Как преследвана от САЩ студентка направи науката по-достъпна

Александра Елбакян споделя милиони научни статии напълно безплатно

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статията ми намирисва на путинска постсъветска пропаганда за лошите империалисти САЩ които са оставили руските учени на улицата и добрата крадла Елбакян Робин Худова която раздава от имането на богатите с пълни шепи на ,,бедните”.Чак пък и допринесла за развитието на науката. И въпреки това САЩ са технологичен,икономически и военен гигант,а Русия си остава огромен териториален гигант който се възползва от новите технологии,но нищо не предлага. Това е заради свръхкорупцията и клептокрацията която управлява по съветски в 21-и век

НАМИРИСВА НЕ СТАТИЯТА А ПАМПЕРСА, ВРЕМЕ Е ДА ГО СМЕНИШ СОРОСОИДНА ПОДЛОГО

Научните открития и са като монета със две страни или нож със две остриета. За първи път чувам за този ХЪБ и Елбакян, случая Никола Тесла и изобретенията му, кой притежавя патентните над неговите изобретения, за съжеление ИНВЕСТИТОРЪТ ВЛОЖИЛ КАПИТАЛ а геният Тесла е бил използван, употребен и захвърлен на улицата като непотребна вещ! След края на 2св война до ден днешен са били убити близо хиляда гениални учени и техните научни трудове и открития са били прекратени, конфискувани, засекретени и. тн!!! Повтарям убити и делата по тези случаи са неразкрити и до ден днешен, шепа магнати контролират монополно и конспиративно целият този процес И ТОЗИ ПРОЦЕС Е УЗКОНЕН ЗАКОНА ЗАЩИТАВА ФИРМИТЕН, КОРПОРАЦИИТЕ И ТЕЗИНКОИТО СА ПЛАТИЛИ ПАТЕНТНИ ПРАВА, за съжеление...... ИДЕЯТА СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО СВОБОДНО СПОДЕЛЕНИ НАУЧНИ ОТКРИТИЯ. УАУУУ ЗВУЧИ ВДЪХНОВЯВАЩО НО Е УТОПИЧНА И НЕРЕАЛНА, ПРОПУСКАТЕ НАЙ-ВАЖНОТО, ЧОВЕШКИЯТ ФАКТОР И НЕГАТИВНАТА МУ СТРАНА, ИКОНОМИЧЕСКИ И ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ, ВИНАГИ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ НЯКОЛКО ПСИХОПАТА РАДИКАЛИ КОИТО ДА ИЗПОЛЗВАТ ДАДЕНО НАУЧНО ОТКРИТИЕ ЗА НАСИЛСТВЕНО ПРОКАРВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ РАДИКАЛНОИДЕОЛОГИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ, ПРИМЕР( ПАНДЕМИЯ КОВИД 2019)

Научните открития са като монета със две страни или нож със две остриета. За първи път чувам за този ХЪБ и Елбакян, случая Никола Тесла и изобретенията му, кой притежавя патентните над неговите изобретения ИНВЕСТИТОРЪТ ВЛОЖИЛ КАПИТАЛ! След края на 2св война до ден днешен са били убити близо хиляда гениални учени и технят научени трудове и открития са били прекратени, конфискувани, засекретени и. тн!!! Повтарям убити и делата по тези случаи са неразкрити и до ден днешен, шепа магнати контролират монополно и конспиративно целият този процес за съжеление...... ИДЕЯТА СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО СВОБОДНО СПОДЕЛЕНИ НАУЧНИ ОТКРИТИЯ. УАУУУ ЗВУЧИ ВДЪХНОВЯВАЩО НО Е УТОПИЧНА И НЕРЕАЛНА ПРОПУСКАТЕ НАЙ-ВАЖНОТО ЧОВЕШКИЯТ ФАКТОР И НЕГАТИВНАТА МУ СТРАНА ИКОНОМИЧЕСКИ И ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ, ВИНАГИ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ НЯКОЛКО ПСИХОПАТА РАДИКАЛИ КОИТО ДА ИЗПОЛЗВАТ ДАДЕНО НАУЧНО ОТКРИТИЕ ЗА НАСИЛСТВЕНО ПРОКАРВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ РАДИКАЛНОИДЕОЛОГИЧЕСКИ ВЪЗГЛЕДИ, ПРИМЕР( ПАНДЕМИЯ КОВИД 2019)

КРАДЛИВА ДРИСЛА. КРАЖБАТА Е КРАЖБА. ТОВА Е. В каквото и да я облечеш си остава КРАЖБА Има ли в този сайт чертежите на С400 и С500?? НЕ??? МИ ЩО???? А на Спутник 5??? НЕ??? ЩО???? Щото са крадливо племе не уважаващо труда на запада и ползващи се от техния труд. Молекулярната биология никога нямаше да е на тези висоти ако се надяваше на Русия. И тука има хора ръкопляскащи на тази КРАДЛА???? Позор!!! Колко руски научни статии има вътре??? НУЛА !!!

То бива да си прост, ама чак толкова ... Наука и научно откритие е едно, а продукт произведен за пазара е друго. Нима по сайтовете видя чертежите на Тесла и Спейс Х, или може би кода на Уиндоус. И да помислиш, ако има с какво - Да създадеш един човек, да го възпиташ и изучиш, да бъде учен е много повече отколкото да му предоставиш лаборатория да ти работи за заплата. Това което той открие на кой е? Май не е толкова просто ...

Прост си ти. Защито аз работя в имунологична лаборатория. Знам колко стотици хиляди евро отиват за работа. А ти си мислиш, че само дето може да се пипне е продукт. Само то има стойнодт. Няма как на сляп да обяснявам цветовете за това няма какво да споря с тебе. Никой няма право да ми краде работата в която съм вкарал пари и труд. Ензимите са ми тухлите които съм купил. Средите за клетките са ми хоросана. Имам реален продук и той е МОЙ!!! КРАДЛИВИ ЦИГАНЧЕТА.

Ще ме прощаваш, колега, ама явно не успяваш да проумееш за какво иде реч тук. Дали някой ще плати за статиите ти или не, ти не получаваш нищо от тези пари. Ощетените тук са издателствата. Всъщност, за теб това е по-скоро от полза, понеже е вероятно да те цитират и хора, които иначе не биха познавали твоята работа, понеже не могат да си позволят да платят за публикациите ти. Но никой не краде труда ти! Момента, в който си го публикувал, ти си сложил печат "МОЕ" и си го пуснал на воля да бъде ползвано от други учени. Така че хайде, моля, малко по-спокойно с емоциите.

За това аз публикувам в Нейчър и Саиънс, а ти се радваш на Плос уан. Занае ли какво е peer review journal?

Което само потвърждава лошото ми мнение за тези списания. Рядко има наука там, само изследвания на злободневни теми от посредствени "учени" като теб. Е, разбираемо е - все пак трябва да поддържат висока цитируемост за висок ИФ. Но ако някакъв проблем може да бъде представен на достъпен за средно-образован човек език и то в рамките само на 3-4 страници, то значи няма кой знае каква дълбока мисъл в това изследване... П.С: Какво е "Плос Уан"? Явно и там си публикувал....

Глупости на търкалета. Гроздето кисело.. знаем.

Не. Не съм. Plos one е "кенефа" на статиите в които имаш "интересни наблюдения", но не можеш да напишеш история защото нямаш солидни факти. Списание с мизерния импак фактор от 2.7. Сега да ти обяснявам ли какво е импак фактор?

Нещо докачлив ми се струваш. И от постовете ти дъха на самочуствие без покритие. Може би затова си толкова комплексиран. Вероятно рабираш, съзнателно или не, че великите ти изследвания могат да се правят и от тренирана маймуна с престилка: Направи 100 натривки, капни в първите 10 по една капка от А, във вторите по 2 и т.н. След една седмица повтори с Б. Остави го да узрее, махни 10-ината резултата, дето не ти отърват, вкарай цифричките в една програмка, дето никой в лабораторията ти не знае или разбира какво прави, но пък изплюва едни други цифрички, дето правят хубави графики. На МС Ексел... Дай ги после на постдока да напише 2-3 страници текст, уводът и без това е все същият и, хоп, публикацийка в Nature как се лекува рак при кокошките носачки. С поне 15 съавтора. Защото твоите резултати са една от точките в една от графиките. Познах ли? Ако само можеше да проумееш колко смешен и жалък изглеждаш....

Спрях да чета до думата комплексиран. Идея нямаш какво означава.

А ти?

Аз разнирам че ди симплексиран

Хе-хе. Струва ми се, че някой е много изнервен и ядосан - толкова грешки в толкова кратко съобщение.... Хайде, за да се успокоиш малко, разкажи какъв точно беше твоят принос за последната ти статия в Сайънс или Нейчър. И с колко съавтори го сподели този принос?

Ох милия. Не прави разлика м/у правописна и печатна грешка при пуисане от телефон. Каквото и да ти кажа - няма да го разбереш. Едва ли си чувал за дендритни клетки и функцията им.

Правописна или печатна грешка - общото е, че си бил твърде възбуден и си бързал да ми натриеш носа. В резултат си изпратил съобщението, без да го четеш. Или обмислиш. Последното се потвърждава от необходимостта от повторни постинги. Какво разбрах - работиш (най-вероятно) в областта на борбата с рака (дендритните клетки - много грубо казано - са част от имунологичния отговор на организма), малко по-вероятно е да си жена, отколкото мъж, при все че ползваш склонения за м.р., най-вероятно работиш в институция във Франция или в САЩ. Освен това имаш лек проблем с осъзнаването на информация. Въпросът ми беше ти какво си направил, а не съавторите ти.

Нито едно не позна :))) Дори лотото е е с повече логика от тебе :))) Мъж, германия, имунология. Както виждаш, симплексирането те е обхванало тотално :)))

Я... Изтрили поста ми за Саянс сигналинг където ти обясняваю че сме трима и аз съм първи автор. Ти ли натисна удивителната? :))))

Що бе? За имунологията може да се брои като попадение...

Доста далече е. Имунологията около дендритните клетки е 95% адаптивен имунен отговор. Т.е събиране на антигени и предаване на Т клетки.

Йей, направихме 200 поста :) Не, отричам да съм натискал удивителната. Но поста го бях видял.

Браво на Александра Ебекян , аз пръв алармирах че човечеството е като спънат кон и че науката и знанието като цяло трябва да въде свободно и общодостъпно. Една малка група хищни рептили са измислили система за заключване и продаване на всичко, дори и на въздуха.

абе дрисльо малък. Знаеш ли колко пари хвърлям за консумативи в лаб-а? И някакъв пикльо ще се възползва безплатно от моята работа??? Що??? ЩЕ ми краде труда??? Що???

Кой те краде тебе бе, откаченяк малоумен!

Оказва се, че дискусията тук се размива, понеже на малцина им е ясно какво точно коментират. Нека започнем със забележката, че "общодостъпен" не е непременно същото като "безплатен". Издателствата правят резултатите от научния труд общодостъпни, но не и безплатни. Индивидуалните учени бихме имали огромни проблеми да осигурим общодостъпност до нашите резултати. Нека не си правим илюзията, че това включва само да ги качим на някой сървър, трябва също така и да се гарантира, че ще са достъпни и догодина, и след 10, 100, а защо не и 1000 години. Благодарение на изделствата днес можем да четем трудовете на Фарадей от средата на XIX в, и дори на Нютон от края на XVII век. Това, естествено струва пари. Именно това е, което се плаща при закупуването на една статия. Противно на разбирането на мнозина тук, заплаща се не съдържанието, а достъпа до него. Ако се плащаше съдържанието, цената на статиите щеше да е различна, в зависимост от качеството на съдържанието. Но понеже няма значение дали купуваме статия на Айнщайн, Бор или Бай Симо, то явно плащаме само за достъпа. Когато това се проумее, ще стане ясно, че всякакви дискусии за заплащането на учените и/или печалбите от техните статии са не само неуместни, но и безсмислени в тази ситуация. Това, което момата е направила, е не само незаконно, но вероятно и с негативни последствия за издетелствата, а оттам и за науката. Тъжно е, колко малко хора осъзнават тези аспекти.

Като цяло не е така. Даже изобщо не е така. Издателствата например, ни най- малко не гарантират достъпа до публикациите които издават " во веки веков", както лъжливо си го написал. Издателствата са частни структури, фирми - днес ги има, утре може да ги няма. Обикновено, тези " авторски права" се пазят 10 години от издателствата след това се продават някому, или достъпа до тях вече не е през издателството , а например заявката се прехвърля към библиотека или друга фирма за архиваторски услуги където вече се съхранява статията.

Хубаво. Това променя ли факта, че издателствата осигуряват достъп, а не съдържание? Или че улесняват такова прехвърляне? Представи си, че всеки учен трябва да договаря такова прехвърляне в края на кариерата си.

Чувал ли си за "Уикипедия"? Това е платформа, която се управлява от организация с нестопанска цел. Всяка година събират дотации от всички хора от планетата, за да се издържат, като в същото време се опитват да помагат на цялото човечество. Една такава организация е повече от способна да земени всички меркантилни издателства, без да налага никакви допълнителни такси.

Първо, не казвам, че няма алтернативи на издателствата. По-долу съм посочил моделът на ArXiv, който дори е напълно безплатен. Второ, всяка година дарявам по 60€ на wikipedia, защото личното ми убеждение е такова. Трето, да си чувал, че миналите няколко седмици wikipedia пищеше за дарения, иначе хлопва кепенци? Явно без пари не става, което е и главната ми теза! Какъв точно модел на финансиране ще се избере зависи от редица причини. А сега аз да те питам - ти би ли дарил пари на някое издателство, което публикува научни статии, например от областта на приложната физика на твърдото тяло? И колко човека познаваш, които също биха го направили? Надявам се схващаш проблема, да не кажа наивността на предложението ти.

Безспорно си прав. Коментиращите, не са наясно, че някои престижни и не чак толкова престижни научни издания искат такси и от авторите, за да публикуват научните им разработки. Системата на сериозните научни публикации е такава заради анализа и индексирането по ключови думи на публикациите - именно това е сериозния труд, който е платен. Отделно, ако достъпът до съдържанието е толкова безплатен, нека авторите да си го осигуряват. Истината, обаче, е в средищата на публикации, където търсенето е лесно и ефективно - това не е безплатно.

Когато Джонас Солк разработва първата в света ваксина против Детски паралич през 1955, един журналист го пита: "Кой държи патента?", Солк отговаря: "Бих казал хората. Няма патент. Можеш ли да патентоваш слънцето?" Осъзнаваме ли колко от нас днес нямаше да са живи, ако не бяха хора като Джонас Солк?

а ако си направиш труда да дочетеш историята до край, въпреки съответното интервю наета от него адвокатска кантора изследва възможността ваксината да бъде патентована, но патентната агенция заключава, че сама по себе си ваксината не се явява индивидуално отделимо от останалите познания научно достижение, което може да бъде патентовано, а е основана изцяло на вече съществуващи познания, методи и модели ... независимо от това той получава безчет всевъзможни награди, призове и др.включително парични за заслугите си (напълно заслужено бих добавил), но предполагам според теб той не ги заслужава защото научният труд не би трябвало да се плаща.

Учения, изобретателя разбира се че заслужава и материално признание за труда си. Но такова не заслужават паразитните структури печелещи от труда на учения, каквито се явяват голяма част от издателствата. Най- често неговото (на учения) постижение няма абсолютно никакво отношение към тях (паразитите) и дори е направено въпреки тях. Борбата с паразитите в науката е важно дело, често доближаващо се по важност до самата наука.

Не сте парави. Издателите също влагат труд и не са паразити. От личен опит знам.

Аз историята съм я чел преди ти да се родиш, което може да ти говори нещо, а може и нищо да не ти говори... Нека сега да поясня как най-нагло излъга. Първо, цитирал съм личното мнение на Джонас Солк. Очевидно такива като теб, който с лопата можеш да ринеш днес, нищо не знаете за страшилището "Полио". Та, Солк категорично не е наемал никакви адвокати, които да проверяват дали ваксината може да бъде патентована. Такава проверка е извършена от адвокатите на една фондация, основана от Рузвелт. Трябва да се има предвид, че самия Рузвелт е бил парализиран от прекарано Полио. Полиото за поколението на ВСВ е било равносилно на смъртна присъда. Стойността на ваксината по онова време /1955/ се изчислява на около 7 милиарда долара /дншни 67 371 460 674.16 долара/, ако е била патентована. Разбира се, всички работили по ваксината, всички участвали в производствения процес, всички участвали в имунизациите, са получавали пари, не са работили безплатно, освен ако не са го правили по собствено желание. Последното изглежда е много трудно да се проумее от твоето поколение. Никой не е бил ощетен и никой не се смята за ощетен. Напротив, всички са горди, че са дали своя принос за благото на човечеството и са спасили милиони деца по света!

Учените често работят в държавни институти, където са изцяло на обществено финансиране. Заплатата на учения по никакъв начин не зависи от абонаментите на издателя. За повечето учени парите са на последно място, ако трябва да бъда честен, за тях науката е всичко. Айнщайн е един пример. Науката се развива най-бързо, когато е без ограничения и достъпна за всички, когато всички учени от света могат да работят заедно и да обменят идеи, без политически и финансови ограничения. В крайна сметка, какво сме без наука?

точно Айнщайн ли ще дадеш за пример? още приживе всяка думичка, която е написал всяко листче на което е драснал, всяка мисъл която е казал ... е под защита на авторско право. Всичко това той продавал, чрез безброй агенции. Няма какво да си кажеш човека си е бил доста известна именита личност. По голямата част от последните години на живота си Айнщайн прекарва на годишна заплата от около 10 000$ (към 180 000 $ днес) и при смъртта му благосъстоянието му е оценено на 1,25 милиона $ (към 11 милиона $ днес). Интересно от къде са се взели тези парички? приносът на Айнщайн за човечеството действително е неоценим, по лично моя преценка много над тези 1,25 (11) милиона които си е докарал, но не си мисли че Айнщай е бачкал само и единствено за чест, слава и доброто на човечеството.

Само хора, които никога не са полагали (истински) интелектуален труд, не са създавали интелектуална собственост или не са се изхранвали от това, могат да одобряват подобна кражба.

Всички проблеми на този свят идват от наличието на финансови единици. Изчезването на парите ще ускори развитието на науката експоненциално, защото ничие съзнание няма да е замъглено от мания за печалба, а само от желание за осъвършенствуване на цивилизацията.

Изчезването на парите?!... Драги господине, а Вие имате ли на представа, какво е това нещо, парите? Прочете поне какво са писали бащиците на комунизма, защото те много добре обясняват какво точно са парите. И, извинете ме, ама срещу моят научен труд, вие колко кила самоковски компир ще ми предложите? Нали... няма пари... аз компир не садя, щото заниманията са ми с наука... ама ми се руча компир. Та?

Пределно ми е известно - раждат "умни" глави, като твоята, които да творят "умни" мисли, като твоите и да държат човечеството във вечно заточение.

И аз ще ям компир, пък ти яж наука. Като ти пристърже на стомаха, щото печалбата от твоя научен труд почти винаги е принадена стойност и някой си е купил Мерцедес на твой гръб, пак ще си говорим...

РазбраФ - компирът е свобода! Науката е зло! Събирай съчки за кладата.

Вътре има ли чертежите за С400 и С500? Не? Що??? А за Спутник 5??? Пак не???? Що??? Дрисла.

:))))) +150000

Нека разгледаме един хипотетичен пример, почти действителен. Да речем, че аз изобретя нещо. Нещо фундаментално, което ще тласне развитието на цивилизацията много напред, със скок. Работил съм върху проблема не една или две години, а десетилетия... примерно 30 години. Според някои от коментиращите, аз не трябва да поискам нищо в замяна, а просто да го подхвърля на мегданя и всеки да си вземе колкото и каквото си поиска?... Дали ще е правилно това? Правилно ли е, че за своите шедьоври и да Винчи, и Микеланджело, и Рафаело, и Данте, и... и който се сетите още, че дори и любимият на някои Карл Маркс, са предлагали своите творения за пари, при това някои от тях за много пари? Въпросът е, защо аз, примерно, трябва да подхвърля своето изобретение за без пари? Няма ли това да означава незачитане, пренебрежение, обидно отношение към моят талант? Нима талантът на футболист, оценен за 100 милиона евро е по-ценен от моят талант, дал нещо за цялото човечество? Ето къде е същността на проблема. Та тази мома си е крадла. Тя ограбва трудът на тези учени хора, които са вложили десетки години високоинтелектуален труд и познание за да постигнат нещо. А тя просто го открадва и го хвърля на мегданя, на прасетата, които трябва да дадат оценка на интелектуалните бисери. Някои казват, че тези пари или по-голямата част от тях, отиват при посредниците. А, извинете, ако ги нямаше тези посредници, които харчат средства, за да публикуват и разпространяват постиженията на гениите, как ние щяхме да знаем, че нещо вече е открито? Всеки сам за себе си ли трябваше да открива колелото и бойлера?

Напишеш ли научна публикация с " изобретението си", пратиш ли я в научно списание за публикуване, не ЧАСТ от парите отиват за списанието за достъп до публикацията а ВСИЧКО! От тях ти няма да получиш никога каквото и да е. Това ако не го разбираш просто си глупак.

Господине, опитал съм се , съобразявайки се с аудиторията, да дам достатъчно разбираем пример. Тук, в този сайт, нито му е мястото, нито пък времето, да се изпада в кой знае какви задълбочени дискусии, а и обяснения. Нещата трябва да се показват в най-достъпен за масовият читател вид. И колкото се може по-накратко. :)

Патентаджия, мястото ти не е в публичната наука. Захлебвай при частниците с патентите. Публичната наука е "нон профит". Айнщайн когато е написал "Към електродинамика на движещите се тела" дори не е бил учен на заплата, бил е чиновник в патентно бюро, никой не му е плащал за наука.

Чак пък "патентаджия"... Явно грухтенето ти се отдава, щом се засягаш. ;) Не се засягай. Написал съм библейска истина, ако знаеш за какво пиша. А колкото до Айнщайн... Дали е взел пари за публикацията? И Айнщайн не ми е кумир. Не обичам математиката.

Отначало се зарадвах колко от изказалите се тук работят в областта на науката. Но след това осъзнах колко ограничени са мислите им. Не отричам, че има издателства, които прекаляват (напр. Elsevier). Но нека да споделя и няколко други факти. 1. Отворена и общодостъпна наука - определено! Но ако искаш да правиш нещо такова, моделът, следван от ArXiv, следва да e пътят, а не кражбата. Статията много тънко заобикаля казването в прав текст, че девойчето всъщност е хакнало сървърите на издателствата и е откраднала статиите. Между другото, тя се самоопределя като комунист. Ще се въждържа да правя коментари по този въпрос. 2. Учените получаваме пари за своя труд! Публикуването на научни статии е част от трудовите ни задължения и получаваме заплата за това. И продължаваме да вземаме тази заплата или дори заемаме по-високо платени длъжности поради наличието на тези статии. Така че не сме съвсем безплатни работници. 3. Издателствата също имат разходи. Избийте си от главата, че са на голяма печалба. Оставам с впечатлението, че мнозина от вас не са виждали насипния вид, в който много от авторите предават ръкописите си. Тези ръкописи трябва да се приведат в стила на списанието, графиките да се форматират и конвертират във формат, с който издателството може да работи и т.н. По-елитните издателства имат и езикови експерти, които редактират текста за стил, граматика и изказ. Издателства като Nature Publishing имат дори графични дизайнери, които помагат на авторите да изработят красиви и представителни фигури. Всяко издателство има и софтуер, с който организира процесът на рецензиране. Всичко това струва пари. Купуването на единична статия наистина е скъпо, но библиотеките обикновено купуват абонаментни пакети за няколко списания за няколко години. Това са хиляди статии. 4. Не е вярно, че няма достъп. Всеки уважаващ себе си университет или научен институт с читава библиотека има абонамент за основните списания в областите, в които работят служителите му. Всеки с интернет достъп от мрежата на университета/института може да сваля безплатно статиите от списанията, за които е платен абонамент. И в България е така, поне в СУ. А ако нямате достъп, винаги може да пишете на колега в друг университет и да го помолите да ви прати статията. А жалващите се, че не могли да прочетат последната статия на нам'кой си - опитвали ли сте да пишете директно на автора и да го помолите да ви прати копие? ResearchGate също е възможност. Така че спрете да си измисляте оправдания за кражбата. А сега започвайте да се набирате на минусите, защщото не можете да представите смислен аргумент срещу написаното....

От researchgate са ми сваляли статия, за това че е получено оплакване до тях за нарушение на авторските права за достъп до публикацията. След като проследих мейла на оплакването, се оказа адвокатска кантора в Хамбург.... Т.е. с труда си на учен, се оказва че не хрантутя само издателства, а и други паразити наети от тях. Да наеме адвокати по авторско право не може да си позволи бедно и скромно издателство. Яки кинти се въртят там на гърба на учените. Е, статията ми одавна вече е достъпна за всеки, благодарение на тази девойка.

Различните издателства имат различни модели на лицензиране. Напр. IOP Publishing са доста либерални и позволяват качването на статията на лични или университетски сървъри, тъй като някои университети изискват това - публикациите на учени от този университет да са достъпни. Единственото условие е ясно да е указано къде е била публикувана. Други издателства държат правата върху окончателното форматиране, но неформатираният ръкопис може свободно да се качва и разпространява. Просто трябва да четете условията в лицензионното споразумение....

Много малко хора ще разберат това, което сте написал. Тридесет и повече години те не могат да излязат от мъглата на "безплатното" здравеопазване, образование и др.п., а Вие искате... какво? Да признаят, че има и чисто интелектуален труд на твореца, което, след като е труд, също трябва да е заплатен? Как не Ви е срам, колега! Та това, Вашите достижения, Вашият труд, просто им "се полага". Безплатно при това. Кой, ако не свинята, ще определи най-добре качеството на интелектуалните Ви бисери и чистотата на Вашият умствен кладенец?

То така се хава сървър - 2-3 пъти сбъркаш паролата и после по случайност вземеш, че я уцелиш. Като на филм...

А според теб как си е набавила база данни от над 80 млн публикации? Чрез следене на трафик ли? Освен това навсякъде се набляга на това, че е бакалавър по компютърни технологии. Не е зле и да прегледаш автобиографията ѝ. Сама си казва какво може и с какво се е занимавала....

Браво на момичето! Такива хора ще оправят света!

Посоката на света в момента е да нямаш нищо твое, но да плащаш за това. Браво на момичето, защото много правилно го е казала, че хората, които са писали тези статии не получават нищо от парите, които се събират.

И сега ще получат, нали?

Стъпвам върху раменете на гиганти Когато хора като Архимед, Питагор, Бернули, Нютън, Стивън Хокинг, Айщайн, Дирак и много други, са полагали основите и са надграждали, да не си мислите, че са го правили за пари? Тези хора са последователи на отворения код, на публичния общодостъпен достъп, без ограничения и такси. Къде щяхте да сте вие днес, амеби, ако не бяха хора като гореописаните? Вие сте крадците, които крадете от трудовете, полагани с хилядолетия от различни хора, след което искате някой да ви плаща такса? Науката е за човечеството, а не за амебите, които искат да забогатеят, докато държат останалите в тъмнина!

" Тези хора са последователи на отворения код, на публичния общодостъпен достъп, без ограничения и такси." Това пък как ти хрумна. Хеле Архимед пък как е бил за отворения код, направо нямам думи.... Разберете, че повечето от изброените са също хора от доста различни епохи, когато разбирането за наука и нейното финансиране е било доста различно.

Разбираме, че истинските учени се интересуват от наука и се финансират сами, за да може следващите поколения да се бият в гърдите колко са велики, без реално да са постигнали нищо значимо в научния живот. Добре разбираме всичко това, г-н кражба :)

Защо пък "г-н кражба"?!? Аз съм против краденето. В крайна сметка затова и цитираме - посочваме чии идеи сме използвали, отдавайки по този начин почит на откривателя им. Редно е да направим и разграничението между "свободен достъп" и "безплатен достъп"!

Ako направиш СТОЛ, маса, кола, къща... , мога ли да ти го крадна? Що този който работи с акъла си да можеш да му крадеш продукта?

Това са продукти на науката, това не е наука.

Алооооо... Това са МОИТЕ ПРОДУКТИ. АЗ СЪМ ВКАРАЛ 200 000 ЕВРО КОНСУМАТИВИ. НА НАУКАТА БИЛО. СМЕШКО.

Наистина е голямо постижение направеното от нея. Един учен, след като публикува резултатите си не иска нищо друго, освен да бъде четен, цитиран, трудът му да се ползва и да е полезен за хората и научната общност. Той не печели нищо друго от това. А издателствата на научни списания искат кинти на гърба на учените.

ти ако искаш работи за чест и слава ... обаче попарата е с пари

Жалко е че си прост, но всепак ще си направя труда да ти обясня. Кинтите за работата за учения са ПРЕДИ публикуването. СЛЕД публикуването кинтите за достъп до статията са само за търтеите от издателствата.

Крадла.

браво това девойче допринесох за развитието на човечеството и човешката цивилизация в пъти повече отколкото онова измислено краварство леке Мъски, строителя на финансови пирамиди.

С КРАДЕНЕ!!! Рашките друго не могат.

Когато някой от коментиращите направи и 1/10 от това, което е направила тази жена, елате да се похвалите. Може да ви се струва странно, но на много места по света не могат да си позволят и един учебник да си купят даже, какво да говорим заплащане на научни статии. Бързо сте забравили периода, когато всеки в България беше пират. И ако не беше пиратството, много хора никога нямаше да имат достъп до скъпи инструменти, благодарение на които днес изкарват много пари, с които вече могат да си позволят легални копия.

ДА КРАДЕ? Че ние крадем бе. И се ядосваме когато ни забранят да краднем. Я от замунда, я от държавата. Ама после все някой друг ни е виновен и длъжен да ни оправя. Щото това си можем - да краднем.

както и да я оправдаваш кражбата си е кражба

Еми, САЩ рушат и грабят и с гАза си от по света и у нас. С награбеното купуват и мозъците на разрушените страни. За радост на дебилите по света и у нас.

Еми е женско име, пише се разделноЕ МИ, глупако. Що така американофобите сте неграмотни, а коментирате непосилни за ганглиите ви неща?

Знам как се пише граматически - пиша го разговорно, с чувство за хумор, нещо недостъпно за ганглиите на дебилните фенове на САЩ, дето се радват, че САЩ грабят и разбиват България, за да се правят на велики, в очите на слепите.

Знаеш чушки. Топката пак е в нашия отбор, а не при вас и ватниците, SORRY.

Дебилче, не всеки, който не скача, е "червен", "ватник", "путЕнофил"... Да те информирам. Не можахте да го научите това 30г. Деба дебили деба.

Хапчетата за нерви не ги пиеш май.

Зашеметяваща статия! За да споделиш нещо, то първо трябва да е твое, да го придобиеш някак. Може да стане по много начини, включително и чрез кражба. Но това е просто от морална гледна точка, да речем, че момичето е твърде младо за да бъде морално. Има и чисто прагматична гледна точка. За един учен четенето на научни трудове, писани от колегите му е съществена част от инструментариума му. Просто не може без това. Ако някой се нарича "учен", а няма достъп до научните статии от съответната област, то или напразно се титолува така, в краен случай институцията, в която работи, не може да бъде наречена "научна". Обществото плаща за наука. Обмена на информация е важна част от науката и заплащането на този обмен е просто един преразпределетилен механизъм, утвърден с годините. Самите учени не плащат нищо, ако работят в нормални университети, научни институти и академии. Плаща данъкоплатеца. В Русия и дивашките страни просто се крадат парите на данъкоплатеца, не достигат до учените и затова науката им е "недостъпна". Най-лошото е, че девойката не оосъзнава, че научният обмен, макар и много важен, въобще не е най-важният фактор за развитието на една наука. Необходими са условия, необходима е селекция на хора със съответните заложби, необходима е логистична организация - много неща. Девойката лесно ще гепии малко статии и ще направи науката "достъпна", но я да пробва да подари оборудвани лаборатории, да раздаде кампуси, които да поддържа, да осигури прилични заплати и стандарт на живот на учените. Защото това прави науката всъщност достъпъна - ообщество, което не може да си позволи да плати на учените един елементарен абонамент едва ли им осигурява тези неща, без които не може. А най-лесно ще е за девойката да се замисли защо десетки хиляди добри учени от Русия и бившия съветски блок работят и се развиват отлично именно в страните, където науката е била "недостъпна" според нейната логика? Това са нормални хора, които обичат родните си страни, които не желаят да са далеч от роднините си и въпреки това са зарязали всичко и са отишли да развиват наука в чужда страна, издържани от чужди народи. Защо са го направили? Отговорът на този въпрос ще и разкрие много истини.

това да изнесеш научни публикации в пиратска мрежа е много логично в контекста на Русия и бившата соц.сфера. По онези времена, а и до голяма степен и днес в някои от държавите науката е абсолютна собственост на държавата и за да стигнеш до научен труд на колега понякога беше почти невъзможно. Това да има поставена табелчица с цена е безкрайно по-добър и лесен вариант пред това да търсиш политически връзки и корупционни схеми за да се добереш до нещо. за жалост именно така ставаха нещата в бившия соц.свят (и в известна степен продължават за стават).

Плаща данъкоплатецЪТ.

До много знаещите които укоряват момичето - неможе всичко на света да се плаща! Това е против всяка логика! Има неща /... и науката/ за които не трябва да се плаща или се плаща по различен начин на учените, а "търгашите фарисей" ще си платят рано или късно, но сигурно!

Бай Иване, що си не гледаш бояджилъка, а си се захванал да разсъждаваш по теми, нямащи нищо общо с него? Ти би ли боядисвал без пари? Ий така, за идеята? Когато се заплаща някакъв продукт, се заплаща времето, което е отишло за направата му. Заплащат се така наречените човекочасове. Когато купуваш тон стомана, ти не купуваш самата стомана, а трудът, положен за достигането до крайният продукт, тон стомана. Тук е включено всичко - от планирането на геоложкото проучване, до отливането на блокчето стомана с тегло един тон! понял? Дъщото е и с научните достижения. Те изискват определено количество време, вложен интелектуален труд, което от своя страна се измерва с пари. Това дава и отговор на въпроса, защо златото е скъпо, а платината още по-скъпа. Трябва да помислиш в дълбочина :)

Привет Анонимен, Когато не ти са ясни нещата в дълбочина, не прехвърляй твоето незнание други му! Учения работейки взема заплата. Когато направи откритие получава признание и материални стимули. Но от това не следва откритието да се продава, а това се прави масово. И не учените прибират парите, а хитреци разни. Сложно е да ти се обясни детайлно в коментар ... Помисли само можеш ли да се изучиш въобще ако трябва да се плаща и на тоя дето е измислил буквите, азбуката, цифрите и всяка формула. Нима това не е труд? Относно цената на стоманата и т.н. не е само това което си писал, а има и още доста. С това само искам да разбереш, че ценността на продукта е по-голяма и не всичко е ПАРИ на този свят.

Да, обществото плаща за наука от данъците си, а печалбите на изданията отиват в частни джобове. Момичето не е направило нищо, освен че е поело риск да бъде мишена. В крайна сметка това е само един сайт с търсачка, където авторите могат сами да качат ако искат публикациите си. Ако живееше в България досега да са я екстрадирали в САЩ за това.

Значи само да направя следното уточнение! Според тебе нека и Айнщайн да си беше запазил труда за себе си ил ида го беше продал на некоя корпорация! Нека и Дарвин да беше запазил тръуда за себе си! Тогава щеше да си мислиш, че човечеството е на 6к години и щеше да гориш хора по кладите! Нека и Нютон и Лайбниц и Ренген и Нобел ... абе нека всички учени да мислят като тебе и да си продават трудовете само на компании и държави! Да видим тогава до къде ше го докараш!!!

Айнщайн и Дарвин не са запазили трудовете за себе си, публикували са ги. Това, че някой не може да си позволи да ги купи, не е проблем нито на Айнщайн, нито е кой знае каква пречка за науката. Същото се отнася и за знаменитите писатели и философи и техните прозведения.

Разбирам! Ти си за тия дето не дават! те само искат и искат и искат! Дано да има по малко хора като тебе! И пак да кажа, ако гореописаните хора мислеха като тебе! Още щяхме да горим хора по кладите и да се изяждаме един друг и да дебнем в мрака зверът! Добре, че не са бил итакива Щото ак оти не можеше да си позволиш примерно някоя ваксина на детето си или пък патерица, вследдствие на което ти умреш примерно или пък детето ти, поради това, че знанието е продаден на някоя корпорация или държава! Еми според мен това щеше да е добре за тебе! Така като те чета!

Явно нищо не разбираш! Някои неща, за да се реализират, трябва да попаднат в ръцете на корпорация (или поне заинтересована фирма). За да има фирмата интерес, то трябва да има изгледи за печалба от реализацията на тази идея. А печалбата е най-голяма, когато имаш монополно положение като производител. Представи си, че някой открие свръхсветлинен двигател. Но за производството му трябва антиматерия. За да започне, първо някой трябва да построи фабрика за антиматерия, цехове за ултра-твърда керамика и т.н. Хвърляш идеята в ефира, т.е. даряваш я на ООН да речем. Те я прехвърлят на националните правителства. И правителствата казват "дзяк", понеже първо трябват инвестиции от 5 трилиона пари, а пенсионерите са гладни.... Опитват да я дадат на корпорациите. И те казват "нъц", понеже не искат да рискуват да бъдат изпреварени от някой от конкурентите и да останат само с разходите. Предполагам, разбираш идеята...

Значи почваш с това, че не разбирам! Ей момиче земи се стегни и се прочети първо! Добре де нека го кажем така ИДЕЯТА ЗА ТИ ЗА АНТИМАТЕРИЯ ВЕЧЕ Е ПРДАДЕН! НЕ МОЖЕШ А Я ИЗПОЛЗВАШ! сега ти можеш ли да се разбереш! ПРОДАДЕНА Е! НЕ МОЖЕШ! Някой дето е измислил идеята за антиматерия вече я е продал и ти НЕ МОЖЕШ ДА Я ИЗПОЛЗВАШ! Това вече разбираш ли го!? Па ти м иразправяш за фабрики и други!? Ай сиктир! Земи първо се разбери ти самата и после ми пиши глупости!!!

Не става въпрос за антиматерията, а за начина ѝ на производство! Никой не забранява да се използва друг метод за производството ѝ. Какво точно щеше да продаде Айнщайн на някоя корпорация?!? Никой не купува идеята за самолет. Купува се идеята за начин за производството на самолети! Освен това тук дискусията малко се отклонява от темата. Плащането за достъп до статия не е като плащане и още по-малко купуване на правата върху съдържанието! Осъзнайте се най-накрая!

При сащ е като при богатите - трябва да докажат първо произхода на "средствата си". Доколкото знам, основното е от дългове, останалото от грабежи.

Доколкото знаеш... Явно, много са нещата, които не знаеш. Чети, чети още, за да знаеш.

Четох до там, където си написал "титОлува" и спрях - неграмотник да разсъждава за морал и наука е смешно и най-вече - безсмислено о безполезно.

Наука за всички. Даром. И нека никой да не бъде пренебрегнат...

наука за всички ... хубаво. даром ... щом така си казал, така да бъде. никой да не бъде пренебрегнат ... всъщност ако горните две се изпълнят, по презюмция производителя на науката е пренебрегнат. няма пълно щастие в този свят. винаги някой, някъде, по някакъв начин плаща за "безплатните" неща. може да не си ти, може твоя кеф да е за сметка на чуждо нещастие ... но винаги някой плаща! да си мислиш обратното е просто самозаблуда.

ЧеБурашка

Просто си позволих да перифразирам цитат от книга, който всъщност се отнася именно до щастието...

"Преследвана от САЩ"... Как не видях и една статия за търговията с човешки органи в Китай. В нормални държави се чака 2-4 години за органи, в Китай - две седмици! Що не пишете колко е свободен човек там? Расизмът е в пъти повече от САЩ, отвличат се деца от улицата и никой не се реагира от страх и малодушие. Но да се говори истината за Китайската комунистическа партия не съвпада с глобалистките ви демагогии. Ковид беше създаден и пуснат там. Huawei е средство за шпиониране, напълно копирани технологии. Нямат и цент изхарчен за R&D. Всичко е copy-paste. Не позволявайте да ви баламосват. БГ медиите за доста зависими.

липсата на престъпност предполага една от 2 възможни варианта - действително престъпност няма или никой не се занимава да я търси.

По лицето й личи, че е грозно - отвратителна и лукава руско - арменска вмирисана овца.

Абе, човече, откъде намери чак толкова злоба към някого, когото не познаваш? Просто се чудя какво не е наред с теб, за да получиш такава реакция от една статия.

Жестоко облъчен е от щатска пропаганда.

Първо се пише разделно А БЕ. Второ чудя се какво не е наред с теб, че обичаш руснаците, които са най - големите ни врагове и трето не се обиждам от по - долния "коментатор" облъчен от путинска пропаганда.

Защото добре е повече хора да имат достъп до качествена наука, за да им е ясно с ккави трудове в бг-то се взимат титли. Титлата е едно, ама не дава признание. Признанието не идва с титлата. Ама алчният не го разбира.

Никога не е била преследвана от САЩ. Дори в сайта на Sci-hub в VK е изписана като причина точно американския закон за свободно споделяне на информацията от науката. Стига лъгахте. Европа я съди за кражба на интелектуална собственост.

От "капиталистиюески" списания ли краде или от "комунистически"?? Това май казва всичко.

Ха-ха. Какъв Тесла? Ама моля ти се. Нали изтока имаше научно-техническо разузнаване. То за ккаво бе създадено? Да краде тиквите ли? И хайде, хайде, че като се се сетя за соц. учен ми идва да се гръмна. Тези които избагаха - станаха истински учени, а тези останалите са си откровени крадци или слуги на крадците. Съжалявам, такава бе ситемата, та продължава и до днес. Стават професори с публикации в хищнически журнали. Срамота!

Е, не всички де. Има и съвестни учени, но за съжаление те не са водещите в законодателството и разпределението на парите за финансиране. И понеже никой не разбира нищо в тясна област- мошенничествата са огромни. Спомняма си някаква бе измислила нова физика и с тези неработещи неща кандидатсваше за доцент. Е, тя доцент не стана веднага, ама може ли такива хора да водят науката и да разпределят финансирането? Може ли? Като здравеопазването е - сбъркана система.

Такава е по-скоро ситуацията днес. Преди обаче образованието беше на много високо ниво, а в много университети се кандидатстваше по няколко години.

Много се изкефих на тоя сайт.Дори си намерих своята статия. Сега всеки може да я свали иначе няма кой да даде 30 евро. Труда който е пложил издателя е нищожен спрямо моя, ако исках да я пусна безплатно трябваше да платя над 2000€

Но аз- не. Просто я слагаш в researchgate. Макар че researchgate се налази от онези с демо-титлите на учени и си се цитират взаимно. После пишат, че имали импакт фактор, но в researchgate. Наглост или невежество? Не е ясно.

На запад дори студентите имат достъп до тези библиотеки, а в България учените трябва да ползват пиратски сайтове. И защо? Защото мутрите и хитреците забогатяха незаконно.

кой запад и кои библиотеки? че нещо на клишета го подкарахте

Няма да уточнявам, но е факт. Има онлайн библиотеки и чрез тях се ползват ресурсите на Web of Science и Скопус. Не знаеш ли?

Ами червена патко, що ходиш в лошите САЩ да следваш и да се възползваш от тях, боклук вкиснат?

защото малоумнико си е платилиа или пък е спечелила стипендия със знания. неща, които няма как да ти се случат, прост цървул

Да бе, глупако именно за това ми е въпросът, що се е натискала за САЩ? Знам, че не ти отърва да ми отговориш, както знам много добре и тъпите ти постове. Между прочем у вас имаш ли нещо измислено и открито от руската наука, а не от западната? Най - много да цоцаш руска водка. Колата ти руска ли е бе мухльо?

И кое списание да публикуваш иска 1200 евро? Има хищнически журнали и там има цена. за да имаш статия, която на друго място няма да мине, защото няма нищо научно в нея. Лично аз и познатите ми публикуваме само в импактни публикации, нещо което вече в България няма значение, но импактните публикации са научни излседвания с високо качество и не си спомням да са ми искали пари. Искали са,но ако искам цветна картинка или искам да си поръчам нещо за ползване от печатните материали. . Досега да плащам? Никога. Докато в българските списания без импакт фактор, но реферирани и индексирани- уж, искат пари. И там рецензенитите са на много ниско ниво. Така че вярно, че по закон вземаш титла, ама публикуваш глупости и си плащаш. Гарантирано от законодателството на бг. Е, да след като започнах да ползвам този сайт, защото в България учените нямат това, което студентите на запад имат, шефовете престанаха да се правят на много знаещи.

право на позлване до западна литература само избрани. Това бе в бг-то

В повечето авторитетни списания се събира подобна по размер такса за "свободен достъп" до статията ти, ако я приемат за публикуване. Тогава, ако я платиш тая такса публикацията ти може да се тегли свободно без други такси към списанието.

Правилно. А тука всичко живо дето я плюе си купува филмите, музиката, софтуера...

Тоест, краденето е шукар? Железо гепиш ли??

Комунизмът превърна поробените от него народи в полу-хора, които още не могат да се изправят гордо! Крадете! Мишкувайте! Успех!

ако искаш нормален свят, науката трябва да е open access, ако искаш ненормален, защитавай си тезата!

Проблемът глупако е че наука се прави в капиталистическия свят, а Рашата и Китай и други боклуци само крадат.

petrovito

ех, борисчо... каквото и да ти кажа няма как да го разбереш, особенно за наука

Ех Петровитчо, не ми говори за наука. Прочел съм повече книги от колкото пъти ти си мастурбирал.

На комундето му дай да открадне нещо от някой наготово и после да го предлага "свободно" и да печели слава и пари! Че и тая руска офсЪ и тя така! кривозъбите колхозници от чайна са същите!

Е вие сериозно ли? Крадене е дори да копираш съдържанието на вестник Дума! :) :) :)

Тя хубаво дава чуждият труд безплатно, но за собственият си дали взима пари ?

Всъщност "чужд" е пресилено, авторите на научни публикации не печелят от това, което разните сайтове допускащи те само до абстракта и искащи пари за да ти покажат останалото печелят. Та кой от чий чужд труд печели. Не видях реклами в сайта та едва ли печели от него, или някой го споноририа или тя самата се прехранва другояче някак и го прави на свои разноски, не ми се търси. Но във всеки случай е похвална инициатива.

Капиталистическата наука: парния двигател, самолета, компютъра, телефона, телевизора, елетричеството, практически всичко. Арменският комунизъм: ???????

Арменците са един от тормозените народи. От векове са преследвани. Развиват се въпреки това. Нещо, като да обвиняваш българите какво точно са направили до Освобождението. А това, че на теб познанията са ти ограничени може да се види по примерите ти, които си решил да посочиш. Ако погледнеш имената по различни проекти и разработки, изненадан ще останеш, защото са мултинационални. Умни хора има навсякъде. Не навсякъде обаче има условията тези хора да се развиват и да извадят на практика идеите си. Така че се научи да правиш разлика между наука и обществн строй.

Точно така е, но не го разбираш, защото си малоумно човече! Умни хора има навсякъде, но свободата, свободната икономика създадоха условията човешкия ум да разкрие пълния си потенциал!!! Не ми пука дали някога ще го разберете! Просто ще ви обиждам, защото сте малоумна сган!!!

по световни показатели арменците са непосредствено зад евреите - факт!

Кои са показателите и къде е публикуван този факт? Сподели тук информацията подплатена с линкове. Другото е бошлаф

поредната арменска дрисня. Както неведнъж съм казвал - няма свястен арменец. Кеворкян, Хекимян, Хампарцумян, Халваджиян, бабикян, Лайнян и прочее кавказки, космати гнусняри.

И какво точно й е дрисливото. Че иска хората да имат информация, за да се развиват? Да има споделяне на идеи и доразвиването им? По-скоро твоите предрасъдаци са дрисливи и клоаката в кратуната ти не ти помага да имаш мисловна дейност...

измекярин ли си, отрепка ли, необразовано и неосведомено мекере ли, та арменците са втора нация след еврейската по надареност и интелектуален потенциал

Дааа, комунизма е лош. Иска познанието да е достъпно за всички. При капитализма само снимки на гениталиите на "звездите: са достъпни за всички. Какво ще избере първосигналният консуматор? Да чете и мисли или да гледа пу.ки и маструбира? Дали Питагор, Нютон и Шрьодингер получават някакви пари? Ами Пастьор? Бактериите трябва да са негов патент.

Почти всичко е измислено при капитализъм, малоумна бетонна кратуна! Комунистите просто крадяха, като оръфляци! Нагъл боклук!

Много невярно! Измислянето датира от древността, има период на инквизицията, когато векове наред хората живеят в тъмнина, в средата на феодализма се подхваща отново с цената на много изгорени учени на кладата, докато стигнем до периода на феодализма когато учените са се самофинансирали като лорд Келвин, напирмер, или са били много бедни, но са преживявали някак си с науката си, като Фарадей, например, който дори и на училище е ходил частично от бедност. При капитализма се финансират учените целенасочено, заради индустрията. Това обаче е само една част от науката. А при комунизма има целенасочено финансиране с цел увеличаване на познанието на цялата нация. Разликата между средно-статистическия човек в България преди 1989 г. и днес е чуовищна, в полза на първия.

Прекрасна статия. Хиляди благодарности на Александра Елбакян! Аз виждам лицето ѝ в sci-hub напоследък, но не знаех нейната история. Тук е моментът да благодаря на дир! А сайтът на Александра се ползва не само от бедните учени, в богатите страни (нямам впред вид България, разбира се) също се ползва активно, защото не винаги има достъп до всички списания. Благодарим Александра, да, науката трябва да е достъпна за всички, а не някои утвърдили се редакции да печелят на гърба на шепа учени. А за сведение на имащите мнение долу хора, които са чули-недочули за опен-аксес статии, цената е средно 1200 евро. Да, тогава ученият е собственик на своя труд, но европейските учени най-често нямат пари за да плащат тази сума. Както науката, така и образованието трябва да е безплатно и достъпно за всички, при това качественото образование. Тук е ролята на държавите, но те все повече издишат в това отношение. За издишането на България не ми се говори, то е отвратително.

Спокойно, никой не краде авторите. Даже напротив, така имат още по-голяма популярност, респективно цитируемост. А тези, дето държат авторските права авторските права, не са за жалене. Те смъкват доста кожи.

Sci-hub се използва най-много от учените от Западна Европа и САЩ, просто е много удобен да се свалят научни статии.

Браво но момичето. Чудесно е, че някой се е сетил и за безпаричните хора, ограбвани от световното еврейство.

Каква достъпна наука през 2020?? Ще сблъскват частици без колайдер или ще правят ваксини без скъпо оборудване?? Какви са тези идиотщини?? Комунистическа наука в 21 век! Прасета в космоса! 0 полза, самокраде труда на хората.

Крадене е, ако плагиатстваш или нарушаваш патент.

А в бг-то е пълно с peer самопрвовъзгласили се review. Толкова са ограничени горките, че даже не знатя какво е това. Но пишат peer review. Голяма чат от статиите с които велите учени и менаджери с пари са станали проф в България на запад им викат как бе хишнически журнали. Та нашите проф са станали такива пороф със статии в хищнически журнали. Не стига, че ги рецензира навън най-доброто в областта, ами и да им плаща някой. Ами тогава зашо си плащате за статиите бе в бг- журналите?

Плащате им да получавате титли. А на запад да ви плащат? Срам нямате ли? Наглеци! Не е това. Ами на запад има цензура във вашата област и работата ви няма да мине. Ха-ха. Лъжци.

А пък тези журнали да си публикувате буклуците и да вземете титлите ви ги плаща Фонд научни излседвания, а парите са на данъкоплатците. Взаимно си се рецензирате и вече бг. учения понеже пише на англииски се гледа с лошо око на запад. Нали ви четат светилата бре! Мозъци! Как да ви уважават титлите? Е, парите вярно идват ви. С измама и лъжи!

Абе, кой те лъже, че плаща Фонд научни изследвания - това е фонд за източване на данъците на българите, да. Но от този фонд една мизерна сума стига до учените, другата се връща обратно към министрите и калинките в МОН и наоколо. Не гледай, че отчитат едни фантастични финансирания на проекти , гледай практиката им. А тя е- финансира се даден проект една година, вместо отчетените пари за 3-4 години, и в 99% от случаите, финансирането се спира след първата година. Учените пишат отчети и т.н., но никой не им отговаря с години и не финансира до край проектите им. Напълно се финансират проектите само на няколкото верни кучета на някой и друг шеф във фонда или академик. Другите проекти са финансирани само на книга. Това е утвърдената практика още от Борисов 1 правителството. Та, наистина се крадат данъците на българите, уж за наука, но изобщо не стигат до учените в България.

Прав си за съжаление.

боклука си е боклук!

Ами ще прощавате, ама в българските списания защо си плащате да публикувате и да ставате професори. А?В западните поне публикуваш без да си плащаш и терецензират капацитети, ане някакви неуки в твойта област. Абе хайде бе - знам ви колко сте велики. Няма нужда. Ако комунитите в България не бяха приватизирали науката - нямаше нужда от sci-hub.

Аналфабете, та как е на "запад"? Крадат работите на източните учени. Само един пример, сърбинът професор Никола Тесла.

Какво крадат бе? А научно-техническото разузнаване на изток какво правеше? Нали толкова добре са му обучени кадрите, че не могат без да краднат. И сега.

1. Авторите на научни публикации (имам като автор и съавтор над 30, от тях 17 с импакт фактор, Хирш фактор по Скопус 6 и общ брой цитати на публикациите ми над 100) получават 0.00 пари за публикуването. 2. Рецензентите на научни публикации (бил съм такъв над двайсетина пъти) получават 0.00 пари за рецензиите си. 3. Ако си качиш някъде твоите работи, които ти си писал и са публикувани в някое списание, тия от списанието могат да те осъдят за "нарушаване на авторски права". 4. Достъп до статия публикувана в авторитетно научно списание струва средно в диапазона между 30 и 100 евро! Е, къде дават така, а! Ще ги шибам такива тарикати от списанията на Елсевиер , Уили и т.н. докато им потече кръв от носа! А тая девойка им разката фамилиите! Браво!

Да ме прощаваш, ама нали получаваш заплата за това. В БАН какво правите, нали така отчитате парите си - с публикации. В Университета обучават, ама в БАН?В едно издателство да изадеш книга- не си ли плащаш?

Е ти на това в БАН заплата ли му казваш? Голям майтапчия си, значи!

Това: "Ако си качиш някъде твоите работи, които ти си писал и са публикувани в някое списание, тия от списанието могат да те осъдят за "нарушаване на авторски права"." е някакво безумие! Държавата няма ли накакъв механизъм за защита на публикациите на нашите учени? Или не мога да очаквам нещо смислено от хора, на които това им е работата, но с действията си доказват, че IQ-то им е по ниско от номера на обувките им.