Измериха дълбочината на най-дълбоката сладководна пещера

Може да постави под въпрос произхода и на други дълбоки пещери

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Наи дълбоката пещера е в Банкя Все се пълни и все е празна

Много добре познавам покойният Делчо Моллов и неговите работи в Близкия Изток. Неговият принос е в създаването на "подземни язовири", т.е. нагнетяване на повърхностни води в подземни естествено затворени резервоари през дъждовни периоди. Водата се използва през сухите месеци на годината чрез изпомпване. Нищо общо със статията. Нефтът не образува карст. Той попада вторично във вече създадени карстови форми, които по тектонски причини могат да се окажат на голяма дълбочина. Все пак 48 години работа като геолог и геофизик на доста места по света ме поставят в позицията на знаещ. И съм спелеолог от 1968 г.

Никой не е казал, че , цитирам ви: "нефта образува карст". Изглежда , сте от хората, които умират да "изкълчват" и интерпретират "накриво" , това , което другите казват ….. Разбира се , че нефтът, е образуван по-късно. Остават, обаче, 2 много важни въпроса, свързани с примера, който ви дадох за Баренцово Море: 1) как карста, образуващ се, както и вие казвате, над нивото на грунтовите води, е попаднал на дълбочина 1,5 км ПОД дъното на Баренцово море ? (Stø formation, апропо - в Куба , т.е. т. нар. от вас "цял свят", тази формация я няма …..) и 2) Защо на тази дълбочина не се наблюдава 'колапс' или 'запълване с по-млади седименти на карста, а остава свободен обем , в който се акумулира нефт ….?! Съмнявам се , че ходенето на симпозиуми по света, ви поставя в позицията на "много" знаещ …. :) !

Мога да отговоря на всички въпроси, но те не са свързани с конкретната статия. А ако Вие не можете да намерите отговор, то си е вече друг проблем извън интересите на другите коментиращи. Дали съм знаещ или не е друг въпрос, на симпозиум в нашия бранш не се ходи без осмислени данни от практиката и оценката не давам аз или Вие, други вече са я направили. Останете си със здраве и продължавайте с професията, че останахме малко.

Последният път когато Господ отвори крана на бездната останаха живи 8 човека и Се закле повече да не Го прави така че тези мерки са много повърхностни и неточни!? 1 2 5км. Един Господ знае колко!

Намира се в Чехия. Ето линк към Wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hranick%C3%A1_propast

Доста глупашки написана/преписана статия. Сладководна пещера в карстовата терминология не съществува. То и не може в Чехия да очакваш "соленоводна" система. В Грузия пропастта достига и май подминава морското равнище, затова там може да има солена вода в така наречената "зона на насищане". Но не солената вода е образувала тази 2-километрова пропастна пещера. Образуването на пещери и пропасти се дължи основно на подземни води, които "разяждат" скалите, в случая не знам дали са варовици или доломити. Професионално прочитане на статията означава: извършени са комплексни геофизични проучвания, с които се доказва, че окарстената зона в конкретния район е по-дълбока от известните до този момент подземни галерии, кладенци и оводнени карстови кухини. Това не означава, че подземната система е достъпна за хора без специална подготовка и екипировка, включително и леководолазна. Ако изобщо е достъпна.

Здравей умник ! Направо ми счупи главата с твоята "Зона на Насищане" под морското ниво в Грузия. Имам един въпрос и един пример към/за теб: - Ти чувал ли си изобщо нещо за ред-окси геохимична граница и говори ли ти нещо за циркулацията на подземните води ?! В равна Добруджа, например, тя варира , в зависимост от района, в дълбочина от 600 до 800 метра. - През 1983-та имахме лятна студентска практика по Електропоучване на плажната ивица (пясък) на Ахтопол. Задачата която трябваше да изпълним чрез метод Вертикално Електрическо Сондиране (електрическо, а не пробивно сондиране !) и което направихме, е да фиксираме и картираме ТРНЗИТНАТА ЗОНА МЕЖДУ МОРСКАТА И СЛАРКОВОДНАТА ВОДА ….. Резултатът показа, че на дълбочина 20 метра, хоризонталната мощност на транзитната зона между морската и сладката вода е 15 метра (и то в неконсолидиран пясък). Ако твоите регионални разсъждения бяха верни, грузинците трябваше да си отглеждат лозята със солена вода. Така , че не се сърди на журналиста, че не разбира колкото и ти ……… :)

Все пак трябва да се чете внимателно: Зоната на насищане е там, където вариациите на нивото на подземните води не водят до осушаване дори временно на скалния масив. Изобщо не става дума за зоната на преход между сладки и солени води. Тази граница е динамична, особено в райони на активна експлоатация на пресни подземни води в близост до морския бряг. В моята практика има доста примери. А за "счупената глава" сам си си виновен. Става дума за карст, който има много специфичен начин на образуване и обикновено наситени със солена вода са окарстени зони създадени от сладки води и вторично попаднали под морското ниво. А за геофизичните изследвания на брега на морето вероятно имаш хубави спомени. Дано да си продължил като геофизик.

Само за информация - геофизик и геолог съм вече повече от 36 години. Карста се образува от сладка вода считано като "правило", особено на територията на Балканския Полуостров. Какво ще кажете обаче за наличието на КАРСТОВИ резервоари на дълбочина 1,5 км ПОД дъното на Баренцово море (с промишлени количества нефт) …. Нали карста се образува според вас само в зоната на пресните води ?! Палеокарст ?! Може би, но са факт ! Относно , динамичния характер на зоната сладка-морска вода - поредната глупост …. защо - поинтересувайте се кой е доцент Делчо Моллов (за съжаление вече не сред нас) и какво е допринесъл той за т. нар. 'подземни язовири' в Сирия и Ливан ….. в благодарение на него , сладка вода се добива в промишлени количества, на няколко стотин метра от брега на Средиземно Море, вече повече от 35 години ! (и прясната вода никога не се е осолявала !) Районът на Сирия на средиземноморския бряг и цял Ливан, в благодарение , на него са единствените в тази част на света, в които нямат водна криза. Затова, вместо пишете полу-истини и глупости тук, би било добре човек и да се опитва да се учи от опита на другите ….. дори и от тези преди него, които вече са почти забравени …. !

Прочетох първото изречение и реших, че нямам толкоз мозъчен капацитет да разбирам разни НЕ ЗНАЕЩИ НЕ МИСЛЕЩИ И НЕ ЧЕТЯЩИ, дори собствените си списвания, "журналисти"!!!!

е тъкмо място където баце да си скрие откраднатите от нас милиарди

И къде се намира това????? Па, като пишете нещо, напишете го като хората!

Във вдън земя.

Единствената следа е може би това: "Изследването е ръководено от геофизика Радек Кланича от Чешката академия на науките." Голяма е вероятността да е в Чехия. :)

Чехия, близо до гр. Хранице, област Пршеров, регион Оломоуц ;)

"Специалисти изследваха отново подводната пещерна система Хранице и установиха, че дълбочината й е 1 км - повече от два пъти по-голяма, съобщи сп. "Сайънс"." Извинявам се за въпроса, но от какво е два пъти по-голяма? И един жокер ще дам: "дълбочината ѝ..." трябва да е, не "дълбочината й..." Буквата "ѝ" се пише, като се натисне Shift + X (когато се пише фонетично). "Картографирането не е пeрфектно, но показва, че пещерната система Хранице е много по-дълбока." Отново възниква въпроса "От какво е по-дълбока?".

"През 2016 г. специалисти измериха, че дълбочината на пещерата Хранице е 473,5 м с дистанционно управляван апарат. Още тогава те знаеха, че тя е по-дълбока, защото толкова беше дълъг оптичният кабел." т.е. е два пъти по дълбока от първоначалното измерване от 2016г. но така е написана статията, че просто нямам думи !!!

Именно! Аз това го схванах, но идеята ми е авторката да се самосезира и да внимава следващия път. :) Журналистите би трябвало да са учили българска филология и да служат за пример на четящите ги!

ех че не схващаш, пещерата е два пъти по-дълбока от себе си