Как за 10 години Китай измести Русия като втора космическа сила

Перспективите пред Пекин са големи, докато Москва я очакват "тъмни облаци"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ало руссофильистиците от Дирника, за сведение само - САЩ имат пилотирани от хора мисии до обратната страна на луната! Стига сте писали глупости!

Нанайси оня ракета у вашето село, къв и е двигателя анадолски ли, а чалматия ходжа и имама четат ли инструкции от контролният мюфтийския център р-тийп туркспейс сарай индъстрис за експлоатацията на "летящите" молитвени киилимчета а??? Синхронизирани ли са честотите със Мека рададаррадикал технолоджис??? По високо в света от минарето на село нема и от Босфоро по дълбоко нема.

КАК? Що се отнася за бюджетите на космическите агенции, то НАСА разполага с около 20 милиарда долара, като от космическата програма на Пентагона идват допълнителни 20 милиарда долара. Военната и цивилна космическа програма на Китай разполага с около 10 милиарда долара, а Роскосмос има бюджет от около 2,7 милиарда долара. ПРОСТО Е! КАТО НАБИВАШ КУПИЩА ПАРИ , ИЗПРЕВАРВАШ! ВЪПРОСА Е ОБАЧЕ Е ДО КОГА...А И КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БЪДЕЩЕ! ЯСНО Е, ЧЕ НИТО КРАВАРСКИТЕ СТАРШИПИ КОИТО СЕ ВЗРИВЯВАТ ВСЕКИ ПЪТ И СА ИЗМИСЛИЦИ НА МЪСКИ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО МАРС НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО, КАКТО Е И ИСТИНА ЧЕ КИТАЙЦИТЕ РАЗЧИТАТА НА ВЕЧЕ УТВЪРДЕНИ ТЕХОЛОГИИ, КОИТО КУПИХА ОТ РУСНАЦИТЕ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИ...ВЪПРОСА Е В БЪДЕЩЕТО! А ТОЧНО ДО КРАЯ НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО, РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ОТНО ПЪРВА В КОСМОСА! ФАКТ!

неуспехите вървят ръка за ръка с опити в неизвестна посока, проблема според мен въобще не е в това тъжното е че именно това което пишеш, очевидно Русия не смята Роскосмос за преспективно начинание и не влага пари в него. От там какъв може да е резултата, разбира се Роскосмос ще изостава от останалите.

Всичко това е една огромна лъжа!!!! Космос през крив макарон за измамниците!!!

Никой не те принуждава да ходиш в космоса. Като не искаш, недей ходѝ! :)))

России продлили контракт на обслуживание туалета в американской части МКС Российская космическая корпорация (РКК) «Энергия» получила от американского космического агентства NASA новые заказы в рамках контракта по обслуживанию и ремонту туалета на американском сегменте МКС, говорится в годовом отчете корпорации. Долари трябва да се изкарват, за двореца. А срамна работя няма както знаем.

ми с парите на хамериканците

150 милиона злоупотреби на един космодрум възможно е!Че то при нас милиони злоупотреби са от калибъра на гербав кмет !

Пишат за толкова от "кумова срама" иначе даже герб са аматьори неуки в сравнение с мащабите на руските грабители. В момента дори "силата на сибир" е под въпрос заради откраднатите пари за нормално геоложко проучване.

Изстреляли били 44 ракети. Голяма работа. А колко песни са издали? Нищо, 0 (нула). И нямат планове за това. Поради тази причина Роскосмос е номер едно, и води с десетилетия пред всички останали.

обслужва военните, останалото е ширпотреба, както винаги е било при руснаците. Затова всички кадърни руснаци са на запад или при военните им. Това едва ли ще се промени някога.

пРоскосмос е звукозаписната компания на тъпакът Рогозин.

Щото НАСА не е военна агенция :)

Поредната многоходовка на Путин. Постави Рогозин начело на Роскосмос.

Русия е велика, Русия може всичко. Пукнете от яд соросоиди и се самозадоволявайте ей с такива измислени статистики. Където е стъпвал руски крак и руска ракета, еврогейовете и краварите само могат да си мечтаят да идат.

И къде е стъпвал руски крак и руска ракета, където друг не е отивал? Много ми е интересно!

В тайгата :)

В България!!! И за тва европейските инвестиции ни заобикалят или ако дойдат са с по 2нруснака в борда за да се взема релета.

Реално няма някакъв спор, ако се гледат фактите. Космическата програма на САЩ е в пъти по-голяма от всички останали заедно. САЩ имат апарати навсякъде - Марс, към Слънцето, към далечните планети, извън системата. Имат най-добрите и най-тежките ракети. Имат кораб, които е поколения напред. Европа също има апарати на Марс и към Слънцето, разни астероиди. Китай прави първи сериозни крачки. Индия има апарат на Марс и за Луната се готвят. Япония взе проби от астероид и ги върна. Русия вече не може да си храни космонавтите и няма апарати никъде. Пропагандата лъже хората, но когато спре и всичко, което е "построено" върху лъжите се срутва.

Уважаеми евро-атлантически глупаци, не плачете на чужди гробища! В русофобският си бяс забравяте, че Китай е комунистичеси и се управлява от ККП, който ще Ви изяде капитал-империалистическите глави!

И КНДР е...комунистическа! Ура!

И Северна Корея също.

Какво значи според теб КНДР :D :D :D

А Русия е капиталистическа демократична страна с демократично избран президент!! И има макдоналдс на червения площад

Уважаеми евро-атлантически глупаци, не плачете на чужди гробища! В русофобският си бяс забравяте, че Китай е комунистичеси и се управлява от ККП, който ще Ви изяде капитал-империалистическите глави!

Всъщност е кръстоска между комунизъм и капитализъм. Всичко е централизирано, но частната инициатива е разрешена. Компании като Хуауей, Грейт Уол, Шаоми и много други са частни компании. При комунизъма у нас можеше да имаш най-много павилионче от типа на лафките, в което да продаваш сам, без да имаш служители. Открий разликите!

Руските космически технологии са на поне 50-60 години. Както и всичко останало. С декрети на плешив разбойник не се развива модерна икономика. Свободната инициатива винаги се отплаща! В момента вече 4 частни американски компании могат да бият Руската космическа индустрия с цялата им десетилетна история. SpaceX изстрелват по 2-3 ракети месечно и УСПЕШНО ГИ ПРИЗЕМЯВАТ. BlueOrigin вече са готови за комерсиално ползване. VirginGalactic успешно извеждат спътници с ракета, пусната визоко в атмосферата от Boeing 747. RocketLab изстрекват редовно със своята малка ракета... Ако добавим и старите кучета в индустрията, САЩ нямат стигане скоро. (Пък Русия реално се бори да остане космическа сила)

За мен по-важен е въпроса ЗАЩО Китай измести Русия от второто място. И за мен отговорът е прост - Китай скъса с болшевизма в икономиката и възприе нормално икономическо развитие. По примера на Ю орея, Япония и с помощта на САЩ. Докато Китай се развиваше по съветски образец тя беше една изостанала дърава от Третия свят. Но даже и още преди разпада на СССР в Китай видяха пробойните на съветската система. И без официално да отричат комунизма като идеология, те тръгнаха по пътя на държавно-монополистичния капитализъм. Да, имат патрийни конгреси. Да, имат партийни назначения. Да, робуват на някои комунистически идеологеми. Но работят по капиталистически. И резултатите са налице. В началото са копирали съветската космическа технология. Докато с епонаучат как да правят и ракети-носители и космически кораби. После, обаче те тръгват към развитие на технологиите. За разлика от Русия, която си остава на ниво 1965 г ( когато започва програмата Союз). Малко модернизирани, малко фризирани, но по същество това са си същите ракети и същите корабиот ерата на Союз-1. И не се прави нищо съществено за някакъв напредък в космическите технологии. Да, през 1965 Союз може ни е бил един много добър апарат. Но сега е безнадеждно остарял. И няма как с такиув Москвич в Космоса да с еконкурираш с Мерцедеси и БМВ-та. Та даже и с КИА.

С почти всичко горенаписано от теб съм съгласен. Само пропускаш руската совалка, разработена главно от страх от възможностите на американската. Към твоите думи добавям и мотивацията на държавите да развиват космическите си програми: 1. САЩ - световна доминация и извън Земята, часните и фирми - печалба, НАСА - наука. 2. Русия - Да покажат, че и те го могат в началото, после от страх, че САЩ ще развият непобедими космически технологии (от там и съветската совалка, така и не полятяла и гниеща и до ден днешен). Съюзник на Китай. 3. Китай - Много последователно действие в посока техническа и планетарна независимост. Въпреки, че стъпват на крадени или "придобити" отвън технологии, сега имат свои компютри, произведени в свои заводи, софтуер, ракети, двигатели, горива... Съюзник на Русия. 4. Япония макар и малка, има много сериозен хай-тек ресурс и купища пари. Освен това са съюзник на САЩ. Вместо да повтарят чужди постижения и да се тупат в гърдите, че и те го могат, фокусират се върху ниши, които никой друг не е заел - взимане на проби от астероиди например. Мотивацията им е ясна - Финанси от космоса. 5. Индия - следват свой собствен път, използвайки ноу-хау на запада и на тези преди тях. Малко неясна ми е тяхната мотивация, понеже нито се стремят да изкарват пари от космоса, нито (засега) имат успех в науката. Сякаш просто искат да са сред големите и да не изостават. 6. Европа - Прилича на събрание на блока. Търсят основно научни открития и експерименти, заделят и усвояват някакви бюджети, дълбаят най-дълбоко в теорията но някак и най-отдалеч и пасивно. Сякаш са сами на на пистата и не се усеща никаква мотивация. 7. Арабските емирства. Петрола очевидно не е толкова на свършване, колкото ни плашеха преди десетилетия, но скоро ще го замести тока. А там арабите нямат същата тежест и блъскат милиарди в туризъм и хай-тек. Видно е, че мотивацията им е алтернативни бизнес възможности за периода, в който суровия нефт няма да е чак толкова търсен.

Хаха, да не би янките да се имат за първа...

А не бе! Рогозин е пръв https://www.rocketlaunch.live/stat

Всичко в Китай се прави с шпионаж, то е тяхният стандартен шантаж.

_stankow

Аз тък като гледам таблицата, единствено стабилно е 4-то място на метаимперийката ЕС. Другите три, наистина велики сили, периодично си сменят първенството, в зависимост от това кога започват експлоатацията на някоя нова ракета или приключват някой проект ...

че то европейците си траят, обаче миналия месец изстреляхме две ариани и една до марс нищо че сме скромни. там и едно българско самолетче се мъдри, а едно чака за юпитер - чети статийе в дира от сутринта между другото

Ами статията послъгва. 2018 г САЩ са с 34 изстрелвания, но Русия е със 17, а не с 20 2019 г САЩ са с 27 изстрелвания, но Русия е с 22, а не с 25 2020 г. САЩ са с 44 изстрелвания, но Русия е с 15, а не с 17 Разбира се тука вероятно играят роля Съюзите изстреляни от Френска Гвиана, но това са ракети изцяло закупени от Ариана спейс и реално не са руслямски стартове.

Що сравняват Китай с Русия, а не Китай с Краварника? Щото и двете суперсили летят в Космоса и техните сонди порят дълбините на Слънчевата Система, а и извън нея. А хаерика прави анимации, снима художествени произведения в пустинята Мохаве за кацането на Луната, и тази велика измама АЗ я разкрих и я нарекох с термина Нанайси, който вече се използва от целия цивилизован свят за Аполо и Армстронг, дето не е летял на ракета до Луната, а само на совалка в покрайните на Хюстън...ХАахаха

защото не се сравняват несравними величини частниците на "краварите" имат по-добри ракети ит тези на Русия и Китай. Коя ракета от жалките руснаци или китайците се връща и се използва отново? Точно никоя. А и на двамата американски частника са за многократно ползване. Извод КИТАЙЦИТЕ СА НЕЩАСТНИ РУСНАЦИТЕ СА ТРАГИЧНИ

Аз разбирам омразата към САЩ на руско-съветските мекерета. Е, САЩ надвиха Русия в лунната надпревара. Но не мога да разбера идиотизма за отричане на очевидното - кацането на американски екипажи на Луната. Има два неоспорими аргумента за това. Първия е в САЩ. Там, за разлика от СССР през 60-те и 70-те години на 20-ти век има такава свобода на словото, за каквато човек трудно може да си мечтае. И ако някой, по някакъв начин се беше опитал да прави някакви мушии с кацането това нямаше как да бъде скрито. Всеки журналист си мечтае за награда Пулицър. И каква по-добра възможност от скандал с кацането на Луната. Втория, колкото и пшарадоксално да звучи ан някого с енамира в Москва. Тогава конкуренцията е на такова ниво, че ако някой в СССР даже и мъничко се е съмнявал за кацането на американците на Луната той би направил всичко за да го докаже. Самите руснаци никога не са поставяли под съмнение кацането на американците на Луната. Би било глупаво. И още нещо. Ако бяха кацнали само веднаж - ОК може да са правили някакив мушии. Но те са кацали 6 пъти. 6 пъти успешно. Плюс една неуспешна мисия с Аполо-13. Плюс още две мисии ( Аполо-8 и Аполо-10) с облитане на Луната. Това е планомерна програма, която се изпълнява стъпка по стъпка. И всеки може да проследи всяка една стъпка. Симулираните маневри със скачване и разкачване на лунния модул на Аполо-9 се извършват в околоземна орбита. и може да ги проследи всеки. Един висш фиункционер на БСП беше заявил че 80% от българите са дебили. Е, той се движи поредимно в среди на симпатизанти на БСП и на руско-съветски мекерета. И ако слуша подобни глупости, наистина може да е дошъл до резонния извод за 80-те % дебили.

Педеруго, самите кравари са платили и построили "Аполо" 18 и 19 но не са ги използвали въобще! ЗАЩО?!

Хахо си ,да знаеш! Първо си отговаряй сам на въпросите,които задаваш и чак тогава пиши.

Путин е агент на Мъск!!! Нарочно е назначил тотален бездарник и некадърник на чело на Роскосмос!!!

Напротив, Путин е най-богатия човек на планетата, макар че официално битката да е между Мъск и Безос. Най-вероятно Путин е поне с няколко десетки милиарда долара пред двамата. И точно Рогозин е част от тази система, която облагодетелства Путин и кликата около него.

И..... Отварят касата на Сталин, и намират 500 рубли и чорапи! Слес 30 години на власт! Отваряш банковата сметка на костов и намираш 2 милиона след 4 години на власт!

До Ха ха ха Сталин надали е имал нужда от каса. Та цялата Империя на Злото(СЕСЕСЕР) е била негова собственост. За какъв дявол му е каса, като реално няма нужда да плаща за нищо?

А и това с Костов е нагла лъжа.

_stankow

Ами същото важи и за Путин. Напълно е обезпечен за цял живот. За какво му е да присвоява чуждо ?

аре, стига глупости - посочи ми едно назначение на отговорен държавен пост в русийката дето да не е заето от ..... (тука ще се самоцензурирам, но сещате сами). Проблема далеч не е само в Рогозин.

Стана ми интересно! Значи отиваш до астероидния пояс на Марс, вземаш желязо и го носиш на Земята. Ха ха ха ха, де е Киро на кирия!

Китай НЕ Е ЗАДМИНАЛА Русия. Изглежда че Китай е на първо място по изследване на Космоса, но това реално е само така на пръв поглед. Велика Русия, която има най-яките, най-далекобойните и най-големите ракети на света, просто е продала , за страшно много пари, малко технологии на китайчетата, защото Русия вче има следващите поколения от тези технологии с които Китай обладава Космоса. А Русия си седи зад Китай, подсмихва се и се хили на напъните на прогнилия запад да стигне в Космоса там, откъдето Русия реално вече се връща. Така, че не се лъжете от подобни пропагандни и соросидни статии.

В какво вярмаме няма голямо значение - резултатите са вече видими или ще станат видими съвсем скоро.

Чувството ти за хумор е страхотно .И каква комбинативност само - китайците и американците си мислят едно , а руснаците реално правят трето.Само това за Русия дето вече се връща не го разбрах , при положение ,че още не са тръгнали.

Ти явно си набор на дядо ми,щото ми звучиш като лектор на дружество "Георги Кирков"

Невални може да обясни по - достоверно какво се случва според мен.

_stankow

Само той ни е надеждата, да ни обясни. Щото ние, заблудени от руска пропаганда, бе какво разбираме ний ? А той си идва от немско ! Политически подкован. Може да обяснява с часове. Вярно, все едно и също, но той така е интересен на западняците. Хайли лайкли ! :D

Статията вероятно е преведена от руско издание, което пък предполага, че е от някой който е в течение с проблемите на тяхната космическа индустрия и го боли за проблемите с нея. В последните години много руски космически експерти се оплакват от краденето, липсата на визия и планиране, липсата на нова смяна космически инженери с визия, за развитие. Статии много, но всичко си остава до там, Рогозин говори щуротии, участва в схемичките за крадене и не му пука за развитието на тази ключова индустрия. А трябва. Петролната и газова икономика може да приключи до средата на този век, а след това какво ще правят в Русия? И без това стандарта на живот на масовия руснак е съизмерим с този на повечето българи, ако се сринат добивните индустрии ще закъсат, а ние влачени от останалите в ЕС вероятно ще сме все по-добре.

да бе - инженер с визия... в русия единственият инженер с визия за космоса е Сергей Корольов... след като отлита на небето руската космическа програма катастрофира тежко - да се чуди човек защо. Може би защото всички останали отговорни фактори са имали визия за номенклатурна длъжност, а не за космоса. А и той украинец на всичкото отгоре...

да, ама не - 80% от руснаците живеят доста по-зле от 80% от българите. Дори през турско сме били по-добре от тях!

_stankow

И как точно "ще приключи нефтената и газовата икономика" след 30 г., след като проучените запаси от нефт за за 100 години, а проучените запаси от газ, при сегашното потребление - за 200 ? Или числата нямат никакво значение за зелените талибани ?

Ами то има и въглища за 1000 години, но никой няма да ги ползва, бе идиот непоръбен. Толкова е просто, ама нали си русофилски цървул.

САЩ имат апарати из цялата Слънчева система, два извън системата, видяхте кораба на Мъск, поколения пред руския, откъде имате такава наглост да говорите повече по въпроса?! Нещата са очевидни! Къде имат сонди или апарати руснаците? Индия имат на Марс! Индия е по-напред! Руснаците имат основа при ракетите, които изнесоха от Германия, заедно с учените. След това са надолу по хълма!

И каква е ползата от всичките им апарати? Да ни кажат, че сме сами в КОСМОСА?

Голям праз! Все пак са на почетната стълбичка! Обаче къде остава 500 милионен ЕС с 28 трилиона БВП?

Вземи прочети малко за Европейските програми в космоса! Излагате се! Това, че главите са ви пълни с кремълски ла.на и сте неуки, не трябва да ви дава самочувствие!

Кви програми бе боклук? Тука си мерим изтрелванията!

на ЕС му е през шмайзера за космическите изследвания - научният бюджет се харчи за ЦЕРН и колайдера дето го чакат от няколко години да направи черна дупка и да затрие планетата.. Ама като я направи ще ни "фанат" за тромпетите и ще молят всички да я затворим дупката.. нема страшно.

Ясно , значи може да се живее и без далечния космос! Ха ха ха ха

Когато Китайските другари са яли пиле с ориз, руските другари, са ловели якове в Якутия за сурова шунка. Много ясно, че китайците правят ракети. Те и маратонки правят, а руснаците не.

А американците правят само соя! Ха ха ха ха! Интересно, вече и Китай ли броите към САЩ?

американците правят предимно царевица и тук-там соя... а също и много кравеферми имат, че обичат бургери и BBQ.

Експерти, много нещо. Пропуска само да обясни с какви двигатели летят американските, китайски и европейски ракети (като изключим двигателите на Маск). Ариана щала да полети на водород през 2022 , че руснаците имат водородна Ангара от над 20 години, това че съюзите им вършеха работа досега е съвсем друга тема. САЩ са толкова далече от създаване на свръхтежка ракета , че знае ли се . Миналата седмица се провалиха стендови изпитания на същата Ако някоя ракета се приближава до клас тежка и може да лети е Ангара. Да се твърди , че МКС е дело най вече на САЩ е повече от кретенско . Единствено Русия имаше ноу хау за такава, и скайлаб и китайското недоразумение приключиха живота си скоропостижно в океана. Доскоро единствено Русия можеше да качва хора в космоса, Маск има само 2 старта с хора досега , то няма и статистика , която да ги хваща дали ще са достатъчно надежни като система. Китай нещо не праща хора , само апарати , те си знаят защо . Но всичко китайско е продадено от Украйна, а то е поне с 40 годишна давност

никоя държава не е толкова бърза колкото частната инициатива. Ако някоя държава реши да праща хора на Марс или друго място частна компания ще е готова с построен хотел да приюти първите мисии на съответната държава :)

Държавата е лош стопанин, а? Да я закриваме и да даваме всичко на частници? Ха ха ха ха и после частникът бил олигарх!

Глупости и лъжи си нацвъкал. Ангара качва по-малко от Фалкън 9 в космоса. Изобщо няма да говорим за Фалкън Хеви и Делта 4 Хеви. Скайлаб стоя 7 години в Космоса имаше 3 мисии до нея и то с продължителност от няколко месеца. Неща за които руслямците можеха само да мечтаят. Заради разработването на Совалката и забавянето й не успяха да я задържат още в космоса. Но пък беше огромна с обем колкото сегашната МКС и дори имаше баня !!!!!. Американците летят с много двигатели. Миналата година летяха с над 200 двигателв от които само два руслямски. Та не се напъвай с тъпотиите.

_stankow

Миналата година, 2020-та американците имаха 5 пуска на Атлас-V, всичките с руски двигатели.

Русия няма защо да се надпреварва в нещо, от което няма близка видима изгода. Просто не отделят пари за това. Ако отделяха като за военните ракети, щяха да са първи. То и Протон някога е мислена за военна ядрена ракета, така че всъщност има много общо. Но различни приоритети. И зависи какво качваш. За хора трябва много по-специфични особености, от това да закараш тенекия 10 на 10 см за спътник.

и купоните за олио

Че кой ползва олио и захар? Ха ха ха ха

На Някой май не му е ясен основният приоритет , а той е ,да се достигне Марс , а от там астероидния пояс разположен между Марс и Юпитер. Астероидният пояс се явява неизчерпаем източник на ресурси , особенно на ценни метали. А Луната ще служи за междинна база.Това е бъдещето , а не там някакви си супер упер дупер безаналогови пушкала.

И само като се замислите, че един човешки, съзнателен живот, е толкова кратък....то всичко изписано по горе изглежда ултра мегаломанско! Напълнихме цялата земна орбита с боклуци, чакаме да кръстосаме, човек с хлебарка и да преодолеем радиацията, и какви ли не още щуротии...., а земният ни път е осран до небесата! Смъртни сме бе хора, дайте да оправим земните дела, пък после, прогреса няма да закъснее и ще бъде в полза на човечеството, а не уродлив!

Те и руснаците имаха совалка, обаче падна покрива на халето и я смачка.

Ракетите на руснаците са добри. Обаче покривите им са ного паянтови.

е бива ли така да дразните русофилията бе? Тепърва започва надпреварата за Марс, а след Марс следва астероидният пояс с неговите потенциално безкрайни ресурси.

да, така е! така беше и при фиаското на U2, руснаците пак нямаха ракети и пак бяха догонващи

Или пък с Буран - уж беше по по най, а след първия полет така се нацепи, че отиде за скрап.

отиде за скрап щото свършиха парите

Ами , като имаш печатница за пари в мазата, как няма да разполагаш с пари? Ха ха ха ха Живеят двама съседи! Прозвеждат единият 40 хляба, другият 10 хляба. Всички векат браво 40 хляба! Обаче тези 40 не му стигат и ходи да иска от онзи, дето прави 10. Дава му бележки Ако другият не му даде , ходи да го бие!

Помияр малоумен, Русия няма ли печатница??? Къде инфлацията е по-голяма?! Малоумна сбирщина идиоти!

Когато печатницата ти е резервна валута, е друго! Простако, Бретуудското споразумение! Става такава, щото е със златно покритие! Обещават да не печатат много пари!

бретънуудското споразумение си замина още преди Никсън...

Абе идиоти, това, че сте се научили да пишете, не е признак на голям интелект в 21 век! Не сме 1784г.! Не виждате ли, че глупостите, с които КГБ ви напълниха малките мозъчета не отговарят на реалността?! Нито Армата влезе в производство, нито дълга на САЩ е особен проблем! САЩ си направиха новите ракети и кораби, а Русия изостава, дори в космическата надпревара, където уж бяха водеща сила! Кога ще осъзнаете, че се излагате, като идиоти, като повтаряте кремълските лъжи?!

Я кажи колко на брой са ортаците в космическата програма на САЩ? Ха ха ха ха! Разбрахме едно, че всичко от САЩ е едно лайно, обвито в целофан!

САЩ пуснаха космическите си програми на частни инвеститори и пак са първи.

Страх ме е да питам, от къде ти е опита с лайната в целофан.

кеф ти целофан, кеф ти дилдо-ракета... На руснаците им свършиха двигателите от лунната програма и всичко "ново" е само на хартия и в единични макетни бройки като за тестови цели. Да ти кажа ли защо? Не е щото са кухи лейки и не могат една технология да направят.... не, другарю! Това е така, щото там от произведени продукти и предоставени услуги за 100 рубли се крадат 95 до 97 рубли. И се прахосват. Подобен проблем има и у нас, макар и не в такива мащаби. Ако в русия имаше народ, а не пияни мужици и злобни мамаши (сещам се за приказките за Баба Яга и за Златната рибка) щяха да се вземат в ръце и да отметат крадливият отпадък и да цъфнат и вържат за няма и 20 години... ама не би - живеят в кочина от 1000 години. Космическата им програма е страничен продукт от въоръжаването със стратегически балистични ракети.

Глупости на търкалета, му се казва на това.

И на мен не ми се иска, но уви.

Нищо против Китай, но далечният космос е само гълтачка на пари. Това че ще идем на Марс е ненужно никому. Погледнете какъв е климата там и колко време отнема да се стигне до там.

Ако знаеше само, колко много грешиш. Марс е просто база, да се докопа астероидният пояс. А там... мамата си трака, който го прилапа и разработи.

Много точно казано.Целта не е да се заселим на Марс.Целта е там да се изнесе производството . А суровини - еми от астероидния пояс , разположен между Марс и Юпитер. Там има от всичко и то по много.

няма голям смисъл от "база" на Марс, защото гравитацията му макар и малка е пре-достатъчна да създава значително неудобство при тарспорта на ресурсите. Най-перспективно е обработката да се случва в "орбитални" комплекси, казано по съветскому - комбинати.. От там до земята е все свободно падане.

Кой е изсрал това лайно сега? Такава директна фалшива еврейска пропаганда трябва да идва отнякъде, не може Гогов сам да си го е изсмукал от пръстите?

Не бе, китайците са му платили.

Китайците са най големите евреи. Питай Нанайсито, ако не вярваш.

Пичове, НАСА и Роскосмос са на бюджетна издръжка организации! Едната , понеже разполага с 20 пъти по голям бюджет, може да възлага на разни частници поръчки!

Защото Роскосмос е на издръжка на Русия, която е близко до фалираща държава от третия свят. Много петрол и диаманти и малко акъл!

Фалираща...с 17% външен дълг. Германия 120% САЩ 120%

Не се занимавай с неща, които нямаш мозък да проумееш. А и общата задлъжнялост на Русия и Китай изобщо не е малка. Защо гордостта на Русия - Роскосмос има по-малък бюджет от НАСА? И то доста! Защото САЩ са по-бедни от Русия ли?! Мурзилки.

фалираща държава ? Айде бе вече ги фалират от 10 години и за 1660 пъти розовите капачки по телевизора.Обаче как фалира държава без дългове със 1 тлрн. валутни резерви кеш с ежегоден излишък в платенжия си и търговски баланс и бюджетен баланс + излишък, срещу едно Зимбабве с фондова борса /САЩ/ с 23 тлрн.долара само външен дълг с трилиони годишно търговски и бюджетен дефицит и 150 млн. на купони без здравни осигуровки американци.

Бе то и СССР беше съюз нерушим, пък какво излезе...

Безсмислените им ходения до Марс, ако въобще са ходили, и големите шзследвания, ненужни на никого! Хабене на земни русурси за нищо! И накрая идва един камяк, висок 10 километра и след 160 милиона години властвоне, убива динозаврите! Ха ха ха ха! На САЩ и ракетите им като БВП, измислен!

Хахаха, ба.и малоумника.

Голям смях! При 20 пъти разлика в бюджета, само 3 пъти разлика в изтрелванията! Ха ха ха ха 20 милиарда бюджет на НАСА и още 20 милиарда долара от Пентагона, а само 44 на 17 изстрелвания, ама че КПД!

Илон сам ви прави смешни бе. Сам човек, срещу огромната Русия и ви прави смешни.

Сам с помощ от диип стейта и всички масонски ложи:)

Сам, самичък! Ха ха ха ха! Че само на него за ракетата са му плагили 3 милиарда долара , колкото е бюджета на Роскосмос! Ха ха ха ха

оти се пенявите като ментос в бутилка с кола? тоя дийп стейт що дава пари на един африканец, а не дава пари на Рогозин? А и още - къв дийп стейт кви 5 лева? русийката не беше ли самая могучая? какъв точно им е проблема да извадят 40 милиарда долара бюджет за космоса? Това са кажи речи джоб-пара.

Тъпо тенденциозно писание, написано без елементарно понятие по темата. Със своите (уж) по-малко на брой полети Русия изнася на орбита в пъти повече полезен товар. И, по-важното - хора. В 80% от полетите на всички останали се ползват руски двигатели... Или техни копия. А тук Гогата ми обяснява колко тежи 1 километър...

Хайде стига с тези руски двигатели, които всъщност са по американска документация, американска поръчка за мурзилките за да не умрат от глад и да не забегнат я в Иран, я в Северна Корея...

Рд 180 е по американска документация!???И докъде ще стигнете с тези лъжи?Те тази технология я взеха от Камерун сигурно - затворения цикъл на горене при кислородно керосинните двигатели ,които като изключим твърдо горивните бустери - имащи обаще един ужасен недостатък..... на совалката са най мощните двигатели като импулс.А водородно керосинни двигатели руснаците имат отлични но защо не залагат на тях това е друга тема - който иска да се поинтересува от характеристиките на двигателите на 1 степен на Енергия и тези на Совалката .Апропо -най мощноият кислород керосин двигател в света е рд 170 -рд 171 7,90 MN - а китайският който познайте откъде произхожда - 1,340,MN - та не ми е ясно как китайците са изпреварили Русия - а че в Роскосмос се вършат страшни безобразия това е факт и руснацте трябва добре да се справят ако могат с това.

Как за 10 години Китай измести Русия като втора космическа сила - леле САЩ били първа космическа сила !!! Холивуд !!!! Те затова се возят на руските ракети !!!

Промяната идва от държавно-субсидирания Фалкон и от многото собствени програми които Китай логично възлага сам на себе си. По везаварийност руснаците продължават да са първи, та рано е да ги погребвате.

Например вчера "вазаварийно" им спре климатика на руснаците в космоса, и дали ще оцелеят "васаварийно" не се знае. Американците ще извозят шест, ама остават трима на хладилник. Все "васаварийно" като смачкан Буран от срутен покрив на хале.

Айде на пропагандата! По време на космическата надпревара Русия бе ПЪРВА космическа сила (за това и сащ бяха принудени на отчаяния опит с Луната). В последните години борбата беше вече за пазарен дял: кой ще вози до космоса, като това е по скоро икономика и там нормално както с всяко едно производство Китай дръпна напред (а САЩ до миналата година бяха на практика извън играта) От миналата година обаче нова световна надпревара мина на друго поле - Ковид и изработването на ваксина. И познайте: Русия бе отново първа! Сега остава на платени драскачи и пропагандата да напрвят демидж контрол и да изкарат че не е така или даже че черното е бяло

Не е само возенето до космоса. Ако е само това, Безос с едно изстрелване ще задмине руснаците. :) Освен возенето до космоса, обаче има и друго - изследователските мисии. Там САЩ са първи. Руснаците са втори, благодарение на направеното преди много години. Но ако гледаме активните мисии, пред тях са Япония, Китай, ЕКА, дори и Индия. Ако не греша, Русия е наравно с ОАЕ, като руското участие е съвместно с ЕКА. Така че, авторът е много прав. Колкото и да те избива на минало величие!

Пий си хапчетата!

Благодаря, но витамините си ги пих сутринта още! :) Ако можеш да оспориш нещо, кажи го! Интересно ще ми е!

От 10 г обяснавам, че бъдешето е на изток не на запад. Нужно нинр търговско споразумение с Русия Китай И Индия. Нито една от тях не се занимава джендъризъм, мигранти права ма малцинствата, гейове и ислямизъм. Тези неща съсипаха Запада .....

Това заглавие сигурно е пратило русофилистиците в психиатрията... Казах ви, че реалността винаги идва накрая!

реалност ? Виртуалната?

русия под управлението на путин потъва дълбоко. Всички приходи се харчат за пропаганда, за тролове, за фалшици новини, за спонсориране на национални предатели като сидеров, радев и карбовски. Не остават пари за увеличение на заплати и пенсии. Минималната заплата в русия се равняма на 12о евро на месец. Пъти по-ниска от нашата. При тази мизерия какво остава за космически изследвания, когато няма какво да ядеш.

Русия под управлението на Путин "потъна" от $190 млрд БВП на $2.2 трилиона ... А, настоящите проблеми са изцяло благодарение на светотната диктатура на САЩ, на които бе отнето "правото" да разграбват Русия, както си искат.

най вероятно е пътънал курника на баба ти .Ама не Русия, тях ги "потъват" такива тролове като теб вече сигурно за 1660 пъти ,ама по телевизора ,а те руснаците незнаят.

Гогов. Напиши нещо за руските калашници на Хюго, че днеска русоробите направо им потънаха гемиите.