17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нищо не знаете, знаем тези, които сме го носили и чистили 2 години и стреляли с него.

с удоволствие бих си закупил една

Какво знаеме ли? Че си върши работата отлично! И че е първата в света специално конструирани като снайпер автоматична пушка.

Поредната ватна гордост..от .... 1963 година и днес безнадеждно изостанала, ама като няма друго в склада...

И портрета на Ботев си бръснал и медузи си ял че и 'розите' си поливал..

Имах възможността да стрелям с тази пушка.Да бъда искрен-невероятно оръжия.Това се случи през 1996 год.Просто и надеждно.

Ти дебил ли си бре, момче, или обикновен джендър?

що си мислиш че има някакво коренно развитие между сегашните пушки тези от 63-та ? електрическо притопляне на дланта ли , кво ли ?

Олигофренче немамино безплатно неходило в казармата. Я ходи се занимавай по джендърските въпроси и простотии относно Прайд парадите, и не се мешай където не ти е работа.

не си кръстят една рубрика "калашник" и да си пууускат статии за своя радост и заплата?

Не е лошо СВД-то но ми се струва че патронът е морално остарял Може би руснаците трябва да се напънат малко и да измислят нещо по-съвременно Четох някъде че са правени експерименти с .338 Lapua magnum като вече става въпрос за около километър и половина

при това не от най-точните. Всичко друго са глупости, предназначени за желаещите да слушат глупости на тема "великото руско оръжие".... Калибърът е подобен на 30-06и на по-новия, но малко "по-слаб" 308 и като такъв има потенциал да бъде в основата на снайпер за военни цели. Пречат му въпросната 4простота" и големи допуски. За това руснаците правят снайперистки пушки на основата на западни патрони, позападна технология и със западни машини...После ги показват като руски ))))

Беше и си остава класно оръжие. Да, не е супер пупер точно на голяма дистанция, да, не изглежда като от фантастичен филм, но си върши работата прекрасно ! Бях снайперист 87-89 г ( вътрешни войски ) и едно мога да кажа - до 500 м стрелях със затворени очи ! На 800 м главеста мишена правех от 10- 10 . На бас с взводния за 200 кинта ( една заплата на лейтенант тогава ) съборих кибритена кутийка на 500 м . Верно , на 3-ия изстрел, но и първите два бяха на сантиметри от кибрита. Не е важно какво държиш в ръцете си , а как си се научил да стреляш !

Има ОГРОМНО развитие - сплавите от които се изготвят цевите, прецизността на изработката, прицелните системи, боеприпасите. Достатъчно е да се види резултатността на СТАНДАРТНИТЕ съвременни оръжия (Accuracy Intl, ChayTac) в РЕАЛНИ бойни действия. Драгунов е просто от 'каменната ера' - това е мнението и на запознатите руснаци (имало е редица дискусии по темата във Военное Обозрение).

Удари 2 лосиона и оди да зобаш Савушкинска плява че нещо май си нервен и те глождят съмнения за величието на руското оружие. За прайда не знам, ама ти види се си експерт! Как му викате във ватното стадо - 'братска любов' :))

500м със СВД поне звучи достоверно. Щото има и разни уонаби ватни 'фронтоваци' де с обикновен калашник (без оптика) целели на 600 метра..

'супер пупер ' те издава като консуматор на определен вид пропаганда.

Разочароващо. Мислех, че е с по-добри параметри.

С обикновен Калашник ми застани на 300 до 500 м и да те видим .До 300 м с третия изстрел.

Уау... а преди нея, снайперистите са стреляли само с арбалети, нъл тъй....

Ако тиквата е неподвижна и при добрии атмосферни условия и от 1000м. ще я отнесат.

1963 година е била много хубава но сега сме 2019

На 500м мишената свалях АК. Без никаква оптика. А ти детко вярвай на пропагандата и разните малоумни филми колко са ФелиКи американците.

Осмица -демек мишена номер осем (прав човек) с 5.45 бутахме нормално до 600- 700 метра с кратък откос (3-4 патрона). Добри стрелци успяваха на еденична след пристрелка според времето. С АКМ7.62 е същата работа само че със 100 метра по- близо като на 600 вече издъхва и дава голямо разсейване. А Драгуновия няма нищо общо с автомата на Калашников. Даже драгуновката прилича повече на Шурмгевера и СКС.

Чейтака и драгуновия са две пушки с коренно различно предназначение. Чейтака е за прецизна стрелба на големи дистанции и се ползва от снайпери които са извън мотострелковият взвод. Докато драгуновият е предназначен за снайперисти които действат в състава на взвода и отделението. И на тях им върши чудесна работа. А чейтака при тях тотално не става защото е дълъг, тежък неманеврен, с ниска спорострелност и чувствителен към механични въздействия. Докато с драгуновия може и с приклада да удариш някой безгрижно, докато с чейтака след такова изпълнение и слон не можеш да уцелиш от 100 метра. И на дистанция от километър драгуновия бута всичко. а нагоре има топове и минохвъргачки.

Гошу, ти каскет ли си бре. На такъв приличаш фуражка сплескана

Какви 300 метра бре, пич - третите мишени в Дивдядово бяха на 800 метра, свалях ги без проблем.

5.45 сваля 800 на единична стрелба без проблем. Със сигурност не всеки и не във всяка ръка обаче.

И? Оцеляхме ли? Оцеляхме. Научихме ли се да се оправяме без мама и тате? Успяхме. Сега 90% от "мъжете" на възрастта, на която излизахме, не знаят на кой свят са... Аз НЕ съжалявам, че съм бил в казармата. Период от живота - не е бил приятен, но е бил полезен!

патрона на СВД е същия като на ПК-то . и за чий Х му е на някой да "краде" патрони и калибри ???????

Не е важно какво държиш в ръцете си , а как си се научил да стреляш ! Така ми каза мама, като ме хвана да мастурбирам в банята, когато бях на 14...

Кози, кат не знаеш, мълчи! Преди това снайперите са стреляли със стандартните приети на въоръжение в армиите по света карабини на пехотата, с добавен оптичен мерник и добре обработена цев с минимални отклонения при стрелба. Такива са били Носи, Луи Енфилд, Манлихер, дори Гаранд и СВТ.

Туй нищо не е, аз с макаров от 3 километра на комар окото вадех!

Аааа, значи преди тоя снайпер, снайперистите са стреляли със снайпери... а после измислили тоя снайпер и от тогава вече снайперистите стреляли със снайпери. Сега вече разбрах. А да попитам, какъв е този твой афинитет към козите? Да не си зоофил?

Кво значи масов ??! В БГ не е САЩ секи да си го има вкъщи! А и по принцип снайперите точно не са масови оръжия!

Братята (х)американци ще ни санкционират икономически за насаждане руско влияние. А нашите подлоги могат и да осъдят някой русофил !

като бивш офицер и от 3 метра нищо не вадех...:)

лелята Гоше. Ни' в казарма, ни запас сте ходили. Ама, много знаете ! Ех, едно време поне се настреляхме :) И службата оставаше завинаги. Най-добрите приятели и сладки приказки бяха от казармата !?

беше ходил в казармата нямаше никой да те хване. Там беше задължително. И мнооого сладко.

Гогич, и що реши, че СВД-то е разработено на база на АК-47???? Я провери какво стои зад абривиатурата СВТ и после си поиграй на "открий 10-те прилики" ...

нямам много спомен , ама май оптиката на СВД-то влизаше в релсата на АК-то . за тая на РПГ-7 съм сигурен че влиза и ставаха много гъзарски. а над 400 м. мишената става по тънка от чепа на мушката и трудно се цели.

По принцип влиза, само че ПСО-1 (оптиката на Драгуновия) е с по-дълга тръба и стърчи много кофти почти до средата на приклада, което я прави на практика неизползваема при нормални обстоятелсва (т.е. като си държиш автомата сам, а не е хванат на стяга примерно). То затова и ПСО-1 се закачва така готино към РПГ-7, щото установката е дълга. За АК системата има един друг телескопичен прицел, 1п29 май беше, дето му викаме "лаленце", той е по-къс и с един извратен преобърнат рисунък, но иначе е пак на същия тип релса.

Аз в казармата бях с Владо Пенев - той беше в трета рота, Ако.

И на каква база даваш това определение? Нали знаеш, че първата жена е най-готина? Те така е и с пушките :)

Макаров, а?... Цял пълнител за една бутилка от лимонада, набучена на пръчка, на има-няма десет метра от мен. И не можах да я ударя :)) Едва оправих патроните после. Инак, на стрелби, чат-пат съм закачал по някоя мишена с макаровия. С ТТ беше по-точно.

Е нали се надлъгваме? :)

И да се пънете, и да не се - все тая. Ако са ви били меки китките, разбирам защо изглежда мисия невъзможна ...

Много ме радва как под всяка статия за оръжие има безброй много спомени от казармата. Е някои продължихме да стреляме и след нея. И аз си мислих че от калашника по-добро нема. Да ама НЕ, истината е съвсем друга.

Идеална ловна карабина, но не и снайпер

На калпавата ракета космосът й крив.