Какви са новите бойни самолети на Хърватия (снимки)

Загреб ще замени остарелите си МиГ-21 с модерния френски изтребител Rafale

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде мешате България и чак ми сравнявате и намеквате за ф16 които е от друг клас самолет и хубаво е като пишете статия да се поинтересувате с коя държава Хърватия има договор да и пази въздушното пространство

'Разходът на гориво е около 150 литра на 100 километра.' то не се мери на километри ама дори и това не е вярно

Хърватия закупува използвани самолети не нови .. иначе самолета не е лош https://www.france24.com/en/europe/20210528-croatia-to-buy-12-used-rafale-fighter-jets-from-france-for-%E2%82%AC1-billion

бойни самолети на Хърватия? Истински! Не рисунки като ефките, дето някога американците, евентуално ще ни доставят на нас! Да не говорим, че те вече са морално остарели..

На такива лигльовци, като вас никой не може да им угоди. Били американски, били на рисунка, били морално остарели ( не че ви разбира пипона). Обаче не казвате какви самолети искате! Хайде "експертът" да ни светне какви самолети са най-подходящи за България?

България не купи 8 ,а 16 директно. Много бързо забравихте скандала миналата година , когато американците привикаха Каракчанката да му "обясняват" ,че не могат да пуснат поръчка само за 8 и в последсвие още 8. Относно Су 25. Останаха ни много малко от тях. Първото правителство на ББ продаде на Грузия по-голямата част от инвентара точно след войната в С Осетия.

Нямало подробности за сделката, но все таки: 12 бройки нови изтребител за 1,22 милиарда евро! Има ли нужда да сравняваме със сделката на бандита Борисов с нашите нови "братя"и колко много ни помагат янките...

"ъпдейтнат", по-подходящо е да изполвате в писмена реч "обновят", а зашо не и "модернизират"

е как ще сме купили 16?! Купухме 8, с опция за още 8. Но вторите 8 - не мисля че има сделка приключена

Рафал и Ф16 не са ли от един клас? Само питам, не съм запознат. Гърция - купи някакви рафали, сега Хърватия, Сърбия им анякакъв френски уклон...За всеки случай на нашите да им светне една лампа, относно вътрешните разделения в ЕС. Сложен свят. Сложен.

Така е бате, искаш качество - плащаш си като поп.

А, бе, дръндьо, за какво качество смърдиш - F-16 e концепция от времената на нашите МИГ-ове. По-добре да бяха купили шевни машини Singer...

СУ -57 беие за нас ! Ама нали от 30 г Еврей и Американци ни управляват !

има ли евро 6

Скандала е от Октомври миналата година. Започнаха процедурата , не знам до къде я докараха преди края на мандата (мисля ,че не са я платили). Според това което гласуваха 2018 , общо процедурата е за 16 на 2 траншна. Септември миналата година от Локиид и външния департамент на САЩ натискаха Каракачанката да не разделя поръчката " Били го посаветвали, че така ще е по-добре и ще може да се изъплни по-бързо и на по-добра цена". Проучи го. Гледай повече чудждестранно инфо ,защото в БГ медиите ще намериш 1000 тъпотии по въпроса.

Първо - не съм дръндьо. Съвет от мен - не си показвай липсата на култура. Второ - с такъв аргумент може да излезеш на селска вечеринка на партийния клуб, но не и пред сериозна аудитория. Трето - ако държиш на обективно сравнение, може да погледнеш резултат на концепции от реални въздушни битки. Четвърто -да чета простотии като твоите - идва ми в повече. Пето - дано никога няма война в региона.

Трябва тук да бъдат съдени за тези Ф-16. Избраха неясно колко милиарда лева по-неизгодна сделка, но при всички положения от милиард лева нагоре. И докато за другите говореха цена с ДДС, за Ф-16 само цена без ДДС. вероятно около 2.1 милиарда лева за Ф-16 без ДДС и 1.5 милиарда лева за Грипените без ДДС. Само това е 600 милиона лева някъде разлика, ако не и повече. После 2 самолета по-малко, което на цената на американците са пада над 500 милиона лева. Вярно че неща съдържат и оборудване и така нататък. После поради супер капризност на Ф-16 гласуваха още 100 милиона лева за летища - реално скрит разход за Ф-16. После идва по-голямата цена за полет, която с предвидените години за летеж и час полети може да е 300-450 милиона лева по тогавашни оценки. После идва поддръжката. И накрая изпусната инвестиция от 110%, от която при добри обстоятелства можеше да печелим дори милиарди лева. Хартиени самолетчета да бяха Грипените, пак трябваше да ги вземат. Да не говорим, че са много по-подходящи за нас. По-бързи. По-маневреми. Подходящи за прихващачи. По-непретенциозни и евтини за подръжка. Закачат се половината от ракетите на Ф-16, плюс много други. Ползват ги и англичаните за учебни цели. Силата на Ф-16 е да лети надалеч и пуска ракети въздух-земя, от които купуваме 0 броя. Ще са с осъвременени радари. Но нашите ще излитат при засичане от радар. Дори като видимост на радари Грипените трябва да е по-малка. Нещата вече не са държави. Двигателите им преди са на Генерал Електрикс, дето си правят сами. Е и на Ф-16 са на Генерал Електрикс. И последният американски военен учебен самолет правен от Боинг, се правеше със съдействието на СААБ. А на глупостите дето редяха Ц.Ц. и подобни за НАТО-вски стандарти, много показателно бе дошлият тук директор на Локхийд Мартин като го питаха и той каза, че не знае какво визират под НАТО-вски стандарти. А Ф-16 и Грепинет си летят заедно например над Балтийско море. Да прочетат от прокуратура член 103 от НК за предателство, което Ц.Ц. изпълни мо-та-мо.

Реално сигурно Су-35. Но щях да се изкефя на Су-47, с обърнатите напред крила. Трябва да е адски маневрен по тази причина, а няма къде да се притесняваме да лети на супер скорост и да е проблем здравината.

А къде са другите самолетчета, дойдоха ли - тъпако !

страшни сте , червените мастии. Виете ли,виете дето се взе американско. Изведнъж станахте големи фенове на Грипен-ите , не че са лоши де. И за твое сведение твоя червен гуру Рублен Радефф 2013-та година лобираше да вземем трета ръка Ф-16 от Португалия , ДА,ТОЧНО ТАКА. Е,не ги вземхме,а после ги лапнаха румънците

Руските летящи москвичи някой иска ли ги?

12 самолета 1.2 милр., а нашите колко бяха?

Не, не са. Рафаел е със 2 мотора, Ф-16 е със един.. Рафаел е по мощен изтребител, многоцелеви е, но по близо крачи като самолет за извоюване на въздушно превъзходство.. По близо е към ф-15 или ф-22, практически е във тиахната класа.. Ако искаш да сравниш нашата покупка със харватска - ние купуваме нов самолет, те на 10 години.. Реално след 20 години вече триабва да търсиш негов заместник.. Рафаел е един от най-скъпите самолети за подръжка на света.. Защото е във кралската класа на самолети и има само около 300 бройки произведени от него, и нема никаква съвместимост на частите и технологията.. Аз лично не бих купил такъв самолет за Харватия или България (живея от малак във Словакия) - това не е самолет за слаби економики като нашите..

ще дойдат , не се бой , търсенето е голямо и затова се чака с години. Така е с качествените неща , дори преЦедента-льотчик каза че това не е да си купуваш кренвирши от щанда

Какво качество, какви 5 лева? Rafale е по-добър от Ф-16 ската.Най-малкото,че е с 2 двигателя.Него може да го сравняваш с F-15 -Eagle който също е с два двигателя, но разработката му е стара като на Ф-16 ката. Затези пари дето ги дадохме да се подмажем на Големият брат можехме да вземам същата бройка Eurofighter Typhoon, ако толкова държаха на самолет с един двигател -последната верси1 на Mirage.Имаше поне още 3-4 избора които изобщо не бяха коментирани!Защо нащите избраха този натрапен боклул?Сигутно щото може да носи ядрен арсенал? За парите за мерцедес клас Е, ние си купихме фиат панда!Това направихме. Ха сега пишете как Русия ни ограбвала!

А спирачни път какъв е?

Ааа... не! Аз "харесвам" само демократични гробници.

Даркстаил - благодаря за отговора.

Докато повечето на Балканите са в НАТО, всякакви мераци за война със съседите ще са замръзени. После ако 1-2 държави снабдяват Балканите с оръжия, то тогава ще е трудно да се води война защото няма да ясно на кого производителят ще спре резервните чаркове и на кого не (може би и самият производител държава още не е на ясно с това все още). Очевидно е че сърбите ще бъдат черната овца в случая след като техните оръжия за сега идват от Русия. Тюркието има още много леб да яде докато (ако въобще стане което ме съмнява) се научи само да си прави тежка техника и самолети от А до Я извън артилерия, муниции и малокалибрени оръжия (единственото което могът да правят без внос и чужда помощ в момента). Тея приказки с "великите" турски дроновете са за малките деца и плебсовете по Анадола. Въпреки това, сега е момента да се прави армия а не след време когато НАТО може да се разпадне и всеки започне сам да си крои планове без страх от по Големият Брат.

.................две и 30-т, ще долети ли някоя ф16-ка от братски сащ!

Откога шведите са червени???

Батка, за качеството не се изказвай не подготвен. Иначе е вярно, ако сменим думата "качество" със "спокойствие". Не искаме майдани у нас, плащаме си.

Я "аеродинамикът" да ни обясни защо самолетът с крило с обратна стреловидност "трябва" да е по-маневрен от този с нормална такава?

Няма да купят 40 годишен Ф-16, а поръчват модерен френски изтребител по поръчка на Путин!

И всички се въоръжават до зъби поради страх от "щайгите":)))))))))))))))

Забравихте да споменете, че чертежите ни на изтребители модел '70те са на стойност >150 млн долара парчето и то в пълен разрез с правилата гласувани от Парламента...

Значи 12 модерни самолета =1.2 милиарда евро Нашите 8 осем остарели = 3 милиарда лева Полша купи Ф22 май за по-малко пари от нас дето е много по-добър от ф16, даже ще купят и ф35 и там цената на бройка май е почти като нашите ф16 само дето технологично разликата им е 50 години Не сме толкоз тъпи да купуваме стара стока на завишени цени Въпроса е кой прибра парите?

Без изработена военна доктрина и стратегия, кой може да ти каже какво ни е нужно? Само лобитата ни натискат оттук и оттам.

...ти си ТЪП! Даже няма да ти обяснявам защо!

Ние българите, не искаме Ф16

Добре де, не се ли умори да повтаряш едни и същи глупости? Сделката с грипените НЕ ВКЛЮЧВАШЕ никакво въоръжение - него трябваше да си го доставяме някак сами предимно пак от САЩ, но на кава цена и дали изобщо щяха да искат да ни продадат (тъй като до тогава не бяхме имали оръжейна сделка с тях) е съвсем различен въпрос. Също така предлаганите грипени бяха стара модификация C/D, а не последния и много по-модерен E/F с групово тактическо водене на ескадрилата чрез шлема... И последно я се уточни кой точно самолет какви двигатели използва и за какво са му повече от един?!?

Професионализмът на цялата статия отиде в канала с "щурмовия изтребител" Су-25.... Хайде писачът да отиде и да попрочете какво е Су-25 и за какво служи... Изтребител - хахаха...

Пълни глупости F-22 има наложени 100% рестрикции за експорт от федералното правителство на САЩ.

Ха ха ха, и на този коментар се намери някой мрънкалник да даде минус.....:-)

Такива елементарни коментари, може да правиш в бг-мама, когато си избираш пералня. Единия бил с един двигател а другия с два. То бива да си толкова проЗ...

Глупости на търкалета.. Ф-16 е по брз самолет, може да носи със 50% повече ракети от грипен - Начи ти триабва по малко бройки да изпълниш една задача.. Грипен - ако искаш да си купиш по евтините американски ракети чакаш.. Аз живея във Словакия и братята чехите си купиха грипен с преди 20 години - същиа тип като на нас искаха да продадат.. Нови американски ракети не можеш да сложиш - никои не е платил интеграция и цертификация.. А старите американците нарочно се бавиха 10 години да им ги доставят - за наказание че си избраха шведски самолет.. Можеш да купиш само европейски - струват със 50% повече и се чака 2 пъти по дълго.. Грипена е един от компаниите производители - но те не правят цялата ракета а само най-малката част - произвеждат се основно във Германия и Англия.. Ти си мислиш че ако бяхме избрали грипен немаше да инвестираме във базата ли? То и Чехия и Унгария инвестираха допълнително - нормално нещо, даже и руски да си поръчаш..

Байдън да връща нашите пари и да си задържи бракмите Ф16

Искам да обясня на лигльото горе, че каквито и да са (освен руски) всички изтребители са ОК за България. Защото те така или иначе накрая ще са БЪЛГАРСКИ. Ще летят над България с наши летци. Ще ги обслужват български инженери и техници. А това са технологии и материали, които си заслужават всеки долар.

Тия прости хървати що не взеха Грипени бе? На мене шефа Вова ми каза че те били по-хубави.

Нашите са с въоръжението, поддръжката и обучението, демек с екстрите. Екстрите понякога са допълнителни 50% . За пример - нова кола. Ако си купувал, ще знаеш. А тези рафали с к'во са?