Какви са новите бойни самолети на Хърватия (снимки)

Загреб ще замени остарелите си МиГ-21 с модерния френски изтребител Rafale

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За тези пари можеше да купим 30 Миг 29 от най новия модел

По някои параметри Ф16 Block 70 отстъпва на новото Миражче, но F-16 може да носи AGM-158 JASSM, крилата ракета, с обсег на последната модификация 1950 км+. Сръбските Миг 29 разполагат с рекета въздух-земя с обсег 3 km. Това е една от причините за истерията на някои хора и оказване на сериозен натиск да закупим Грипен.

3 км - това бомба да пуснеш ще отиде по далече, мисли малко преди да пишеш

с дрънкане на ламарини от остарялите руски таралясници! При тях само цената за ремонта им е стряскаща!

Не се споменават еко норми !!!! Кога ЕС ще забрани ковекционалните двигатели и ще наложи електрически!

Тази статия я прочетох много бързо. До думата "ще". Та ще... Дай да видим след година.

Помпейо как ги е изпуснАл да си купят самолети на картинка?

НИТО КОРАБИ, НИТО ПОДВОДНИЦИ НИТО БОЙННОРАЗУЗНАВАТЕЛНИ БПЛА-ДРОНИ........ И ШБАНАТА ФЕОДАЛНО ПАРТИЙНОФИРМЕНА МУТРООЛИГАРХИЧНА МАФИЯ НЕ ЗАКУПИ НИТО ЕДИН МЕДИЕВАК ВЕРТОЛЕТ ОБУРУДВАН С ЖИВОТОСПАСЯВАЩА И ЖИВОТОПОДДЪРЖАЩА АПАРАТУРА...... А ИНАЧЕ ПРЕТЕНЦИИ ЗА "КООООСМИЧЕСКА СИИЛЛЛА" СВЕТАЯ ЭБАТОРИЯ ТОВА СИ Е ПОДИГРАВКА....

Каквото разреши Меркел и чичо Сам на капитулиралата във студената и втората световна войни България. И даже се вижда на хоризонта и следваща капитулация.

Разходът на гориво е около 150 литра на 100 километра ?!?! Я пак!

Ами при 150 литра, което си е 100 кг. и три тона полезен товар, може да се движи около 3000 км. Даже е много за боен самолет. Обикновено се изисква 1000 км с 1/3 боеприпаси. Всъщност 3000 км са само мечта, издържат около половината от това без да заредят и при нормална експлоатация полет подхождане, мисия, имат около 20000 км безаварийно в критична система (мотор, подвижни частни, колесник).

Новите бойни самолети на Хърватска са НОВИ, ПРОИЗВЕДЕНИ В ЕС! Ето такива трябваше да са и нашите самолети!

Исках аз Грипените, обаче го нямаше Рашков тогава, иначе комисиона беше доволно голям.

Грипен НЕ само е от ЕС (което е важен фактор), ами е и по-изгоден, по-хубав като характеристики (и то подходящите за нас по-добри качества спрямо Ф-16), по-модерен като дизайн, и щеше да е ПО-МАЛКО ЗАРОБВАЩ от гледна точна на договорите за обучение, поддръжка, цена на единица час полет, съвместни учения със САЩ, изграждане на излизшни нови писти.. Във всяко отношение беше в пъти по-добре. Шведите дори ни предлагаха да произвеждаме тук части и компоненти за него и да ги продаваме на вън. Надявам се един слъчев ден гнусните мутрафони да бъдат съдени за поредното ограбване на нещастната ни държавица в дългосрочен план.

А чичо Сам разрешаване ли? Или сметката беше без кръчмаря.

На Грипен двигателя, авиониката и въоръжението са американски. За да получим тези неща е необходимо разрешение от Конгреса на САЩ. На този самолет летят Унгария и Чехия. Би бил добър и за нас ,но....

Общо взето, само Северна Македония е по-зле от България, но това не е факт!

Рафал гори само 150 литра на 100 км. Стария ми Зил гореше толкова.

Пеше, майна - аре стига с тая глупост....

ИДИОТИЗЪМ СИ СЕ зараЗИЛ

Пешо, открадна ми името във форума, ама чак да си толкоз тъп. Колко мислиш че хаби един самолет?

Добре че сме в НАТО иначе щеше да харчат народна пара за руски боклук

Малко ли руски боклуци купуваме или по скоро плащаме само?

Щерев, ти разбираш нещо от самолети или само така си говориш, понеже повтаряш като папагал, каквото ти каже Бойко? Въпросът ми е риторичен!

Е да де затова целия свят купува руски самолети въртолети а не говедарски те боклуци които купуват само подлоги като нас и то на тройна цена за някакви антични кенефи Ф-16 модели на по 50 60 години! Всеки знае че най-скапаните и най боклучавите оръжия са краварски те и еврогейските единствените които ги купуват са по другите и протежетата на краварника и гей съюз а просто факти всички останали купуват надеждните ефективни и евтини руски оръжия.

Ако бяхме с някаква стойност за НАТО и САЩ щяха да ни зарибят с някоя и друга бройка втора употреба безплатно. Истината е, че тия които водиха преговорите са с нулеви търговски похвати и клекнаха много бързо! Сделки за такива пари не се водят така, както се купуват картофи. И вместо за втората партида поне привидно да се понасландисват или да покажат колебание, то те предварително заявяват готовност, коетто ще създаде в продавача впечатлението, че е могло и повече да ни изцица. Когато човек харчи чужди пари, за които не е положил никакъв труд е така. Тъпа история и тъпи политици, за което ще плащаме

"..някоя и друга бройка втора употреба безплатно"!!! Вие за ПРОСЯК ли се имате? Или само манталитетът ви е такъв "просешко-андрешковски".

Какво очакваш от хора без достойнство....нищо чудно господина да ходи да проси и по улиците, макар че има мобилен телефон и Интернет.

Не сме с никаква стойност за НАТО. Погледни ни генералите службите политиците всичко е СССР производство в най добрия случай БКП. Ти да си ще ни имаш ли доверие?! Аз не. Те руснаците сами си го казаха че сме троянски кон и да такива сме.

ОТ КЪДЕ ДА СЕ СНАБДИМ С НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛИ? НИЕ СИ ОБИЧАМЕ БРАТУШКИТЕ! ТОВА СЕ ПРЕДАВА ОТ ПОКОЛЕНИЕ НА ПОКОЛЕНИЕ!!!

Кога ще получим чертежите?

Тоалетната хартия ли Ви свърши? На Вас за друго едва ли ще ви свършат работа чертежи.

Като напълно Подчинена на чуждата държава САЩ... България Няма право на избор !!!! Според проучването на български Държавни и чужди Ф16 бяха най-Неизгосните за България самолети!! Неизгодни Финансово...Технически...логистично...! Според Доклада назначен от Държавата !!! .... ВЪПРЕКИ това....след Огромен натиск на Чуждата държава САЩ ... ГЕРБ и ВМРО избраха най Неизгодните Ф16 ??? Вицепремиерът Цветанов от ГЕРБ го нарече Политически ,Евроатлантически Избор !!!??? Каза го в Парламента !! Това е жалкото положение на България в момента...Слуга на САЩ!! А изглежда че с Радев това продължава,колкото и да се надяваме да грешим в преценката!

Колония е тиквата ти, ама за бръмбари Няма такива доклади. Ти може да си слуга на Руслямска държава, но другите не сме ничии слуги.

Това го казва любителя на глутаматни джендърски мъдури! ... Субективен си! ... Изчезни!

Я тъпак путлераст с изкривен от руслямска пропаганда мироглед седнал да ми говори за субективизъм.

Дир, сега прегледах и другите сайтове. Защо никъде в статията не пише, че сделката е за изтребители ВТОРА УПОТРЕБА?! Доста тенденциозно пишете! Съвсем за балъци ни имате.

Рафал е страхотен самолет, но е скъп за обслужване/поддръжка. Харчовете не спират само с покупката. Ние и сега имаме поне 16 МИг-29, като от тях 5-6 могат да летят. Другите седят на земята и евентуално ги ползват за части. Предпочитам да купя и имам напр. 10 самолета, но да знам, че и 10-те самолета ще са ми в боеспособни постоянно. Ако Хърватия може да си ги позволи - браво на тях, но ние трябва да се съобразяваме с нашите финансови възможности.

Е, по тоя точно параметър Грипен беше най-евтин, в пъти по- евтин от Ф-16.

Ами тогава направо да вземем турбовитлови. Те са дори по-евтини.

ама без въоръжение, без обучение, без симулатори, без какво ли още не. Бе ти що не си купиш китайски боклуци, защото са евтини ?

България никога не е имала друг избор освен Ф16. Като флангова страна част от НАТО се оборудва с американски самолети. Също като Турция, Гърция, Румъния, Полша, Италия ... При война чичо Сам трябва да помага, трябва да има съвместимост на авиация, части и въоръжение. Швеция и дори Франция са екзотика. Невъзможно е придобиването на Ф35, по няколко причини - не сме оператори на американски самолети и ни нямат доверие! Получаваме все пак нови Ф16.

Да беше написал по- краткото "колония", а ти си се хабил във витиевати обяснения.

колония завладяна от съветската армия бяхме 45г. селски но тогава не смееше дори да се изкашляш

руска колония сме, Бойко се опита да промени посоката но бързо, бързо му спретнаха превратче:)

Една много съществена техническа разлика: Рафала е с два двигателя, Ф-16 е с един. Рафала следва да се сравнява с по- добрия Ф-15, на който Ф-16 се води опростена и по-евтина версия.

Така е, но и после разходите по поддръжката са други, едно е да обслужваш 1 друго е да обслужваш 2 двигателя.. Сещаш ли се, Оли?

Тия прости хървати що не взеха Грипени бе? На мене шефа Вова ми каза че те били по-хубави.

Байдън да връща нашите пари и да си задържи бракмите Ф16

Професионализмът на цялата статия отиде в канала с "щурмовия изтребител" Су-25.... Хайде писачът да отиде и да попрочете какво е Су-25 и за какво служи... Изтребител - хахаха...

...в статията не може да се сравни с "професионализма" в коментарите. Ха-ха-ха-ха

Не съдете толкова строго нашите журналисти, те толкова могат. Ще приемем, че щурмовикът е изтребител-бомбардировач и ще забравим за случая.

Ние българите, не искаме Ф16

На последните избори добре се видя колко сте вие..ъхм 'българите'. Ако не ви харесва в ЕС и НАТО - събирайте партакеши и чемадани и чупка към татаро-монголската азиатщина!

Значи 12 модерни самолета =1.2 милиарда евро Нашите 8 осем остарели = 3 милиарда лева Полша купи Ф22 май за по-малко пари от нас дето е много по-добър от ф16, даже ще купят и ф35 и там цената на бройка май е почти като нашите ф16 само дето технологично разликата им е 50 години Не сме толкоз тъпи да купуваме стара стока на завишени цени Въпроса е кой прибра парите?

...ти си ТЪП! Даже няма да ти обяснявам защо!

Пълни глупости F-22 има наложени 100% рестрикции за експорт от федералното правителство на САЩ.

Ф35 е пълен провал. Израел ги имат и не ги използват защото: първо е много скъп полета, второ постоянно се развалят. Другите които са се прецакали са Япония и сега и Полша влизат в клуба. разбира се, Израел не са прецакани защото са им подарък.

'Израел ги имат и не ги използват' Аййййде бе - Яшата Кедми ли ти ги разказва тия байки? :) Израел байно поръча още една ескадрила F35 - там 'провалени' самолети никога не са купували.

На харизан кон, зъбите не се гледат! ... Жидовете никога не биха си го купили! ... За летящата тухла говоря!

На Израел всяка година САЩ дава милиарди долари, с които те купуват американско оръжие. Но понеже са недоволни от някои като Пейтриътите правят собствени като Ароу (Стрела). А купола им го правят основно французите ли.

Забравихте да споменете, че чертежите ни на изтребители модел '70те са на стойност >150 млн долара парчето и то в пълен разрез с правилата гласувани от Парламента...

Няма да купят 40 годишен Ф-16, а поръчват модерен френски изтребител по поръчка на Путин!

Тия уж 40 годишни още не са произведени, но били вече 40 годишни. А Рафалите на Хърватия са втора употреба можр да са 20-30 годишни.

.................две и 30-т, ще долети ли някоя ф16-ка от братски сащ!

Докато повечето на Балканите са в НАТО, всякакви мераци за война със съседите ще са замръзени. После ако 1-2 държави снабдяват Балканите с оръжия, то тогава ще е трудно да се води война защото няма да ясно на кого производителят ще спре резервните чаркове и на кого не (може би и самият производител държава още не е на ясно с това все още). Очевидно е че сърбите ще бъдат черната овца в случая след като техните оръжия за сега идват от Русия. Тюркието има още много леб да яде докато (ако въобще стане което ме съмнява) се научи само да си прави тежка техника и самолети от А до Я извън артилерия, муниции и малокалибрени оръжия (единственото което могът да правят без внос и чужда помощ в момента). Тея приказки с "великите" турски дроновете са за малките деца и плебсовете по Анадола. Въпреки това, сега е момента да се прави армия а не след време когато НАТО може да се разпадне и всеки започне сам да си крои планове без страх от по Големият Брат.

Кипър не мисли така ...

Какво качество, какви 5 лева? Rafale е по-добър от Ф-16 ската.Най-малкото,че е с 2 двигателя.Него може да го сравняваш с F-15 -Eagle който също е с два двигателя, но разработката му е стара като на Ф-16 ката. Затези пари дето ги дадохме да се подмажем на Големият брат можехме да вземам същата бройка Eurofighter Typhoon, ако толкова държаха на самолет с един двигател -последната верси1 на Mirage.Имаше поне още 3-4 избора които изобщо не бяха коментирани!Защо нащите избраха този натрапен боклул?Сигутно щото може да носи ядрен арсенал? За парите за мерцедес клас Е, ние си купихме фиат панда!Това направихме. Ха сега пишете как Русия ни ограбвала!

Такива елементарни коментари, може да правиш в бг-мама, когато си избираш пералня. Единия бил с един двигател а другия с два. То бива да си толкова проЗ...

Абе Байно, разликата много добре се разбира като ти угасне единият двигател:)Май ти си като от онези в БГ мама.Дали ще е мазда 6 или фиат панда нема знаяение -все е кола:)Тези самолети по двата мотора не ги правят такива за разкош -тягата, полезният товар и т.н. а ако щеш и маневреността дори - всичко е различно при тях!Айде не пиши за неща които не са ти ясни! Сега вакам да видим колко ще се изрусим за ремонт на пистите,че Ф-16 били бая капризни към полосата за казане, а Грипените и на шосе можели да кацнат....Ама талкова по въпроса!

12 самолета 1.2 милр., а нашите колко бяха?

Нашите са с въоръжението, поддръжката и обучението, демек с екстрите. Екстрите понякога са допълнителни 50% . За пример - нова кола. Ако си купувал, ще знаеш. А тези рафали с к'во са?

Ами както и да го смяташ, нашите екстри са по-скъпи от самите самолети! ... Бленуваш нещо сънувайки, но рано или късно трябва да се събудиш!

Я пак се пробвай да отговориш, но този не като второкласник!

Руските летящи москвичи някой иска ли ги?

Ааа... не! Аз "харесвам" само демократични гробници.

Трябва тук да бъдат съдени за тези Ф-16. Избраха неясно колко милиарда лева по-неизгодна сделка, но при всички положения от милиард лева нагоре. И докато за другите говореха цена с ДДС, за Ф-16 само цена без ДДС. вероятно около 2.1 милиарда лева за Ф-16 без ДДС и 1.5 милиарда лева за Грипените без ДДС. Само това е 600 милиона лева някъде разлика, ако не и повече. После 2 самолета по-малко, което на цената на американците са пада над 500 милиона лева. Вярно че неща съдържат и оборудване и така нататък. После поради супер капризност на Ф-16 гласуваха още 100 милиона лева за летища - реално скрит разход за Ф-16. После идва по-голямата цена за полет, която с предвидените години за летеж и час полети може да е 300-450 милиона лева по тогавашни оценки. После идва поддръжката. И накрая изпусната инвестиция от 110%, от която при добри обстоятелства можеше да печелим дори милиарди лева. Хартиени самолетчета да бяха Грипените, пак трябваше да ги вземат. Да не говорим, че са много по-подходящи за нас. По-бързи. По-маневреми. Подходящи за прихващачи. По-непретенциозни и евтини за подръжка. Закачат се половината от ракетите на Ф-16, плюс много други. Ползват ги и англичаните за учебни цели. Силата на Ф-16 е да лети надалеч и пуска ракети въздух-земя, от които купуваме 0 броя. Ще са с осъвременени радари. Но нашите ще излитат при засичане от радар. Дори като видимост на радари Грипените трябва да е по-малка. Нещата вече не са държави. Двигателите им преди са на Генерал Електрикс, дето си правят сами. Е и на Ф-16 са на Генерал Електрикс. И последният американски военен учебен самолет правен от Боинг, се правеше със съдействието на СААБ. А на глупостите дето редяха Ц.Ц. и подобни за НАТО-вски стандарти, много показателно бе дошлият тук директор на Локхийд Мартин като го питаха и той каза, че не знае какво визират под НАТО-вски стандарти. А Ф-16 и Грепинет си летят заедно например над Балтийско море. Да прочетат от прокуратура член 103 от НК за предателство, което Ц.Ц. изпълни мо-та-мо.

страшни сте , червените мастии. Виете ли,виете дето се взе американско. Изведнъж станахте големи фенове на Грипен-ите , не че са лоши де. И за твое сведение твоя червен гуру Рублен Радефф 2013-та година лобираше да вземем трета ръка Ф-16 от Португалия , ДА,ТОЧНО ТАКА. Е,не ги вземхме,а после ги лапнаха румънците

Откога шведите са червени???

Добре де, не се ли умори да повтаряш едни и същи глупости? Сделката с грипените НЕ ВКЛЮЧВАШЕ никакво въоръжение - него трябваше да си го доставяме някак сами предимно пак от САЩ, но на кава цена и дали изобщо щяха да искат да ни продадат (тъй като до тогава не бяхме имали оръжейна сделка с тях) е съвсем различен въпрос. Също така предлаганите грипени бяха стара модификация C/D, а не последния и много по-модерен E/F с групово тактическо водене на ескадрилата чрез шлема... И последно я се уточни кой точно самолет какви двигатели използва и за какво са му повече от един?!?

Глупости на търкалета.. Ф-16 е по брз самолет, може да носи със 50% повече ракети от грипен - Начи ти триабва по малко бройки да изпълниш една задача.. Грипен - ако искаш да си купиш по евтините американски ракети чакаш.. Аз живея във Словакия и братята чехите си купиха грипен с преди 20 години - същиа тип като на нас искаха да продадат.. Нови американски ракети не можеш да сложиш - никои не е платил интеграция и цертификация.. А старите американците нарочно се бавиха 10 години да им ги доставят - за наказание че си избраха шведски самолет.. Можеш да купиш само европейски - струват със 50% повече и се чака 2 пъти по дълго.. Грипена е един от компаниите производители - но те не правят цялата ракета а само най-малката част - произвеждат се основно във Германия и Англия.. Ти си мислиш че ако бяхме избрали грипен немаше да инвестираме във базата ли? То и Чехия и Унгария инвестираха допълнително - нормално нещо, даже и руски да си поръчаш..

Я провери скоростите на Грепените и Ф-16 - бе около 300км/ч повече за Грипените. По класации за сравнение всички дават много по-голяма скорост и маневреност на Грипените. И за пистите може би нямаше да се даде после и 1 стотинка. Защото за Грипените се твърди, че може да кацнат на магистрала. А Ф-16 двигателите може да отидат на ремонт от едно камъче на пистата и са известни със супер капризност. Не знам доколко вярно, някой твърдеше, че от подобна сделка унгарците ли имали 5 милиарда евро приходи от инвестицията тогава. Тоест единият избор носи милиарди разходи, а другия можеше да е дори милиарди приходи. И нашите не летят, защото е скъпо. Ако бяхме взели Ф-35, щеше да стои например в музей за украса, че не може да си позволим час полет. 1-2 часа полет е колкото апартамент в София.

СУ -57 беие за нас ! Ама нали от 30 г Еврей и Американци ни управляват !

Реално сигурно Су-35. Но щях да се изкефя на Су-47, с обърнатите напред крила. Трябва да е адски маневрен по тази причина, а няма къде да се притесняваме да лети на супер скорост и да е проблем здравината.

Я "аеродинамикът" да ни обясни защо самолетът с крило с обратна стреловидност "трябва" да е по-маневрен от този с нормална такава?

Еми чети. Цитат от Уикипедия за Су-47: "Характерно за новия модел е обратната стреловидност на крилото, която придава на самолета по-голяма маневреност." От следващо място: " Отличителна черта на самолета беше неговата преметнато напред крило което придава на самолета отлична пъргавина и маневреност." И така нататък. Този излитал на много по-късо разстояние, както май и при кацането. Сигурно защото създава площ на контакта с въздуха под него. Вероятно има значение къде се придава отклонение във въздуха и къде е спрямо центъра на тежестта и на какво отклонение. На назад аеродинамични криле назад, сигурно аеродинамичността пречи да даде такъв ефект на маневреност, докато ако е на предна точка настрани, където въздуха тепърва се сблъсква, то ефекта е много по-голям. Затова разни като американски тестови на НАСА с обратна стрелковидност, едвам ги удържат с компютри да се позиционират. Иначе обратна стрелковидност има още ВСВ при немците и на големи самолети.

Такъв самолет няма даже в Русия хахаха. Ако кажеш че руските граждани Луканов и Станишев са американци ела ме ритни хахаха еи тая пуста Русия поне да взема някакви по умни кретени че с такива малоумни и като тебе и бай Тошо сме все пред фалит

"ъпдейтнат", по-подходящо е да изполвате в писмена реч "обновят", а зашо не и "модернизират"

Ха ха ха, и на този коментар се намери някой мрънкалник да даде минус.....:-)

Нямало подробности за сделката, но все таки: 12 бройки нови изтребител за 1,22 милиарда евро! Има ли нужда да сравняваме със сделката на бандита Борисов с нашите нови "братя"и колко много ни помагат янките...

Така е бате, искаш качество - плащаш си като поп.

А, бе, дръндьо, за какво качество смърдиш - F-16 e концепция от времената на нашите МИГ-ове. По-добре да бяха купили шевни машини Singer...

Първо - не съм дръндьо. Съвет от мен - не си показвай липсата на култура. Второ - с такъв аргумент може да излезеш на селска вечеринка на партийния клуб, но не и пред сериозна аудитория. Трето - ако държиш на обективно сравнение, може да погледнеш резултат на концепции от реални въздушни битки. Четвърто -да чета простотии като твоите - идва ми в повече. Пето - дано никога няма война в региона.

Батка, за качеството не се изказвай не подготвен. Иначе е вярно, ако сменим думата "качество" със "спокойствие". Не искаме майдани у нас, плащаме си.

Нови , колко да са нови -на 10 години .И ще бъдат доставени през 2024 и 2025 година.

България не купи 8 ,а 16 директно. Много бързо забравихте скандала миналата година , когато американците привикаха Каракчанката да му "обясняват" ,че не могат да пуснат поръчка само за 8 и в последсвие още 8. Относно Су 25. Останаха ни много малко от тях. Първото правителство на ББ продаде на Грузия по-голямата част от инвентара точно след войната в С Осетия.

е как ще сме купили 16?! Купухме 8, с опция за още 8. Но вторите 8 - не мисля че има сделка приключена

Скандала е от Октомври миналата година. Започнаха процедурата , не знам до къде я докараха преди края на мандата (мисля ,че не са я платили). Според това което гласуваха 2018 , общо процедурата е за 16 на 2 траншна. Септември миналата година от Локиид и външния департамент на САЩ натискаха Каракачанката да не разделя поръчката " Били го посаветвали, че така ще е по-добре и ще може да се изъплни по-бързо и на по-добра цена". Проучи го. Гледай повече чудждестранно инфо ,защото в БГ медиите ще намериш 1000 тъпотии по въпроса.

бойни самолети на Хърватия? Истински! Не рисунки като ефките, дето някога американците, евентуално ще ни доставят на нас! Да не говорим, че те вече са морално остарели..

На такива лигльовци, като вас никой не може да им угоди. Били американски, били на рисунка, били морално остарели ( не че ви разбира пипона). Обаче не казвате какви самолети искате! Хайде "експертът" да ни светне какви самолети са най-подходящи за България?

Без изработена военна доктрина и стратегия, кой може да ти каже какво ни е нужно? Само лобитата ни натискат оттук и оттам.

Искам да обясня на лигльото горе, че каквито и да са (освен руски) всички изтребители са ОК за България. Защото те така или иначе накрая ще са БЪЛГАРСКИ. Ще летят над България с наши летци. Ще ги обслужват български инженери и техници. А това са технологии и материали, които си заслужават всеки долар.

'Разходът на гориво е около 150 литра на 100 километра.' то не се мери на километри ама дори и това не е вярно

има ли евро 6

А спирачни път какъв е?

Къде мешате България и чак ми сравнявате и намеквате за ф16 които е от друг клас самолет и хубаво е като пишете статия да се поинтересувате с коя държава Хърватия има договор да и пази въздушното пространство

Хърватия закупува използвани самолети не нови .. иначе самолета не е лош https://www.france24.com/en/europe/20210528-croatia-to-buy-12-used-rafale-fighter-jets-from-france-for-%E2%82%AC1-billion

Рафал и Ф16 не са ли от един клас? Само питам, не съм запознат. Гърция - купи някакви рафали, сега Хърватия, Сърбия им анякакъв френски уклон...За всеки случай на нашите да им светне една лампа, относно вътрешните разделения в ЕС. Сложен свят. Сложен.

Не, не са. Рафаел е със 2 мотора, Ф-16 е със един.. Рафаел е по мощен изтребител, многоцелеви е, но по близо крачи като самолет за извоюване на въздушно превъзходство.. По близо е към ф-15 или ф-22, практически е във тиахната класа.. Ако искаш да сравниш нашата покупка със харватска - ние купуваме нов самолет, те на 10 години.. Реално след 20 години вече триабва да търсиш негов заместник.. Рафаел е един от най-скъпите самолети за подръжка на света.. Защото е във кралската класа на самолети и има само около 300 бройки произведени от него, и нема никаква съвместимост на частите и технологията.. Аз лично не бих купил такъв самолет за Харватия или България (живея от малак във Словакия) - това не е самолет за слаби економики като нашите..

Даркстаил - благодаря за отговора.