Китай празнува завършването на конкурираща GPS навигационна система

Президентът Си даде старта, след като и последният, 55-и, навигационен сателит в геостационарна орбита от системата Бейдоу, изстрелян на 23 юни, е влязъл в работен режим

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не бих се учудил ако след някоя година Китай създаде собствен нет напълно независим от световната мрежа и сървърите на майкрософт и гугъл и се превърне в интернет гигант в региона.

а у нас имаме 'ЖИП и ЙЕС система, йес сателити все ще се намерят

Е и? Всичките гилеми си правят собствени сателитни навигационни системи. САЩ имат GPS, ЕС има Галилео, Русия има Глонас.

Смърт на Сорос чрез ритуално източване на кръвта!!!

С просто око от космоса сс вижда САМО китайската стена. И моля не сравнявайте една НАЦИЯ със сбироток подобен на Америка. Колкото и войни даводи, колкото богатства и умове да краде НИКОГА няма да стане нация. За трудолюбието няма да отварям тема.

Е добре де. Има ли нещо по безсмислено от китайската стена?

Да,съществуването на УСА.

''Съществуването на УСА'' има важен смисъл - пречи в развитието на титани на интелекта кат тебе. Ако не бяха пиндосите щеше да си ватен Нобелов лауреат досега. We can't have that!

Китай за няколко десетилетия постигна стотици пъти повече отколкото руската кочина за 100 години - ето ти сравнение на трудолюбие и способности! Руски келешо :)))

Какво общо има Русия със темата бе,соросоид недоклатен ?

На Китай космическите технологии са посредствено копирани руски и съветски. Същото важи за ядрената му енергетика, самолетните двигатели, танковете, част от корабите и пр. Китай все още не е разработил фундаментални технологии, даващи му превес пред другите две световни сили. Също така не притежава значителни резерви от природни ресурси, отговарящи за подсигуряване на населението си. Някои Ганьовци и потомствени цървули тук квичат как сглобявали телефизори, коли (със стари японски двигатели),телефончета, перални и всякаква ширпотреба, която и негрите в Африка могат да скалъпят по гаражите.

SirBob

Ха, някой пак го тресе руската фобия :) Де го чукаш, де се пука. Фактът, че разни тролове плюят по Русия с повод и без повод /по-често второто/ е нагледно доказателство за респекта и страха им от тази държава. Елементарна психология.

Китайската стена не им помогна срещу моноглите , ако, че се вижда и от космоса ;)

Не се вижда от космоса, просто този израз е клише.

Прочети пак за китайската стена, руский. Това е мит, че се виждала от космоса. А за китайците мога да ти кажа само, че правят по добри копия на западни технологии от всички останали диви азиатци. Нищо повече.

Една държава, която може да произвежда БЪЛГАРСКИ МАРТЕНИЦИ за България, защо да не може да си направи и собствена GPS система. Ние не можем нито едното, нито другото....

Като не можеш нищо защото си глупав и некадърен не обобщавай за всички останали българи.

Настъпват времена, когато САЩ трябва да крадат технологии от Китай

Примерно висруси...

Едно е да създадеш и откриеш, друго е да го купиш, популяризира и произведе. Та какво са открили и създали американците? Даже се изложиха за пореден път като отидоха в Германия да заповяда да им продадат ваксината и лабораторията за да "бъдат официално купени те откриватели и създатели". Толкоз за великите краварски открития. Даже един двигател не могат за ракети да създадат а ходят да купуват с десетилетия от изостанали те рашки докато го изкопират. Некадърници.

Браво на комунистически Китай, тяхната система е много по точна от остарелия gps, скоро никой няма да го иска.

Браво за какво? Когато измислят и направят нещо сами тогава може. Това че са копирали американската система с съмнителен успех не е голямо постижение.

Така е Хенди! Отново потвърждение, че на "Калпавия х...все някой друг му е виновен", нали?

Разрешената точност, на която и да е позиционираща система се определя от военните. GPS имаше точност до под 10 м още през 90-те години на миналия век. За граждански цели беше разрешено точността да е до 50м. Сега е разрешено до 20м. А стандартната точност на системата вече е под 1м. Точността на една позиционираща система зависи от това колко прецизно е изчислен геоида.

Конкурираща на кого, на какво!? ми да си я създават, кой ще я ползва...само те, никой друг. Айде чао!

Милиард и половина, малко ли му е?

За военните де. За насочване на ракети. Правилно е да си имат тяхна технология. Американската ГПС също е разработена и се поддържа от военните, но беше отворена за мирни цели.

Повече сателити - по-голяма сигурност Когато САЩ нападнаха Сърбия, изключиха GPSсателитите в района и стана проблем за гражданската авиация. Затова Европа също пусна свои сателити, както Русия, Япония Индия и сега Китай. Нищо изненадващо тука

Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com

Няма значение след колко години са я направили. Китайците знаят много добре, че за да си силен в този свят, ти трябва независимост. Проблемът е, не че толкова късно я създават, проблемът е, какво ги кара да имат потребност от това. Да се притесняват създателите на GPS! Не е важно само кой какво има, а кой какво може да изгуби по пътя. Руснаците мисля, че имат вече работеща система за отстраняване на сателити. Така, че днес имаш 24 работещи спътника, а утре 10 - 12 се изгубили или станали на резервни части.

всички имат такива системи. Още през 90те САЩ имаха такива системи. Е и? Опита се нещо да кажеш ли?

Когато (в) САЩ представят технологични новости на трибуната няма надписи на други езици. Както се прави в Китай , дори и на държавно ниво, има надписи и на английски.

Крайно време беше... 40 години след американците...

Драги цървуланко, я напиши в гугъла Amtrak, и после потърси най новоят влак на Китай. Наьявам се да направиш разлика между дизелов локомотив и влак на магнитна възглавница.

Не било GPS а влак ама да се извряка умстевено изостаналият руски слуга. Отде ви изравят бе.

Драги сополанко. Всяка ТЕХНОЛОГИЯ използвана от китайците е РАЗРАБОТЕНА И ИЗМИСЛЕНА не едини други 2 континента. Та както казах по горе - като ти направят асансьор до Еверест - сополанко като тебе може да отиде там. За едни РД-180 правите Атлас V руска, ама не се сещате кой отрки ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО, кой създаде ПАРНАТА МАШИНА, ДВИГАТЕЛИТЕ С ВЪТРЕШНОГОРЕНЕ, РАКЕИТЕ, КОНДЕНЗАТОРА, ПРОЦЕСОРА.... НЕ. НИКОЙ ОТ АЗИЯ. НИТО КИТАЙ, НИТО РУСИЯ, НИТО ИДНИЯ. Китай още щеше да жъне ориз с паламарка ако не бяха западните нации. Капиш?

американците се придвижват със самолети, не с влакове Орлите летят, охлювите пълзят. САЩ - 798,230,000 пасажера - 2,5 полета на човек Китай - 436,183,969 пасажера - 0.3 полета на човек. усети ли разликата?

А барута и порцелана? Нали не мислите че са по-малко важни?

Не може. От Козяк не му позволяват. Чете се само това което е позволено от министерството на истината на Козяк.

Няме достъп до АЛТРНАТИВНИТЕ ИСТИНИ който се ИЗМИСЛЕНИ от Кремъл.

Все пак редно беше да се спомене кой откри компютъра, защото официално за баща на компютъра се смята американеца Джон Атанасов, от български произход... подробността е, че американска или британска националност няма, има американски и британски паспорт... Въобще (НЕО)КОЛОНИАЛНИТЕ страни нямат националност, затова подобни спорове за изобретения или за спортни рекорди са безмислени...

Когато си РОДЕН В САЩ. ИЗРАСНАЛ В САЩ, ИЗУЧЕН В САЩ, МАЙКА ТИ Е ИТАЛЯНКА...колко ли е важно че семката ти била на българин ИЗБЯГАЛ В САЩ.

С 55 спътника покриха земятя с изключителна працизност слава на ккп всяко нещо е велико даже и малкото хмм какво му трябва на народа

Съвместимост с GPS и ГЛОНАСС?

0

за тези системи не е до съвместимост, а обединяване на данните от 2 или от 3 системи, и обединените сечения на няколко системи дават все по-точна локализация

Няма съвместимост, тъй като геоида, на който са базирани е различен. Сътниковата технология, позволяваща изчисляването на координатите е базирана на доплеровия ефект. Нищо сложно. Проблема е да имаш математическата база за геоид и сътветните геодезични точки. Когато това е направено, да създадеш собствена система за позициониране е лесно.

Около 50 години след Америка, но все пак успешно. По трудничко е като няма как да се открадне технологията, а?

и аз това казвам. направете ми асансьор до Еверест - и аз ще го кача.

https://www.youtube.com/watch?v=u1gG19CkpUI

А ние всяка година празнуваме завършени 5 км главен път, незнайно защо наречен магистрала, а месец след това започват и ремонти те по новооткритите 5 км. Хвала на герп

До сега няма ли са такава система- ИЗОСТАНАЛОСТ! Китайско съм се заклел не употребявам защото е потенциален БРАК. СДветът,трябва да ограничи тези масови производства китайски. Те побъркаха света с боклуци за БЕДНЯЦИТЕ. Време е за СТОП.

Те правят и за бедни и за богати, но ти май си от първите, щото и една гайка не можеш да направиш

Умните, кадърните и работливите празнуват успеха си. Маймуните празнуват Мехмет байрям!

Какво ли ще стане ако всяка държава си вдигне сатилити за свои нав.системи?

Няма как да разберем. Освен САЩ, Китай и ЕС,други нямат възможност...

FFF

И руснаците имат Глонас

Тръмпет, ти ли си бе?

компенсираме затоплянето на климата, по малко слънчева енергия ще попада върху планетата. Целта е близка още няколко стотици хиляди сателита и можем да сечем горите.

Няколко неща 1.Каква е точноста? 2.Каква част от сателитите за военно и каква за граждански нужди? 3.Ще бъде ли включена в системата GNSS.

Си!

Няма да ти кажат колкото и да питаш.

Провери .

Става въпрос за милиметрова точност: "It was said in 2016 that BeiDou-3 will reach millimeter-level accuracy (with post-processing)." https://en.wikipedia.org/wiki/BeiDou Американската GPS има точност 500-30 сm, Галилео - по-малко от метър, Glonass - 60 см. Все пак става въпрос и за наземни станции за коригиране на точността, GPS няма такива станции в Русия и Китай, а Русия и Китай нямат такива станции в САЩ. За граждански нужди като пътна навигация, точност до няколко метра е задоволително. Основния смисъл на собствената навигационна система е, че ако ползваш чужди навигационни чипсети плащаш няколко милиарда долара годишно за правата при продажба на устройствата за тях. Също така във всеки момент САЩ могат да наложат "санкции" и да спрат гражданските GPS сигнали за определени територии. Русия също прилага устройства за РЕБ и при военни действия както в Сирия заглушава сигнала на американската GPS покрай военни обекти, което прави крилатите ракети Томахаоук, самолети и кораби около Сирия, "слепи".

ТИ ОБИЧАШ ЧОВЕЧЕСТВОТО, НАЛИ, А ТУК И СЕГА КАКВО Каква е ПОЛЗАТА от големите коли, от големите къщи, от висшата технология когато НЕ съществува любов. Когато няма покой на ума, какъв е СМИСЪЛЪТ от цялото богатство. Какъв е смисълът от ВИСОКИЯ стандарт на живота, когато ОТСЪСТВА самият живот. Прост факт е, че с ГРУПА хора комуникацията е НЕВЪЗМОЖНА.Защото всъщност групата НЕ СЪЩЕСТВУВА, съществуват САМО индивидите. "Група" е само една дума без РЕАЛНО съдържание. "Група" е името на колективността. Държави или народи, или нации, или закони НЕ съществуват, СЪЩЕСТВУВА само отделният човек. Тези които ТВЪРДЯТ, че обичат човечеството, НЕ могат да обичат отделната личност. Те твърдят че обичат държавата, народа, нацията, закона, космоса без да са в СЪСТОЯНИЕ да обикнат НИТО един реален човек. Да се обича КОНКРЕТЕН човек е трудно. За да обичаш някого трябва да се бориш, да се променяш. Никакъв проблем НЕ е да се обича държавата, народа, закона, нацията, човечеството ЗАЩОТО те НЕ съществуват. Ние сме сами. Истината, красотата, любовта, свободата, демокрацията всички тези ВАЖНИ неща принадлежат ЕДИНСТВЕНО на индивида и САМО той МОЖЕ да ги възприеме.

Хапчетата! Незабавно!

Троле, моля пиши по темата, а не за тролските си неща, можеш ли...

все пак ги пийни

Няма да им просъществува дълго. Като почнат да падат като круши....

Никоя няма да просъществува ВЕЧНО ! Въпрос на дефиниция за кой колко е дълго :-) Тези въпроси с дължината са винаги чувствителни :-)

Е нормално. Европа си има Галилео, САЩ GPS, Русия ГЛОНАСС....най-нормално е Китай Япония (QZSS) и Индия (IRNSS) да направят свои..... 21-ви век ще е на Азия другари и другарки......

Дали? С тоя комунизъм не ги виждам нещо...

Вгледай се пак. В Китай само се наричат комунисти и то за приемственост. Движат се с 10-15% годишен приратст въпреки всички кризи и пандемии. Изкупуват света (Африка, Азия, Лат. Америка) като луди. И ако пак не ги виждаш - не знам ...

Онези с БЛМ, как се викаха, "Антифа", да не би да не са ултра леви?

Защо "демократичната"пропаганда ти е измила мозъка и не виждаш.

Защото с оня капитализъм, някои започнаха да пият белина....; по повеля на техния си презаидент (толкова грамотен, колкото и те самите)

На Африка...

Мечо Пух пляска с ръце. Ме прилича ли на Мечо Пух?

Май САЩ само могат да завиждат на Китай за ръководители като Си Цзинпин. Техният е полупобъркан. А гласят за такъв корумпиран.

Отивай в Китай да му се радваш

Да разбираме , че пишеш от фащ ?

Вместо да изолират тези нещастници, заради които цял свят страда, не е истина, продадоха си дефектните маски, технологии и всичко

Ти от изолатора ли се обаждаш ? Компания ли търсиш ?

Ха-ха-ха. Поредно менте от страната на ментаците.

Кофти става - Гугъл фейсбук и други трябва вече да си плащат по света . Сега и Jps не е сама . Почваме да губим влияние а това не е добре за краварите .

Пише се GPS, а не JPS. И отдавна съществуват и други такива системи. Руската ГЛОНАСС, с малко по-ниска, но достатъчна точност, европейската Галилео, в процес на изграждане, с по-висока точност от GPS. Други държави като Индия също имат сателитна навигация, но с локално покритие. Повечето съвременни приемници ползват сателити от всички системи.

Бейдоу работи само на територията на Китай спътниците циркулират само там по едни псевдо орбити във формата на 8-ци. Няма как да с конкуренти на каквото и да е. Обаче не тях им върши прекрасна работа и няма кой какво да им заглушава и спира сигнала.

Опитай пак ... не сме 2013 а 2020.

Тая простотия сам ли я измисли или може е погрешно спусната невярна опорка. Потърси в Google BeiDou и ще ти светне.

Нямаш никаква идея и рабиране по физика нали???

Само как мъдро звучи : " ...циркулират осмици....заглушават сигнала ..."

Да уточним нещо за джурналята и елкторалните единици. GPS НИКОГА не е била единствената ГНСС система. Има руска ГЛОНАСС. Има европейска Галилео. Има и китайска Бейдоу. В някакъв момент може и друга държава или сдружение от държави да направи собствена навигационна система. Високоточните геодезически приемници отдавна работят с всички тези системи в синхрон. Ето демокрация в името на науката. Едновременно се ползват данните от всичките спътници.. Без проблем. В името на най-красивата наука - Геодезията. Та така.

Обаче някои честоти се ползват само за военни цели , и който има собствена система, той си ползва и собствена честота само за себе си. Просто казано, който има крава - пие млеко.

Прав си на 100%,пиеш млеко, само ако кравичката не е пила от Марица

Напротив, не всяка държава може да направи подобна система... България може ли ? Именно това е израз на технологичната мощ на една държава - да разработиш космическа програма, да й осигури финансиране и кадрова запасеност чрез мощна икономика и образование...

Ние ще си купим от САЩ най новата версия, която ще се произведе 2047 година. Ще платим сега предваринелно за да са доволни сенаторчетата !

Браво! Нека има конкуренция

С тази разлика, че е конкуренция. GPS-ът ми вижда едновременно американските, китайските и руските спътници, а навигацията смята по данните на всичките комбинирано. Къде виждаш конкуренция?

Да не бъркаш "твоя" "gps" със всевиждащото око. Различни приказки са.

Нищо не разбираш Oops ! Чувал ли си за Саурон всевиждащото око ?