Инженери създадоха робот, вдъхновен от сериала "Странни неща"

Меките роботи са способни да се огъват, свиват и придвижват наоколо по уникални начини

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сериалът не е "Strange Things", а "Stranger Things".

"Дарт" е способен да повдигне товар до 7,7 пъти по-голям от собственото му тегло и да го пренесе на определено място. и тук писателя на статията се обърка при смяната на наркотиците.... "Дарт" обаче има един сериозен недостатък - засега мекият робот не може да се придвижва самостоятелно. Следващата цел на учените е да му осигурят автономност.

Благодаря за допълнителната информация!

Невероятно тъпа статия! Първо - снимката няма нищо общо с робота на Boston University. Второ описанието - описанието е отчайващо. Накратко - "мекият робот" се състои от тяло, четири пипала-крака и шест пипала, които свити едно до друго оформят нещо като глава, но разтворени работят като пръсти, можещи да обхващат и вдигат малки товари. Всичко това и тялото и краката, и главата се състои и ленти от силикон, съставени от 7-10 свързани мехурчета. В свободно състояние тези ленти са отпуснати и горе-долу прави, но при подаване на въздух те се стягат и извиват (мехурчетата действат като мускули) и съответно обхващат намиращите те между тях предмети, или ако това са краката - са движат напред-назад. В момента роботът не е автономен, защото въздухът се подава по сноп тръбички до всяко мехурче поотделно, като източникът е стационарен. Т.е., предстои решаването на проблема източникът на сгъстен въздух да бъде направен компактен и лек, за да може да стане част от самия робот, заедно с компютърната система за управление. Т.е. , в момента това е само proof-of-concept, но не и действащо устройство. Все пак, пълната липса на механика е съществено постижение. За повече инфо търсете по думите "Dart, BU's Soft Robot"

да робота е впечатляващ, но "липса на механика" в него не е постигната. как все пак въздуха се помпи в балончетата? още едно малко пояснение мехурчетата не действат като мускули. мускулите имат две положения свиване и отпускане, като сила прилагат когато се свиват не когато се отпускат. мехурите също имат две положения надуване и отпускане, като сила прилагат при надуване. с други думи мехурчетата действат по точно обратния начин спрямо мускулите.