Коментари - Как България се нареди до САЩ и Япония в електрониката: Д-р Стефан Андреев пред Dir.bg | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само ние си ги вярвамве тези глупости. И само ние може да со гордеем как сме крали.

сега произвеждаме Къщи за тъщи стадиони по проекти по селата за бабите Апартаменти за крадците рооми за износ за Германия и др. подобни работи

И изнасяме продукция за 30 милиарда Евро.

Абе лъжлив Козяк . Кога ще лъжеш .Износа на чужди фирми които използват нискокавилифициран евтин труд не е Български износ. Едно време когато изнасяхме изнасяхме продукция в която поне 50% и от елемнтите и от труда итн. бяха български .

и като е така защо заплатите са мизерно ниски! Някога се изнасяше всичко, и се внасяха банани по Коледа. Сега банани има целогодишни и внасяме дори доматите с колците. България се върна 100 (сто) години назад в развитието си. Някога българският лев беше обезпечен със злато, а официалният курс беше 1 лев = 1 долар. Не както е сега, просто лист хартия като американският долар.

Изнасяме интелектуален труд с висока добавена стойност - този на програмисти и ИТ специалисти. Далеч си от сферата та не знаеш. Да, няма пушещи комини и отровени реки от безсмислените соц заводи където полуграмотни бачкатори бълваха брак и ненужни боклуци - 'тежка загуба' наистина..

Да, да и работниците почиваха безплатно годишно 6 месеца на море 6 на балкан.

Не мога да разбера тези дето слагат + сгващат ли сарказма или вярват за безплатната почивка, не мога да разбера и минусите схващат сарказма или не вярват за безплатната почивка.

Тези изкопаеми от НТР-то не правят кой знае каква положителна ПР акция в полза на БАН изобщо и на ИФТТ в частност!

Създаваха се от Българи ТОВА БЕШЕ НАЙ-ВАЖНОТО. И да наистина се конкурирахме с САЩ и Япония сега сме просто една колония на запада и окупирани вонно от САЩ . Целта на колонилна България е една да създава еничари. Времето от 44 до 89г е последната златана ера на Българскта държава. След това е само и единствено унищожение

Др. Радев, не се излагайте с коментари - прсотията ви си личи виртуално! Гледайте си Деса Коня и я чешете между ушите, това ви остана.

И сега е така. Просто военните пенсионери тъпаци сте твърде много. Сега изнасяме продукция за 30 милиарда Евро иси някъде около 4 пъти БВП на България от 1989 г.

и като е така защо заплатите са мизерно ниски! Някога се изнасяше всичко, и се внасяха банани по Коледа. Сега банани има целогодишни и внасяме дори доматите с колците. България се върна 100 (сто) години назад в развитието си. Някога българският лев беше обезпечен със злато, а сега е просто лист хартия като американският долар.

мизерно ниски са заплатите на д.билите. Направи сметка колко бензин се купуваше с едан МРЗ 1983г и сега-. 130 литра 1983 при МРЗ 120лв и 200литра сега.

3 млрд. долара (при курс рубла за долара): - 1 млрд рубли за централите А-29 (модел 29-а) година на Белоградчишкия завод; - 1 млрд. рубли от дискове - основно 17 МБ за аналозите на IBM 360/370, малко дискети, касети и прочие; - 1 млрд. долара от реекспорт на съветски нефт. Толкоз. Сложете още 1 млрд от по-кокошкарски изпълнения - оръжие, "лекарства" и прочие ..

Вижте дайте да не се лъжем - копирахме технологии на чужди държави като луди и държавата плащеше за това яко. Даже има виц за това :По време на изложба на изчислителна техника представителя на IBM отива на съветския щанд прочита ЕВМ ( елетронно вьiчислительние машини) и казва като сменим първата буква ще се получи, че правите IBM.

Само дето елката не ставаше за нищо освен за бакалски сметки Купувахме си на черно долари за свестни калкулатори от Кореком с инженерни функции Мдааа

През 1983 г. баща ми купи от Quelle западногермански калкуратор Privileg - напълно различен от нашите кофи с лайна, наречени ЕЛКА, нещо като НЛО на фона на онова, което НРБ произвеждаше в същия отрасъл. Между другото, калкулаторът още работи, вече 36 години! Миналият месец го отрких в един шкаф при почистване - само му сложих нова батерия, и все едно, че е купен вчера! Уникум! Ще ми се да видя една ЕЛКА как ще се държи след такъв период, но май ще се е разпаднала от времето :)

Господин Ганьо, по същото време си купих от кореком ЕЛКА135м - 30 долара. Още работи. Достатъчно и бяха функциите. Имаше и калкулатори по същото време с повече функции - вярно е, но бяха поне 2,5 пъти по скъпи.

си купих през 1982 Привилег от Квеле до ГУСВ-то - беше 70-тина марки, програмируем, имаше 92 стъпки програма, а също и статистика с 1 и 2 променливи.

Бае Ганя

Ха-ха, явно е била позлатена, щото нашата беше към 15 - 20 марки :)

Имаше българска елка с максимално възможните инженерни функции, държал съм я преди 1980-а. Но не знам продавала ли се е някъде в БГ, не помня. Беше на един приятел.

Точно по онова време, когато НРБ се правеше на тигър в соц. лагера и беше закупила лиценз от IBM за производство на персонални компютри, жертвайки част от златния си резерв за тази операция с американците, излизаха и вицове като този: Какво изнасяме за САЩ? Тоалетна хартия! Защо? Защото само така можем да им бръкнем отзад... Кой разбрал - разбрал ;)

Първо да кажа че първият ми компютър беше Правец 8М. Никога не сме купували лиценз от IBM защото по онова време IBM не правеше все още персонални компютри, а само големи изчислителни машини. Първият персонален компютер го прави Стийв Джобс и Стийв Возняк в гаража си после създават компанията Apple и започват да пройзвеждат и продават персонални компютри с марката Apple I някъде 1977. Пoсле излиза Apple II с който нашето техническо разузнаване се сдобива. Успяват да копират процесора на моторола 6800 и се пръква българската версия СМ600 процесор. На базата на този процесор създаваме и първия български персонален компютър Правец 82 който е пълен аналог на Apple II. Това се случва някъде през 1983г. и сма от малкото държави по това време пройзвеждащи персонални компютри. . . . . а сега приказват че комунизма бил лош!

Бае Ганя

"Никога не сме купували лиценз от IBM..." Дано да си под 30 годишен и да не помниш, иначе е пълен резил, твоя милост.

Не били компютри, а компоти...

Стефан Кирилов Андреев. Конспиративен псевдоним: „Асенов”. Работил за ДС, управление ІІ-VІ; ПГУ; управление ІІ-Х-ІІІ; управление ІІ-10А-І; управление ІV-ІІ-ІІ. В неконспиративния живот: зам.-директор на Институт по физика на твърдото тяло. (36) Старши научен сътрудник ІІ степен, д-р.

Това е калкулаторите добре, помня един джобен който имаше огромно количество функции и беше добър, предполагам тия или подобни са продавали в Швейцария. Но СМ600 да ми я нарича "оригинална серия" е смешно, СМ601 беше моторолският 6800, на останалите не им помня номерата но бяха докарали работещи 6821 (PIA), 6850 (ACIA), 6845 (CRTC) не помня правеха ли го, 6844 (DMAC) май не го правеха. Във всеки случай серията е "оригинално клонирана", не повече.

Как пък не. Само потърсете: Casio PB-110 Година 1983. Един в квартала беше донесъл такова. 9 слота за програми на Бейсик. 1к РАМ. С големината на сегашен iPhone: Size 165 x 71 x 10 mm Weight 116 g. with batteries Само година след голямата гордост - Правец 82 с тегло около 15 килограма

Да живее НРБ

Носталгия по соца. Аман.

Това което тези хора създадоха и създаваха е причината за това все пак да има някаква ИТ индустрия в България сега. Въпреки че жалко копие на потенциала който имаше преди 89та все пак една от индустриите в която поне остаха хора. Всичко обаче започва с държавата и това че тя по време на НРБ инвестира в ИТ-то .Как ами започвайки с образованието -Математическите гимназии, за определни специалности в университети имаше по-кратка казарма, с това че кибернетиката тогава се популяризираше и в заводите .Дори имаше хора които изнасяха лекции издаваха се книги за Бейсик ,Фортран итн.. Изчислителните центрове които бяха създадени също ....дори детски филмчета . Ето така "лошата" държава НРБ популяризира ИТ . Да не говорим нРБ беше една от първите държави с компютри в училищата... Ако това трябваше да го направи капиталистическа колониална България никога нямаше да имаме НИЩО ЗАЩОТО ХУБАВА ЛОША НРБ ИНВЕСТИРАШЕ В БЪДЕЩЕТО А ТОГАВА ТОВА БЕШЕ БЪДЕЩЕТО

А срутената Федерална република Германия копаха само чушки и домати нали малоумни другарю?

Затова сички тия храненици на НТР-то ги пращаха на Хумболдтови стипендии, и днес са гръбнака на науката ни.

С РЕЖИМА НА ТОКА И ЗАПЛАТА ПО 60$ БЯХМЕ НАДМИНАЛИ САЩ И ЯПОНИЯ. ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ СЪС САЛАМА КУЧЕШКА И КРЕМВИРШИТЕ ОТ ЛОЙ РАДОСТ ПЪК БЯХМЕ НАДМИНАЛИ ФРЕНСКОТО ГУРМЕ.

Абе на теб лисчето не ти ли го смениха от Козяк

ТОВА НЕ Е ЛИСТЧЕ, ТОВА МОЖЕ ДА ТИ ГО КАЖЕ ВСЕКИ КОЙТО Е ЖИВЯЛ ПРИ СОЦА.

Има предаване и за това. мисля, че го има в Интернет. Всяка събота по телевизия Европа. води го Антон Тодоров и показва само документи и факти. Има предаване и за всичко и ще има и още, за да спрат разни наглеци, да говорят безсрамни глупости. до сега не съм видял никой, никъде, да опровергае фактите и документите, които се изнасят в предаването.

тончо фюрера е за затвора. Не е там, защото има кетап за девиатно отклонение. Няма защо точно този плъх да ни рекламирате.

Какво да кажа....... 8 милионна НРБ се конкурираше с държави като Япония и САЩ. Държави с над 100 милиона населние. За САЩ-тя не е държава а хотел там американци нищо не са изобретявали а всичко е от откраднати човешки ресурси от света ,но Япония края на 60те до началото на 90-те беше технологичният тигър на планетата . Японците почнаха по същият начин чрез копиране едно към едно и постепено усавършенстваха проиводството. И това го правяше нашата държва .Ние технологично в тази сфера бяхме по-напред от 90% от държавите в Европа да не кажа 99%. Но нямахме банани и затова затрихме всички за да може с маймуните да си ядем банани.

'Държавата хотел' преуспя, а 'Държавата казарма' къде е ???

Я се опомни, нокога не можахме да направим 16 слойна платка, която беше стъпка към т.н. високи технологии. Заводът за магнитни глави в Разлог правеше 1 свестна глава от 10, заводът за Пазарджик за магнитни носители правеше толкова много брак, че накрая тяхната продукция се оказа годна за за ТВ антени.

Глупости на търкалета! Интегрални схеми се произвеждат на Запад още от 1962г. По времето когато произвеждаме Елки, напредналите страни вече произвеждат програмируеми калкулатори с дислеи с течни кристали. "Българският" микропроцесор СМ600 е изкопирания МС6800 на Моторола. Изкопирана е и цялата останала част на серията. Както по-късно и компютрите Правец. С това ли се наредихме редом до САЩ и Япония?

Ами това е БАН - няколко истински учени и огромна тълпа плагиати и крадци на чужд труд, които лапат народна пара, като го представят за свой. А някои дори не се напъват и това да правят, а само си живуркат и пускат годишно по 1-2 "творчески" откраднати статии.

така ли ти казаха? Еми не е вярно! Не ги слушай, лъжат те.

фирма дъглас са мошеници - лъжат ви

Толкова е лесно - ами да изкопираме някой нов Мерцедес? Да не говорим за Ферари или Бугати (аналога на процесорите на моторола на времето). "Обиконовен" Мерцедес. Ама не можем.

НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ НЕ БЕШЕ ТОВА. КУПИХА МАШИНИ ПАК ОТ ЗАПАД И ПРАВЕХА КОПИЯ. ЕЛЕМЕНТАРНА РАБОТА.

ПРАВЕЦ 8 - ТОЧНО КОПИЕ НА APPLE II ПРАВЕЦ 16 ТОЧНО КОПИЕ НА IBM PC В МСИЪЛ, ЧЕ ПРЕКОПИРАХМЕ НАИСТИНА БЯХМЕ ДО РАЗВИТИЕ ДЪРЖАВИ. ДА РЕЧЕМ В КИТАЙ КАТО ШИЯТ МЕНТЕ АРМАНИ И ВЕРСАЧЕ, ПО ТАЗИ ЛОГИКА СА ПОЧТИ КАТО ИТАЛИЯ В ДИЗАЙНА.

Абе аз за елката няма да споря, кой пръв кой последен, само да попитам откога имаме самостоятелна държава и как нещо в юбилея на БАН ми куца: освобождението от турско - 1878, а БАН на 150 години??? Как стават тия работи и дали султана не е основал БАН, мм?

"Тази година Българската академия на науките отбелязва 150 години от основаването си. Достатъчен повод да ви запознаем с някои от най-големите наши успехи в света на технологиите и електрониката." Това го твърди и пише Стоян Гогов - авторът на статията, не професорът.

САМО СТОЯТЕЛНА Държава, при това с името България - официално от 681 година. Неофициално - неясно колко преди това. Иначе сме имали книжовни дружества извън страната. Едно такова в Браила е основано 1869 година и се води като основа на БАН.

Не съм чел коментарите ви, нямам време за това, извинете ме. Имам малко информация от първа ръка, която ще споделя. По време на разработката на МОС интегралните схеми бяхме рамо до рамо с големите, разработките не се споделяха много много, крадеше се, но бяхме на ниво и за някои неща бяхме изпреварили японците, може би около година. Когато обаче трябваше да се внедрят разработките и да залеем пазара с джобните елки, организирайки масово производство, гениите от БАН забавиха нещата с повече от две години и ШАРП заля световният пазар. Едно е да разработиш чипа, друга професия е внедряването му в изделие с високо качество! Тук това не го разбираха.

Абе не мога да рацзбера как има такива тъпаци да вярват на лъжите на номенклатурен кадър. Почти няма една верна дума. Раздувки, като руските. Те пък руснаците направили през 1964 г руския електронен калкулатор Вега, който можел, забележете, да вади корен квадратен и не само, ами и корен от N-степен. За интегрални Мос схеми има американски патент №3 356 858 от 1963 г., пък те го били замразили. А през 1965 г RCA вече прави интегрални схеми, а от 1968 г и SRAM памети. През 1970 г. когато излиза Елка-42, вече съществува серията СМОS 4000 от1968 г. Верно не е НАСА, но са все американски фирми. Между другото през тази 1970 г шарп пуска Sharp QT-8B - с акумулаторни лбатерии, доста по-компактен от Елка-та, а през 1972 г. излиза джобния калкулатор. Още тогава губим всякакви шансове за успех. Безпорно бързо сме реагирали и добре сме краднали. Но това е нормално - производител на оборудване и техника, не е имало на кой да продава в големи количества и с кеф е продавал като "скрап" всякакво оборудване и джаджи на фантастични цени (което си е било вид подкуп) равняващи се на десетки хиляди бройки нормални продажби.

Честно казано на Козяче ли да вярвам или на доктор от БАН. Да България и българи се съревноваваха със САЩ и Япония .Малка 8 милиона НРБ се съревноваваше с тях . Нещата които призвеждахме го правеха 3-4 страни в света . Защото да се правят тези неща се изискват огромни неща и в знания и в индустрия итн. Така беше и в спорта и култура итн. Спорта 1988г 6 държава по медали.... Пак 8 милиона България НРБ Сега окупирана от САЩ БЪлгария се съревновава с банановите разрушени от САЩ държави.

Ма на който искай вярвай бе! Аз не вярвам на празни приказки, а на факти - и съм ги ги дал. Инак ние и сега се съревноваваме с Япония и САЩ в някой изделия. И кво? Ааааа ... верно, такива като тебе не знаят, но знаят да плямпат глупости. Винаги има някои неща, които се правят от само няколко страни в световен мащаб. И в момента имаме десетина производители на печатни платки и няма да се учудя ако сме от две-три държавите в ЕС правещи това. Или пък Електросфера, която е световен лидер в оборудването за професионален аудио запис. или Уолтопия - лидер в стените за катерене. Или StorPool Storage водеща фирма в света в областта на софтуера. и т.н и т.н.

Страшни гении в електрониката сме били по/време на соца ама тюх...човечеството било прекалено изостанало да ни оцени. Аз само помня като малък тоновете техническа документация в библиотеката ни за нек'ви там 'клонирани' IBM 360/370 в руски превод.. Туй беше електронно-изчислителната техника на развития социализъм.

Ако знаеше как стават доктори в БАН щеше да се разплачеш. Наскоро един такъв от ИКИ (Институт за Космически Изследвания) стана доктор със статия отпреди повече от 20 години, с повече от 40 съавтори. А ти си вярвай в БАН и продължавай да ги храниш...

едно е да направиш ГИС и то MOS технология друго е да направиш логически елементи CMOS. Нещо си се объркал, изобщо си нямаш понятие за какво става въпрос. Само да те светна направата на търговски калкулатор и то да издържа при употреба не е лесно нещо. Ние правихме това търговски калкулатори и счетоводни с мастилени принтери. Имаше и разработки мастиленоструйни принтери имаше и разработка лазерен принтер за надписи върху полимери, корк и метали. Далеч си просто от това което имаше в заводите ни! Не дрънкай глупости! Вярно Шарп пуснаха джобен калкулатор със течни кристали, а до тогава тия дето бяха със светодиодни индикации си бяха подобни на елките! ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА КОКОМ И ЗА ЕМБАРГОТО ДА НЕ ПРОДАВАМЕ НА ЗАПАД??? СЕГА СМЕ ГОЛО ВОДА!

Дори не съм споменал за калкулатора на Texas Instruments от 1967 г., наречен Cal-Tech, който е с размерите на дланта - първия джобен калкулатор работещ с батерия при това. Тогава Texas Instruments търсят кой ще се навие да го произвежда и едвам са намерили - Canon. Но можеше и някой наш или руски агент да плати един куфар пари на някой от инженерите и ето ти соц джобен калкулатор първи в света... А това че има прости и неуки , които лесно може да се излъжат с лозунги е съвсем отделен въпрос. Много добре знам какво е имало, какво се е правило и как. Само да ти покажа фирмите правили калкулатори по онова време: APF - USA Marketing компания, която въведе в началото на 70-те години голям набор от, главно ръчни електронни калкулатори. apf Mk V Aristo - Германия Основен производител на слайд правила, които преминаха в ръчни калкулатори в началото на 70-те години на миналия век, но пропаднаха в срива на цената на калкулатора от по-късните 70-те години. Aristo M64 Bell Punch Company / Анита - Великобритания. Моделите Bell PunchAnitaот 1961 г. бяха първите електронни настолни калкулатори. Анита Мк 8 Bowmar - САЩ Пионер на ръчните електронни калкулатори, беше един от най-големите производители в света в началото на 70-те години. Bowmar 901B Brunsviga - Германия Основен производител на въртящи се колела и механични калкулатори със стъпкови предавки. Брунсвига 10 Burroughs - САЩ Основен доставчик на счетоводна техника и механични калкулатори, Burroughs произвежда редица електронни настолни калкулатори в края на 60-те - началото на 70-те години. Burroughs C5205 Busicom / Nippon изчислителна машина Corp - Япония. Много иновативна компания, която произведе първия калкулатор с един чип, първият истински джобен калкулатор и беше разтворена при разработването на микропроцесора. Busicom LE-120A Canon - Япония произвежда гама от електронни настолни калкулатори от средата на 60-те години и ръчни калкулатори от началото на 70-те години, включително някои от първите ръчни модели. Canon Poecketronic Casio - Япония Произведена гама от електронни настолни калкулатори от средата на 60-те години на миналия век и много конкурентни ръчни калкулатори в началото на 70-те години. Все още е основен производител на калкулатори. Casio Mini Commodore / cbm - Канада / САЩ Доставчик на офис оборудване с малка гама от механични добавки, той беше основен производител на ръчни калкулатори през 70-те години. CBM 776M Comptometer / Felt & Tarrant - САЩ Felt & Tarrant произведеComptometer, най-успешният механичен калкулатор, задвижван от ключове. Comptometer Compucorp - САЩ Изработи редица научни и финансови калкулатори с висока спецификация в края на 60-те / началото на 70-те години. Compucorp Електроника - Министерството на електрониката наСССР, отговаряше за въвеждането и разработването на електронни калкулатори в Русия и останалите членове на СССР. Дори явно са ни водили към СССР по онова време Elektronika C3-15 Facit - Швеция. Бил е един от основните производители на механични калкулатори и предлага на пазара ранни настолни и ръчни електронни калкулатори, произведени от други компании. Facit ESA01 Felt & Tarrant - САЩ ВижтеКомптометър. Friden -САЩ Основен производител на механични калкулатори с висока спецификация, той произвежда един от първите изцяло транзисторизирани електронни настолни калкулатори през 1964 г. и последва редица модели. Фриден 132 General Instrument - САЩ Пионерски производител на интегрирани калкулатори, произвеждащ набор от калкулатори в средата на 70-те години, преди да продаде дизайните на СССР. Общ инструмент EZ3000 Hewlett Packard - САЩ Изработва научни настолни електронни калкулатори от края на 60-те години. Представихме първия ръчен научен калкулатор, първия преносим финансов калкулатор и първия ръчен програмируем калкулатор. Все още е основен производител на научни и финансови калкулатори. HP-35 Хитачи - Япония. Произведена гама от електронни настолни калкулатори в края на 60-те / началото на 70-те, често продавани под други имена. Певецът Фриден EC1117 IME - Италия. Компанията произвежда един от първите изцяло транзисторизирани електронни настолни калкулатори през 1964 г. и последва гама от модели. IME 84 Litronix - САЩ Производител на LED дисплеи, Litronix премина в калкулатори и стана основен доставчик. Litronix 2230 Lloyd's - САЩ Известна със своето стерео оборудване, тя пусна на пазара широка гама от електронни калкулатори в началото на 70-те години, включително някои от първите с LCD дисплеи. Lloyds Accumatic 100 Marchant - САЩ Основен производител на механични калкулатори с висока спецификация, той произвежда няколко електронни настолни калкулатори в началото на 70-те години. Marchant 8CM Монро - САЩ Основен производител на механични калкулатори с висока спецификация, той произвежда няколко електронни настолни калкулатори в края на 60-те години. Monroe Epic 3000 National Semiconductor - САЩ Основен производител на полупроводници, който произвежда редица изключително успешни ръчни калкулатори в средата на 70-те години. NatSemi 835 Nippon изчислителна машина / NCM - Япония. ВижтеBusicom. Novus - САЩ ВижНационален полупроводник. Однер - Русия и Швеция. Пионер и основен производител на механичния калкулатор на въртящо колело до 70-те години. Odhner Olivetti - Италия. Специализирана в 10-ключови механични добавки от средата на 40-те години, произведе един от първите програмируеми електронни настолни калкулатори и гама от много стилни електронни калкулатори. Ollivetti Divisumma 18 Бързи данни - Канада. В началото на 70-те години на миналия век са произведени гама калкулатори с висока конкурентна цена. Rapidman 800 Rockwell - САЩ Pioneer производител на калкулатори на чипове, представи в средата на 70-те години гама от изключително успешни ръчни калкулатори. Rockwell 8R Саньо - Япония. Произведе широка гама от ръчни калкулатори в началото на 70-те години. Sanyo ICC0081 Sharp - Япония. Високо иновативна компания, произвела един от първите електронни настолни калкулатори през 1964 г., един от първите ръчни калкулатори и някои от първите калкулатори с LCD дисплеи. Все още е основен производител на калкулатори. Sharp EL8 Синклер - Великобритания. Произведена гама от високо иновативни ръчни калкулатори през 70-те години. Sinclair Executive Сингер-Фриден - САЩ ВижтеФриден. Sumlock Anita - Великобритания. ВижтеBell Punch Company / Anita. Summit - USA Произведена гама от малки, много отличителни ръчни калкулатори в началото на 70-те години. Summit Ko9V Teal - Япония и САЩПроизвеждат серия от електронни калкулатори през 70-те години, включително един от първите калкулатори на слънчева енергия. Teal Photon Texas Instruments - САЩпроизводител на полупроводници, който е пионер на ръчния калкулатор в края на 60-те години на миналия век и произвежда свои собствени модели от началото на 70-те години. Все още е основен производител на калкулатори. Тошиба - Япония. Произведени електронни настолни калкулатори от края на 60-те години и ръчни калкулатори от началото на 70-те до средата на 70-те години. Toshiba BC1623G Уником - САЩ ВижтеРокуел. Victor - САЩ Произвежда нискотарифни, висококачествени, механични машини за добавяне на списък. Имаше лош опит с електронните калкулатори в средата на 60-те, но редица от тях в крайна сметка бяха произведени. Калкулаторите все още се продават под името Victor. Виктор 85 Уанг - САЩ произвежда серия от мощни настолни електронни калкулатори от средата на 60-те години, използващи логаритми, генерирани по електронен път.

ЕЙ ТВА Е!- КОКОМ е спасил западната електроника от наште шедьоври !! :))))

Душа нещо си се заблудил, никога не е имало забрана да не продаваме ИТ на запад ( нали с това видни ИТ специалисти като С. Марков и подобни баламосвахме партията славна), просто нямаше какво с изключение на матричния процесор, който се връзваше към IBM и беше продаден такъв във Финландия.

Дада-нчо, правилно настоящият премиер предложи такива като теб да ходят да стават овчари. Ти не си безполезен, ти си вреден за нас. Казали са ти, че щом нещо е българско, то или не струва, или е крадено. И ти с гладкото си мозъче вярваш. Дори си се ровил да търсиш доказателства СРЕЩУ българските постижения. Ако беше така старателен да потърсиш и нещо хубаво ЗА нас, цена нямаше да имаш. А сега - тичай да вземеш гегата, да не останеш и без нея.

Не си разбрал, бе кретен. Вие сте които оплювате всичко българско и възхвалявате Соца. И многократно съм давал примерите на плюнките като теб.

Дада я кажи кой е изобретил въздушната възглавница и тогава може да разбереш кой оплюва Българското и възхвалява всичко от УСА

Ето тука съм казал: 2019-01-29 20:37:52 Дада (нерегистриран) Видях че много хора не са чували досега за Табаков, затова отбелязвам, че не е САМО Виден Табаков. По мисиите на Аполо участват няколко българи избягали от руските окупатори: проф. Петър Петров ръководил екипа за разработване на телеметрията за американските астронавти. Помага за създаването на първия метеорологичен спътник "Нимбус", като осигурява системата за информация, както и на първия телекомуникационен спътник "Телестар". Иван Миxов - ядрения физик доктор на науките, известен като Вен Майкълc-Кpиcтофъp създава лазерната методика за мерене на разстояние, която се използва от луния модул "Игъл" за прилуняването. Иван Михов участва индиректно. Просто ползват неговите разработки. В тези времена руснаците не са имали такава система за кацане и затова често се разбивали и кацанията били малко на тото Асен Йорданов пък обучава американските астронавти. Асен Йорданов създава първата въздушна възглавница и първия телефонен секретар, както и няколко самолета, сред които е и първият транспортен самолет. Иван/Джон/ Ночев е работил по двигателите на "Игъл" Ето и линка: it.dir.bg/comments/niyl-armstrong-molil-balgarin-da-go-varne-zhiv-ot-lunata И там точно вие русофилистичните боклуци плюете срещу българите, а сега сте седнали да ми защитавате един лъжец.

Абе Дада ПРОСТ как може да напишеш в един текст Избягал, Комунистическа власт и Асен Йорданов. Не те ли е СРАМ да лъжеш като политик преди избори. ЦИТАТ: През 1921 г. Американският аероклуб обявява конкурс за обиколка на Земята със самолет. За победителите е обявена награда от един милион долара. Кандидати са и българските летци Асен Йорданов и Гаврил Стоянов. С парична помощ от българското правителство двамата българи пристигат в САЩ, но конкурсът не се провежда, ...защото от други страни не се престрашават да участват. С разрешение на правителството Асен Йорданов остава в САЩ. За пореден път те ХВАЩАМ В ЛЪЖА. И понеже ще се направиш на НЕРАЗБРАЛ Асен Йорданов ТАКА БЯГА та чак правителството му дава пари.

Оооо Дада на теб като не ти изнася нещо всички стават лъжци само ти говориш истината и постваш факти(като нововъведението на въртящата се камера за телефони нищо че я има от 13 години) Та и Тук така. НО за РАЗЛИКА от ТЕБ този човек говори с името си А ТИ СИ ЕДНИ АНОНИМЕН ТРОЛ. който постоянно поства лъжливи факти. Странно, на кой да вярваме???? П.П. Това ми е 4 коментар в който съм показал с факти че ЛЪЖЕШ или НЕ знаеш който бива изтрит. Нещо ме съмняваш ....

Този човек лъже най-нагло и с факти - световноизвестни го доказвам. Пък ти си вервай на който искаш.

.. че след като от БАН се бяха похвалили, че са разработили таблет, верно в кутия за обувки беше, но пък щеше да залее пазара, сега бият отбой за таблета и изкарват някакви доисторически фосили от корсарските времена на бг електрониката, ДСО Изот, и прочие?

Само да спомена нещо което е извън тази тема обача . марките Правец ,ЕЛКА са чисто български . Нещо още по-интересно което показва навлизането на НРБ в определни индустрии . Червената чушка в Русия името знете ли какво и е а "болгарский перец"

кой ще патентова на запад марка Правец и ЕЛКА?

Същите който патентоваха електронния часовник. Или 6я сърдечен тон. Или автоматичната скоростна кутия. Или телефонния секретар а и ксерокса да продължавам ли????

Опаааааа забравих КАСЕТОФОНА. Странно нали оказа се че и той е изобретен от Българин.

Рускоговорящите все още наричат ъглошлайфа "Болгарка";)

Курица не птица, а Болхария не заграница!

как чуковете са ни обирали

" 2019-10-22 11:15:15 Да а а (нерегистриран) още нещо по темата... "Когато икономиката на България беше на 25 място в света"" Когато икономиката ни беше 25 в света, границата ни се вардеше с телени мрежи и автомати от западно европейски имигранти да не дойдат при на на хубавия ни живот :) Граничарите по границата не бяха заради нас да ни пазят да стоим в кошарата.Ние пък изобщо не искахме да излизаме от НРБ.

Абе Козяшки лъжец .Дестеки хиляди хора пътуваха в чужбина всяка година . Моряци,транспортни работници ,ексурзии итн... Който искаше да бяга в чужбина успяваше да избяга . Е колко избягаха а ? Единици ... Ако е било толкова лошо щеше ли да ХОРАТА ТОГАВА ЖИВЕЕХА ДОСТОЕН НОРМАЛЕН ЖИВОТ С ВСИЧКИТЕ ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА СИСТЕМАТА . НО ЕДНО Е ЯСНО ЗА ВСИЧКИ ЖИВЕЕХА В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ СЕГА

Аха. пътуваха, ама семействата им бяха заложници тук.

Абе тъпак защо границата се охраняваше така че да не би някой да излезе от НРБ, а не толкова да влезе? За изпозастреляни при опит да избягат от рая чувал ли си и знаеш ли колко са? За функцията на помполита (помощник капитан по политическата част) на корабите какво ще ми кажеш? ТЪПАК!!!

800 000 българи са робитили в 38 страни по света, от тях 200 000 в СССР а останалите за валута второ направление-)

Значи копирали сме компютри американски и сме правили наши! Съгласявам се с Вас уважаеми тролове и Ви питам, СЕГА в много добре изглеждащата и напреднала Република защо НЕМОЖЕМ да копираме и произведем един автомобил, което не е компютър все пак? Хайде, копирайте и произвеждайте пък бай Иван бояджията ще ви ги продава!

Ей така, да си знаеш, че в момента износът на България в сектор "автомобили и части" е три пъти по-голям от на великата могъща и необятна Русия

че в Русия се праявт цели коли , не смао части и че става въпрос за Бг а не за Русия!

Ето лъжеца . Абе умнико В българия се не технологични части от ЧУЖДИ ФИРМИ . ТЕ СА ТУК ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ МОГАТ ДА ПЛАЩАТ ЕДНА КУПИЧКА ОРИЗ НА ХОРАТА . ТЕЗИ АВОМОТИБЛИ ЧАСТИ НЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ БЪЛГАРСКИ ФИРМИ МАШИНИ ИТН. БЪЛГАРИЯ ПРОСТО ОСИГУРЯВА РОБИТЕ

а случайно да знаеш че са под ембарго и не могат да изнасят ?

Абе откъде ви намират такива бе. Като гледам утре бойко ще реже лентичката за Фолцваген. А в Русия май срязаха лентичката за Мерцедес. П.П. В загадката се пита колко части има в един завършен автомобил.

Пояснение: Копирали сме компютри и сме правили компютри, а не части за компютри. Питам: За кои от частите на автомобили ще се качиш и повозиш?

Автомобилното производство изисква начални инвестиции, които са от порядъка на 100-ци млн. долари (виж сагата на ФауВе да се ориентираш). Докато за компютърно производство .. е, може и в гаража (на бай Рашко на Любляна). Ние автомобилно производство имахме вече два пъти при демокрацията - първо Роувърите, после в Ловеч китайско. Историята на автомобилостроенето ни при НРБ (Булгар-Рено) и при РБ е малко като отказването на цигарите - лесно е и можеш да го правиш по много пъти.

Те така можем да си говорим на по бира и в добър тон, но да ти кажа, че може и докато си пием да спретнем един настолен комп, по-добър от тези в магазините ама да започнем самостоятелно производство на компютри НЕ! Мнооого повече ресурс се изисква за такова промишлено производство. Та в добрия тон ако всички учени глави провят и малко повече патриотизъм и си идат вкъщи и САЩ няма да могат да правят доста неща. Но това са други теми.

до Джибути и Того.

За справка - в Ботевград днес е пълно с електронни монтажни заводи (само ИМИ и Сенсата дават 4800 работни места - повече,октолкото "Микроелектроника" при соца). Кадрите са или същите,или децата и внуците им. Така че традицията е жива. Да не забравяме и това,че поради хитрата бартерна политика на времето във външния дълг към1989 г. няма и стотинка от елетрониката.

от къде идват като няма вече техниуми?!?

Ха Ха Ха Ха Абе умнико в Ботевград сега се произвеждат боклуци заради евтина работна ръка . Коя фирма е Българска ....... НЕЩАТА ПРОИЗВЕЖДАНИ ОТ НРБ БЯХА БЪЛГРСКИ.

Производството на сенсата и другите фирми там е НИСКОТЕХНОЛОГИЧНО и по никакъв начин не може да се сравснява с тези световни постижения които сме имали. Отделен е въпроса, че сега всичко е на чужди компании.

Веселине, ти виждал ли си как работи една СМД линия?

що не ме светнеш за някое известно българско производство в момента. А преди марките ЕЛКА и ПРАВЕЦ ги знаеше всеки у нас и на доста места по света

Аз лично колекционирам Елка и имам почти всички модели от миналото, в това число 41 и 43, всичките съм ги купил от Германия, Франция и т.н. В България няма да ги откриете. Със сигурност износ е имало. На чиповете пише Korea. A за времето си е било постижение дори и да сглобиш цялото производство. Проблемът е, че това е индустрия която се разви толкова главоломно, че изцяло се осъществява в Азия. Всичко е толкова високо интегрирано, че само с това да се занимавахме всички 2 млн. българи, с първостепенен национален приоритет, пак нямаше да смогнем. Такива са времената.

Виждам че Киряк Стефчовците от Козяк са застъпили да плюят Българското . ДА НРБ СЕ КОНКУРИРАШЕ С ЯПОНИЯ И САЩ СЕГА СЕ КНОКУРИРА С АФРИКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ 1. Било крадено и копирано- Отностно това . Кой продукт в Америка е създаден от американец . В америка всичко е създадено от крадени човешки ресурси от други държави (САЩ не държава а хотел) 2. Как са тръгнали Япония и Китай точно с копиране на продукти (Всички крадът и копират) 3. За да изкопираш едно нещо особено процесор интегралн схема итн ти трябва огромна научно техническа основа,материално обезпечаване ,производство. В България се произвеждаха силицеви пластини итн... Голяма част от тези производства бяха униклни и даже в Европа ги нямаше 4. МОЖЕ БИ НАЙ-ВАЖНОТО ТЕЗИ НЕЩА СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА ОТ БЪЛГАРИ ПОЧТИ НА 100% ДА ВСИЧКИ ТЕЗИ ХОРА БЯХА РОДЕНИ ОБУЧЕНИ И РЕАЛИЗИРАНИ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ ТЯХ

Те затова фалира соц. блока. И 90-те години всичките барабар с Русия увиснаха на врата на МВФ, да просят доларчета и марки от САЩ и Германия, колкото да не изпукат от глад и за да могат няколко години по-късно да ги наричат "кравари" и "еврогейове" за Благодарност!

Фалира друг път. Беше унищожен отвътре .Унищожен от хора като Горбачов. България имаше активи за стотици милиарди . После те бяха или унищожени или продадни на безценица.

България НЕ фалира. ФалираХА ни. Не помниш ли Желязната завеса и ембаргото? Не помниш ли Горбачов и Елцин? Не помниш ли как ни изолираха и по времето на Жан Виденов и ни назначиха Иван Костов?

такива като пишещият поклон, се покриха на Запад, Скиора в ЦЕРН, че никой да не ги пита за нищо.

Е ако всички тех гиганти са крали аджеба, то кой тогава е изобретявал бре ??? Имаш ли представа колко патента има в САЩ по това време и колко в България ??? Съотношението е 1000000 : 1 А ся познай кой е крал и кой - изобретявал....

Продавали били елки в Швейцария, ама не казва, че са ги продавали по 5 за грош, а не защото са много хубави, защото само от рубли и левчета не се живее, ами трябва и доларессс. Ей така и електрокари продаваха на цената на скрап, само да е за конвертируема валута.

Чист лъжец. Оригиналните "български процесори" и компютри се купуваха от магазините на запад от агенти екскурзианти на ДС. После едните го представяха като "промишлен шпионаж", а другите копираха 1към 1 и го представяха за собствена научна разработка. Всеки който малко отбира от архитектура на процесори може да го потвърди. И до ден днешен практиката в БАН е подобна.

ти отбираш ли от водни помпи за пасат 98-ма ?

А защо се купуваха така а . Защото запдните престъпници с измилсените обвинения за убийството на папата от Българин наложиха ембарго над НАС. ЗАТОВА ПОКЛОН ПРЕД ДС КОЯТО ОСИГУРЯВАШЕ ТОВА КОЕТО ТРЯБВАШ НА НРБ ТОГАВА. ДА го ду-ат западните окупатори

Кога сме имали ембарго за покупка на компютри бе прошляк? Първата работа на всеки емигрант на запад беше да изпрати компютър, видео и касетофон за децата си в България, а ченгефайците или го конфискуваха на границата, или го разкостваха за да се правят на Щирлиц пред началството.

Има една хубава българска приказка, която е много мъдра: Занаят не се учи, а занаят се краде !!!! Няма нищо лошо да копираш идни идеи и да си изградиш производствена среда, при положение, че изобилстваш от ресурси.

По времето на "гадния комунизъм", а?

за тъпанарите по долу.. Майора ви е дал насока, но вие акъл нямате , не сте имали и преди 89 . Затова и тогава и сега сте без пари!

Ха-ха въшкар!

въшкар си ти ! В НРБ всички нормални мъже служеха в армията! ао утки като теб и сегашния воененминистър се скътаваха!

Абе и "ненормалните" и те служеха. Празно нямаше! Само дюстабанлиите успяваха да се откопчат НГВС. БНА възпитаваше мъжество в 19годишните хленчовци. От порталите на военните поделения излиза закалени, истински мъже.

Когато кадърните са слуги на народа, а по границата пазят с калашников да не избягат, дори в селото на правешкия кравар може да се прави електроника. Нищо, че другарите масово крадяха, имаше шанс някой кадърен да измисли нещо, имаше шанс като японците да минем от кражби на полукражби. Обаче едно ме притеснява - защо разработчика на мос интегралните схеми не е отишъл на изложението в Япония - не са го пуснали другарите, да не разбере, че работата му не струва двеста лева, а милиони?

Обществото е над личността ! И така трябва да бъде ! Затова.

Няма общество. Още щяхме да скачаме по дърветата. Защо сме най- бедните ли? Защото Нашият Бил Гейтс трябва да кара такси, да бачка за някой или да проси докато прави новото нещо струващо милиарди. Като го докара до 90процента, се включва мафията с помощта на държавния ресурс прехвърля на Майкрософт, Гугъл или Фейсбук каквото е успяла да окраде. Идват вместо няколко милиарда няколко милиона и някое парвеню си слага ферари в офиса.

Виж кои са родителите на Бил Гейтс, на У. Бъфет и как са им помогнали. Не е само до личности, а и до начина и способите, които ги защитават/изграждат.

Електрониката и цялата ни индустрия бяха конкурентни само в рамките на СИВ. Заедно с СССР се разпадна и СИВ и тогава видяхме истината: Никой не иска да купува неконкурентните ни боклуци. Даже българите се отказаха от "Респром", "Перла", "Правец", "Елка". Имахме измислена икономика с гарантиран планов пазар. Изостанахме и се провалихме. Сега поне сме в условията на жестоката световна конкуренция. И се справяме сравнително добре.

Лъжец . Тези Елки зенш ли в колко запдни държави се продаваха . В стаията пише 50 000 смо в Швейцария

50,000 само в малка Швейцария, Германия трябва да е купила поне 10 пъти повече. А Франция, островитяните, скандинавските страни. Ако продължа списъка ще станат няколко милиона износ. Къде ли са ги произвеждали? В кой мегазавод? ИЗОТ изглежда е била супер мощна организация.

Как се справяме сравнително добре. Краде се и се изнася. Никога Ганьо не може да стане конкуренция. Ганьо е по кражбите, измамите, врътките. Да има умни хора, които точно по комунистически се смазват, за да се захрани гладната безмозъчна тълпа. Някои бягат, други са на дъното в стъклариите, а трети - онези които правят интегралните схеми са въобще неприложими. Те само са крадени. По едно тяхно изречение е достатъчно за поредната куха стъклария на мафията.

... БАН = КРАДЛИВА И НЕКАДЪРНА СГАН !!! ... БАН = КРАДЛИВА И НЕКАДЪРНА СГАН !!! ... БАН = КРАДЛИВА И НЕКАДЪРНА СГАН !!! ... БАН = КРАДЛИВА И НЕКАДЪРНА СГАН !!! ... БАН = КРАДЛИВА И НЕКАДЪРНА СГАН !!!

КОМПЛЕКСАР !!!

още нещо по темата... "Когато икономиката на България беше на 25 място в света"

С 50-60 долара заплати и то по официален,измислен и нереален курс, сме били на 25-то място в света ? Смени си дилъра.

Икономиката не се измерва в заплати ("даже" в $). Класацията, за която става дума, не е измислена в BG и има своите световно приети показатели.

Това което стана 89-та е ТРЕТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!!!

Ех, Стефане, Стефане, толкова години беше директор на ИМЕ и сега да твърдиш, че в България са били разработвани ИС. Проектантите на ИС /така се наричаха тогава, сега им викат дизайнери на ИС/ се взираха в едни снимки на чипа /оригиналния американски чип/ и сваляха транзистор по транзистор, от това да направят електрическа схема, след това от нея логическа, да разберат как работи и кое за какво е. И всичко това използвайки американски компютри и американски CAD системи. А на изхода какво - българска VLSI интегрална схема, произведена в Ботевградско и естествено с българско оборудване.

то това беше и генералната грешка. В случая е по-лесно нещо да се направи от нулата отколкото да се копира. Особено процесор и особено в ония години

Така си беше, с малката разлика, че оборудването в Ботевград (а и в Правец) беше внесено по "второ направление" въпреки ембаргото (ако помните COCOM). Проблемът е, че правешките селяни ходеха да си копаят картофите и да нахранят домашните прасета в обедната почивка и пушеха цигари и тръскаха пепел в помещения, където се изискваше висок клас на чистота. В следствие на което платките излизаха с огромно количество брак. В полупроводниците в Ботевград беше същата работа.

печаха в пещите кексове, че температурата се контролираше до десети от градуса.

Щерев не пиши след като не знаеш.Правец-82 е точно Apple II Plus. Така,че си го потърси.

Правец-82 не беше точо копие на Apple II. Работил съм и на двата, та помня. Правецът имаше 232 знака буфер на клавиатурата, а Apple II нямаше буфер. Още не съм видял по-хубава клавиатура от тази на Apple II. Нашите специалисти определено се бяха ориентирали правилно, поне в началото, но основно побългаряваха каквото бяха успели да разберат от купувана от запад техника. Българската разработка на микропроцесор не беше съвместима с никаква стандартна периферия. Не знам колко помнят домашния компютър Правец 8Д. Флопито му беше по-голямо и по-скъпо от компютъра. Когато излизаха 16-битовите компютри нашите производители още продължаваха да разработват 8-битовите, предлагаше се Правец-16 и по същото време Правец-8Е беше малко по-бърз. Вярно е, че вторият процесор на Правец 8Е - Z80 - все още се използва и в съвременни устройства, но нашите изпуснаха влака. Правец-16 беше базиран на процесор 8080, а не на по-перспективния 8086, решението беше базирано на цената.

Едното е копие, а другото оригинал. Просто е. И двете имат абсолютна колекционерска стойност. Продадох Правец на американец за $1500. Дойде на крака в България да си го вземе, не искаше да му го изпращам по куриер със застраховка. И досега не знам как точно го занесе натам... Може би с дипломат. поща? Жалко е че си толкова невеж... За България е жалко, ти явно не го осъзнаваш. То да си невеж (прост) е като да си умрял. Ти не го осъзнаваш и не ти е тежко. Тежко е за околните и близките ти.

Всичко много хубаво, ама защо тия страхотни специалисти не създадоха поне една успешна компания след 1989г? Нещо като HP, Apple,Nokia и т.н. Щото с тая Елка от 69 се хвалеха и 89г. Аз помня 89г елките бяха в часовниците вече... Света беше ни изпреварил много преди 89-та....

Защото на Запданите господари конкуренция не им трябва. Затова всичко беше унищожено чрез българскта им неоколониялан администрация . Това е едно от условията от запда за да може новата олигархия да завладее държавата

Даа..Ильоменатитие ни пречат. Както и масоните и евреите. На тебе са ти криви ръцете, ама му пречели извънземните. Ако си кадърен в БГ сега ще си добре. Ако не - ще мрънкаш по форуми и ще драпаш за соца, когато всички взимаха 100лв. заплати.

щото едното няма никва връзка с другото и щото инженер и мениджър са различни неща !!! само милиони са ви в главата ! колко е печеливша една компания няма връзка с това колко е високотехнологична .

89-та мача вече беше свирен.

Това е един от примерите за това, че някога тук имаше държава с научни институти, разработки, производство. Повечето хора бяха грамотни и образовани. И тази статия не е относно някаква носталгия. Проблемът е ДНЕС какво представлява тази дръжава. А фактите са, че половината от работоспособното население работи навън, т.е. за просперитета на чужди държави. Децата родени в чужбина нямат българско самосъзнание. 55% от новородените в България имат различен от българския майчин език. Смятайте какво ще бъде положението след 10-15 години на тази територия. Какво бъдеще има държавата България?

М да това беше златното време на Българската ИТ идустрия . Тогава когато България се конкурираше с Япония и САЩ . Сега се конкурираме с бабановите колонии. Много интересено как тези учени и още стотици хиляди хора работили в тази сфера и създавали уникални за времето си продукти се НАЙ-ВАЖНОТО ТЕЗИ ПРОДУКТИ БЯХА СЪЗДАВАНИ ПОЧТИ ИЗЦЯЛО ОТ БЪЛГАРИ

НРБ беше светлинни години преди днешната разруха известна като Република България и всичко това, благодарение на осъществения американски неолиберален план "Ран-Ът"! В друга статия тук в Дир, относно демографската катастрофа, го споменах и коментарите ми бяха изтрити скоростно. Вероятно и този ще има същата съдба.

при бай Тошо като прост войник в казармата вземах 500 лв ,а майсторите при които работех вземаха по 800-1200 лв. Доларп по официалне курс беше 90 ст. Та дали не сме вземали повече от 60 $ заплата, А?

Ти си елементарен лъжец. Бих ти го казал и в очите. 100-150лв. бяха заплатите. 200лв беше вече доста добра заплата Мед сестра след университет (колеж) почваше с 95лв. заплата Долара беше по 90ст официален, измислен курс. Не можеше да си го купиш за тези пари, дори и за никакви. Въвреше на черно по 5 или 10лв, като тези които пътуваха с кораби на Запад, ги продаваха. Демек мед сестрата е взимала 9 долара заплата. Понимаеш ? Долен лъжец си!

аз съмгиполучавал и ХАРЧИЛ тези пари идиотче, за кво да те лъжа ?!? вие като видите,ч енпкой им аповеч еили е изкаралповеч егубите разсъдък!

""аз съмгиполучавал и ХАРЧИЛ тези пари идиотче, за кво да те лъжа ?!?" Ми не ме интересува за какво. Факт е че лъжеш. 500лв. си взимал ако си бил номенклатура в завод. Работниците взимаха по 100-150лв. Като войник си взимал няколко лева на месец. Буквално! Брутален лъжец си !

Може въпросният българин да е бил войнок от Трудови войски и да е работел на национален обект. На такъв обект арматураджии, цивилни, които ръководеха бригадите от обучаващи се войници вземаха по 600-800лв месечна заплата, а с премиалните на тримесечие минаваха 900лв средно. Добрите войници, които бързо навлизаха в професията си стигаха до 400лв месечно с премиалните. По това същото време, моето възнаграждение като офицер от БА беше 270лв и получавах допълнително по 50лв за 1 зона служащ и още 30лв за квартирни.

А истинския курс на долара беше 3 лв за долар и беше забранено да притежаваш долари. И лекарите,учили по десетина години ви подгъзуваха за 170 лв. Затова сега ще им плащате по европейски,като искате да ви лекуват по европейски. Нали навремето като прост бачкатори сте напечелили.

беше на Магурата курса, КОга Магурата е била официална държавнаполитика?!

аз сега печеля още повече щоtо не съм прост бачкатор, леко да не се спукаш от яд!

Нещастник едно време нямаше нужда да се лекуваме в чужбина .Българскта медицина като и всички по това време беше на много добро ниво. Само един факт Чирков присажда първото сърце На Балканският полуостров.. И понеже всички разправят че всички че ако ги нямало границите всички тогава са щели да избягат .Чирков специализира и работи първо в Чужбина и тогава се връща в България . Защо ли не е избягал

Странно. Аз пък си спомням как като начинаещ лекар работех за 160лв. 800-1200лв не знам някой да е взимал. Около 300лв беше най-голямата заплата в нашата фамилия и я взимаше чичо ми който беше инженер.

зависи къде е бил инженер . Имаше доста места, на които е можел да взема двойно и тройно повече без проблем.

""зависи къде е бил инженер . Имаше доста места, на които е можел да взема двойно и тройно повече без проблем." Заплатите в НРБ бяха ЕДНАКВИ спрямо локация ! И какво викаш? Като повторим една лъжа 100 пъти и става истина ли ?

зимаха по 400-500 лв. със средното си образование от Пазарджик.

Единствената истина е, че си бил прост. И войник.

който се чувства виновен че сме крали от моторола да се свърже с тях и да им направи дарение в размер на една заплата

Една пенсия, може би искаш да кажеш. Има да се чудят...

а балканските съседи и еуропейците по туй време по туй време къде беха, ехееей... помня Чаушеско искаше да връща цяла Румъния на волска тяга, и дори се похвали на един от последните ком. конгреси, че вече са успели да преминат на 50% животинска тяга.

Хахахахахахахахахахаха !!!!! Докога ще си подхранваме самочуствието с фалшиви новини ???? Истината е че сме били и есе още е така поне 10 години назад в технологиите

все пак нещо са създавали и произвеждали хората. Би трябвало да се поориентираш какво са правили другите страни ис Европа, освен 4-5 от най-напредналите (САЩ, Франция, Германия, Япония)?! Напр. Испания, Португалия или Гърция произвеждала ли ли са ЕлКалк. и къде са ги продавали?? Щото българските се продаваха в поне 10 страни на СИВ.

Микропроцесор СМ 600 беше копиран микропроцесор Моторола 6800. Всичко в електрониката се копираше.

ама правехме върхови технологии, а СЕГА?!? клечи за зъби даже не можем да правим! Загувихме всики умения ,м защото съсияаха иобразованието и науката и материалните бази!

Правил си чушки Копирал си както SUNY ERICSSOM копира от SONY ERICSSON Едно нищо си бил. Зеро.

ка ще правиш процесори и компютри , дори коирани ако нямаш знаниящ и баз аи материал бе капут прост?! верно си ЗЕРО!

факти япония като колония на сащ НИКОГА не е създала нещо свое а всичко е копирано и откраднато от всякъде /пример най бъзо пишешещо машинно устройство ...от България откраднато за сащ Никога американец нещо не е създал, а е купил, откраднал, взел или наел чужденци заставени да произвеждат ТОВА Е

АБЕ НИЩО НЕ СТАВА ОТ ТИЯ ЯПОНЦИ. ДРУГО СИ Е СССРЕ.

и от теб нищо не става