Как "Йосиф Сталин" победи германския "Тигър" (снимки)

Танкът е един от най-разпознаваемите символи на Червената армия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тигъра е опраделено най- добрия тежък танк на ВСВ. Но е в крайно недостатъчно количество. През време на цялата война срещу руснаците едновременно по целия фронт най- често воюват под 100 тигъра. Другите налични са на ремонт, на път за ремонт или връщащи се от ремонт. Американците пък изобщо не се главоболят да противопоставят танк срещу тигрите. Бият по тях с щурмова авиация, основно с Тъндърболти.

88 милиметровото оръдие на немската машина действа на 1000 метра, като пробива 100 милиметрова броня, нанасяйки ужасяващи поражение на противниковите машини. На руските екипажи е наредено да влизат в бой с „Тигъра“ при съотношение 1 към 5 за руснаците, а американските и английските танкисти отбягвали въобще срещата с него. Има случай при който немският капитан Вакер разбива руски танк Т-34/85 на разстояние от 3900 метра.

Като гледам, много малко от пишещите тук имат представа за танковата война. Да сравняваш "Тигър" с "ИС-2" е все едно да сравняваш бик с жребец - всеки е добър, но в своята сфера. "Тигърът" във всичките си разновидности е "оръдие на колела и зад броня" - т.е. средство за унищожаване на противниковите танкове. С което се е справял отлично. "ИС-2" е щурмови танк и е бил предназачен за бой в градски условия и срещу фортифицирани обекти. С което също се е справял отлично (справка - Кьонигсберг и Берлин). Прост пример - в боекомплекта на ИС-2 само 8 от 28-те снаряда са били бронебойни. Основният недостатък на "Тигъра" си остава ниската му производтелност в немските заводи и относително слабата технологичност (немците така и не успяват или не се сещат да го пуснат на конвейер). Така че танковите боеве на Източния фронт след 1942 са били главно между Т-34-85 и немските Т-3, Т-4, "Пантера: и "Тигър". Т.е. все едно между тежко въоръжени и бронирани рицари и леко борнираната, многобройна и подвижна конница на Чингиз Хан (резултатът от някокото такива сражения е победа на монголската армия, и то с нокаут). Отделно - следващият в серията. "ИС-3", става първообраз на съвременните танкове (което ниукойх не оспора). А "ИС-2" служат чак до 1995 г. Няма смисъл от излишни спорове, чест и хвала на храбрите воини-танкисти от всички воювали нации. За тях се казва,че отиват направо в рая,защото ада са го изживели на земята...

Абе тия, които пишат това чели ли са въобще нещо за техниката от втората световна война. Какъв е този руски гражданин дето води тази рубрика. Този нещастник да вземе и да прочете за немските танкове ТИГЪР и ПАНТЕРА и да не пише глупости.

Заглавието на статията е исторически некоректно т.е. лъжа . Какво повече има да се коментира ?

Един готин виц: американският СПИН бил неизличим, а руският непобедим. А германците си пият бирата и им гледат сеира.

От болшинството коментари ясно се вижда, че демократичният режим в България е пагубен за умственото развитие на поколението. Да поразгледаме темите: 1. Колко е важна американската помощ! Направете справка за смисъла на думата помощ! Щом си плащаш и то в злато, помощ ли е това? Има си лаф кога се оправя котката, е те тази помощ е точно това! А какво щеше да стане без "помощта" няма как да знаем затова пък знаем защо е дадена. Само дето не казват колко злато са гушнали. Е не е удобно все пак. 2. Мача свърши. Победителя е ясен. Броят се головете, а не гредите и кой повече е тичал. Та така - войната свърши и победителя е ясен! Историци, журналисти, режисьори могат всичко, но накрая трябва да кажат резултата. Загубата боли, но ... 3. Като плюете по победителя и хвалите асовете на победения не се ли замисляте поне малко! Елементарната логика в този случай ви казва следното - след като най-големите асове и могъща техника са загубили от прости селяци с трошляци, що за асове и техника е! Коментар изобщо не е нужен! Истината боли, но е по-добра от красивите ви лъжи!

Много поздрави на бай Иван бояджията https://www.youtube.com/watch?v=r25j1cwkd3o Междо другото - авторът на видеото е също бояджия и върл путинист

Бай ти Иван е гледал филма, ама и той е леееко демократично извъртян. Само, че в Русия тези неща не ги правят без цел! Запомни го от мен. И още нещо - 70-те години откриха един от корабите превозвал злато, потопен от немска подводница. Бая интересно беше, щото намереното трябва да се раздели по действащото международно право и т.н. Та излязоха по тоя случай едни цифри дето сега не ги споменават и се чудя защо ...

Направих коментара преди да проверя линка и се оказа, че пиша за друг филм за ленд лиза, който е значително по хубав, подробен и истински. Този филм /от дадения линк/ е просто глупав и е жива дезинформация.

Е каква помощ е била помощ е била от Каварника бе . То това си е било чисто ограбване докато руснаците са проливали кръвта си за западните европедали от Британия и лудите крави от Америка са печелили като капиталисти само дебилен Козяк може да не е чувал понеже много тъп и необразован за така наречения заем-наем където руснаците са си плащали за абсолютно всичко със злато!!!! И само дебилен козяк не го знае за това защото лудите говеда не са давали абсолютно нищо безплатно, въпреки че руснаците са се били с техните врагове нацистите!!!да не говорим че най-много победи немските асове са постигали точно в ардените и в нормандия дето се трепе лудите говеда като пилета без глава Михаел витман само за един бой унищожава приблизително 30 британски танка и БТР. Но тъпите козяци едва ли са чували за такива съветските асове като Зиновий Колобанов унищожава 22 немски танка. Или за Димитрий Лавриненко който в един бой унищожава 16 немски танка. Както и много други съветски танкисти които имат на своя сметка десетки победи! А кравите и британските телета на които нашите козяци целуват г* са имали само няколко аса и дотам. Просто факти които всеки може да провери в нета.

гледа ли филма ? На руски е и е правен от по-голям близач на задника на Путин от тебе

Чети истинска история, а не тази написана от съветската/руската пропаганда. В Русия и днес се говори, че тя сама е победила Хитлерофашизма. Там удобно премълчават разликата между Отечествена и Втора Световна Война и въобще не споменават, че не са воювали срещу Япония, Италия, в Африка и Западна Европа, а 70 % от немската авиация е била именно там. Младите руснаци не знаят, че благодарение на въздушните удари за американската и британската авиации, са били унищожавани заводи, рафинерии, складове и влакови композиции, които се обезкървявали немската армия на Източния фронт, оставяйки ги без оборудване, муниции, резервни части, гориво и т.н. Не знаят младите там, че плановете на Хитлер за създаване на атомна бомба, която би обърнала войната също са осуетени от западни партизани, които унищожават завода за тежка вода в Норвегия, а по-късно авиацията потопява кораб превозващ спасените количества към Германия. Не знаят, че плановете и разположението на немските войски при Курск са разкрити от френски разузнавачи и предадени на Сталин, а победата в битката там обръща войната. Не, те са велики и са победили всички сами. И наблягат на Русия, срамежливо премълчавайки приноса и жертвите на Украйна, Беларус и другите съветски републики. Това е, което знаят днешните млади в Русия.

Ами те не са платили за помощта, а тя е в почти всички боеприпаси, автомобили, камиони, трактори, самолети, артилерия, локомотиви, вагони, дрехи, обувки ... Помощ, ама е почти всичко, с които воюват.

Концепцията на „Заем-наем“ дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ. Законът за „Заем-наем“, приет от Конгреса на САЩ на 11 март 1941 година, предвижда: Доставените технически материали (автомобили, военна техника, оръжие, суровини и т.н.), унищожени, изгубени, но използвани по време на войната, не подлежат на заплащане (член 5-ти) [2]. Доставеното по „Заем-наем“ имущество, което след края на войната е годно за употреба за граждански цели, да бъде заплатено напълно или частично на базата на предоставени от САЩ безлихвени кредити. „Заем-наем“ е фактор в обръщане на везните в полза на Съюзниците през Втората световна Война. През СССР е крайно зависима от железопътния транспорт, но тази практика буквално спира железопътното производство: само около 92 локомотива са произведени в СССР, а 2000 локомотива и 11 000 вагона са доставени посредством законопроекта. По същия път Съветският съюз се сдобива и с 18 700 самолета, само 14% от които са от собствено производство. Въпреки че много танкове на Червената армия са съветско производство, тяхното транспортно оборудване от САЩ възлиза на стотици хиляди моторни средства. Близо 2/3 от камионите на Червената армия са американско производство. Превозни средства като Dodge ¾ тона и Studebaker 2½ тона са най-добрите за този клас и за двете страни на Източния фронт. Доставките от Америка на телефонни кабели, алуминий, облекла и консервни провизии също преобладават.1943 – 1944 г. около четвърт от боеприпасите са осигурени точно благодарение на въпросния законопроект. СССР по „Заем-наем“ получава материали на стойност $11,3 млрд., от които са платени по-малко от 1%. Останалите 99% са предоставени практически безвъзмездно.

Истината е,че СССР спечели с огромни жертви подпомаган от САЩ.А впоследствие окупира Източна Европа и забави развитието и. След разпада му народите поеха по своя път и изпревариха Русия която стана наследник на СССР,а Путин продължи с противопоставянето и кървовите войни срещу Украина и Сирия! И в заключение Българският Народ не е глупав защото избра демокрацията и Европа.Глупави са антибългарските тролове на руската пропаганда

Путинолюбците да целуват краката на американци и англичани, че иначе столицата им сега щеше да е Берлин. (Руснаците може би щяха да са доволни)

и аз това пишех Браво брат ти си един от малкото които са информирани за това какво е било тогава. Гледал си и си чел правилните материали за войната.

Бай Иване демокрацията не ти е виновна а точно обратното комунистическия режм промива мозъци. А колкото до войната добре че пак бяха Американците иначе Русия сега щеше да се казва Германия така че хайде като не си чел и не си гледал научни филми не говори понеже не си изобщо наясно.

С какво е по-добър ИС-2 от Тигър и Пантера ами почти във .всичко. като се започне с това че Йосиф Сталин е универсален танк със 122мм оръдие което може да поразява както бронирани цели така и цели от типа полево укрепление като ДОТ , ДЗОТ, бункери и се стигне до това че ИС-2 подобно на Т 34 е с наклонена броня нещо което в Тигър 1 го няма а Пантерата просто едно копирна Т 34 да не забравяме че немците така и не създават читав дизелов двигател като руския В 5 и затова бензиновите тигри пантери горят като факли при попадение да не забравяме че окачването на тигрите и пантерите е много ненадеждно и трудно за ремонт, докато съветските ИС-2 те нямат никакъв проблем в това отношение А също така силуета на ИС-2 е по малък от този на Тигър и пантерата. Да не забравяме че 122 милиметровите танкови снаряди на ис-2 спокойно унищожават тигрите пантерите дори ако са фугаси снаряди, защото при попадение взрива или отнасят с купола на немските танкове или просто ги потрошват докато немските снаряди често рикошират от бронята на руския танк. Затова и съветските Йосиф Сталин са по-добри от немските танкове защото са универсални танкове за всеки случай от живота на бойното поле, докато немските танкове въоръжени с 75 милиметрови и 88 милиметрови оръдия и са тясно специализирани и имат изцяло противотанкова насоченост . Просто факти.

122mm e гаубица монтирана на ИС2.Първо се вкарва снаряда ,после гилзата и гърми и докато това се случи 88мм на Тигъра ги е пратил при св.Петър

Първият снаряд ама на кукуво лято. Ако успее да пробие дебелата броня на Йосиф Сталин 2 защото за разлика от немските танкове само един снаряд на съветския танк 100% унищожава всеки немски танк или щурмово оръдие . А нали се сещаш каква е разликата между снаряда на 75 и 88 милиметрова оръдие и 122 милиметрово оръдие, а?! То сигурно са щото са побеждавали немците в танковете боеве затова и издавали специална заповед ако срещнат в бой съветските тежки танкове ис-2 да бягат веднага и това си го има черно на бяло като заповед.сигурно и за това що са побеждавали немските танкове руснаците стигат до Берлин и прегазват хитлеристката армия като куче.а да не говорим че само с един единствен изстрел ИС-2 може да срине цяла сграда, я да пробват немските танкове с техните жалки 75 или 88мм снаряди да успеят да сринат сграда или да унищожат бункер. Да ама кукиш, като изстрелят десетина-петнайсет снаряда я успеят я не успеят.бих предпочел по всяко време не съм в руски ИС-2 с нисък силует и дебела наклонена броня от колкото в немска пантера или тигър които имат навика да се палят по пътя или при попадение на снаряд да им се троши бронята и окачването, и то когато ме пламват като факли с техните бензинови двигатели от типа zippo.

От първият ден на меджусъюзническата война- СССР-Германия съветските танкове са били по-добрите с по-големите оръдия и по-дебелата брония. Германците успяват в първите дни на войната да пленят хиляди съветски танкови, които преправят и пускат на фронта. През юни 1941 година в целия свят е имало 40 механизирани корпуса. В това число: В САЩ - 0; Във Великобритания - 0; В Япония - 0; В Италия - 0; Франция в онзи момент не е съществувала като самостоятелна държава; В Германия - 11, в това число 9 - на съветско-германския фронт, 1 - в Африка, 1 - в резерва; В Съветския съюз - 29 Три четвърти от механизираните корпуси в целия свят са били съветски. Но така е само на пръв поглед. Ако се вгледаме по-внимателно, ще открием, че всеки един от най-малко осем съветски механизирани корпуса по своята мощ, по количество и качество на въоръжението е превъзхождал всички бронетанкови войски на Германия, взети заедно, и всички танкови войски в света, взети заедно. Към 22 юни 1941 година огромното болшинство от германските танкови войски е било хвърлено срещу Червената армия: 3712 остарели, износени танкове с 45 мм оръдия. А в Червената армия те са били 25 000 със 75 мм оръдия, в това число над 3000 най-съвременни танка БТ-7М, Т-40, Т-34, КВ-1 и КВ-2, равни на които е нямал никой в света. И въпреки това ударът на хтлер е бил съкрушителен.

Не се излагай като кифладжия за пореден път да да да те светна нещо 45 милиметрови оръдия си имали съветските танкове а не немските танкове. Немските танкове са разполагали с 37 милиметрови противотанкови оръдия и тези 3712 танка които си цитирал , нещо не включват и щурмовите оръдия които са танкове без куполи! А това че немски танкове са остарели и така нататък това е тотален булшит така се каже защото тези немски танкове са били на равнището на съветските Т- 26-и БТ дори не само са били на тяхното ниво, но са били по-добри ! защото бронята им от 50мм е била ДВОЙНО ДОРИ ТРОЙНО по-дебел от тези на руските танкове!съветски съюз е имал не 25000 танка 23 хиляди танка произведени за целия период до 41-ва година и в тази бройка са се включили почти десет хиляди леки танка като Т-37 иТ- 38 и танкетки въоръжени само с една картечница само с една картечница, и с броня от 7-8мм!!! и да те светна още нещо незнайко от всичките тези произведени танкове повече от една трета са били бракувани и не са работили и нали се сещаш че всичките тези танкове не са били събрани на едно място на западния фронт аз а били разпръснати из цялата територия на Съветския съюз защото преди да започне нападението на Германия над СССР Русия се била с японците при езерото Хасан и халхин-голи голяма част от съветските танкове са били на руско-японската граница.така че когато немците нападат Съветския съюз преход превъзходството на германската армия над съветската армия е било от два до три пъти по-голямо в танкове по граничните сражения. Аз за механизираните корпуси на говори глупости всичките съветски механизирани корпуси са били недоокомплектувани за разлика от немските дивизии които са били напълно оборудвани и комплектувани и да не те тревожа моето момче но голяма част от немското въоръжение е било пленено чехословашко полско британско и френско като цяла Европа е работила за нуждите на вермахта само пленените чехословашки танкове позволят на немците да съдят в две или три танкови дивизии така че като не разбираш моето момче не пиши глупости.победата на немците е поради стратегическата изненада и превъзходството както в жива сила и техника на западния фронт така и в технологичното превъзходство с наличието на радиостанции по-добра оптика на танковете и по-добре обучени екипажи както и на по-добри танкове превъзхождащи като качество основната маса руски танкове БТ и Т-26, и превъзхождащи като количество съветските Т-34 КВ-1. Факти които всеки нормален човек може да намери в интернет

Пичове, вие хубаво коментирате техническите характеристики на танковете, но пропускате най- важното нещо - как се употребяват. А това е още по важно от дебелината на бронята и калибъра на оръдието.Немците ползват танквоете за бързи удари и пробиви на противниковата отбрана, докато руснаците с малки изключения ги ползват като средство за поддръжка на пехотата. От там идват и големите загуби на руснаците. Тези разлики в тактиката определят и разликата в характеристиките - при немците тежките танкове са с калибър 88 милиметра докато при руснаците това е калибър за среден танк. А тежките са със 122 мм чийто снаряд реално е 4 пъти по голям от този на 88 мм немско оръдие. 88 мм снаряд носи 900 грама взривно вещество, а 122 мм съветски снаряд почти 4 кг. немското оръдие работи перфектно срещу танкове, но при работа по бункери и пехота само вдига шум. Докато тежките съветски снаряди се справат добре със всичко което уцелят. Дори да не уцелят както трябва от ударната вълна на 4 те кила тротил бая немски танкове са излизали от строя - танка може да изглежан невредим , но екипажа е отнасял сериозни контузи, а тръби и маркучи са се късали от сътресението. А отноно загубите - при ползване на танковете за артилерийска поддръжка на пехотата те отнасят най- много бой. Но пък по този начин отървават пехотата. И докато се кефите как руснаците са давали толкова много жертви ще ви дам един пример от десанта в Нормадия - там един немски картечар по фамилия Северло за един ден натръшква около 1500 америкаски солджъри. Можел е и повече, но му свършват патроните.

"фашистка Германия" няма. Има национал-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Германия и интернационал-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Съветска Русия, които започнали с Полша да си поделят Европа, ама после се сбили.

Малко шумолене във въздуха?

А, променя, променя... и то доста сериозно! Например, срамежливо премахва думата СОЦИАЛИСТИЧЕСКА и РАБОТНИЧЕСКА от името на управляващата партия на партайгеносе Адолф Хитлер. Едно е да напишеш НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКА Германия, а съвсем друго ФАШИСТКА Германия! Нали така? Те, комундетата не се свенят да пишат и МОНАРХО-ФАШИСТКА България, което си нонсенс, тъй като монархия и фашизъм(който си е разновидност на... СОЦИАЛИЗМА!) няма как да се съвместят. Та, господа и госпожи путинисти, не се срамувайте от историята си. Тя е минало. Минало непоправимо.

В Бълга.ия днес има повече чекисти от Русия! ИС 1,2 побеждават поради ШТРАФНЫХ БАТАЛЬОНОВ. 1900 Щрафни батальона осигуряват Победу Сталина. Батальони от политически и криминални "престъпници", войници и офицери не издържали издевателствата на чекистите. Батальоните от 2000 човека след всеки бой се формират отново. Живи остават единици. Отпред са германците....отзад е Загран отряд из чекистов в сини фуражки с картечници. Всеки съветски щрафник е застрелван от КГБ-ейците само за спиране и обръщане. Основната Сила тласкаща съветските щрафнивици към хитлеристките окопи е да умрат като войници. Ако се обърнат ще бъдат застреляни от КГБ а техните семейства заминават в ГУЛАГ. "Враг народу" за семейството е по-страшна присъда от хитлерикстки куршум.

изглежда сте чукнати в главата... АМА МНОГО СЕРИОЗНО ЧУКНАТИ!!! Вземете да четете дебелите исторически книги, сместо да гледате филмчета-"сензацийки" из нета! Дядо ми се е бил през войната на страната на руснаците (московчанин е) - никакви "Щрафбат" не е имало... Това са "демократични" измишльотини на антисоциалистическите мърши. То по тая логика може да се направи и филм, че Левски е бил педераст... И някой умник като тебе ще го гледа и ще пръска слюнки в нета, как другите нищо не знаят, само той е Lord Of The Dance...

Има едни тъпи числа дето пропагандата за превъзходството на руското оръжие няма как да ги обясни и затова ги игнорира. На всеки унищожен немски танк има 8 унищожени съветски, а на самолет 10. Но това е нищо след войните в залива резултата при танковете при преки военни действия беше 700 на 0 пък нека танкистите араби да са виновни и каръци да нямат едно щасливо попадение в боекомплекта. Всеки може да сравни това със загубите на мужиците в Чечня на бронетехника и жива сила!

Съотношението на унищожените в бой руски танкове от немските Тигри е 12.6 : 1 в полза на Тигрите. Иначе съветското оръжие е безаналог в света.

Виждам че усилията по промиване на мозъци дават своите плодове.. 90% от "историците" коментирали по-долу правят някакви абсурни съждения, с които да докажат че победата на СССР над Германия не би се случила без американските консерви или е маловажна за изхода на войната Обидите по адрес на съветския войник са груби и вулгарни Аз не мога да променя едно сбъркано поколение, учило се на история не от книгите, а от Уикипедия. Само ще дам 3 факта: 1. Прехваленият десант в Нормандия, който уж променя войната е станал през лятото на 1944, когато Чвервената армия вече е изтикала германците от своята територия и ги гони към Берлин. Къде бяха Англоамериканците през 1942, когато СССР наистина изнемогваше 2. По време на десанта в Нормандия са дадени около 30 000 жертви от двете страни, а по време на обсадата на Сталинград - над 2 000 000. Разликата в мащабите е повече от очевидна 3. Прочитите американски консерви и камиони, дадени на СССР са под 10% от нужните ресурси за Червената армия Хайде продължавайте да пишете глупости, шото е много куул да обиждате паметта на жертвите.

не сте прав. Първо Украйна, Беларус и Източна Русия са окупирани от 1941 до 1943 -та година. Южна Русия и Кубан са окупирани през 1942-ра година и 1943-та са освободени. Което значи, че са опустошени. Забележете, че това са основните селскостопански райони на СССР. Остават Поволжието, полупустинна Средна Азия, която използват за отглеждането на памук, фризера Сибир. Така че, площите на които може да се отглеждат зърно и добитък са опустошени ето немците и без американските консерви недоумявам какво щяха да ядат руснаците. И войници и работници.

през 1942-ра спряха похода на немците към петролните полета на Близкия Изток. Представяте ли си немската армия с изобилие от петрол?

САЩ са доставили и 15 000 самолета за съветската авиация, сред които изтребители “Еъркобра” и бомбардировачи “Бостън”. Към онзи момент това са били най-съвременни самолети. С “Еъркобра” е летял знаменитият съветски ас Александър Покришкин, както и цялата му ескадрила. Той е свалил 59 германски самолета, 48 от които с американската техника”. Малко известна подробност е, че повечето от танковете Т-34 са произвеждани с английска стомана. Този факт подрива тезата за мощната съветска индустрия, пренесена в Урал и Сибир, която бълвала милиони тонове първокачествена стомана. Всъщност танковите, авиационните и другите военни заводи до лятото на 1942 г. работят само с американски и английски материали.

Иван Кожедуб е летял само на самолети на Лавочкин. Той е и единствение свалил Ме 262 във въздушен бой, останалите са сваляни като се кацали почти без гориво на летищата. А това със стоманата е направо смехотворно!!!

Има цели женски батальони "ночные бабочки" - бомбардират единственно през ноща германски позиции. Самолетите "бомбандировачи" са техническия съветски гений - летящи запорожки. 1 двигател с вэлъздушно охлаждане и скорост колкото да лети и да не падне. ДВЕ жени в самолета - първата пилот а втората отваря дупка на дъното и пуска бомба. Както през 1913 г. На самолета НЯМА КАРТЕЧНИЦА. Дори НЯМА и ПАРАШУТИ.... Хиляди от тези летящи женски ковчези са свалени от месерите. Особенно, когато германците създават НОЩНОТО ВИЖДАНЕ и го инсталират на самолети. Без САЩ и Британия днес нямаше да има Русланд.

Американските консерви са решили войната! И десантът в Нормандия, естествено...

Помощите са безкрайни. достатъчно е че 2/3 от изстреляното от руснаците олово е американско. Но не е само това от 41 г. Германските градове и заводи са бомбардирани непрестанно, както и петрололните полена в Румъния, което поставяло Германия в постоянен недостиг на каквото и да било.

трябва да сме благодарни на Руския народ защото още щяхме да ходим с фесове но уви ние сме неблагодарници

Да бе, защото видиш ли, гърци, румънци и сърби ходят фесове, след като не са ги освободили руснаците... ти да видиш... пак щяхме да се освободим драги, ама какво щяхте да правите тогава вие предателите, направо не знам?! Сигурно вместо руски, щяхте да целувате турски задници и да въздишате по османската империя... боклуците са си боклуци за цял живот...

През 1828г Русия гази през българите за да създаде Гърция. Нещо повече, руския капитан Георги Мамарчев(вуйчо на Раковски) е вкаран от руснаците в затвора....за вдигането на ВЕЛЧОВАТА ЗАВЕРА. Да те ....и в чуждопоклонника.

цар-освободител става не щото та е освободил тебе, русоробе, а защото е освободил руските крепостни селяни след това!

Сърдечни поздрави на автора на статията. Благодарение на интелекта му разбрах, че един танк може да бъде "морално остарял"! Чест и хвала на такива умници: танкът може технологично (технически, тактически и пр.) остарял, но пък какво ли щеше да е, ако моорално беше се запазил чист и неопетнен!

Естествено ушанките изпадат в екстаз. Но понеже те са повече тюфлеци служили в кеча или тиловаци, пропускат един куп обстоятелства и факти около стратегията и тактиката. Но най - вече премълчават промишлената и военната помощ на САЩ позволила СССР да произвежда в огромни количества въоръжение, докато производството на Германия е сринато от липса на суровини и бомбардировки, дотакава степен, че 1945 да има недостиг дори на най - обикновени пушки, както и СССР през есента на 1941г. Но иначе мисля, че основната тежест на войната е изнесена от народите на СССР.

Руските танкове през ВСВ не са по добри от германските.Просто руснаците /както и американците/залагат на евтино,бързо,производвтво на много бройки танкове.В случая количеството побеждава по-качествените танкове. Сравненито между Тигър и ИС2 е нелепо.За Тигъра ИС2 е бил просто мишена,до колкото изобщо Тигри са воювали на Руския фронт.

Това не е вярно. ИС-2 са били по-мощни от всякъде. единствено стреляли по бавно и по-неточно. Но уцелели ли направо разбивали Тигрите.

Ако Оцелее, може и да Уцели.

След като САЩ видяха. че не може да се впишат подходящо в историята, сега ще си скъсат хемероидите от това да я променят! Омаловажаването на ролята на СССР във войната е нищо. Вече има негър рицар. Сигурно кралицата лично го е ръкоположила! Сър Вангам... А това че Кралската академия на науките е твърдяла, че черните и белите не са еднакви видовe и не са еднакво човешки същества за да могат да оправдаят робството, сега обаче нещо трудно може да се намери това твърдение - удобно заличено!

Кой бял човек го интересува приносът в междусъюзническата война между Сталин и Хитлер. В крайна сметка Западът без много жертви има капитулация на Хитлер и още по-голям разгром на Сталин, който е напълно обезкървен и съсипан. След войната има известна недалновидност , поради хуманност на московците по милост не им бяха пуснати няколко бомби като в Хирошима, за да е приключен напълно проблема .

Знаех си че фашистите не са избити, а са се укрили докато отново смеят да покажат съществуването си. Явно сега е този момент. Чудя се само дали са се правели на комунисти - така лицемерно?

Уважаеми соросоиди и русофоби, аз от танкове не разбирам, защото съм служил като граничар. Въпросът ми е - Като немците бяха толкова готини, добри войници и изобщо вРЪо на сладоледО във военно отношение..... Що така им се случи да им набият Знамето на Победата в Берлин.

Защото САЩ беше против Третият Райх и помагаше на СССР със оръжие,храна,гориво,комиони,джипове,самолети и спирт!

Е то историята си го казва - Помага основно на колонията майка. Иначе се включва накрая за да обере лаврите.

Отдавна развенчани митове и легенди! Западната "помощ" (помощ е в кавички, защото за всичко Москва си плаща) за СССР през войната възлиза на едва 4% от цялото промишлено производство в СССР за същия период.... Е? Голяма "помощ" няма що!

Шаломе, тъпотата ти вродена ли е или е плод на Пътно Транспортно Произшествие /ПТП/?

В много други държави финалът на войната не се коментира така разпалено, защото в тези държави (основно западна Европа) не е настъпила промяна в социално-икономическите отношения. След края на войната и победата на съюзническите сили, България е окупирана от съветските войски, на власт идва селячеството, и на българите се натриса един непривичен за тях строй. 45 години комунизъм и днес сме тук.

Вярвай ми този 30 години демокрация нанася непоправими щети. Скоро ще изчезнем като нация.

Руснаците продължават с идиотските си напъни да се правят на герои и победители. Когато имаш предимство 10 към едно в танкове , 5 към едно в жива сила и най-голямата икономически в света бълва оръжие за теб , противника ти воюва на три фронта , а ти на един , а въпреки това войната се води 3 години твоя на територията , за малко не завземат столицата ти , над 2 милиона дезертират и даваш пет пъти повече жертви и загуби на техника , то най-добре е да забравиш за този срам или пон да не си напомняш сам за резила си. Главата на мужика обаче е толкова дефектирала в историята, че осъзнаването на елементарни факти е непосилно,рационалното умозключение непознато, чувството за срам и достойнство е напълно закърняло.

Не че не знаят хората, знаят, но се бълва страшна пропаганда, промиват мозъци и се надяват старите хора да измрат и спомена за резила с тях.

Абе ти салобоумен ли си? Че нали всички окупирани от нацистите държави за воювали за тях, включително и България! Да припомням ли защо сме плащали на гърция репарация до края на 90-те години на миналия век?

До края на войната немците имат впечатляващо превъзходство при соътношението унищожени/загубени танкове. ИС 2 се появява, когато вече е ясно кой е победителят във войната, тя е изнесена от Т34 и КВ. До самия край на войната немците имат много по-добре подготвени екипажи и много по-добри танкове. Четох преди време спомени на ветеран, който казваше че руските танкове се чували от километър и повече, докато немските били тихи и ги изненадвали с появата си. Руснаците са жертвали много хора и техника 20 срещо 2 милиона жертви. Немски генерал преди битката за Берлин писал в доклад, че в неговия участък съветите се биели предимно с "оустърбайтери" - старци, младите хора били вече изтребени във войната. Пак от стари хора съм чувал истории за Русия след войната, където мъжете били толкова малко, че жените прибягвали до какво ли не, за да си намерят някой, какъвто и да е.

-20 милиона са цивилните жертви, избити от немците. Ако партизаните направят саботаж, немците избиват цялото населено място. Ей така, събират селото в една по-голяма сграда, хвърлят бензин, драсват клечката и който излезе получава куршум. Руските военни жертви са 9 милиона. - Немците не дават 2 милиона, 3 милиона са само жертвите от Източния фронт. 10 милиона са общо немските жертви - Километър при 40 километра в час се взема за около минута и половина, което не оставя време за реакция - руските жени явно са успели да си намерят мъж след като населението на СССР се възстановява след поколение -две

С цивилните жертва, заедно с избитите от собствените им войски жертвите на СССР и то признатите в края на СССР са над 40 милиона. Най-зле е в Украйна, но там има много избити евреи от немците. В сметката влизат и избитите войници, които са успели да избягат от немски плен.

що го забрави? И той избил още 20 милиона, така че жертвите на руснаците в оня период са 60 милиона. Населението според статистиката е било 140, което прави 80 милиона след войната. Да кажем децата и старците са по равно и остават 40 милиона активно население мъже и жени. Пита се кой е бачкал и кой е воювал за да се спечели войната? Настроение весело

Превъзходството на германците е до момента когато губят двете основни сражения решаващи за изхода на войната ,Сталинград и Курската дъга ,след поражението и пленяването на армията на Паулус при Сталинград Хитлер губи окончателно шансове да се докопа до нефтените находища и войските му започват да чустват осезателно липсата на горива и материали ,едновременно с това руската икономика е изнесена на безопасно място в Урал и започва да бълва хиляди единици въоражение ,най обучените и снаряжени войски са прехвърлени от далекоизточният фронт на западния и руснаците започват контра офанзива по целият фронт ,така ,че да се твърди ,че немците са имали превъзходство до края на войната е смешно и невярно ,ако имаха такова нямаше да отстъпват през цяла Европа до Берлин.

в СССР !

За надмощието на Русия в танковите войски ролята на тежките ИС и КВ имат сравнително малка роля ,още в началото на бойните действия се вижда ,че те са бавни ,тромави и трудно маневрени ,което ги прави лесна цел за по бързите и маневрени Тигри и Пантери ,също така и за противотанковите средства ,това налага по бързото производство на Т 34 които е много бърз и маневрен ,в началото дори не е имало подходящо оръдие и на Т34 е ползвано 75 мм зенитно оръдие ,което е слабо ,този недостатък е поправен в последствие с 85 мм оръдие ,големите загуби на руснаците се дължат на много по слабата подготовка за бойни действия и въоражение заради пакта за ненападение ,германците разчитайки на изненадата постигат впечатляващи победи в началото на войната ,но след като се преструктоират руската икономика и въоражените сили палачинката се обръща.

се появяват през 1943-та, а не в началото

Ако Германия беше водила война само срещу русия, която е била в 15 век на развитието си, сега нямаше да има световен тероризъм, защото русия нямаше да съществува.

Не само си дебел, а и слабоумен!

То и славяни няма открити,Славяните са руска историческа фалшификация.Самите руснаци са угрофини.

Мобилизовано солдат СССР 34 476 700 Германия 17 893 200 Потери солдат (загинали войници) СССР до 10 922 000 (на един фронт) Германия до 5 318 000 (на два фронта) Ранено солдат СССР до 15 685 593 (на един фронт) Германия до 5 435 000 (на два фронта) Пленные солдаты СССР до 5 700 000 (на един фронт) Германия до 4 100 000 (на два фронта) СССР губи войната по всички показатели! Ако САЩ не се бяха включили във войната и принудили Хитлер да раздели армията си на две, Русия днес нямаше да съществува! Руснаците трябва да са благодарни на САЩ

А може би и на марсианците! :))) Някои на всичко са готови, само и само да могат да подменят историята! :)))

ФАКТ! Руснаците забиха червеното знаме над райхстага и смачакаха нацизма, докато американчетата само чакаха да нападнат останките като лешояди. Преглътнете го, соросчета!

ФАКТ! Ако не бяха САЩ, Русия нямаше да съществува и да забива каквото и да било, където и да било!

На кой му дреме за междусъюзническата война между Хитлер и Сталин. Тя се разви по-най-добрият начин . Умните хора с минимални жертви оставиха касапите и кучетата им да кучетата да се избият и наливаха оръжие на по-слабият военно сатрап . Ако умните хора направиха грешка , то е , че от хуманизъм не хвърлиха няколко бомби на московския кръволок , като в Хирошима и Нагазаки , ватниците щяха да си натиснат парцалите , а сега светът щеше да е по-добро място.

Трябва, но не са. Освен това са "забравили" да платят доставеното по ленд лиз програмата. А интересното е, че и Обединеното кралство им доставя танкове Чърчил, боеприпаси, горива, при положение че тя самата е притисната и във война. Ако немците се бяха държали добре в окупираните територии като Украйна, Полша, Гърция, Дания, Франция - кой знае как щяха да се развият нещата. Тази война си е война на две социалистически държави - и знамената са червени, партиите - един брой, социалистически и работнически ...

Симеоне, и ти си се упил с пропагандни клишета!

А спомняте ли си, кога е открит Втория фронт и Хитлер разделя войските си? А знаете ли, че цялата икономика на Западна Европа, окупирана от Хитлер е впрегната във войната на Изток?

Марианчо, не пиши глупости :))) През цялата ВСВ германия е била на два фронта! След Полша през септември 1939 година, Франция и Великобритания обявяват война на Германия и е така до м.май-45. Германия напада съюзника си(!!!) СССР през юни-41!

Глупости на търкалета преписани от руски сайт. Най-добрият танк на Втората световна не е нито Тигър нито някой руски а е ПАНТЕРА Просто силата на танка не е в удари с няколко броя а е в масивни удари с танкови армии подкрепяни от мотопехота и авиация. И това е доказано многократно. По времето когато руснаците криво ляво изкарват танк ИС Германия вече няма бензин за да подържа удари с големи танкови съединения. Американците са унищожили румънските петролни полета и Германия кара само на синтетичен бензин от въглища. Нямат гориво за танковете, нямат бензин за авиацията за камионите. А един танк иска камиони за снарядите, за горивото - абе иска си ТИЛ. И това се вижда отчетливо в Ардените когато Тигрите помитат американците и после спират щото банално нямат бензин.

Глупости съответно написани от теб. Разбира се, анонимен експерт е авторитет само за себе си. Аз пък съм чувал, че най-добрият танк на 2СВ е английски. Не му помня името - Шерман май. Обаче в незначителни количества е произведен и не оказва въздействие върху резултата на войната.

Точно така е, четох спомените на абериканци воювали в Ардените. Никой не е вярвал, че немците ще нападнат втори път от там. Направо са ги помели, а след като им свършило горивото си унищожили танковете и се оттеглили. Четох че в една рафинерия в Германия са държали 100 хиляди (сто хиляди) души, за да я ремонтират. Американците я бомбардират, онези оправят, бамби - ремонти ... за да имат гориво. Немците губят чисто логистично, но до самия край имат смазващо технологично предимство, по-добра организация, по-ефективно земеделие и какво ли не. Не симпатизирам на Хитлер и национал-социалистите, просто на организацията на логистика и производство.

Броня крепка, и танки наши бы́стры, И наши люди мужества полны́: В строю стоя́т советские танкисты — Своей великой Родины сыны.

Руският народ има само два съюзника- в мирно време руската армия и руският флот а по време на война - Англия и САЩ

САЩ нямат достатъчно история за да влязат в руските поговорки. Англия са древен враг, бит между впрочем. Единствено, че са се научили да не се бият срещу руснаци, а само тихо да ги мразят.

аааа тва го кажи на руснаците, щото тва е тяхна поговорка за съюзниците, не съм го мислил аз, самите руснаци са го мислили и са стигнали до тоя извод- че руската армия и флот са гола вода без САЩ и АНГЛИЯ

Точно обратното е, тоест лъжеш. Руснаците имат поговорката за армията и флота. Точка. Дотук е истината. Следва твоята уж добре измислена лъжа )

СССР помля Вермахта. Факт! Източният фронт по своята сумарна дължина (около 4000 км през 1941 г. и повече от 6000 км през 1942-а) е 4 пъти по-голям от тези в Северна Африка, Италия и Западния фронтове. Съвременните разчети показват, че на Източния фронт Червената армия е разгромила 674 нацистки дивизии (508 на Вермахта и 166 на негови съюзници). В периода 1941-1943 г. на англо-американските войски в Северна Африка се противопоставят от 9 до 20 дивизии, в Италия през 1943-1945 г. – от 7 до 26 дивизии, в Западна Европа след откриването на Втория фронт през 1944 г. – от 56 до 75 дивизии. Именно на Източния фронт общите загуби на Вермахта в сраженията с Червената армия достигат 73%, а щетите, нанесени само върху личния състав, са 4 пъти по-големи от тези, претърпени на западноевропейския и средиземноморския театри на военни действия. За периода 1941-1945 г. войските на Червената армия разгромяват и пленяват 607 вражески дивизии, а в същото време англо-американските – около 176 дивизии. На Източния фронт Вермахтът губи 70% от унищожените за цялата война самолети, 75% от танковете и 74% от артилерията.... Факти! Факти! Факти!

T VI "Тигър" е изключително красив танк! И е бил страховито оръжие.

ИС 3 е номер едно. За пръв път рашките да докарат нещо на дизайн. Жалко че не е взел участие в боевете в Германия.

Но от тайги до британских морей Красная Армия всех сильней.

Крепостникът знаел да пише ? Браво. Оценявам го на 25 рубли...

Па тебе резаните бургии на еРдоганя не те оценяват за нищо, само газ ц заднио ти двор.!. мбууухахаха

Победителката русия е с 20 млна жертви от 60 млна за целия свят, като Китай имат 15 млна. “Пабедили” са като са замяргали германците със съветски трупове. Руснаците са най големите клоуни на тема война. Четете историята!

Четем ,четем! Я обади ся от 1396 година до 1878 година,кой та клатушка у заднио двор ве добитък мизернии.мбууухахахаха

майка ти,че се пръкна ти?

Руски роби - крепостните селяни. Купуването и продаването им като добитък. Данните за цените на крепостни изнася капитан Иван Иванов Зиновиев, направил подробен списък как се продават душите на крепостните селяните в енория Великая пустиня: „В тази енория живеят крепостните селяни: Леонти Никитин – на 40 години, оценен на 30 рубли. Съпругата му Марина Степанова – на 25 година, оценена на 10 рубли… деца: Гориян – на 4 години, оценен на 5 рубли, Василиса –момиче на 9 години, оценено на 3 рубли….Матрона – на една година, оценена на 50 копейки …..

От около 27 млн. жертви на СССР през ВСВ повечето са цивилни, благодарение на тоталното изтребление на населението, което германците предприемат в СССР. Само в Ленинград, заради устроената от немците блокада загиват над 2 млн. цивилни. Загубите в жива сила сред военните в Червената армия са съпоставими с тези на Вермахта. Пиша ти слаб 2 по история и по пропаганда едновременно!

Не СССР победи Германия, а САЩ. Русия е страната, която най много войни е загубила.

И Кримския мост не съществува, нали? :)))

Някой по-долу написал, как щели да живеят руснаците, ако Хитлер беше победил..., ами въобще нямаше да живеят! Планът "Барбароса" предвижда тоталното им унищожение. Точка по въпроса. Друг написал, къде е Германия и къде СССР сега. Ами след войната СССР беше в космоса, а Германия разделена на две и окупирана страна и ако не беше предателя Горбачов така шеше да е и до днес.... А най-приятното е, че дори самото споменаване на името Йосиф Сталин докарва някои до бяс! :))

ами с две думи, русите им пръснаа трътляците на фашаците

Тъпо брасчет! Сталан е избил и репресирал много повече съветски граждани от Хитлер! СССР отлетя във Космоса и създаде ядрени оръжия и атомни централи и подводници благодарение на пленените немски инженери и конструктори! Комионите и витловите самолети както са си американски дазайн и лиценз или без лиценз на ФОРД (ГАЗ) и Крайслер и GM. А също и селскостопанската им техника е амариканска и немска!

Либерални митове и легенди! Тия локуми на някой друг ги разтягай!

Не върви брато - чисти лъжи си написал. Все едно, че немците са летяли, нали? Толкова ти е акъла. Интересното е, че нормалната практика да се взимат трофеи при капитулация се разглежда от американските тролове едностранно. А американците безсрамно ги използват, но това е нормално - фон Браун, атомната бомба. Разликата само е, че руснаците много крият и лъжат. Обаче имат опрадвание - огромна страна са, почти два пъти по-голяма от САЩ.

Крайният резултат от тази победа е...А, нещо не мога да намеря СССР на картата. Германия ей я къде е. Лидер на Европейския съюз, двигател на европейската икономика. Редица години световен износител No 1. Не САЩ, не Япония и не Китай! А СССР?

Ами ако бяха разстреляли навреме Горби, сега щеше да го виждаш на картата ...! Аз , впрочем ,и Австро-Унгария не я виждам на картата...!И на Наполеон империята не виждам...! И Римската империя не виждам...И на Александър Македонски империята не виждам...! Но съм чувал, че коня с капаци е така -ако му насочиш капаците само към СССР, той само това ще вижда-или няма да вижда нищо !

но нещастен опит да се омаловажи тази победа .

От 1396г. до 1878г. немом ти намерим республиката начи на картата на света ве. Гледам -а, па гледам , па -а, аве що така? Написано Турска Империя.!. мбууухахаха

Ами брато, на картата виждаш ли Райха? Не? Ами британската империя виждаш ли я? А японската? Какво става, брато? Ти май си просто оглупял.

Не пишете минуси. Аз сигурно съм по голям русофил от вас, но за мен истината е по важна. Русия по принцип е непобедима страна. От тук произлиза и поговорката, всеки може да дойде до Москва, на у дома обратно се връщат само приятелите. И още, Русия не започва войни. Тя ги завършва. Помоща на американците може да е била малка, но важна, като изкуствено дишане на изпаднал в кома човек.

Медицината не ти е силната страна. В кома беше Хитлер и генералите му го виждаха. Те търсеха изкуствено дишане в Швейцария.

Русия не започвала войни ... Войната 1877/8 кой я започна - османската империя ли? Сибиряните ли са нападнали Русия? През 1939 година финландците ли я нападат? Кой изпрати армията и флота през 2014 година в Украйна? Грузинците дето са една шепа хора на една носна кърпичка земя ли нападнаха Ресия? Нямате срам русоробите!

Разбира се Османската империя започва войната. Християнското население на Балканите се води под закрилата на руския цар. Султанът започва клане, царят отправя искания, султанът го праща на майната си, царят прави единственото, което би направил всеки цар - война и бой по султанската кратуна. Сибир е отвоюван от монголците. САЩ също пратиха флот в Украйна но Русия ги изпревари. Да, точно грузинците започнаха артобстрела на Цинхали и на руските миротворци. Други въпроси?

Фашагите са били на стимуланти като всеки развит демокраст.

Интересното в случая е, че всички коментари, независимо дали са русофобски или русофилски, са верни. Информацията за тая война е прекомерно много. За това аз ще напиша нещо, което едва ли други знае в България. Работех в Москва по времето, когато Елцин стреляше по сградата на Думата с танкове. Наистина беие тежко време. Мисля че авангардният вестник Комсомольская Правда прозеве допитване до младежите, каква .щеше да бъде сега Русия, ако беше победил Хитлер. Отговора беше ЩЯХМЕ ДА ЖИВЕЕМ КАТО ЗАПАДНОГЕРМАНЦИТЕ. И всички пропускат да уточнят една важна подробност. Хитлерова Германия наистина беше в технологично отношение много пред сталинова Русия. Да не отварям темата, колко от елементите на корпоративният фашизъм има в Китай, например. Че даже и в Америка при Тръмп. Приятен ден.

Много ниско ниво на пропаганда . Тия постсАвецки митове и легенди не минават вече в русия, камо ли у нас .

Ето малко истински данни. Германия произвежда 1347 танка тип Тигър 1 (Панцер 6). С тях са разбити малко над 14 000 руски танка, от които 8000 Т-34, 1500 КВ -1, 1000 КВ-2, 350 ИС-1 и други. Тук не влиза бройката унищожени англо-американски танкове. Освен това са произведени 492 танка тип Тигър 2 (Панцер 7, още известен като Кралски Тигър). С тях Германия унищожава близо 6000 руски танка, преобладаващата част от които са Т-34, но има унищожени близо 2000 ИС-2, което е над 50% от всички произведени ИС-2 (3855 общо произведени до края на войната). Да видим топ 5 на най-великите танкисти в историята: 1. Курт Книпсел - 168 потвърдени унищожени танка, всичките на Източния фронт. Командир на Тигър 1, в последствие и на Тигър 2. 2. Мартин Шройф - 161 потвърдени унищожени танка, всичките на Източния фронт. Командир на Панцер 4, после на Тигър 1 и после на Йагтигър. 3. Ото Кариус - 155 потвърдени унищожени танка, всичките без 1 на Източния фронт. Командир на Тигър 1 и в последствие на Йагтигър. 4. Йоханес Болтер - 139 потвърдени унищожени танка, 105 от които на Източния фронт, останалите в Италия и на Западния фронт. Командир на Тигър 1 и Тигър 2. 5. Михаел Витман - 138 потвърдени уннищожени танка, 114 от които на Източния фронт, останалите на Западния. Командир на Щурмгешуц 3, в последствие на Тигър 1. За сравнение, топ асът на руснаците (и на съюзниците като цяло) - Димитри Лавриненко има 58 потвърдени унищожени танкове, които са Панцер 1, 2 и 3 и Щурмгешуц 2, тоест никога не е унищожил Германски тежък танк.

Прекрасно сравнение сте направили!!!

самолетите - всичките 50 първи аса са немци и са си постигнали победите или със бф109 или с фокера. Назад са руснаците, англичаните, американците, че и японците.... Вероятно се дължи на техниката. Която се оказва твърде сложна, комплексна, без заменяеми резервни части и с повече суровини отколкото имат немците

Изводът: Победила е Германия!

Когато човек чете днешна литература за тази война остава с впечатлението, че всичко са руски катастрофални поражения и германски решителни победи. Върхът е при Прохоровка дето руснаците загубили 800 танка, а немците 60(от близо 400). При което немците .... отстъпват поне за това либералите още не са се сетили да спорят

Това ми звучи като игралй сме добро немали сме шанс, не че не е истина при пилитите първите 100 са немци , но знамето на СССР се е вяло на раихстага а не обратното!

са глупости, които си написал ... Били унищожени 14 хиляди танка ??!! Цялата война трае 4 години ..около 1400 дни ... Това означава, че в СССР са се произвеждали по 10 танка дневно и то само за "унищожаване", да не говорим, че след падането на Германия, СССР разпполага към момента на падането с около 6 хиляди танка общо ... Това , което си написал или прочел някъде е пълна глупост , неотговаряща на действителността.

"статистиките" за най-добрите германски танкисти, то тези статистики бяха произведени само и единствено в ГФР по време на Студената война за повдигане самочувствието на германците ! За твое сведение по-голямата част от архивите след войната попаднаха в СССР, така че няма как руснаците да извадят данни колко танка са им унищожили ! В ГФР просто си ги измислиха! Да не говорим, че излизаха статии от рода на колко руски самолета бил свалил пилота от "Луфтвафе" Ханс Еди-кой си, а се оказа, че Ханс-Еди-кой си е загинал още през лятото на 1941 год...

Най добрият немски пилот и най резултатен е Ерих Хартман!Свалил е множество самолети на Източният фронт ((над 380). Свалян е 14 пъти веднъж или два пъти е пленяван от Червената армия,но е освободен от немски части или е успял да избяга. Неведнъж е кацал аварийно зад фронтовата линия и се е прибирал или са го прибирали успешно обратно.Успява да се предада на англо-американските войска,но по силата на някаква спогодба американците го връщат на Съветите. Там са му оказвали натиск да стане техен пропагандатор или да приеме руска служба,но отказва и няколко години е в пленнически лагар.Впоследствие го освобождават и умира при катастрофа в Германия през 90-те

Мобилизовано солдат СССР 34 476 700 Германия 17 893 200 Потери солдат (загинали войници) СССР до 10 922 000 Германия до 5 318 000 Ранено солдат СССР до 15 685 593 Германия до 5 435 000 Пленные солдаты СССР до 5 700 000 Германия до 4 100 000 СССР губи войната по всички показатели! Без САЩ Русия днес нямаше да съществува!

с ботуши, а Ботев си носеше каската ....

А колко солдат на съюзниците от цяла Европа, мозък... Само финландската армия на север е 350 хил., а румънската на ген. Антонеску 600 хил! Ами италианци, унгарци, французи, испанци, около 1 млн. жители н СССР, прминли на страната на Хитлер... Те колко жертви дават?

Само дето руснаците включват в загубите си убити, ранени и пленени а немците само убитите.

СавеЦка пропаганда! дрОгаря сталин! красная армия! По 1 винтовка за двама, отзад вървят нквд и разстрелват всички изостанали! После 30 милиона жертви, а!

е от доста време развенчан мит плюс това 20 милиона от тези тридесет са изтрепани от германците - Вермахт, СС, Гестапо и прочее

Хахаха...Смехотоворни съветофили....''Заринахме германците с труповете си''. Това е ''победата''...И нищо друго...Съветските бракми са разбивани , като консерви, от германските машини...

ИСУ 152 не случайно носи прякора "Зверобой" същото важи и за оръдието Зис-2

Ти там ли беше да гледаш как ч. армия "залива с трупове" Вермахта, мозък? Предполагам, че 600 хил. пленени войници на Вемахта при операция Багратион са били заринати с "трупове" преди от уплаха да се предадат, мозък... За да не избият повече руснаци... От "великодушие"...

Нашият съюзник -Велика Германия е помлял съветите още 1941г. Алтернативата скоро да заговорят на немски е принудила Англия и САЩ да подкрепят по всички възможни начини ссср , който от своя страна имал в изобилие само просто пушечно месо...

С двигатели от Мичиган. Заслугата за победата е на катьошите и таланта на ген.Жуков. При голямата битка при Курск и Воронеж руснаците успяват да отблъснат немците и преминават в настъпление. Заслугата за победата е чисто руска.

Ти за Б-2 чувал ли си бе смехурко?

Аko не бяха се включили САЩ във войната и не бяха отворили втори фронт, днес столицата на Русия щеше да бъде Владивосток. Заради включването на САЩ във войната Хитлер е принуден да раздели армията си на две и да изтегли голяма част от нея от източния фронт

СССР печели заради : Група "Рамзай". Иконата на Казанската Богородица. Катюшите. Численото превъзходство над вермахта. Липсата на достатъчно гориво на Райха (почват да произвеждат бензин от въглища, но той при минус 3-4 градуса става като боза)

"Страхливите" направиха на пух и прах шведите, Наполеон и Хитлер. Колкото до САЩ и Англия включването им във войната подпомага разгрома на Германия, но основната причина е да не се позволи на СССР да завладее цяла Европа, което беше единственият изход от войната както стана и при Наполеон.След Сталинград германската армия порди липса на ресурси беше обречена. Осталаното е холивудски интерпретации на непобедимостта на американците дето разпалват войни и после излизат като насрани. Те и Англия са сред виновниците Хитлер да се обърне срещу СССР, но както винаги се случва не им мина номера.

Ина коя дата става това с втория фронт. Знаете ли къде са били по това време съветските войски?

Сталин победи немския "Тигър" с цената на 9 милиона загинали войници! От германска страна загиват 3 милиона войници, с 6 милиона по-малко! При Сталинград загиват 100 000 немски войници (общо 200 000 загинали заедно с унгарците, румънците и италианците), от руска страна загиват 500 000 Сталин победи с пушечно месо! Немски войници, били се при Сталинград, разказват че руснаците са прииждали денонощно, като огромна част загиват! Сталин е разчитал с пушечно месо да измори врага!

Само от 300 хил. армия на Паулус са пленени 93 хил. Останалите 207 хил. не са "хвръкнали", а убити... Само от една немска армия край Сталинград! Не ти излизат сметките за "само" 100 убити немци край Сталинград!

Виж отново какво е написано 100 000 германци + 100 000 от останалите, като всички са под командването на Паулус. И пак 500 000 (минимум) убити руснака са над два пъти повече.

Мобилизовано солдат СССР 34 476 700 Германия 17 893 200 Потери солдат (загинали войници) СССР до 10 922 000 Германия до 5 318 000 Ранено солдат СССР до 15 685 593 Германия до 5 435 000

КV ... всъщност си е "КВ" , а означава "Климент Ворошилов" !

Чета коментарите и виждам, че българите са много запознати с историята, което ме радва: Червената армия няма никаква заслуга за разгрома над фашистка Германия Победата е постигната благодарение на САЩ и Англия, които до лятото на 1944 са подкрепяли СССР с мъдри съвети, пък макар и от дистанция съветските танкове са с крадени технологии, много скапани и за нищо не стават съветските войници са страхливи прости селяни, които са се били само под страх от политкомисарите всички загуби на Германия от СССР (Москва, Курск, Сталинград), та чак до падането на Берлин са плод на абсолютна случайност Хубаво е, че сме интелигентен народ. Знаем, учим се от историята и не се поддаваме на евтини манипулации

По голяма глупост не бях чел до сега. А що се отнася за интелигентността на народа и факта какви ерудити го управляват, оставам без коментар.

Не са подкрепяли СССР само със съвети ами и със самолети,танкове,камиони,стрелково оръжие,консерви,дрехи,гориво,суровини за съветската военна промишленост и нови поточни линии

Абсолютни глупости пишете. Докторат съм защитил на тема ВСВ

"Страхливите" направиха на пух и прах шведите, Наполеон и Хитлер. Колкото до САЩ и Англия включването им във войната подпомага разгрома на Германия, но основната причина е да не се позволи на СССР да завладее цяла Европа, което беше единственият изход от войната както стана и при Наполеон.След Сталинград германската армия порди липса на ресурси беше обречена. Осталаното е холивудски интерпретации на непобедимостта на американците дето разпалват войни и после излизат като насрани. Те и Англия са сред виновниците Хитлер да се обърне срещу СССР, но както винаги се случва не им мина номера.

Количеството победи качеството.

Какви са тези глупости...От къде ги изравяте, бе? Това въобще не е вярно...Това е взето от някакви пропагандни материали на лъжливите руснаци...