Испанци искат да станат новия SpaceX

Ракетите на PLD Space ще използват още по-иновативна технология за кацане

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Единствено не ми е ясно как ще решат проблема със солената вода и корозиятау която прдизвиква. Ако обаче са намерили решение - чудесно, колкото повече конкуренция - толкова по-добре.

Лесно - ще боядисат ракетата с корабна боя :D Нали се сещаш че ракетите не се правят от желязо, а от специални сплави и композити, които едва ли корозират от солената вода. Остави тая работа на ракетните инженери, туй им е работата, да мислят.

Кой ви излъга, че най-трудно било приземяването на "бустерите"?!? Засега преизползването не се е доказало като по-евтино, защото всички кацнали бустери минават през процес на рециклиране, който по никакъв начин не е по-евтин. По тази причина SpaceX в момента харчи по 120 милиона на изстрелване, вместо обещаните 40 милиона. Да са живи и здрави американските данъкоплатци, които индиректно пълнят бюджета на компанията през военните, през НАСА, ... - всяка година се наливат милиарди долари. По тази причина, европейците, китайците, японците, индийците и руснаците не се и опитват да върнат бустерите успешно. Решението на испанците по никакъв начин не е гениално, предвид целта на парашутите. Фактът е, че и техните "бустери" ще има да бъдат рециклирани и накрая няма да излезе по-евтино.