори и руснаците загиват ди дни. Ако пък руснаците спрат износа на желязо, алуминий, петрол, злато, гас и прочие суровини също в САЩ ще се случат много лоши неща. Ама защо да го правят, какво лошо са им направили руснаците? Двете държави са воювали рамо до рамо и през ПСВ и през ВСВ срещи Германия и нацистите и това са двете велики сили, които поддържат световния ред да не тръгнат талибани, нацисти и всякакви такива психопати да ни трепят. Само наивник мисли, че САЩ и Русия са врагове. Да, има периоди в които някакви единични политици си чешат езиците, но сериозни споразумения са подписани през 1945 година и никой малоумен политик не може да ги бутне.

толко си и търсил . в русия има 6 фирми произвеждащи това, което наричаш 'процесори' . в кавички е , защото самия ти не знаеш какво значи . тези 6-те произвеждат онова квадратното в персоналните компютри. ако говорим за процесори в пълния спектър на термина са повече производители

А какво е това 'толко' бе неграмотник? И тръгнал да сравнява Рашка точно на тема чипове и процесори..по-добре е да си замълчиш в случая. Знаем ги каква обла нула са и сега и като беше СССР, който за щастие умря и изгни вече.

Светут трябва и ще се преориентира от комунистически Китай, който показа на всички своята истинска същност покрай коронавируса.

пак ще купува от китай,а някъде там зад голямата локва пак ще си изберът пияча на белина

дали няма да е като завода за наште самолети

Какво му е на завода за нашите самолети? Работи си по поръчката на Бахрейн и после за нас и Словакия.

чули сме за него