Китай излетя от Луната с 2 килограма проби

"Чанъе-5" е първият китайски космически апарат, излетял от повърхността на Луната

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Баси, щом Китай полетя, работата не отива на добре.....

Почнаха да си мерят пробите ... :D Само дето руснаците направиха фокуса точно преди 50 години - 24 септември 1970-та ! Тогава Китай и металургия нямаше, камо ли космонавтика :)

Хмм името мисля че звучи по скоро като Чанг Ъ или Чан Ъ. Не знам от къде измислиха че било Чанъе...

Китайците "лъжат" и пускат филмчета на Джан Имоу снимани в пустинята Гоби. Знам че някои ше кажат, че Джан снима исторически филми, но пък в тях и фанатасиките на Холивуд бледнеят. Все пак искат да ни пробутат историческа мисися... Но се знае, че това е измама, защото 1. Няма никакви звезди на видеото, а знаем, че за всеки малоумен идиот такива трябва да има 2. Цветът на Луната е сив, а трябва, както казва тъпака Нанайси, да е червеникав 3. При кацането не се вдига облак от прахоляк, който после да се натрупа по апарата. Същата измама като при Аполо, както отбелязва тъпака Нанайси. 4. Аполо "никога не" е кацал на Луната, а в това видео китайците са откраднали 1:1 филма на Кубрик от 4-ти километър и показват същите ефекти при кацането. Явно са копирали от сайта на НАСА множеството видеоматериал от "фалшивите" кацанията на Аполо. За целта са задвижили явно цялото китайско разузнаване, защото всеки малоумен идиот "знае", че такива видеа за кацанията на Аполо няма, защото чистачката такова.... 5. Радиацията трябва да е унищожила цялата апаратура, защото се вижда, че апарата няма никаква радиационна защита и няма грам олово, а трябва да е в оловен ковчег, както "правилно" отбелязва тъпака Нанайси. 6. И тея използват във фалшивото си кацане на апарат на Луната фолио, което можеш да пробиеш с пръст, както "гениално" е забелязал тъпака Нанайси 7. Прахта вместо да се рее около апарата "във въздуха", както сполучливо отбеляза тъпака Нанайси, защото има 6 пъти по-малка гравитация на Луната итрябва да се сляга бавно????!!!!, си седи на "земята" и пада венага. 8. Във китайското "фейк" видеото ясно се вижда, че "вятър издухва" прахта под апарата при кацането, а всеки Нанайси тъпак знае, че само на вятър се дължат всички движения на прах и флагове 9. Също като при Аполо китайците летят на ниска земна орбита. И се видя как американците са качили 6 знамена, когато китайците вдигнаха тяхното, хахаха, а отражателите са качили с апарати, но аполо не е стигал по далече от ниска земна орбита. 10. Няма как малоумни идиоти да повтарят една и съща лъжа, защото както казва тъпака Нанайси, такива прави само американското правителство. А и всеки учен знае, но не казва дори руските и китайски ги е страх от наказание. 11. Никой не знае какво е ниска земна орбита, защото не знае до къде се простира атмосферата, а само тъпака Нанайси знае, защото това е орбита във високите слоеве на атмосферата. и т.н. Китайците са "нагли лъжци" и демонстрират измамата на хилядолетието, както може да се перефразира тъпака Нанайси, но поне не "лъжат" като американците, които са забили знамената директно в Луната с по-скапаните си апарати.

филмчетата на Джан Имоу са добри. В тях разбира се, централна роля има слънцето, дали ББ или Путин, но и северната луна все някаква роля ще и намерят.

След горещата новина за новозабитото китайско знаме на Луната: ААаахахаххахахаххах, е сега вече го издухаха НАСА... :) С всяка ежедневна новина по темата унижението им става все по-тежко. Това ако не ги накара да НАПРАВЯТ най-сетне нещо - не виждам какво. ;) Стига да могат, разбира се. Е, имаше една отдавнашна шега, че първото нещо, което ще направят китайците на Луната - е да изритат американското знаме, уж оставено там от Аполотата, и да забият китайското на негово място... Което би било чудесно - но проблемът е, че никакво американско знаме не е забивано на Луната от Аполотата, защото нито едно Аполо не е напускало ниска земна орбита. Просто и ясно. Така че китайците направиха възможния максимум. :) Сега ще гледаме сеира на НАСА изродите.

"... ААаахахаххахахаххах, е сега вече го издухаха НАСА... :) С всяка ежедневна новина по темата унижението им става все по-тежко..." За сметка на това ежедневните постижения на РОСКОСМОС са все по-големи и недостижими... :)

Интересно как американците събраха 380 кг, от мохаве?

С тази бор коронка ф10, каято се видя на вчерашния епизод от сериала, едва ли са събрали и 200 грама лунен прах... п.п. и защо не се вдигна прах при кацането в епизода от предния ден? явно режисьора е под натиск... снима от 8.00 до 11.30 за да излъчи в обедните новини.

Е, значи от НАСА няма нужда да пращат частни компании да им донесат проби от луннната повърхност след няколко години, а могат веднага да си купят такива проби от китайците!

Чети, кухчо, чети. НАСА плаща 1 долар на частните фирми и то на няколко, като целта не е да купят лунен реголит, а да се реши правен казус. Ако беше въпрос за една фирма от едно място малоумието ти можеше да мине. Но ако китайците продадат за 1 долар с точните координати на извличане (това вече се знае) няма проблем да купят и от тях.

Много интересно ма Айше,много вай вай аллах вай ,

Изяли прилепите и излетяли

Сондата яде ли бе?!? И то прилепи! Бахти сондата!!! :)))

Китай излетя от Луната? Ама целият Китай с територията си и над 1,5 млрд. души ли бе? Няма ли да се научиш най-после?

Луно, Луно .. земльо Македонска... и тебе те разграбиха ... Сопрете се бе...мискини

Взели са цели два килограма проби от Луната ! Сега ще видите какъв вой ще започнат да видят от РС Македония

Епа оно тАмо беа нивите на деда ми. О луно, луно, замльо македонска, и за тебе ли ке се тапаме и за тебе ли кръв ке лееме?

Ауууу.ауууууу,ауууууууууууу какви лъжи какво мацало мале мале

Кое бе, Рени? За конспираторските глупости ли става въпрос? Вярно, много лъжат мръсниците!!! :)))

И къде е видеото? Или просто не са снимали, че няма нужда!!! Измамници

Абе нещо много са бързали при събирането на пробите и при отлитането от Луната,а и това че от 44 години никой не е посещавал Луната....май че пробите не са ги събирали а са ги откраднали....

" 44 години никой не е кацал и излитал " . Дали някой им вярва . Най-вероятно големите вече са си поделили Луната и вече имат изградени заводи там . По рано някой беше снимал светлини и светкащи електрожени , но такива неща остават без обяснение.

Бах мааму и фотоапарат дето снима от 300 000 километра светкавица на електрожен...

Чакай, чакай това е някаква нова висина в конспирациите, "По рано някой беше снимал светлини и светкащи електрожени , но такива неща остават без обяснение." ТОВА Е ЕПИЧНО!!!!!

Ще си подправят с тоя материал соевия сос, дето си пекат прилепите с него ли?

Когато построиш болница за 1 седмица, ела да се похвалиш, макар и да консумираш прилепи.

Когато докараш на света подобно зло, тогава можеш и ти да се похвалиш, че и ти си китаец, без да си жълт ... и си брат на брата Си.

Китай е 1,4 млрд, България по-малко от 7 млн. Т.е. 200х по-малка. В нея имаше 2300 легла (цитат - В Ухан се строят две болници с общо 2300 легла - и то за по-малко от две седмици.) Т.е. трябва да построим фургонна болница за 11 легла за по-малко от седмица. Дадено. Какво ще заложиш? Кога станахте комунисти, кога ви пожълтя задника бе. Големи жълтофили станахте бе.

право си да набиваш минуса... излъгах "две болници с общо 2300 легла" Т.е. една болница от фургони с 6 легла и трябва да те накарам тебе с камшика да ми работиш безплатно.

за една седмица както ти искаше. а не за 2 както беше реално

Как е възможно всичко това. Китайците пасат трева, копират само от Запада, а пък кацат и излитат от Луната. А Велика България, кога?

ти си 1 милярдия българин и мислиш подитивно

Идват нови пратки с covid значи.

един виц по темата: 'Рота войници каца на Луната. Старшината ги строява и им обяснява: - Онзи кратер вляво от мен виждате ли го? - Да. - Там ще ни е спалното помещение. А онзи вдясно? - Да. - Там ще ни е консерваторията. А онзи зад мен? - Да. - Там ще ни е обсерваторията. Някакви въпроси? Редник Иванов: - Разрешете да запитам. - Казвай, Иванов! - Спалното помещение е ясно - там ще спим, консерваторията е ясна - там ще си държим консервите, но за какво ни е обсерватория? - Идиоти, вие да не искате цялата Луна да обсерете!' та се питам - 2та кг проби да не са от Обсерваторията взети....

Можеха и знаменце да боднат. И после да заснемат 3-ма астронавти. Ама решили да играят честно...

Може да ти го боднат отзаде, да си доволен и щастлив кукурузен педал.

Досега сме видели китайски снимки от три различни места на Луната, включително и обратната страна. И на трите места цветът ѝ няма НИЩО общо с абсолютно безцветното циментово сиво от снимките на НАСА, направени уж на шест други места на Луната. Това разбира се няма никакво значение за верата на насарианците. Тя е бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея няма открити...

Сигурно качеството на снимките няма значение. Това, че едните са правени с лента преди 60 години, другите са с цифрова камера днес. В момента сравняваш уоки-токи със смартфон!

Кацането и снимките от Луната са се случили някъде между 3 години преди моето раждане и 6 месеца след това. Аз сега съм на 48. Как лентата или плаките за снимките са толкова дърти(60 г.)? Застояли са в някой склад ли?

Зависи кои снимки гледаш. Мисиите "Аполо" са от '61-ва година насам. Говорех ориентировъчно... :)

Това твърдение също не отговаря на истината. Първата мисия Аполо 1 се състои не през 1961г, а на 27.01.1967г, когато астронавтите Върджил Грисъм, Едуард Уайт и Роджър Чафи изгарят на въглен в хангара, без дори корабът им да се е доближил до ракета. Само три седмици преди планираното изстрелване състоянието му е толкова плачевно, че часове преди да умре Грисъм казва: "Как ще отидем на Луната ако не можем да говорим между две сгради?!" Станалото е явен предвестник на шест безупречно реализирани мисии. От Холивуд.

И къде тъпако видя разлика: it.dir.bg/nauka/kitay-pusna-video-ot-katsaneto-s-na-lunata-video и примерно: youtube.com/watch?v=AR79rq0EFyM

Гълтай цялото канче с лекарствата преди пак да си се олигавил до степен да се задушаваш в собствената си пяна, знаеш процедурата.

Интересно ми е колко гориво е било нужно да излети модула с два килограма проби + теглото на самия модул. И съответно да се умножи за трима човека + теглото на животоподържащите системи и факта, че преди 50 години не е имало микропроцесори, а лампи и транзистори.

При тази гравитация едва ли много. А ракети излитат от Втората световна война насам, без микропроцесори. Животоподдържащи системи пък има в подводниците от преди мисиите "Аполо".

"...нямало мисропоцесори..."?!? Я пак!?! Що просто не отвори гугъл ини уики и да прочетеш за Apollo Guidance Computer - 16-битов компютър, създаден през 1966-та. AGC има 2К RAM, 36K ROM и куп серийни интерфейси към телеметрия, навигация и управление. Това е ПЪРВИЯТ компютър, създанен на базата на ИНТЕГРАЛНИ СХЕМИ!!! ...и, това са ДЕСЕТ години, преди прословутия Apple I, който е със сходни параметри, но е само 8-битов.

Прочети ми второто изречение. Говоря за Фау-1 и Фау-2.

Ако беше любопитен наистина щеше да знаеш, че: 1. Двама излитат от Лунната повърхност и спецификацията на излиташата част от Лунния модул я има и в Уикпедия, освен в сайта на НАСА Екипаж: 2 Обем на кабината на екипажа: 6,7 m 3 Обитаем обем: 4,5 м 3 Височина на отделението за екипажа: 2,34 м Дълбочина на отделението за екипажа: 1,07 м Височина: 2,832 м Ширина: 4,29 м Дълбочина: 4,04 м Маса, суха: 2150 кг Маса, бруто: 4700 кг Атмосфера: 100% кислород при 4,8 psi (33 kPa) Вода: два резервоара за съхранение от 19,3 кг Охлаждаща течност: 11 кг разтвор на етилен гликол / вода Термичен контрол: един активен сублиматор вода-лед RCS тегло на горивото: 287 кг RCS задвижващи устройства: шестнадесет x 100 lbf (440 N) в четири карета RCS пропеланти: Аерозин 50 гориво / азотен тетроксид (N 2 O 4 ) окислител RCS специфичен импулс : 290 s (2,8 km / s) APS тегло на горивото: 2353 кг, съхранявано в два 1,02 м3 горивни резервоари APS двигател: Bell Aerospace LM Ascent Engine (LMAE) и Rocketdyne LMAE инжектори APS тяга: 16 000 N APS пропеланти: Аерозин 50 гориво / азотен тетроксиден окислител APS налягане: два 2,9 kg хелиеви резервоара при 3000 паунда на квадратен инч (21 MPa) APS специфичен импулс : 311 s (3,05 km / s) APS delta-V : 2220 м / сек Съотношение тяга към тегло при излитане: 2.124 (в лунната гравитация) Батерии: две 28–32 волта, 296 амперчаса сребърно-цинкови батерии ; 57 kg всеки Мощност: 28 V DC, 115 V 400 Hz AC и 2. В уикипедия има и данните за Чанье-5 Обща маса 8 200 кг, спускаемият апарат се очаква да бъде 1200 кг, а излитащия модул е под 500 кг с горивото. 3. Още от 1959 г се ползват интегрални схеми. Но очевадно не си любопитен, а просто трол, намекващ за конспирация...

ЕИМ електронно изчислетелни машини е имало и преди Аполо. ЕИМ с достатъчни възможности да направят необходимите изчисления... П.С и не се били лампови....

Интересно, как някои вместо да се радват на такива успехи, обръщат всичко на политика и конспирации!

Е как де се зарадват като разбива мита за най-великата демокрация. Комунистически Китай взе проба от Луната в деня в който капиталистичския радиотелескоп Аресибо се разпадна от безхаберие и безпаричие. Почти символично е някак си, не мислиш ли?

Ама целият Китай ли отиде там, че сега се връща? А аз мислех ,че само една сонда на Китай е ходила... ти да видиш...

Китайците "лъжат" и пускат филмчета на Джан Имоу снимани в пустинята Гоби. Знам че някои ше кажат, че Джан снима исторически филми, но пък в тях и фанатасиките на Холивуд бледнеят. Все пак искат да ни пробутат историческа мисися... Но се знае, че това е измама, защото 1. Няма никакви звезди на видеото, а знаем, че за всеки малоумен идиот такива трябва да има 2. Цветът на Луната е сив, а трябва, както казва тъпака Нанайси, да е червеникав 3. При кацането не се вдига облак от прахоляк, който после да се натрупа по апарата. Същата измама като при Аполо, както отбелязва тъпака Нанайси. 4. Аполо "никога не" е кацал на Луната, а в това видео китайците са откраднали 1:1 филма на Кубрик от 4-ти километър и показват същите ефекти при кацането. Явно са копирали от сайта на НАСА множеството видеоматериал от "фалшивите" кацанията на Аполо. За целта са задвижили явно цялото китайско разузнаване, защото всеки малоумен идиот "знае", че такива видеа за кацанията на Аполо няма, защото чистачката такова.... 5. Радиацията трябва да е унищожила цялата апаратура, защото се вижда, че апарата няма никаква радиационна защита и няма грам олово, а трябва да е в оловен ковчег, както "правилно" отбелязва тъпака Нанайси. 6. И тея използват във фалшивото си кацане на апарат на Луната фолио, което можеш да пробиеш с пръст, както "гениално" е забелязал тъпака Нанайси 7. Прахта вместо да се рее около апарата "във въздуха", както сполучливо отбеляза тъпака Нанайси, защото има 6 пъти по-малка гравитация на Луната итрябва да се сляга бавно????!!!!, си седи на "земята" и пада венага. 8. Във китайското "фейк" видеото ясно се вижда, че "вятър издухва" прахта под апарата при кацането, а всеки Нанайси тъпак знае, че само на вятър се дължат всички движения на прах и флагове и т.н. Китайците са "нагли лъжци" и демонстрират измамата на хилядолетието, както може да се перефразира тъпака Нанайси.

Къде си гледал китайското видео? Линк? Безмозъчен евротолераст и жидоподлога.

Заповядай: https://it.dir.bg/nauka/kitay-pusna-video-ot-katsaneto-s-na-lunata-video

Що винаги простите и неинформираните крякате най-много?

Явно в случая тъпака е разпознал себе си сред малоумните идиот от саркастичния ми пост

2-3 кг. проби са средното количество за пълен геоложки анализ от едно пробовземане.

Мъск може ако иска да кацне и да си кара Тесла-та на лунната повърхност, но го мързи.

А, КарнобатМан може да лети, ама и него го мързи!

Искам всички вярващи, че човек е стъпил на луната, да си зададе въпроса - защо няколко държави продължават да пращат сонди да вземат проби, след като щатите уж докара на целия свят 300 кг

Ти кажи шо КГБ не каже истината че ходенията са лъжа. Толкова ли са наивни че се хванаха 6 пъти на краварите и то през студената война?

Не 6 пъти. Само 3.

Друг път! Точно 6 са, виж в Уикипедия.

Аз пък искам да си зададеш въпроса "Колко са тези няколко държави?" Виждам само една. От донесените от САЩ много са раздадени, вкл. и на България, кой знай защо! Останалите почти всички са използвани за тестове и експерименти. Има много малко останали. Логично е да се търсят нови.

Индия, Русия и Китай. Израел също се пробва

Аз искам да знам, защо всеки тъпак тип 123, трябва да демонсрира, че е такъв? Взети са 382 кг проби, от 6 места на Луната. Дали от 6 проби взети някъде на Земята е ясно къде какво има на планетата Земя? Чудя се защо продължават да сондират милиарди пъти из цялата планета, след като тъпак като 123 може да ги светне с проба от задния му двор на село. .

Не не са взети 382 кг. Взети са 2 кг 2020 г. Останалото пратено по лабораториите е камънак от Дадовия заден двор

Знам че си от малоумните идиоти описани в по-горния пост, че китайската мисия е къжа. Няма звезди и това е достатъчно.

най-добре да си закрият кгб-то, и беларуското кгб също, и българското и да получават цялата си информация от колегите съплеменници евреи от цру и мосад

"Пекин се гордее и с факта, че в последните 44 години никой не е кацал и излитал от естествения спътник на Земята." Чудим се защо ли... ;) За сметка на това НАСА много искат и люто се заканват, че ще го сторят... от 20 години насам. И следващите 20 - пак така.

Злобо злобо... Няма нужда всяка година да ходя на Еверест след като съм ходил там. Още повече ако са 6 ходения и 4 млрд души са го гледали в реално време. Скапан трол.

Ама на море ходиш секо лето нали?Тъй има хора които маат по Еверест сека зима,нъл тъй на?!Трол,трол ама май ти го е ЗАБОЛ

Да сравняваш ходенето до Луната с ходене на море, показва капацитета ти! На морето ходиш за броени часове и 20-30 лв. в едната посока. Ако можеш за толкова пари да отидеш и на Луната, ходи всеки ден, ако искаш! За усилието няма да говорим!

Заканвали се от 20 години?!? Това пак секретна информация ли е, разкрита от мистериозния журналист? :)))

Лапай чучура и не се обяснявай, бе :)

А Роскосмос те поздравяват с новото парче на Рогозин "Русия никога няма да може да отиде на Луната".

Точно като САЩ - ама поне не лъжат като изроди. НАСА са най-жалките лъжци в човешката история.

Само конспираторите можете да ги надлъжете! :)))

Китайските другари, се движат във вярната посока!